Maanantai 20.5.2019

Suuri Lotto-muutos tulossa kassoille? – Veikkaus: ”Saimme poliisilta kieltokirjeen”

Luotu: 
4.6.2015 13:55
Päivitetty: 
4.6.2015 14:18
  • Kuva: Veikkaus
    Kuva
    Veikkaus sai Poliisihallitukselta tiedon myyntipaikkojen pelimainosten kieltämisestä.

Valtion vedonlyöntiyhtiö Veikkaus kertoo hämmästyneensä kirjettä, jonka se keskiviikkona sai Poliisihallitukselta.

Veikkauksen tulkinnan mukaan kirje tarkoittaa sitä, että yhtiöltä ”kielletään pelien markkinointi myyntipaikkojen kassoilla ja infopisteissä”.

– Saimme kieltokirjeen Poliisihallitukselta sähköpostitse keskiviikkona. Olemme hämmästyneitä meille yllätyksenä tulleesta kiellosta. Meidän tulkintamme arpajaislaista on, että Loton kaltaisten pelien markkinointi on sallittua myös myyntipisteissä, Veikkauksen varatoimitusjohtaja Olli Sarekoski sanoo tiedotteessa yhtiön verkkosivuilla.

Sarekosken mukaan ”muutos olisi asiakkaan näkökulmasta suuri”. Määräys kieltäisi Veikkauksen mukaan esimerkiksi kauppojen kassojen lähettyvillä olevat julisteet, joissa kerrotaan Loton potista. Veikkaus pitää julisteiden tietoja Loton ja vastaavien pelien poteista olennaisena ostopäätöksen kannalta.

Veikkauksen tiedotteessa kerrotaan, että poliisihallituksen mukaan markkinointi ”julisteissa, liitutauluissa, kassahihnoilla, kassalinjastojen ympärille kiinnitetyissä nauhoissa ja myyjien asusteissa” on kiellettyä jo 22. kesäkuuta alkaen. Poliisihallituksen kieltoon liittyy Veikkauksen mukaan 200 000 euron uhkasakko.

Veikkauksen mukaan julisteissa eli myyntipaikoissa mainostetut Veikkauksen pelit ovat "hidasrytmisiä lotto- tai muita arvontapelejä, joiden riski aiheuttaa rahapeliriippuvuutta on matala". Veikkaus perustelee paheksuntaansa kieltoa kohtaan lisäksi sillä, että kielto tulee toteutuessaan laskemaan yhtiön tulosta ja siten hyväntekeväisyyteen päätyvää rahasummaa.

Sisäministeriö vaatii poliisilta selvitystä

Myös sisäministeriö on julkaissut asiasta tiedotteen. Sen mukaan ministeriö pyytää Poliisihallitukselta selvitystä arpajaislain tulkinnasta.

– Sisäministeriö pyytää Poliisihallitukselta selvitystä siitä, miten se on tulkinnut arpajaislakia antaessaan rahapeliyhtiöille markkinointia koskevia kieltopäätöksiä sekä rahapelien markkinointia koskevat Poliisihallituksen linjaukset, ministeriön verkkosivuilla kerrotaan.

Sisäministeriön mukaan Poliisihallitus on tehnyt kieltopäätöksen arpajaislain nojalla tiistaina 2. kesäkuuta. Päätöksellä kielletään Veikkausta ”markkinoimasta rahapelejä myyntipaikkojen kassoilla ja Raha-automaattiyhdistystä käyttämästä tietyn pelin markkinoinnissa muun muassa kuva- tai videomateriaalia”.

Sisäministeriö vastaa rahapelipolitiikan ohjauksesta sekä arpajaislain valmistelusta. Sisäministeriössä on alkamassa arpajaislain uudistaminen.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jenny Rostain

Minulle on Alepan kassa "suoramarkkinoinut" lottoa, kun maksoin ruokaostoksiani. Näin samainen kassa markkinoi lottoa koko kaussajonolle. Sama asia olisi kai jos markkinoisivat saunaoluita kaikille asiakkaille suoraan kassalta.... tällaisessa tilanteessa pitäisi kai kaikkien henkkarit tarkastaa, jotta ei kaupittele kiellettyä hedelmää alaikäisille.

Harri Salonen

Poliisihallitus on myös kieltänyt Harjakais-pelin markkinoinnin, koska se on tavallista markkinointia.

Sisäministeriö voisi tehdä selvityksen, onko siellä jollakin todella näin paljon aikaa turhuuksiin. Ja sitten tehostaa poliisihallituksen toimintaa strategisilla henkilöstömuutoksilla.

Aki Nieminen

Monopolin oikeutusta selitetään pelihaittojen ehkäisyllä. Ray ja Veikkaus on agressiivisesti laajentanut markkinointia Suomessa ja myyntipisteet tulivat myös kauppojen kassoille. Ihmetystä herättää lähinnä miksi tämä tuli nyt vasta ja vielä arpajaishallintopäällikkö Jouni Laihon vetämältä hallitukselta.

Lilli Markkanen

Jos poliisihallinnolla on aikaa tuollaiseen näpertelyyn, sieltä voisi ottaa muutaman miehen kenttätyöhän, esim. liikennevalvontaan, joka on kaikilta kanteiltaan tuottavampaa valtiolle. Nyt Petteri Orpo voisi näyttää leijonankyntensä, ja ärähtää kunnolla poliisihallinnolle; siihenhän Päivi Räsäsellä ei ollut kanttia muuta kuin vähän piipittää, ja sitten pyytää anteeksi. Se, joka on lain valmistellut, osaa ja tietää, miten sitä tulkitaan.