Tiistai 18.6.2019

Liikennekaaos Lapissa - tuuli jopa hirmumyrskylukemissa

Luotu: 
27.1.2010 07:23
Päivitetty: 
27.1.2010 07:29

Lähes koko Lapissa on erittäin huono ajokeli jopa hirmumyrskyrajalle yltävän tuulen ja lumipyryn vuoksi.

Saana-tunturilla mitattiin yön aikana pahimmillaan 32 metriä sekunnissa puhkuvaa tuulta. 32 metriä sekunnissa on hirmumyrskyn raja.

Muillakin tuntureilla tuuli on puhaltanut puuskissa jopa 30 metriä sekunnissa ja myös tasamaalla puhuri voi olla lähes myrskylukemissa.

Lisäksi vaakasuora lumisade ja teille pakkautuvat kinokset haittaavat liikennettä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kehnoin keli on Länsi-Lapissa. Myräkkä liikkui aamun aikana kaakkoon päin.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi.

Muistelin itse ihan samaa. Toinen hauska huomio oli että ulkomaiset sääennustajat sanoivat Marras-/Joulukuun vaihteessa että talvesta tulee kylmä. Mutta mitäs ne siellä ulkomailla tietää Suomen tulevista talvisää olosuhteista.

TakojaIlmarinen

Ei kannata pelästyä.
Tämä on osa sitä kauhuskenariota, jossa jäätiköt sulavat ja palmut huojuvat pian myös Pohjois-Suomessa.
Toinen vaihtehto:
Onkin tulossa uusi jääkausi ja nyt vain lisää hiilidioksiidipäästöjä taivalle ja nopeasti, että lämpenisi!

SPinnu

"nyt vain lisää hiilidioksiidipäästöjä taivalle ja nopeasti, että lämpenisi!"

Ei auta. Koska hiilidioksidipäästöillä ei ole loppujen lopuksi mitään merkittävää tekemistä ilmaston lämpenemisen kanssa...

Sarva

Kolmas vaihtoehto:
Eiköhän olisi parempi, jos ihmiskunta suuressa viisaudessaan hyväksyisi jatkuvasti muuttuvan ilmaston ja mukautuisi itse siihen ilmastonvaihteluun, eikä yrittäisi turhaan säädellä sitä suuntaan tai toiseen.

Mila F

Ilmastonmuutos(tm) perustuu liian moneen oletukseen, liian moneen tuntemattomaan muuttujaan ja niiden pohjalta rakennettuun malliin. Kokonaisuudesta ei ole näin ollen minkäänlaista tieteellistä käsitystä. On vain oletuksia ilmastoon vaikuttavien osien toiminnasta.

Vaikka kokonaisuuden toimintaa ei ymmärretä, mielipiteiden muokkaus on suorastaan fanaattista. Miksi? Halutaanko ihmisten kypsyvän myötäsukaisiksi siihen, että ilmastolla aletaan tehdä aktiivisia kokeita (koska muutoin tuho uhkaa)?

Varmaan jostain kohta ilmaantuu taho, joka kertoo, että heillä on tekniset valmiudet aloittaa ilmaston manipuloiminen.

Vieras

Seuraavat 30 -40 vuotta mennään kylmemmässä ilmastossa.

Auringon "talvi"-kausi on alkanut jo pari vuotta sitten.

Milloinkohan ihmiset (lue poliitikot) hylkäävät tämän hiilidioksidi pelkonsa?
70-luvulla, eli edellisen auringon kylmän kauden huipulla poliittiset "tiedemiehet" uhkailivat planeettaamme pysyvällä jääkaudella, jos emme rajoita hiilidioksidipäästöjä. Nyt teema muuttui auringon aktiivisen "kesä"-kauden päätteeksi. Al Gore ja kumppanit keksivät että tällä kertaa CO2 aiheuttaa lämpenemistä, eikä jääkautta. Oli teema mikä tahansa, ollaan pelolla ja uhkailulla saatu imettyä veronmaksajilta valtava määrä valuuttaa.

Ihmisten tuottaman CO2:en vaikutus maapallon lämpötilaan on olematon. Siis käytännössä ei ollenkaan.

Hiilidioksidin määrä lisääntyy planeetalla kun täällä on lämpimämpää. Se ei aiheuta sitä.

Miksemme olisi enemmän huolissaan radioaktiivisista jätteistä ja myrkyllisistä raskasmetalleista mitä teollisuus laskee vesistöön ja puhtaaseen luontoon. -> ainiin.. silloinhan ei voitaisi keskiluokkaa verottaa, koska harva meistä oikeasti saastuuttaa. Tällöin luonnon pelastuksen maksajaksi joutuisi sen saastuttaja.
Ei tavallinen matti meikäläinen.

Vieras

Naurettavaa lukea, että taas joku vinkuu ilmastonmuutoksesta, kun on pikkasen pitempi TAVALLISEN talven jakso....

5 vuorokauden sääennuste ja ilmastonmuutos on kaksi ihan eri asiaa!!!

TakojaIlmarinen

Viherpeipo (punatulkut) ovat omineen ilmastomuutoksen ja haluavat kieltää autoilun kaupungeissa. Tundralla asuvat voi heitä äänestää.

Täällä "apinakehän" sisäpuolella on autoja, toisin kuin siellä tundralla,
jota hallitsevat maataloustuilla kulkevat traktorit ja kaikkien pomona virtahevonen! :D

hoikkapoika

Ei ilmatieteenennustuslaitoskaan kaikkea voi tietää.IPCC on johtanut harhaan,esim. luku 33000 on muutettu luvuksi 500000
ja vuosi 2350 on muutettu luvuksi 2035 ja tieteelliset väittämät perustuvat vastaaviin tietoihin.CO2 ei ole apua jos halutaan lämmintä,hiukkaskoon pitää olla eri nanoluokkaa.Iloitkaamme ilmaton palaamisesta lähemmäksi normaalilämpötilaa.

Väinämöinen, Vaka-Vanha

paljonkohan ihmishenkiä siellä Siperian 59 asteen pakkasissakin (tai Puolassa, Romaniassa, Bulgariassa, Turkissa...) säästyisi kun tiivistäisivät talouskelmulla ikkunanpokat ja lapioisivat lumivalleja seinien kylkeen...ja kun kasoihin kaataisi sinne tänne vesilasillisia, syntyisi jääpilareita lumen sisään, jotka pitäisivät vallit kasassa...

ja eihän ulkoseinän kylkiä sinänsä kannattaisi pattereilla lämmittää, ennemminkin ilmastointilaitteella (ohut reikäinen salaojaputki esimerkiksi) imeä kylmä konvektioilma jalkalistan vierestä takaisin ulos.

WindyGirlie

Tänä talvena tuulimyllyistä ei ole ollut mitään hyötyä.
Erittäin vähätuulista juuri kun sitä tuulta olisi tarvittu.

TARVITSEMME LISÄÄ ATOMIVOIMALOITA KOSKA ILMASTO KYLMENEE JA
TEOLLIWSUUDEN SÄHKÖNTARVE TULEE TAAS NOUSEMAAN LÄHIVUOSINA JA
VUOSIKYMMENINÄ.

Unohtakaa tuo ilmaston lämpeneminen! Se on OUT!

..

Bonetos

Kommentaattorit hoi! Käykää välillä ulkona kävelyllä, että aivonne saisivat happea. Teillä tuntuu olevan kyky tehdä muutaman päivän pakkasista aivan uskomattomia skenaarioita.

Kun totuttelee vähitellen, niin hiihto ja juokseminen 20 asteen pakkasessa on ihan mukavaakin. Ei tarvitse koko ajan ruutua tuijottaa - ja murjottaa.

Vieras

Ilmastokeskustelussa ei tunnu olevan kuin kahden sortin uskovaisia. On niitä jotka hakevat kissojen ja koirien kanssa todisteita siitä että ilmasto lämpenee. Silloin karsitaan kaikki häiritsevät tekijät, jotka eivät tue tätä käsitystä. Toinen uskonlahko on yhtä kiihkeästi sitä mieltä, että mikään ei ole mitään, joka voisi perustella ilmaston lämpenemistä. Eikö löydy yhtään tutkijaa, joka voisi suhtautua asiaan täysin neutraalisti ja objektiivisesti ja ilman ennakkokäsitystä. Hän voisi kertoa mitkä tekijät saattavat nostaa lämpötilaa, ja mitkä asiat vaikuttavat samaan aikaan toiseen suuntaan.

säkillä valoa tupaan

Noin 400 vuotta sitten eräs herra meinasi päästä hengestään kun väitti maa olevan pyöreä ja kiertävän aurinkoa. No hän selvisi onnekseen loppuelämän kestävällä kotiarestilla.

Yllättävän vähän ovat keinot muuttuneet noista ajoista. Inkvisitio on vain korvattu EU:lla ja muilla ylikansallisilla verorahoilla elävillä instituutiolla joiden tehtävänä on pelotella erilaisilla uhkakuvilla sekä tehtailla tarinoita veronmaksajille.

Nykyinen ilmastotiede on häpeällistä vehkeilyä ja politikointia erilaisten päämäärien ja intressieturyhmien sekamelskassa.

Matti O Koskela

Käväsin kääntymässä Sodankylässä, eilen menin ja just tulin. Ihan tavallinen talvikelihän tuolla oli. Pahimmat puhurit jäivät pohjosen puolelle. Tämä talvi on ollut hyvin tavallinen perinteinen talvi. Toivottavasti tämä kasvihuoneilmiö jatkuu joka talvi tästä etiäppäin. Minä tykkään rososesta kelistä.

Kymmenisen vuotta sitten vedin yhtä valmennusjotosta (25 henkeä, 5päivää)tunturijonoa pitkin Hetasta Pallakselle syyskuun loppupuolella. Yhtenä päivänä Lumikeroa ylitettäessä iski helevetinmoinen lumi ja räntämyrsky.

Eteenpäin näkyvyys oli noin 5 metriä. Huipulla piti nojata tuuleen kylellään 45 asteen kulmassa. Riekkoparvi hyppi polulla edellämme opastaen meitä kun reittiviitoista ei ollut mitään havaintoo. Osaan porukkaa iski tosi paha hypotermia. Siinä oli hyvät neuvot tarpeen, joita toki oli. Onneksi muutaman kilsan päässä oli autiotupa, joten hengissä selvittiin.