Tiistai 11.12.2018

Jogurteista paljastui 8-kertainen määrä syöpää aiheuttavaa ainetta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.2.2010 09:50
Päivitetty: 
7.2.2010 21:59

Suomessa myytävistä elintarvikkeista on löytynyt korkeita asetaldehydipitoisuuksia.

Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli aineen viime lokakuussa ihmisille syöpää aiheuttavaksi alkoholin juomisen yhteydessä. Se nousi ylimpään riskiluokkaan tupakan ja asbestin seuraan.

Kalevan mukaan professori Mikko Salaspuron työryhmän testeissä jogurttien keskimääräinen asetaldehydipitoisuus ylitti riskirajan kahdeksankertaisesti. Vastaavia pitoisuuksia ryhmä mittasi useista hedelmämehuista ja soijakastikkeista.

- Jopa vauvojen hedelmäsoseista löytyy samoja pitoisuuksia kuin jukurteista, Salaspuro kertoo lehdelle.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira käynnistää tutkimukset elintarvikkeissa olevan asetaldehydin merkityksen arvioimiseksi. Vielä ei tiedetä, miten asetaldehydi vaikuttaa ihmiseen.

Eviran mukaan elintarvikkeiden käyttöä ei ole vielä syytä ryhtyä rajoittamaan.

Myöhemmin sunnuntaina Salaspuro kertoi Uudelle Suomelle, miten hänen omat ruokailutottumuksensa ovat muuttuneet asetaldehydihavaintojen takia.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lempi

”Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat” on perusteellinen selvitys noin 40 vierasaineesta, jotka kattavat laajasti koko elintarvikkeiden tuotantoketjun. Uudistettu raportti on ilmestynyt Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran julkaisusarjassa ja luettavissa Evira.fi -verkkopalvelussa. Raportissa kuvataan vierasaineiden esiintymistä elintarvikkeissa, niiden tutkimusta ja saanninarviointia, terveydellisiä haittavaikutuksia ja tärkeimpiä valvontatarpeita. Raportti palvelee sekä eri viranomaisia ja tutkijoita että aihepiiristä kiinnostuneita kuluttajia."

www.evira.fi

Onkohan jossain listattu mitä jugurtteja, hedelmämehuja ja soijakastikkeita on syytä välttää?

hoikkapoika

vaan syöttää pikkulapsille jukurtteja joissa on 70 kertainen määrä syöpää aiheuttavaa ainetta.Mitä me teemme tälläisella virastolla.Tuotteiden nimet julki ja pois myynnistä.Onko meillä luotettavaa tuotevalvontaa ollenkaan ja vastaako joku ministeri alaisistaan.Tupakan kielloilla ei kaikkea ratkaista.Terveys vai maataloustuet.

Jusa P

Haukut menevät väärään paikkaan, sillä Parmaan ne kuuluisivat. Eräs keplotteleva italialainen pääministeri järjesti EU:n elintarvikevalvonnan pääviraston sinne. Nämä suuria rahoja saaneet ihmiset Italiassa eivät ole tehneet mitään, sillä lahjuksilla on helppo ostaa vaikenemista ja silmien sulkemista. Luuletteko todellakin, että nämä aineet ovat ainoastaan suomalaisissa elintarvikkeissa tai että ne ovat elintarviketehtaiden pahantahtoisten "äitien" keksimä salajuoni tulevien sukupolvien myrkyttämiseksi?
Nyt päinvastoin olisi aika kiittää Eviraa, että se on tuonut esille selvän ongelman elintarvikkeiden jalostuksessa.

Hannu Mikael

Siellä herätään näköjään vasta WHO:n luokituksiin, kun terveysvaara on todellinen.
Eviran tehtävän voisi ehkä suorittaa yksi pikkukonttori, joka julkaisisi vain WHO:n luokituksia.

750 ihmistä tekemässä verovaroin jotakin.
Kuin Suomen Pankki tai Valvira, jossa sielläkin herätään vasta, kun on huonot housussa.
Suomi on valtion virastojen luvattu maa.

jepulis.

ei auta vaikka alkutuotanto tuottaa kuinka puhdasta tavaraa jos siihen jalostuksessa lisäaineita lisätään.
No onneksi tuostakin voi aina syyttää jotakin muuta kuin varsinaista syyllistä, varsinainen malliesimerkki todellakin.

Eräs isä

Tuli Deja vú...

Sikaflunssa!!! Ruumiskasat kasvavat!!!
Ilmastonmuutos!!! Me paistutaan!!!
Asetaldehydi!!! Kaikki pikkulapsetkin kuolee syöpään!!!

Nauraisin, jos jaksaisin. Mut en mä nyt enää jaksa. Tällaiset toistuu niin tiheään.

Hötkyilkää te vaan.

Teppo Vanamo

Härppäsin tölkillisen olutta ja poltin tupakin, EU-suositus ylittyi kymmenkertaisesti. Sen ymmärrän, että lastenruuissa ja normaaleissa elintarvikkeissa sitä ei saa olla (ainakaan lisättynä), mutta nuoiden suosituksien pitäisi olla tästä maailmasta. Jos suositukset perustuvat johonkin tutkijoiden utopiamaailmaan, niistä ei ole kuin haittaa.

Vieras

WHO "heräsi" asetaldehydiin suomalaistutkijoiden vinkistä.

Eniten asetaldehydiä saadaan etanolipitoisista juomista ja ruoka-aineista.

Asetaldehydiä löytyy luonnostaan mm. hedelmistä, marjoista, hapatetuista maitotuotteista ja soijasta.

Tällä hetkellä asetaldehydin ja syövän välinen suhde on todistettu vain alkoholin hajoamistuotteena syntyneestä asetaldehydin osalta.

Vieras

Onneksi "suomalainen ruoka on puhdasta", jos uskomme mitä meille sanotaan.

Lisäksi kaikilla on tätänykyä hygieniapassit. Tiedämme pestä kädet ennen ruokaan koskemista, osaamme olla kaivelematta ruumiin onkaloita prosessin aikana ja hillitsemme pilaantuneen ruuan tarjoilua.

Kaiken komistuksena meillä on Evira, joka valvoo että kaikki menee sääntöjen mukaan.

Valitettavasti vaan säännöt on järjen korvike.

Vieras

Ehkä noista välillä hötkyillään liikaa, mutta toisaalta jos esim. SARSista ei olis hötkyilty, niin se olisi saattanut levitä paljon pahemmin.

Kannattaa ennemmin ottaa asiat varman päälle, kuin odottaa ettei enää pysty tekemään mitään...

Foobar

..samaan aikaan keinotekoiset makeutusaineet kuten aspartaami valtaavat alaa, vaikka niiden aineenvaihdunta tuotteena tuleekin huomattavasti rankempaa myrkkyä: Nimittäin formaldehydiä.

Mitä tulee asetaldehydiin..

Kuinka yleisiä ruokatorven syövät oikein ovat?

Vastaus: Suomessa n. 2-4 ihmistä 100,000 saa sen ja sairastuneiden suhteellinen määrä on tippunut jo montakymmentä vuotta, vaikka jugurttia ja lastenruokaa onkin popsittu.

Lisäksi, käsittääkseni ao. syöpä on vanhempien ihmisten ongelma - Eli ei lastenruoan popsiminen sitä aiheuta, ellei sitten 40 vuoden viiveellä.

Vieras

kun oli jo tullut markkinoille coca-cola light, pepsi light...

yhdysvalloissa on myös jo jonkun aikaa keskusteltu makeutusaineiden lihottavuudesta; menee näläntunteet sekaisin!
ts syöt liikaa koska elimistö luulee olevansa yhä nälkäinen.

transrasvat on samoin siellä jo monissa kaupungeissa ym kielletty.

lukekaapa niitä pakkaustekstejä, niin havahdutte siihen lisäainemäärään, jonka suuhunne pistätte!!!

huom! viimeisen vuoden aikana merkinnät ovat huonontuneet - on entistä vaikeampi tietää mitä elintarvikkeissa on.

itse en enää edes pysty syömään mitään valmisruokaa, koska olen niin allerginen eri lisäaineille. uudistuksen myötä pakkauksista ei enää saa riittävää tietoa sisällöistä, tuli esim vain yleismerkintä aromeja!

Vieras

Mistä ihmeestä tuota ainetta sitten päässyt Yogurtteihin noin paljon?

Onneksi en ole syönyt kovinkaan paljoa koskaan, ehkä yks pikkupurkki päivässä tai vähemmän. Että periaatteessa aivan sama, vaikka vähän jotain paskaa tuliskin, eiköhän vähä kaikesta tuu jotain vaarallista nykyään elimistöön.

Eli kohtuus kaikessa pätee tässäkin taas. Ne jotka vetäneet yogurttia litroittain tässä hikoilevat :P

MrrKAT

"Biohitin Acetium-kapseli otetaan aterioiden yhteydessä.
-Acetiumin sisältämä L-kysteiini liukenee mahalaukussa hitaasti ja tasaisesti sitoutuen tehokkaasti asetaldehydimolekyyliin, jonka toiminta estyy, kertoo Salaspuro tuotteen vaikutuksista.
..
Acetium-kapselit tulevat apteekkimyyntiin keväällä 2010.
"

-bioteknologiayrityksen BioHit OyJ:n lehdistötiedote 11.1.2010 klo 9:30, jonka hallituksen jäsen ja tieteellinen neuvonantaja prof. Salaspuro on