Lauantai 25.5.2019

Venäjä hurjistui – ”Suomi iski Venäjän kasvoille”

Luotu: 
2.7.2015 07:35
Päivitetty: 
3.7.2015 12:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ulkoministeri Soini on todennut, että Suomi ei hypi kenenkään pillin mukaan.
|

Suomen päätöksestä evätä osalta Venäjän delegaation jäsenistä maahantulolupa tulevaan Helsingin Etyj-kokoukseen on noussut kohu. Maahantulo evättiin siksi, että kyseiset henkilöt ovat EU:n pakotelistalla. Venäjän ulkoministeriön mielestä Suomen toiminta ei ole hyväksyttävää ja Suomi on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.

Päätöksen maahantulon eväämisestä teki viime kädessä ulkoministeri Timo Soini (ps.). 

Perussuomalaisiin kuuluva Helsingin yliopiston Venäjä-tutkija Arto Luukkanen pitää Suomen päätöstä käsittämättömänä. Luukkasen mielestä ”Suomi iski Venäjän kasvoille”.

- Mikä pahinta, näyttää siltä, että päätöksen takana oli jonkinlainen virkamiesmuussi, jossa konsultoitiin ns. asiantuntijoita ja EU:n virkailijoita. Vielä pari viikkoa sitten Suomi oli hakemassa poikkeusta EU:n matkustuskieltoon. Nyt sitten tuli tämä järjetön ilmoitus, että tämä poikkeus ei käy, Luukkanen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

- On käsittämätöntä, että tällaisessa asiassa Suomi ei aja omaa kansallista etuaan vaan toimii jonkun ulkopuolisen tahon paineessa. Ja vielä näin taitamattomasti. Minun on todella vaikea uskoa, että päätöksen takana olisi nykyinen ulkoministeri, Luukkanen jatkaa.

Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen on ollut asiasta eilen Venäjän ulkoministeriön puhuttelussa. Himaselle kerrottiin, että Venäjä pitää Suomen toimintaa avoimen vihamielisenä.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on myös kritisoinut Suomen päätöstä. 

- ETYJ:n periaatteita on Ukrainassa ja Krimillä rikottu, mutta asia ei parane sillä että niitä rikotaan myös estämällä kaikkia ETYJ-maita osallistumasta kokouksiin omalla delegaatiollaan. Tämä koskee myös parlamentaarista yleiskokousta jonka mahdollisuudet ylläpitää ETYJ:n toimintakyvylle myös Ukrainassa tärkeää dialogia vaarantuvat kun Suomi antoi muutaman EU-maan estää kaikkien osallistumisen, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

Myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan Antti Kaikkonen, on kritisoinut Suomen ratkaisua.

Arto Luukkasen mielestä Suomen pitäisi nyt käyttää jokainen mahdollisuus oikeaan keskusteluun ja vaikuttamiseen Venäjän kanssa.

- Tämä onneton päätös tulee vaikuttamaan ikävällä tavalla Suomen ja Venäjän väliseen lähihistoriaan ja etenkin rajayhteistyöhön. Eipä uusien raja-asemien perustamien suju jos toisella kädellä läimäytetään kasvoille! Luukkanen kirjoittaa.

Ulkoministeri Soini on kommentoinut Iltalehdelle, että Suomi ei hypi kenenkään pillin mukaan.

- Päätös on tehnyt maamme ulkopoliittisessa johdossa julkisuudessa olleiden perustelujen mukaan, Soini sanoi lehdelle.

Etyj-kokous järjestetään Helsingissä 5.-9.7.2015.

 

ETYJ:n periaatteita on Ukrainassa ja Krimillä rikottu, mutta asia ei parane sillä että niitä rikotaan myös estämällä...

Posted by Erkki Tuomioja on 1. heinäkuuta 2015

 

Tekikö Suomi oikean päätöksen evätessään EU-pakotelistalla olevien venäläisten pääsyn Etyj-kokoukseen?

3106 ääntä annettu
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Sarjanen

Minäkin aluksi ihmettelin päätöstä mutta kun kuuntelin Jaakko Iloniemen haastattelun, ymmärsin paremmin.

Kyseessä on vain seremoniaalinen 40 -vuotis muistelokokous. Siinä ei käydä mitään konkreettisia neuvotteluja, vaan muistellaan menneitä...

Itselläni oli parikymppisenä mahtava aitioasema seurata kokousta. Kulkulupani ulottui istutosaliin asti. Tärkeimpiä maailman johtajia sai kohdata parinmetrin päästä. Harold Wilsonin kanssa mentiin samalla hissillä...

Niille, jotka eivät sitä aikaa kokeneet, pitää kertoa, että koko Helsinki oli varattattu tapahtumalle. Mikään normaali liikenne ei toiminut, vaan poliisisaattueet katkaisivat liikenteen kymmeniä kertoja päivässä. USA:n presidentti Fordin ylileveän turva-auton takia mm. Finlandiatalon porttia piti leventää. Valituksia ei juuri kuulunut.

Yöelämä oli todella kansaivälistä, ja Suomen sää näytti parhaat puolensa...

Jukka Sarjanen

Minäkin aluksi ihmettelin päätöstä mutta kun kuuntelin Jaakko Iloniemen haastattelun, ymmärsin paremmin.

Kyseessä on vain seremoniaalinen 40 -vuotis muistelokokous. Siinä ei käydä mitään konkreettisia neuvotteluja, vaan muistellaan menneitä...

Itselläni oli parikymppisenä mahtava aitioasema seurata kokousta. Kulkulupani ulottui istutosaliin asti. Tärkeimpiä maailman johtajia sai kohdata parinmetrin päästä. Harold Wilsonin kanssa mentiin samalla hissillä...

Niille, jotka eivät sitä aikaa kokeneet, pitää kertoa, että koko Helsinki oli varattattu tapahtumalle. Mikään normaali liikenne ei toiminut, vaan poliisisaattueet katkaisivat liikenteen kymmeniä kertoja päivässä. USA:n presidentti Fordin ylileveän turva-auton takia mm. Finlandiatalon porttia piti leventää. Valituksia ei juuri kuulunut.

Yöelämä oli todella kansaivälistä, ja Suomen sää näytti parhaat puolensa...

Ilkka Korkalainen

Venäjä on itse syyllinen siihen, että sille on asetettu sanktioita jotka estävät venäläisiä poliitikkoja matkustamasta EU alueelle. Lopettamalla imperialistisen agressiopolitiikan ja vetäytymällä Krimiltä sekä Ukrainan itäosista tilanne hieman helpotuisi. Venäjään kohdistettuja pakotteita pitää lisätä ei purkaa.

Liisa Polameri

Käsittämättömän mahtipontinen päätös Timo Soinilta ja Suomelta. Venäjälle on annettava mahdollisuus siinä missä muillekin osallistua tilaisuuteen, joka koskee meitä kaikkia.

Päätöksen peruminen ja anteeksipyyntö olisi nyt paikallaan.

Irma Asikainen

Kyllä minä tässä asiassa yhdyn miesten rintamaan ja olen sitä mieltä, että Suomi toimi ihan oikein. Kyllä Venäjän kokoisesta maasta pitäisi löytyä 15 ihmistä, joilla ei ole matkustuskieltoa, mutta tässähän olikin selvästi tarkoitus vain hakea kofliktitilannetta. Jos Venäjä olisi ehdottomasti halunnut osallistua, se olisi itse voinu toimia toisin.

Jarmo Lius

Sinä voit toki yhtyä miesten kanssa kuten huvittaa, mutta tuo käsite "miesten rintama" on outo.

Selitäpä minulle miksi venäjämielinen Itä-Ukrainan pitäisi alistua osaksi Euroopan Unionia ja NATOa, entä miksi krimiläisten pitäisi? Vai yritätkö väittää Ukrainan huolimatta sisällissodasta "vapaaehtoisesti" hakeutuvan EUn ja NATOn jäseneksi?

Juha Merisaari

Olipa syyllinen sitten kumpi tahansa osapuoli niin ratkaisu oli typerä. Juhlista tuleekin ETYJ hautajaiset eivätkä kaikki lähiomaiset ole edes paikalla. Vielä kun nyt näyttää vahvasti siltä, että Fennovoima ajaa kiville niin, saattaa itäisellä naapurilla olla lähiaikoina paljonknin asioita meille kerrottavana.

Josa Jäntti

Olen Juhani Vinbergin kanssa samaa mieltä. Lähettämällä henkilöitä, joita ei ole pakotelistalla kaikki olisivat olleet tyytyväisiä. Kuuntelin aamulla radiossa Torstilan kommentteja ja hän esitti selvin sanoin, että ns. Helsingin hengestä v. 1975 ei ole mitään jäljellä Venäjän oman törkeän toiminnan johdosta ( Krim + Ukraina). Eli Helismaan laulun sanojen mukaan " sehän maksaa joka tilaa todisti myös kyyppi " eli Venäjä !

Jarmo Lius

Ulkoministeri Timo "Ždanov" Soini ilmoittautui EUn valvontakomission johtoon.

Nyt suomalaiset pokkuroivat ja napsauttelevat kantapäitä yhteen valvonta komissaari Timo "Ždanov" Soinin tarkkaillessa maassa EUn direktiivien toteuttamista.

Veikko Saksi

En ymmärrä, miksi tästä edes puhutaan? Venäjä ei ole vahingossa pakotelistalla, vaan omasta syystään. Putinin harrastama korruptio ja kansallisomaisuuden ryöstäminen ovat jo menneet hurjiin mittoihin.

Jos Venäjä haluaisi muuta kuin riitaa, se olisi valinnut kokoukseen sellaiset henkilöt, jotka eivät ole pakotelistalla. Venäjä siten itse halusi saada tästä riidan aikaiseksi.

Jatkuva Venäjä-kuartelu ei sovi Suomelle. Sitä ehdittiin harrastaa neuvostokausi sekä Koiviston ja Halosen aika. Kyllä se jo riittää.

Timo-Pekka Mustakallio

Tässä mennään tärvelemään ETYJ:ä, pieni askel ja tölväisy kerrallaan, kun yhteistyötä olisi juuri nyt pitänyt yrittää lisätä ja tiivistää. Heikko ja pelkurimainen päätös Suomelta osallistua pikkusieluisten EU-byrokraattien typeriin hiekkalaatikkoleikkeihin.

Hyvästit Helsingin hengelle!

Timo-Pekka Mustakallio

Kaikki, mikä Euroopassa oli rohkeudella, kaukonäköisyydellä ja vaivalla rakennettu on EU:n pikkusielujen käsissä väärinymmärretty, hyväksikäytetty ja tärvelty, perintönä suurilta valtiomiehiltä saatu hyvien suhteiden tiivis kudos revitty rikki. Surullista, hyvin surullista - ja ikävää kun ei ajoissa huomattu, että ollaan tyhjäpäiden kyydissä.

Muistakaamme, että MEIDÄN "we do it anyway"-Rompuy kumppaneine peesasi USA:ta aiheuttamaan sekasorron Ukrainassa. MEIDÄN joukkue on syyllinen sodan sytyttämiseen - mutta kyvytön sen lopettamiseen.

Rauha ei palaa Eurooppaan eikä Ukrainaan ennen kuin galaktinen epäonnistuminen Euroopan asiainhoidossa on tunnustettu, teot hyvitetty. Se vaatisi selkärankaa, hyviä oikeamielisiä ihmisiä, mutta Brysseliin on tiskautunut vain politiikan pohjasakka. SEN vuoksi asiat ovat kriisiytyneet - ei USAn subprime-kriisin tai Venäjän reaktioiden takia.

Jarmo Lius

Euroopan tilanne muistuttaa vastaavaa 1930-luvulla. Jokainen osapuoli jatkaa radallaan, eikä kukaan voi käsitellä tekemiään virheitä. Kiovassa helmikuussa 2014 tapahtunutta vallankaappausta ja Ukrainan demokratian kumoamista ei käsitellä. Odessan joukkomurha keskellä Eurooppaa on tutkimatta ja tuomitsematta. Kansainvälinen oikeus on halvaantunut. Molemmat ovat Haagiin kuuluvia asioita. Siellä ne pitää tutkia ja tuomita.

Nyt EU vaatii käytännössä Venäjää antautumaan, Ukrainan itäosien kansaa antautumaan. Krimiläisiä antautumaan ja liittymään niin Euroopan Unioniin kuin NATOon. Se on mahdotonta. Onko Venäjä ikinä antautunut historiansa aikana?

Veli Laurinsalo
Vastaus kommenttiin #14

Jarmo on aivan oikeassa. Tilanne Euroopassa toistaa -30 luvun kaavaa.

Äärikansallistunteen lietsominen johtaa johtajien valtavaan kansansuosioon. Toisinajattelijoita murhataan ja/tai heidät laitetaan tekaistuilla syytteillä vankilaan ja heidän omaisuutensa takavarikoidaan. Kansallistunnon voimissaan hyökätään naapurivaltioiden kimppuun elintilan saamiseksi. Järjestetään näytelmiä kansanäänestyksistä naapurimaahan liittymiseksi (vertaa viron äänestys NL liittymiseksi). Pelotellaan omaa kansaa keksityillä tai ylikorostuneilla muiden maiden vihamielisyyksillä oman valtavan asevarustelun legitimoimiseksi.

Kovin tuntuu tutulta, ainakin jos tunnet historiaa.

Veli-Pekka Moisalo

Suomi on tehnyt valinnan, että kuuluu Euroopan maiden ryhmään. Paljon on Suomessa vielä kritiikittömästi Venäjä-suhdetta vaativia. Venäjä ymmärtää Suomen ratkaisun voima- ja reaalipolitiikan harjoittajana erinomaisen hyvin. Suomen ulkopolitiikan vanhukset ovat saaneet Ukrainan kriisistä uuden keppihevonen.

Mihinkä pöytäkirjaan Tuomioja sanelee nyt jälkikäteen eriävän mielipiteen?

Mark Andersson

Niinpä niin, EU oli mainostettaessa "rauhan unioni", ja nyt kun olisi pitänyt keskustella rauhasta, se tekee kaikkensa sen estääkseen ja sotaa lietsoakseen.

Ja Suomen poliittinen johto juoksee sopulina perässä kohti rotkon reunaa.

Teuvo Kuu-Karkku

Liennytyksen sijasta Helsingissä lietsotaan sotaa

Toivottavasti Soinin ulkoministeriys jää mahdollisimman lyhyeksi. Tähän asti olen uskonut, että jokainen maa huolehtii omista eduistaan. Ilmeisesti Suomi ei siihen kykene. Soinilta on ilmeisesti unohtunut se tosiasia, ettei EU ole liittovaltiovaltio. Tärkein asia on kuitenkin kunkin maan kansanedustajien koskemattomuus, jos heiltä kielletään osallistuminen heitä koskevissa kysymyksissä, kuka sitten tekee päätökset. Sotaa on usein sanottu politiikan jatkeeksi.
Eräs valtio, jota Suomi kritiikittömästi ihailee, on aina omassa politiikassaan ajanut omia etujaan, jolloin ihmisoikeuksien loukkaukset on unohdettu reaalipolitiikan nimissä. Olen alkanut kaivata Paasikiven ja Kekkosen aikoja.

Rauno Rämö

Täytyy muistaa, että monesti maailman uudet aidot kriisipesäkkeet leimahtavat sitten lopulta hieman ällistelijöitään yllättäen, mutta aina myös ensin pitkään savuttuaan. Sille kait ei mitään voi jos sitten eivät viisi perusaistia Eu:n "päälliköillä" vaan yksinkertaisesti toimi, kuudes aisti kun voisi vielä pelastaa...

Timo Koivusalo

Koko muu maailma tukee Suomen päätöstä. Kremlin rupusakista voi Helsinkiin osallistua joku, joka ei ole pakotelistalla jos he niin haluavat. Nyt he nostavat älämölön tuttuun tapaansa ja tekevät selvästä asiasta mediasirkuksen.

Ilari Änkövaara

Suomi teki kerralla selväksi Venäjälle, että maamme Ulkoministeri on idiootti.

Vaikka Venäjä olisi tehnyt mitä, niin tämä on yksinkertaisesti tyhmää. Lyötkö itseäsi kirveellä polveen vain siksi, että että et pidä jostain maasta. Niin tekee Suomi.

Kimmo Koskela

Koko matkustuskielto on naurettavaa pelleilyä EU:lta. Kun ei uskalleta tapella reilusti niin sitten kehitellään koulu- ja työpaikka kiusaaamiseen verrattavia porukasta eristämisiä. EU:ta nuollaan nyt jopa Soinin toimesta, vähän pettynyt olen. Venäläisiä on turha yrittää "näpäyttää", siellä ei kansallistunteessa anneta periksi vaikka miten ajettaisiin nurkkaan. Putinin suosio vaan kasvaa ja epäilykset suomalaisten ryssävihasta on nyt helppo iskostaa jopa maltillisten kansalaisten mielikuviin. Ei ihme miksei suomalaiset pärjää myynti-ja markkinointimiehinä maailmalla kun pelisilmä puuttuu täysin.