Torstai 27.6.2019

Nimet julki: Tässäkö joukossa on Hornetin korvaaja?

Luotu: 
11.6.2015 13:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Jas Gripen -hävittäjä. Suomelle potentiaalisia monitoimihävittäjiä niiden tuotantolinjojen ja suorituskyvyn ylläpidon perusteella ovat todennäköisesti Boeing Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin JSF F-35 ja Saab JAS Gripen, toteaa työryhmä.
|

Puolustusministeriön esiselvitystyöryhmä esittää, että Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät korvataan tulevaisuudessa ”monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla”. Työryhmän raportissa kerrotaan konkreettisemmin, mitä tämä tarkoittaa:

- Suomelle potentiaalisia monitoimihävittäjiä niiden tuotantolinjojen ja suorituskyvyn ylläpidon perusteella ovat todennäköisesti Boeing Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin JSF F-35 ja Saab JAS Gripen. Jokaisella potentiaaliseksi tunnistetulla valmistajalla on olemassa suunnitelmat monitoimihävittäjänsä suorituskyvyn päivittämiseksi vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia. Tiedonhankintatilaisuudet eivät kohdistuneet venäläisiin tai kiinalaisiin hävittäjiin, joten niiden potentiaalisuutta Suomen tulevaksi monitoimihävittäjäksi ei voi arvioida esiselvityksen perusteella.

- Edellä mainitut valmistajat ovat ilmaisseet suuren mielenkiinnon Suomen tulevaa Hornet-kaluston korvaamishanketta kohtaan, raportissa kerrotaan.

Työryhmä toteaa, että mikäli Suomi päättää hankkia monitoimihävittäjän Hornet-kaluston seuraajaksi, ”ovat koneen potentiaali ja joustavuus avaintekijöitä, jotta hankittavalla koneella kyetään operoimaan uskottavasti vähintään 2050-luvulle saakka”.

Työryhmän mielestä ”monitoimihävittäjien suorituskyvyillä on merkittävä rooli muodostettaessa ennaltaehkäisevää kynnystä Suomen joutumiselle sotilaallisen voimankäytön tai hyökkäyksen kohteeksi”. 

- Hävittäjäkaluston suorituskyky on välttämätön osa ilmapuolustusta sekä puolustusvoimien kykyä vaikuttaa tulenkäytöllä maalla ja merellä oleviin kohteisiin, työryhmä toteaa.

Nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on aiemmin todennut, että valinnassa tärkeintä on tutkia rauhassa kaikkien tarjolla olevia konetyyppejä.

Niinistön mukaan valinta on myös poliittinen.

-  Jos nyt valittaisiin jokin muu konetyyppi kuin amerikkalaisvalmisteinen F-35, olisi se poliittinen päätös ja kertoisi, että transatlanttisten suhteiden sijaan tukeudumme vaikkapa Ruotsiin, Niinistö kirjoitti blogissaan maaliskuussa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Sarjanen

USA:sta löytyy varmaan parhaat koneet mutta mihin hintaan?

Hornetithan hankittiin ns. kompensaatiokaupoilla. Sitä varten luotiin ihan oma organisaatiokin. Olisi hyvä avata tuo prosessi, muistaakseni se ei ihan kivuitta onnistunut. Saatiinko 100 % kompensaatio ja kuinka paljon sitä varten luotu järjestelmä poltti rahaa?

Ei kai tämä käytäntö ole poissuljettu nykyisinkään, etenkään USA:n kanssa. Hävittäjien myyjämaa sitoutuu ostamaan vastaavalla summalla suomalaisia tuotteita.

Ilmeisesti EU: n sisällä tämä ei onnistu, joten siinä yksi mahdollinen etu USA:lle.

Olli-Pauli Sarvaranta

Itä-Ukrainan tilanne on hyvä referenssi sille, miksi hävittäjätorjunnan lisäksi olisi syytä satsata voimakkaaseen ohjusilmatorjuntaan. Onko kukaan kuullut tai lukenut, että alueella olisi viimeisen puolen vuoden aikana uskaltanut lentää yksikään lentokone tai helikopteri?

Pasi Käyhkö

US:n otsikko: Nimet julki, tässäkö joukossa.....?

Niin, on tai ei ole. Muutama valmistaja luetteloon lisää niin johan tärppää.

Mielestäni koneiden määrä tulisi olla 80 - 100 hävittäjää. On valmistaja kuka tahansa. Sen alan asiantuntijat osanneevat päättää.

Jan Sundberg

F-35?!? Toivon hartaasti, että työryhmät selvittävät perusteellisesti kaikki ko. konemallin taustalla olleet/edelleen olevat ongelmat. Maallikkokin saa aiheesta hyvän käsityksen naputtelemalla Googleen haun 'F-35 problems'.

Sitä loputonta listaa ei ole hauska lukea. Koneen koko kehityshistoria on ollut kivikkoinen taival, jossa jotkut ongelmat olleet suorastaan naurettavan tuntuisia.

Hornetit ovat hyviä koneita, joten niiden seuraajaan kohdistuu vähintäänkin korkeita odotuksia.

Markus Hauhia

Kyseessä on kuitenkin kunnianhimoisin hävittäjäkoneprojekti koskaan, joten ymmärrettävää että kehitystie voi olla kivinen - jopa Lockheed-Martinin kaltaiselle firmalle. Myöskään Gripenin alkutaival ei ollut aivan helppo, mutta se on nykyään kelpo kone kuitenkin. Sama koskee lähes kaikkea sotateknologiaa: harva laite on heti menestys.

Osmo Marttila

Suomen tulee olla vahvistamassa Eurooppaa ja varsinkin EU:ta myös tässä asiassa. Toivottavasti valinta tulee olemaan Eurofighter Typhoon - vaikka se kalliinpuoleinen onkin. Gripen myös on halpana hankkija ja käyttää hyvä vaihtoehto - niitä samoilla kustannuksilla saa ainakin kaksin-kolminkertaisen ( 100-150 kpl ) määrän kalliimpiin verrattuna.

Hintaero on järkyttävän suuri.
www.stratpost.com/gripen-operational-cost-lowest-of-all-western-fighters...

EU:n on saatava oma (armeija ja) puolustuksensa riippumattomaksi, mikä edellyttää omavaraisuutta myös kaluston tuotannossa. USAa ei tarvita enää aseistuksenkaan suhteen, koska euroopasta yhtenäisestä kauppa-alueeltamme saa vähintään yhtä hyvät ohjukset jms. ilman mitään kaupan kiemuroita.

Sauli Harju

Lockheed Martin kuppaa USA:n valtiolta ja muiltaki ostajilta kaikki rahat pois. Aivan 100 varma että siellä työntekijät pitkittää kehitystyötä että saa mahdollisimman paljon rahaa kansalaisilta pois. Koko projekti on aivan varmasti korruptoituneiden ääliöiden hallinnassa. Parempi pysyy USA:n yrityksistä niin kaukana ku kykenee.