Sunnuntai 20.1.2019

Maahanmuuttajan raju ulostulo: ”Muistan elävästi miten vahingollista kehitysapu on”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.5.2015 12:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomessa asuva somali Nur Mohamed esittää, että valtaosa kehitysavusta tulisi muuttaa investoinneiksi. Arkistokuva pakolaisleiriltä Mogadishusta Somaliasta.
|
Somaliasta Suomeen vuonna 1992 muuttanut kokoomuslainen maahanmuuttajakonsultti Nur Mohamed sanoo lukeneensa uuden hallitusohjelman kehitysapua koskevia linjauksia hyvillä mielin. 
 
-Muistan elävästi miten vahingollista ja haitallista kehitysapu on Somalialle. Kehitysapu nykyisessä muodossaan estää tehokkaasti paikallisen teollisuuden ja kaupankäynnin kehittymisen. Miksi minun kannattaisi perustaa T-paitoja tuottava tehdas, kun voin pukeutua lahjoituksina saamiin vaatteisiin, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan.
 
Nur Mohamedin mukaan kehitysapuun liittyy monia epäterveitä ilmiöitä. 
 
-Hyvänä esimerkkinä meillä Somaliassa paikallinen kalastuselinkeino ei ole pystynyt kehittymään pitkään aikaan. Tämä ajaa omalta osaltaan paikallisia kalastajia tarjoamaan aluksiaan paremmin maksaville asiakkaille. 
 
Suomen kehitysapu tulee jatkossa olemaan alle 500 miljoonaa euroa vuodessa. Nur Mohamedin mukaan tästä valtaosa tulisi muuttaa investoinneiksi.
 
-Suomi voisi hyvin päättää investoivansa kehitysmaissa sijaitseviin uusiin ja kasvaviin yrityksiin vuosittain 300 miljoonaa euroa. Investoinnin ehtona olisi se, että hankkeeseen investoidaan saman verran paikallista rahaa: suomalaisen kehitysapurahan osuus olisi korkeintaan 50 prosenttia. Lisäksi suomalaisten tulisi osallistua aktiivisesti yritysten hallintoon, korruptionvastaisten toimien valvontaan ja auttaa yhteistyöyrityksiä pääsemään uusille markkinoille, hän esittää.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Miettinen

Ei uskota ainakaan niissä piireissä joiden oman toimeentulokin on riippuvainen suomalaisesta kehitysavusta kuten Kepa joka on jo itkenyt, että tämä kehitysavun leikkaus vaikuttaa myös suomalaisten työpaikkoihin eli niihin jotka toimivat kehitysapu järjestöissä. Näitä järjestöjä ja yhteisöjä kun Suomen valtio tukee miljoonilla itse kehitysavun vuoksi. Nytkin taitaa Kepa:n safarimatkat vähentyä leikkauksien takia.

Veli Laurinsalo

Kirkon ulkomaanapu on aina ollut sekä tehokkainta, se kohdistuu koulutukseen ja sairaanhoitoon, mikä ei tuhoa paikallisia elinkeinoja. Kehitysapu pitäisi kanavoida sen kautta. Muuten lähetään lisää traktoreita ruostumaan pellonlaidalle ja kalastusaluksia, joilla ei kalasteta ainuttakaan sinttiä vuosikymmeniin.

Passe Lehtovaara

höpöhöpö.... kuten taannoin tsunamin kanssa spr lykkäs rahaa markkinoille eikä sinne apuun... en juurikaan luota yhteenkään Suomalaiseen soosiin joka jotain humanitääristä tekee. On nähty ja kuultu kun prosentuaaliset perille menevät osiot jää melko suppeeks koko potista mitä kerättyä saadaan.

Olenkin siten vain ja ainoastaan joulupataan laittanu oman rahatilanteen huomioon ottaen kohtuullisen summan. Se mennee perille oikeeseen kohteeseen. Ynnä wwf vaikkakin sekin taitaa olla koht raskas rakenteinen sessio jo nykyään...

Alan Mies

Suomen nykyinen teollisuus muodostui sodan jälkeen kun meillä ei ollut mitään, oli pakko kehittyä. Miksi työtön menisi töihin jos hän saa 3000€/kk käteen? Samat asiat pätee sekä elämässä että valtiotasolla.

Hannu Mononen

No, onneksi sentään kehitysapu-euromme Namibiassa osaltaan varmistavat, että presidentti Hipikefunye Pohamba voi liikkua arvonsa mukaisesti 2014 toimitetulla Learjet 75:llä, kun entinen Learjet 31A on jo tulossa elinkaarensa päähän.

Edellinen Namibian presidentillinen suihkukone toimitettiin käyttäjälleen lokakuussa 2011, eli 48.5 miljoonan U.S. dollarin Falcon 7X.

http://tinyurl.com/ogfdhur

Uusimman liikesuihkun hintaa ei kerrota, mutta mainitaan hallituksen uusivan siviililentokalustoaan 320 miljoonalla Namibian dollarilla, johon viimeisin tilaus sisältyy. Tilauksessa ovat myös kaksi AS-350 B3e helikopteria Airbus Helicopters'ilta sekä suurempi, 8-paikkainen helikopteri.

Kyllä meidän on vain kilvoiteltava omien maksuosuuksiemme toimittamiseksi ajallaan, Afrikassahan on näet tekevillä miehillä kiire.

Hannu Mononen

Edelliseen täydennyksenä: v. 2013 saivat Suomen vielä runsaskätisemmin avustaman Mosambikin ilmavoimat käyttöönsä oman Hawker 850XP -liikesuihkukoneensa VIP-kuljetuksiin. Jokainenhan ymmärtää, kuinka olennaista on maan kehitykselle, ettei valtionjohdon tarvitse sentään käyttää rahvaanomaisesti lentoyhtiöiden palveluita edes tilauslentoina.

http://tinyurl.com/ppeyx8l

Arto Jaaskelainen

"Älkää antako heille kalaa. Opettakaa heidät kalastamaan."

Lisäksi,
silmiini osui merkillinen asia edellisen eduskunnan ajalta: Suomi on käyttänyt miljoonia euroja arvatkaa mihin ? Homouden mainostamiseen. Tuolla rahalla olisi saanut vaikka vesihuoltoa parannettua jossain köyhässä maassa. Aivan uskomattoman järjetöntä touhua.

Antti Salonen

Kehitysapu on jo pitkään ollut 1100 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt hallitus päätti laittaa 600 miljoona tiestön parantamiseen (tämä siis koko hallituskauden aikana). Tästä 600 miljoonasta pidettiin valtava meuhkaaminen, vaikka kyseinen jätti-investointi on vuositasolla vain 15% kehitysavusta, joka on hukkaanheitettyä rahaa.

Tommi Virtanen

Kehitysapu 2014 oli yli 1.2 miljardia euroa, Suomalaisten verorahoja ulkomaalaisille, sairasta ja haitallista toimintaa, se ON meiltä pois! Järjetöntä ja rikollista toimintaa.

EU Kolhoosin myötä Suomi on menettänyt itsenäisyyden, jonka vuoksi edelliset sukupolvet taistelivat...

Tuula Lehtinen

Vasurit, svedupetterit ja homovihreät ovat iät ajat kuvitelleet kehitysavun auttavan näitä muunmaalaisia. Ei se auta. Sen tiesi jo Albert Schweitzer aikanaan, mutta ei Ville "homppeli" Niinistö ja muut taida olla ihan tässä ajassa. Kuinka moni näistä pelleistä on joskus tehnyt oikeaa työtä ja miettinyt, että saadusta palkasta pitäisi luovuttaa osa jollekin heimopäällikölle? Menkää metsään ja miettikää mitä tämä somali kertoi. Tulkaa takaisin, jos teille selviää missä mennään.

Timpa Vettenranta

Kaveri on ymmärtänyt kehitysavun vähän väärin. Kyllä jokainen varmasti ymmärtää mitä tapahtuu viemällä subventoitua ruokaa minnekkään, paikallinen viljely loppuu. Tarkoitus ei todellakaan ole auttaa heitä, vaan pitää heidät kehittymättöminä.