Perjantai 24.5.2019

Helsinkiläisvaltuutettu paljastaa ”Guggenheim-pommituksen”

Luotu: 
24.6.2015 10:41
  • Kuva: Guggenheim
    Kuva
    Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voitti eilen "Art in the City".
|

Helsingin kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara (sd.) kertoo Puheenvuoro-blogissaan Guggenheim-hankkeesta ja siihen liittyvästä lobbauksesta. Jalovaaran mukaan Guggenheimin taholta on pommitettu valtuutettuja sähköpostitse.

-Kaupungin roolin epämääräisyys on ollut alusta asti hankkeen kannalta varsin häiritsevä asia. Kaupunkia ja sen rahoja kuitenkin ilmeisesti tarvitaan, sillä museon lobbaustoiminta on ollut meidän valtuutettujen suuntaan varsin aktiivista. Guggenheim säätiötä edustavan yksityisen lobbaustoimiston taholta on tullut valtuutetuille jatkuvasti sähköpostia ja kutsuja erilaisiin hankkeen esittely- ja keskustelutilaisuuksiin. Henkilökohtaista tapaamistakin on tänä keväänä ehdotettu, jotta saisin lisätietoa hankkeesta. Itse olen näistä kutsuista kieltäytynyt, Jalovaara kirjoittaa.

Hänen oma kantansa hankkeeseen on seuraava:

- Nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa uusi museohanke voi mielestäni toteutua vain yksityisten sponsorien tuella. Rahoittajia olisi odottanut löytyvän jo enemmän, jos hanke on taloudellisesti niin hyvä, kun mitä sen kannattajat esittävät. Aivan kuten aiemminkin edelleen näyttää siltä, että päävastuu niin rakentamiskuluista, käyttömenoista kuin mahdollisista tappioista on edelleen Helsingin vastuulla.

Jalovaaran mielestä hanketta ”hivutetaan epämääräisesti Helsinkiin”.

- Guggenheimin toinen tuleminen Helsinkiin on ollut helsinkiläisen kunnallispoliitikon näkökulmasta hämmentävä kokemus. Helsingin kaupunginhallitushan teki päätöksen lopettaa Guggenheimin ensimmäisen tarjouksen käsittelyn toukokuussa 2012, eikä teema ollut siksi juuri millään tavoin esillä syksyn 2012 kunnallisvaaleissa. Jos olisi tiedetty, että museo palaa agendalle seuraavana keväänä, aihe olisi ollut keskeinen vaaliteema Helsingissä ja jokaiselta ehdokkaalta olisi kysytty siihen kantaa. Tätä taustaa vasten oli yllättävää, kun keväällä 2013 mediassa alkoi liikkua tietoa siitä, että Helsingin kaupungin edustajat käyvät jälleen keskusteluja museosta Guggenheim säätiön kanssa, Jalovaara kirjoittaa.

Guggenheim-arkkitehtuurikilpailu ratkesi eilen. 

Lue lisää: Kuva - Tässä on Helsingin Guggenheim-voittaja

Lue lisää: Guggenheim-arkkitehti ihmettelee Helsinkiä: ”Kappale hienointa rantaviivaa – Ja siinäkin on parkkipaikka”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

Meillä kuntalaisilla ei ole varaa tähän unelmaan, utopiaan! Epäuskottavia laskelmia esitetään hyödyistä ja kustannukset painetaan alas! Näinhän aina tehdään? Omat laitokset "kituvat" varojen puutteessa ja sitten vielä pitäisi tuoda yksi kansainvälinen "rahastaja" ns. markkinoille? Pitäkää nyt päättäjät pää kylmänä älkääkä uskoko kaikkea sitä "törkyä", mitä teille syötetään!

Veli Laurinsalo

On selvää, että jos museo houkuttelisi lisää turisteja kaupunkiin, niin siitä hyötyisivät pääasiassa hotellit ja Esplanadin kauppiaat. Siis he maksakoon kulut, kun kerta hyötyvätkin siitä. Meillä on muitakin säätiöiden hallitsemia museoita ilman kaupungin subventioita. Sama kohtelu kaikille.

Sari Johanna

Me suomalaiset emme tuota "krematoriota" tarvitse. Meillä on ENSISIJAINEN rahameno vanhukset, terveydenhuolto (!!), opiskelijat ja koulurakennukset, tiet...

EI GUGGENHEIM, EI Benin auton korjaus, EI ilmaiset taksimatkat, EI Eduskunnan Audi A8, EI enää vilttejä, EI enää taidetta. Eduskuntaan on tulossa remontti, Lasipalatsin alle rakennetaan Amos Andersonin museo (http://www.uusiamosanderson.fi/kysymyksia-ja-vastauksia.html).

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=13634

lars rantanen

Voi hyvänen aika :)
Guggenhaim haluaa vain hyvää, onnea ja menestystä helsinkiläisille xD
He tosin tarvitsevat sata miljoonia euroja helsinkiläisten ja samoin sata miljoonaa euroa muidenkin suomalaisten rahaa, saadakseen rakennuksen rakennettua.
Sen jälkeen kaikki on yksinkertaista: vain muutaman miljoonan vuosittaisella "nimenkäyttökorvauksella" rahat ja turistit suorastaan "virtaavat" Helsinkiin.
Mahtava "ansaintalogiikka". Rakentakaa rahoillanne meille museo ja antakaa sitten muutama miljoona meille.
Voi elämän kevät!!!
Uahhahhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Sepetius Kangas

Toki Helsinkiläiset saavat rakentaa museonsa. Minä ainakin toivoa onnea suurhankkeelle. On hienoa olla Puttepossukerhossa. Mutta vastustan jyrkästi sitä, että yhteiskunta (oikeammin valtio) millään tavalla siihen osallistuun. Helsinkiläiset saavat kaiken lisäksi mielihyvin pitää ne suuret tulot joka tämän museon myötä heille tulee. Tietenkin maksaen siitä veron niinkuin muutkin.