Lauantai 25.5.2019

Nyt tuli vahvistus: Sauli Niinistö oli tekemässä kohuttua Venäjä-linjausta

Luotu: 
2.7.2015 10:01
Päivitetty: 
3.7.2015 12:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kuvassa) ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat tehneet Suomen Etyj-päätöksestä linjauksen, jonka pohjalta päätös evätä Venäjän delegaation maahanpääsy on tehty.
|

Tasavallan presidentin kansliasta vahvistetaan Uudelle Suomelle ulkoministeri Timo Soinin (ps.) lausunto, jonka mukaan Venäjän suututtaneen Suomen Etyj-päätöksen on tehnyt Suomen ulkopoliittinen johto.

Soini sanoi tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että päätöksen on tehnyt ”koko ulkopoliittinen johto”.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että päätös on tehty ”Suomen ulkopoliittisen johdon (tp-utva) linjausten mukaisesti”. Tp-utva on ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteinen kokous.

Myös Timo Soinin esikunnasta vahvistetaan, että Etyj-asiaa on käsitelty ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Suomen ulkopolitiikkaa johtaa  tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. 

Venäjä on suuttunut Suomen päätöksestä evätä maan delegaatioon kuuluvilta EU:n pakotelistalla olevilta henkilöiltä maahatulolupa Helsingin sunnuntaina alkavaan Etyj-kokoukseen. 

Soini sanoi Ykkösaamussa, että poikkeusmahdollisuutta EU-pakotteisiin tutkittiin ”perusteellisesti ja juridisesti”. EU-jäsenmaiden kanssa käytiin notifikaatiomenettely, jonka myötä muista EU-maista tuli kielteisiä kantoja asiaan.

Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen on ollut asiasta eilen Venäjän ulkoministeriön puhuttelussa. Himaselle kerrottiin, että Venäjä pitää Suomen toimintaa avoimen vihamielisenä.

Suomen päätöstä ovat kritisoineet entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.).

Sipilän hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenet ovat pääministeri Juha Sipilä (kesk.), ulkoministeri Timo Soini, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.), puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harry Jussila

Tämän päätöksen olisi hyvin ymmärtänyt, jos Suomi olisi Naton jäsen, mutta nyt... Poliittinen johto on ihan pihalla. Yksin on paha Venäjää ärsyttää, tarvitsisi olla rautaa takana hieman enemmän.
Miksi Suomi ei liittynyt Natoon, vaikka siihen oli 20 vuotta aikaa?

Antti Kautiainen

Miksi emme liittyneet NATO:on? Koska NATO ei todellisuudessa anna meille mitään. Lisäksi NATO-uskovat tuntuvat täysin unohtava tärkeimmän syyn Ukrainan nykytilanteeseen: Venäjä aloitti "pienten vihreiden miesten" operaatiot Ukrainassa välittömästi heidän vakoojien saatua selville Ukrainan yrittävän liittyä NATO:on.

Venäjä siis hyökkäisii varmasti ja välittömästi Suomeen sillä hetkellä, kun heidän toimijansa Suomessa saavat kohtalaiset varmuuden Suomen NATO-jäsenhakemuksesta. Lisäksi NATO ei todellakaan halua 1000-kilometriä rajaa Venäjän kanssa. Tuon rajan puolustuksesta me hoitaisimme itse omasta kukkarosta vaikka olisimmekin NATO:n jäseniä.

Jarmo Lius

Totta, NATO ei anna meille suojaa.

Sinulla on outo tulkinta Ukrainan pyrkimyksestä liittyä NATOon. Ukraina ei ollut mitenkään liittymässä NATOn jäseneksi ennen helmikuussa 2014 operoitua vallankaappausta joka kaatoi maan laillisen hallinnon. Kaappauksen suorittaneet asettuivat Ukrainan johtoon ja sen jälkeen "Ukraina" pyrki aktiivisesti NATOon.

Vallankaappauksen Ukrainassa helmikuussa 2014 operoi USA ja EU. Joten ei ihme että heidän omat miehet noustuaan johtoon anoivat jäsenyyttä. Niin oli sovittu etukäteen.

Venäjä on eri mieltä EUn pakotteista. Myöntämällä pakotteet laillisiksi, vaihtamalla delegaation jäsenet Venäjä hyväksyisi EUn suorittaman Ukrainan poliittisen miehityksen ja valtion laittoman liittymisen Unioniin.

ETYJn pitäisi puolueettomasti tutkia Odessan joukkomurha, Kiovassa tapahtunut demokratian ja kansainvälisen oikeuden vastainen vallankaappaus.

Matti Kuusik
Vastaus kommenttiin #5

Niin kukas sen Janukovitsin heitti pihalle?

Öö USAn Kiovan suurlähetystöstä rahaa saaneet mellakoitsijat.
-Todisteet tähän löytää jos osaa englantia ja tietää muitakin lähteitä kuin vihattu RT ja rakastettu CNN ja Pentagonin muut kanavat.

Plus kannattaisi ottaa selville mikä oli USA:n Euroopan joukkojen ja Naton vetämä sotaharjoitus nimeltä "Trident Exercise" johon Ukrainan armeija osallistui ja jossa harjoiteltiin mm. mahdollista Venäjän provosointia sotaan.
Tiedot löytyvät Usan Euroopan armeijan sivuilta tai ainakin vielä puoli vuotta sitten löytyivät.

Ja En ole mikään hiton venäjä-rölli enkä sellaiseksi ole ajatellut hakea. Ei ole kiinnostusta valehdella sen paremmin idän kuin lännenkään piikkiin.

Riku Reinikka
Vastaus kommenttiin #5

Olihan tuo Natoon hakeutuminen puheissa jo -08... Ja koski sekä Georgiaa, että Ukrainaa.

US Secretary of State Condoleezza Rice and the French Foreign Minister Bernard Kouchner briefed after the summit of the NATO foreign ministers, saying the decision of the Bucharest summit that Georgia and Ukraine would become the alliance members was still there, The Georgian Times reported.
http://www.unian.info/world/167959-rice-kouchner-comment-nato-ministeria...

Irja Röntynen

Olet 20 v. myöhässä! Jälkiviisaus on parasta viisautta. Eihän tämä kokous ole kuin muistelutilaisuus. Luulisi Venäjältä löytyvän noiden kuuden tilalle muitakin yhtä tärkeitä ihmisiä. Putin kai ei ole matkustuskiellossa, eikö hän vastaisi noita kuutta jo yksinään, jos on noin tärkeää päästä Länteen.

Matti Kuusik

Etumme? Ei.
Muista Kaarle sanoa tuo lauseesi kun näet ensimmäisen venäläisen tankkikolonnan ajavan valtatie 6 tällä puolen rajaa. Ja natosta ei kuulu pihaustakaan.
Niin voi käydä jos vielä jatketaan Setä Samulin kanssa karhun härnäämistä tikulla.
Sillä usan presidentti ei välitä kuin itsestään.

Simo Pietiläinen

Taitavaa peliä venäläisiltä . Saivat maukkaan herjan inhoamaansa ETYJiä kohtaan ja samalla vaivalla lisää kuonaa Suomen päälle.
Delegaatioon valittiin sopivasti henkilöitä jotka hyvin tiedettiin olevan boikottilistalla. Duumassa on 450 edustajaa joten olisi löytynyt sellaisiakin jotka pääsevät Suomeen. Tämä episodi on alkusoittoa suuremmalle irtiotolle lännen hapatuksesta.

Reino Jalas

Venäjän puolelta on aika ikävään sävyyn ja korkealta tasolta tullut noita elämisen ohjeita Suomelle ja suomalaisille viime aikoina.
http://yle.fi/uutiset/putin_liittoutumattomuus_suomen_turvallisuuden_par...

Samoin suurvallan Glonass-satelliittinavigointi ei tunnu millään saavan Venäjän lentokoneita pysymään omalla puolellaan.
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/venalaiskone-loukkasi-suomen-...
Tämän tästä on tarve jonkinlaisessa veetuilumielessä koukkia tänne.

Jostakin syystä Venäjällä tuntuu olevan sisäsyntyistä tarvetta pitää pelottelukeinoin yllä uhittelevaa käytöstä Suomea kohtaan. Keinot saattavat vielä koventua tähän mennessä nähtyihin verrattuna.

Mahdollisesti edelleen kiristyvän uhan edessä on Suomenkin harkittava hakea turvaa muualta. Silloin Venäjän hyvä, luotettava ja vaaraton pohjoinen naapuri ei enää jatkossa olisikaan sitä.

Tämä Suomen nyt ottama kiristynyt ETYK-viisumilinja antaa Venäjän suuntaan hyvää varoittavaa esimakua siitä millainen tilanne olisi, jos Suomi tosiaan olisi Naton jäsen.

---
Sovitellaan, sovitellaan hyvän naapuruuden merkeissä aika pitkälle ja aika paljonkin. Mutta ihan kaikki ei meillekään kuitenkaan käy.
Idän lentokoneiden on syytä alkaa pysyä paljon nykyistä paremmin omilla kansainvälisillä lentoreiteillään.

Matti Kuusik

Turha toivo,
tuolla jenkkien kanssa huseeraamisella niitä lentokoneita näkyy entistä tiuhempaan ja jonain päivänä tekevät niin kuin Virossa joka oli juuri liittynyt natoon, lensivät 2 Suhoi hävittäjällä yli presidentin linnan , matalalla ja takaisin.
He tulevat jos tahtovat ja sen me Talvisodan veteraanien jälkeläiset saammme jonain päivänä karvaasti vielä havaita jos huonosti menee maailman asiat ja meneehän ne kun kovat on piipussa jo nyt joka osapuolella.

" Ei ole mitään merkkejä, että Venäjällä oltaisiin ainakaan 10-15 vuoteen luopumassa varusmiespalveluksesta. Se takaa armeijalle usean miljoonan miehen koulutetun reservin, joista yli 700 000 miestä voidaan mobilisoida nopeasti, sanoo kommodori Inkinen.
- Maan jatkuva sotilaallinen varautuminen näkyy myös siinä, että suurten sotaharjoitusten määrä on lisääntynyt. Myös presidentti Vladimir Putin on henkilökohtaisesti käynyt paikan päällä seuraamassa useita harjoituksia.
Tutkija Salomaan mukaan Venäjän maan asevoimien vahvuus on noin 850 000 sotilasta. Heistä lähes 200 000 on pysyvän valmiuden joukoissa.
- Tämän lisäksi tulevat sisäministeriön joukot, joissa on noin 520 000 miestä. Ne ottaisivat vallatut alueet haltuunsa ja varmistaisivat ne, sanoo Salomaa. " Iltalehden juttu Tiistai 24.12.2013 klo 11.02.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013122317718295_uu.shtml

Rauno Rämö

Hieman huolestuttaa nyt tuo ihan varmasti tuleva Venäjän kuitti Suomelle. Ehkä ei olla ihan vielä siinä asemassa, missä eräs keskieurooppalainen valtio oli edellisen maailmansodan hävittyään. Sille tuota itänaapurin kuittausta sitten taisi riittääkin muutama kymmenen vuotta putkeen...
Kuinka pitkälle vielä halutaan mennä, että uskotaan se tosiasia, että idän karhu lyö varmasti takaisin?

Ari-Vesa Parviainen

Naapuri yrittää aina hämärtää tosiasioita, mutta totuus on, että ilman USA:n kalustolahjoituksia ja pommituslentoja Saksaan, ei "karhun"eväät olisi yksin riittäneet Aatun kukistamiseen.
Nyt uusi sukupolvi despootteja luulee istuvansa vahvemmalla oksalla, mutta saattaakin olla illuusio. Muinoin USA oli auttava liittolainen, nyt vastustaja. Vain hölmö haastaisi tosissaan, vailla riittäviä eväitä.

Siksi kaiketi Putler muistuttelee ydinaseista, P. Korean ja Iranin tavoin, mikä viittaa epätoivoiseen alemmuudentunteeseen. Eikä syyttä.

Reino Alho

ETYJ:n periaateista Venäjä on viis välittänyt. Koko asiakirja on on ollut aloittamista vaille valmis. Mitä nyt enää voisi tehdä muuta kuin sen, että hanke merkitään rauenneeksi? Venäläisiä tämän toteamiseen tuskin tarvitaan. Suomi ei voi livetä EU:n asettamista pakotteista.
Mutta sitten toisaalta voidaan perustellusti asettaa kysymys, että aikovatko suomalaiset todellakin ryhtyä niin epäystävällisiksi venäläisiä kohtaan kuin jotkut poliitikkomme ydinvomalan osalta ovat olleet? Venäläisillä on johtava asema ydinvoimaloiden valmistuksessa. Täällä vain siedetään loputtomiin ranskalaisen "ydinvoimapellen" edesottamuksia, vaikka kaikki tietävät, ettei se hanke koskaan etene maaliin saakka, vaan siitä on koitumassa valtavat tappiot. Senkö takia myrkyvihreä vasemmisto on jättänyt arvostelun ja hykertee tyytyväisyyttään? Sama epäystävällinen suhtautuminen näkyy myös monilla muilla tahoilla urheilukisoja unohtamatta.

Ari-Vesa Parviainen

Jos täällä olisi noudatettu itänaapurin taannoisia normeja, olisi Olkiluoto 3 ollut valmis ajat sitten. Ingalina- proto, Hanhikiven edeltäjä, on myös osoittaunut ongelmaiseksi. Miksi piittaavat? Ehkä Tshernobyl herätti?

On hyvä että ongelmat pyritään poistamaan etukäteen, hätiköinti ei olisi kenenkään etu. Uusi tekniikka vie aikansa, mutta tulosta on turha perusteetta epäillä. "Nopea valmistuminen" olisi arveluttavinta.

Keijo Kinnunen

"ETYJ on sitten hampaaton tiikeri, otaksun.

Ei saanut neuvoteltua venäläistä valtuuskuntaa Suomen ETYJ-juhliin, kun EU oli antanut julkilausuman niistä henkilöistä jotka ovat matkustuskiellossa.

Valittaen olen toteamassa, että nyt Suomi-Laiva seikkailee vaarallisilla vesillä maailman myrskyisällä merellä.

Toivottavasti kippareilla riittää malttia ja taitoa viedä Laiva satamaan?

"Tuima on tuuli ja pimeä on taivo..."

https://www.youtube.com/watch?v=GRIxCUzjmyI

Keijo Kullervo"

Arto Luukkainen

Jopas tämä asia saikin vipinää aikaiseksi Putler-trolleissa ja paikallisissa hyödyllisissä idiooteissa! Venäjän asialla 10 tällaista trollia/hyödyllistä idioottia:

Harry Jussila
Antti Kautiainen
Jarmo Lius
Mark Andersson
Anne Kuusinen
Seppo Ritvanen
Liisa Polameri
Jouni Lappi
Rauno Rämö
Keijo Kinnunen

Kaarle Akkanen
Vesa Mäkipää
Simo Pietiläinen
Reino Jalas
Ari-Vesa Parviainen
Timothy Kestrel

Vain kuusi järki-ihmistä ja Suomen etujen ajajaa mukana keskustelussa tässä vaiheessa (itseni lisäksi):

Kaarle Akkanen
Vesa Mäkipää
Simo Pietiläinen
Reino Jalas
Ari-Vesa Parviainen
Timothy Kestrel

Tilanne siis 10-6 trolleille. Tuskin vastaa suomalaisten todellisia tuntemuksia?

Juu, saa ilmoittaa asiattomaksi. :)

Reino Jalas

Minun nimeni on näköjään sekä "Putler-trollien" listalla että "järki-ihmisten" listalla.

Vaikka tekstini voivatkin olla sekavia, niin pitäisi sentään listan tekijän tällaisissa tärkeissä jakotilanteissa pystyä jakamaan kukin kirjoittaja jommalle kummalle listalle.

Mark Andersson

Voi hyvä luoja! Akateeminen ihminen ja kehtaa syytää julkisesti tuollasta skeidaa...

Ilmoitan täten Luukkasen aivopäästön asiattomaksi, koska Venäjän trolliksi tai hyödyttömiksi idiooteiksi nimeäminen on kiihottamista omin aivoin ajattelevaa kansanosaa vastaan...

Tosin en tee sitä ns. virallisesti, sillä sensuuriin en usko. Typeryyksiä saa puolestani levitellä vapaasti, kunhan ne käsitetään niiksi mitä ne ovat – typeryyksiksi.

PS. pääsääntöisesti alkuperäinen Luukkasen blogikirjoitus oli asiallinen – ehkä ensimmäistä kertaa minun kokemukseni mukaan. Mistä sitten nämä jälkipäästöt?

Tulikohan L katumapäälle, kun tuli heittäneeksi järkeä kehiin vaihteeksi?

Mark Andersson

Sorry, lähes samannimisen blogistin luulin tuossa vastailevan. Mokasin.

Kun ei täällä pysty poistamaan kirjoituksia, pyydän alkuperäiseltä Luukkaselta syvästi anteeksi.

Tämä Luukkainen nähtävästi kuuluu sen sijaan siihen samaa parveen kuin näiden keskusteluiden muutkin alamittaiset sintit.

Arto Luukkainen

Laitetaan uudelleen, kun alkuperäisessä järkevät kirjoittajat oli erehdyksessä lueteltu myös trollien/hyödyllisten idioottien joukossa. Tämä syöttöruutu on niin pieni, että on vaikea nähdä tällaisia virheitä.

Jopas tämä asia saikin vipinää aikaiseksi Putler-trolleissa ja paikallisissa hyödyllisissä idiooteissa! Venäjän asialla 10 tällaista trollia/hyödyllistä idioottia:

Harry Jussila
Antti Kautiainen
Jarmo Lius
Mark Andersson
Anne Kuusinen
Seppo Ritvanen
Liisa Polameri
Jouni Lappi
Rauno Rämö
Keijo Kinnunen

Vain kuusi järki-ihmistä ja Suomen etujen ajajaa mukana keskustelussa tässä vaiheessa (itseni lisäksi):

Kaarle Akkanen
Vesa Mäkipää
Simo Pietiläinen
Reino Jalas
Ari-Vesa Parviainen
Timothy Kestrel

Tilanne siis 10-6 trolleille. Tuskin vastaa suomalaisten todellisia tuntemuksia?

Risto Virtanen

Kyllä Suomen kanta on ihanperseestä, mielistevät EU:n päätöksiä eivätkä ajattele omallajärjellä yhtään, vaikka eihän näillä hallituksen tolliskoilla kyllä mitään aivoja ole siellä pääkopassa, ihan oikein jos Venäjä tästä vähän rankaisee, kannattaisi hieman katsoa kenelle alkaa vittuilemaan, ei näytä olevaan yhtään itsesuojelu vaistoa. Se ei ole kuin niks,naks ja kops niin tämä meidän SUOMI on pyyhitty maailmakartalta, jos toisella on ritsapyssyt ja toisella isotpommit niin kannattaa kyllä hieman miettiä mitä tekee. Melkein tässä kyllä toivois että Venäjä / Putin hieman näyttäisi Suomelle kaapinpaikkaa……

Jari-Jukka Annala

Näytti olevan eilisessä Iltiksessä jo hirveä hulabaloo Timo Soinin päätöksestä kieltää venäläisten pääsy tänne. Olis ehkä kannattanut selvittää kenen päätös se oli. Tp-utva kuitenkin päätöksen takana, joten toimittaja pääsi naurunalaisten listalle. Persuja ollaan ristiinnaulitsemassa aika nopeasti. Etenkin IS ja HS.

Kaarlo Erjala

Kyllä ulkopolitiikkaamme johtavat ovat toimineet harkitsemattomasti estämällä merkittävän valtion EU:n määräämässä matkustuskiellossa olevien vaikutusvaltaisten poliitikkojen pääsyn ETYJ:n kokoukseen. Vähemmästäkin naapurisuhteet huononevat.
Erkki Tuomioja ei olisi päästänyt tällaista tapahtumaan.