Tiistai 22.1.2019

EK avautuu ay-irtiotosta: ”Ihan täyttä sumutusta – Nimet paperiin 15.6.2015”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.6.2015 13:54
  • Kuva: Teemu J. Kammonen / Uusi Suomi
    Kuva
    AKT ei näe edellytyksiä tyka-sopimuksen kolmannelle kaudelle.
|

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä ihmettelee teollisuusalojen ammattiliiton Teamin ja auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n lausuntoja, joiden mukaan liitot olisivat irtautumassa palkankorotuksia koskevasta työllisyys- ja kasvusopimuksesta.

–Paukutellaan henkseleitä muun muassa Teamissa ja AKT:ssa, että irrottaudutaan tykasta. Ei muuten onnistu. Jos 15.6 mennessä tehdään sopimus keskusjärjestöjen välillä niin se sitoo myös Teamia ja AKT:ta, Äimälä sanoi EK:n tiedotustilaisuudessa.

–He saavat kiukutella ihan niin paljon kuin haluavat, mutta ne ovat sidottuja tykan kolmanteen vuoteen. Ei siitä niin vain irrottauduta. Tämä on ollut ihan täyttä sumutusta, että nämä sanovat julkisuuteen, että me irtaudumme tästä. Tietysti jos ei synny 15.6 mennessä kolmannen vuoden palkoista sopua. Sitten voivat irtautua. Sitten tyka loppuu. Ei siinä mitään, hän lisää.

Äimälä korostaa, että tykan palkkaneuvottelujen sopimispäivä on 15. kesäkuuta, eikä siitä voida joustaa.

–Kun se on juridista tekstiä jossa lukee 15.6. Vaikka sanoin aikaisemmin, että työmarkkinoilla nämä takarajat venyy ja paukkuu – ei veny ja pauku tässä kohtaa. Se on selvää juridiikkaa, Äimälä sanoo.

–15.6 pitää olla nimet paperissa taikka sitten nämä Teamit ja AKT:t pääsee irti sopimuksesta kolmannesta vuodesta. Jos nimet on paperissa ei pääse irti, jos ei ole, pääsee irti. Ei yhtään auta, että 16. päivä aamulla tehdään sopimus.  Sillä sen jälkeen ei Teamit ja AKT:t ole siihen enää sidottuja, hän lisää.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen kertoi eilen maanantaina, että ei näe edellytyksiä tykan kolmannelle vuodelle. Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM kertoi keskiviikkona, että se ei lähde mukaan työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannelle vuodelle.  Myös palvelualojen ammattiliitto PAM suhtautuu kriittisesti sopimukseen.

Miten on mahdollista, että AKT ja Team ovat ilmoittaneet että irtautuvat sopimuksesta?

–Se on ihan bullshittia, Äimälä vastaa.

Onko heillä joku eri käsitys tästä sopimuksesta?

–Se on median sumuttamista. SAK:n pitää tehdä se ratkaisu. Jos esimerkiksi Metalliliitto ilmoittaisi irtautuvansa, metalliliitolla on melkoisen paljon vaikutusvaltaa SAK:n hallituksessa.Jos metalli ilmoittaa laittavansa peukun alas kolmannelle vuodelle, niin todennäköisesti se viittaa siihen, että SAK:n hallituksen enemmistö tekee vastaavan ratkaisun. PAM on myös yksi näitä vahvoja liittoja, Äimälä vastaa.

–Jos AKT sanoo, että irtautuu kolmannesta vuodesta niin eipäs muuten irtaudu. AKT ei ole sellainen liitto, joka on suunnannäyttäjä SAK:n hallitukessa, mutta toki täälläkin luetaan tarkkaan sitä, mitä PAM, Metalliliitto tai JHL sanoo, SAK:n isoimmat liitot. Mitä Pro sanoo STTK:ssa, koska heillä on suuri vaikutus siellä SAK:n tai STTK:n hallituksissa, mutta sinänsä yksittäinen liitto ei voi tehdä sellaista ratkaisua, hän lisää.

Onko Teamin ja AKT:n ulostulot neuvottelutaktiikkaa?

–Se on hengennostatusta ja kertoo heidän tuntojaan. Itse tekevät kuten tekevät, mutta se on mielestäni vähän vaarallista tai vähän niin kuin hassua siinä mielessä, että jos nyt käy sillä tavalla, että kun parasta aikaa neuvotellaan kolmannen vuoden palkkaratkaisua, että se syntyy ja SAK:n hallitus sen hyväksyy. Siinä vaiheessa kun Teamissa ihmiset kysyy, että mitäs kun puhuttiin, että irtaannutaan tästä. Sitten he joutuvat sanomaan, että SAK:n hallitus päätti näin ja me ei voida tehdä itsenäistä päätöstä, Äimälä sanoo.

Työllisyys- ja kasvusopimus on työmarkkinajärjestöjen solmima sopimus, jonka tavoitteena on lisätä työllisyyttä taloudellisesti vaikeana aikana. Kesäkuussa olisi tarkoitus päättää kasvusopimuksen ja siten muun muassa maltillisen palkkaratkaisun jatkamisesta vuodelle 2016.

Lisää aiheesta: Nyt tuli Juha Sipilälle tiukka ehto: Tämä 200 milj. € leikkaus "peruttava". 

Jaa artikkeli:

Kommentit