Perjantai 24.11.2017

Raiskaustuomiot: ”Herää, Brax”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.2.2010 09:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ministeri Brax on luvannut tiukennuksia seksuaalirikosten tuomioihin.

Raiskauksista Suomessa annettavat tuomiot puhuttavat. Keskustelu tuomioista puhkesi jälleen, kun julkisuuteen tuli tieto poliisista, joka raiskasi 16-vuotiaan tytön Helsingissä ja selvisi ehdonalaisella tuomiolla. Keskusteluun on puuttunut myös Uuden Suomen kustantaja Niklas Herlin, jonka mielestä poliisia suojellaan.

Ylen Aamu-tv:ssä aiheesta tänään keskustelleet kansanedustajat ovat sitä mieltä, että Suomessa on vinoutunut oikeuskäytäntö, kun raiskaustuomiot ovat lievempiä kuin esimerkiksi talousrikostuomiot.

- Tämä johtuu jostakin perinteestä. Maksimirangaistukset [raiskauksissa] ovat kovat, mutta tuomiot ovat ehdollisia, Oiva Kaltiokumpu (kesk.) sanoi.

Kari Uotila (vas.) huomautti, että Suomessa tuomiot ovat keskimäärin puoli vuotta lyhyemmät kuin Ruotsissa.

- Omaisuus on paremmin suojattu kuin ihmisen koskemattomuus tai henki.

Myös Krista Kiuru (sd.) katsoo, että suomalaisessa oikeuskäytännössä on vikaa, kun alemmat tuomioasteet ovat liikaa käytössä. Huomiota on herättänyt myös se, että tuomiot ovat erilaisia eri puolilla maata.

- Vaatisin tässä kyllä ministeri Braxia heräämään, Kiuru sanoi.

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan seksuaalirikosten rangaistukset tulevat kiristymään. Brax on myöntänyt Yle Uutisten haastattelussa Suomen vinoutuneen tuomiokäytännön.

Brax lupaakin seksuaalirikoksiin kovempia rangaistuksia. Lapsiin liittyvissä rikoksissa kovennuksia on luvassa jo tällä vaalikaudella.

- Lapsiin kohdistuvia seksuaalirikosten rangaistuksia ollaan koventamassa. Aikuisten osalta tämä sama perusselvitystyö on lähtenyt käyntiin, Brax sanoo Yle Uutisille.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

No ei todellakaan ole kyse mistään suojelusta tai muusta salaliitosta.

Sen sijaan kysymys on pohjimmiltaan siitä, että poliiseja on aivan liian paljon. Tästä seuraa sitten se, ettei poliiseilla ole mitään tekemistä, jolloin riski ylilyönteihin kasvaa.

Vieras

"Sen sijaan kysymys on pohjimmiltaan siitä, että poliiseja on aivan liian paljon. Tästä seuraa sitten se, ettei poliiseilla ole mitään tekemistä, jolloin riski ylilyönteihin kasvaa."

Mistä on peräisin oletus, että poliiseja on liikaa? Ja sangen hämmentävä johtopäätös tämä, että liiallinen toimettomuus johtaa raikaamiseen. Tuomiot ovat tosiaan liian lieviä, mutta vika on jossain muualla kuin poliisien toiminnassa.

Ahti Heyno

Olla ihan pihalla?

Mietipä vaihtoehtoa, että nämä yksityiset vartioliikkeet, joita nykyään on jo aika liuta ja palveluksessa varmasti suuri määrä vartijoita, tulisivatkin viratomiksi siten että se rahamäärä, jonka yrittäjät syytävät näille vartiointiliikkeille suunnattaisiinkin suoraan poliisitoimeen.

tuttu laskeskeli, että sillä rahalla suomeen palkattaisiin noin 7000 poliisia. Tuo määrä sinitakkisia kadulle ja liikenteeseen niin rikokset loppuisivat käytännössä kuin seinään.

Pohjimmiltaan kysymys siitä, että poliiseja liian vähän?

ksr

Miksi raiskausta pitäisi käsitellä mitenkään muuten kuin eräänä pahoinpitelyn muotona? Miksi rangaistusten pitäisi poiketa muiden pahoinpitelyiden rangaistuksista? Pitääkö nakkikioskin jonon kahakassa todellisia fyysisisiä vammoja saaneen hyväksyä se, että raiskauksen uhrin kipu ja särky määritellään jotenkin merkittävämmäksi?

Niin, eiköhän raiskaustuomioita olisi syytä lieventää, että ne olisivat paremmin linjassa muiden väkivaltarikosten tuomioiden kanssa.

HannuM

"Miksi raiskausta pitäisi käsitellä mitenkään muuten kuin eräänä pahoinpitelyn muotona?"

Mielestäni raiskaus on enimmäkseen henkistä väkivaltaa. Raiskauksesta voi jäädä elinikäinen vamma, jota ei pystytä hoitamaan. Tästä syystä minun mielestäni. Pahoinpitely nyt ei ole kovin vakavaa, jos vammat paranevat.

ksr

Näinhän se on, mutta miksi se on näin? Pitääkö yhteiskunnan vielä edelleen hypettämällä pahentaa raiskausten aiheuttamaa henkistä tuskaa? Pitääkö muitakin väkivaltarikoksia kohdanneiden alkaa kokea vastaavaa henkistä tuskaa?

Vai pitäisikö meidän alkaa ajatella seuraavasti: raiskaus nyt ei ole kovin vakavaa, jos vammat paranevat.

Jouko Heyno

Raiskaus on edelleen suomessa naisen "pilaamista", jolloin se on "vakavampaa" kuin muu pahoinpitely. Lainsäädäntö on perintöä ajalta, jolloin nainen onli omaisuus, ja meille täysin vieraasa oikeuskulttuurista.

Jos koko raiskaus (aik. "väkisinmakaaminen" - mikä oli selkeästi parempi termi) poistettaisiin lainsäädännöstä, olisi myös tuomitseminen paljon helpompaa. Käyttöön tulisi lain tarkoittama "laiton pakottaminen" ja "pahoinpitely" -termistö. Raiskaajat, poliisitkin, saisivat, mitä ovat ansainnat, linnaa, ja naisten usein kokema suuri ja pohjaton häpeäntunne vähintäänkin laantuisi. Pahoinpitely kun ei voi olla "oma vika" eikä kukaan voi perustella sitä sillä, että uhri "oikeastaan itse halusi".

Mutta moinen vaatisi sen hyväksymistä, että nainen ei ole pelkkä tavara, joten muutosta on turhaa odottaa - ainakaan jos siitä päättävät naiset, jotka on jo lapsesta asti koulutettu erottamaan "hyvät tytöt" "huonoista tytöistä".

Asko Niskala

eivät näy aina päällepäin. Alaikäisen kohdalla raiskaaja voi pilata nuoren ihmisen koko tulevaisuuden, oli uhri sitten poika tai tyttö. En voi mitenkään ymmärtää, miten raiskaus olisi verrattavissa vaikkapa nyrkiniskuun, Vastenmielistä ajatellakin.

Tietysti kaikilla aikakausilla on omat markiisi de Sadensa...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Markiisi_de_Sade

...mutta ymmärrykseni ei heihin oikein riitä.

Vieras

Todellakaan ei ole olemassa mitään pitävää perustetta sille, miksi raiskauksesta pitäisi tuomita muita väkivaltarikoksia ankarammin. Esim. rautatangolla suoritettu pahoinpitely aiheuttaa varmasti pahemmat kivut ja henkiset kärsimykset kuin raiskaus. Jos raiskaus nostetaan jotenkin erityisasemaan, on vaarana että tekaistut syytökset lisääntyvät. Niitä todennäköisesti menee jo nyt usein läpi, kun näytöksi tuntuu riitävän pelkästään uhrin väite.

luopa

Uhri varmasti saisi julkisissa oikeudenkäynneissä osakseen lisää tuskaa ja vaivaa, mutta syytettyjen oikeus vetää päänsä päälle erilaisia vaatekappaleita yms sälää olisi syytä ottaa pois oikeudenkäynnin järkevöittämiseksi. Rikoksesta syytetylle ei ole syytä antaa oikeutta peittää kasvojaan oikeudenkäynnin aikana.

Lempi

Oikeusministeri Tuija Brax "Rikosten uhrien tilanne ei Suomessa ole vielä läheskään tyydyttävä. Erityisesti perheväkivallan ja muun fyysisen väkivallan - yhä useammin myös henkisen väkivallan - kohteeksi joutuneet lapset, naiset ja miehet joutuvat liian usein kohtaamaan ongelmat yksinään. Jokaisella pitäisi asuinpaikasta ja taloudellisesta tilanteesta riippumatta olla mahdollisuus saada ulkopuolista tukea jo siinä vaiheessa, kun väkivallan uhka ilmenee tai kun on kokenut väkivaltaa. Suomessa rikoksen uhrien neuvonta ja tuki perustuu vapaaehtoistyöhön... "
www.om.fi/Oikeapalsta/Haku/1247668314020

Oikeusministeriössä on lisäksi valmisteilla hanke aiheesta.

Mikä on viranomaisten tehtävä kyseisessä asiassa, jos lapsen raiskaaja on poliisi ja Suomessa uhrien neuvonta ja tuki perustuu vapaaehtoistyöhön?

Miten raiskaukseen syyllistynyt poliisi suhtautuu naiseen, joka tekee rikosilmoituksen raiskauksesta ja tutkimuksiin, kun Suomessa tehdään arviolta 15 000 raiskausta vuodessa?

Olen samaa mieltä poliisiylijohtajan kanssa, että mielestäni kyseinen poliisi ei mitenkään sovellu poliisiksi.

Suomalaisesta raiskauksesta...
www.kirkkojakaupunki.fi/arkisto/uutiset-ja-ilmiot/5821/

Asko Niskala

Tuomiot yhdenmukaisiksi ja rangaistukset ankariksi. Pedofiilien osalla kaikkein ankarimmiksi, koska lasta on vaikea edes teoriassa syyllistää viekoitteluun tai muuhun vastaavaan.

Henkilön sukupuolinen koskemattomuus on oltava loukkaamaton. Rangaistukset sen loukkaamisesta asteikolle tappo - murha.
Vuodesta toiseen keskustellaan, mutta mitään ei tapahdu.

Mila F

Viime vuonna paljastunut pitkäaikainen vauvan hyväksikäyttö, jossa oma äiti vielä oli mukana, oli eräs historiamme karmeimmista. Silti tekijöiden henkilöllisyyksiä ei ole annettu julkisuuteen. Osan tosin kaivoivat esiin suivaantuneet vanhemmat.

Tekijöiden nimet, naamat ja asuinpaikat pitää koota julkiseen tietokantaan nettiin, jotta näitä leikisti rangaistuja ektoplasman ulosteita voivat vanhemmat edes varoa.

Vieras

Mietippä, jos esimerkiksi lehdissä olisi juttu, että perheenisä raiskasi tyttöjään vuosien ajan vaikkapa Äkäslompolossa. Tämän jälkeen miehen nimi tulisi tietokantaan ja kaikki paikkakuntalaiset tietäisivät silloin, että ketä tyttöjä on raiskattu. Ei olisi kovin mukavaa eläminen näillä tytöillä esimerkiksi yläasteella. Pedofiilien nimien julkaisemattomuudella halutaan suojella vain uhria.

Vieras

Lapsen raiskaus eli alaikäisen,pitäisi olla joku perustuomio,
vaikka kuusi vuotta linnaa ja jos on raskauttavia asioita
niin toiset kuusi vuotta lisää,on se vaan semmoinen teko aikuiselta mieheltä että siinä ei ole mitään seliteltävää,
vaikka mikä olisi!!!!!!!!!!!!!

Lempi

Paatero puuttui raiskauskohuun: ”Paluuta poliisiin ei pitäisi olla” www.uusisuomi.fi/kotimaa/84338-paatero-puuttui-rai...

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron blogista...

Lähdesuoja vai tietovuoto?
"Ensin haluan sanoa painokkaasti, että olen lähdesuojan vankkumaton kannattaja. Se kuuluu keskeisesti demokraattisen yhteiskunnan peruspilareisin. Toisaalta on selvää, että kenelläkään ei ole lupa rikkoa lakia. Vähiten poliisilla, joka sitä valvoo.

Lähdesuoja ja salaisten tietojen vuotaminen ovat selkeästi periaatteellisia kysymyksiä. Lähdesuojaan liittyvä keskustelu kimmahti, kun esitutkintaa ja pakkokeinoja pohtinut työryhmä esitti yksimielisesti osana tuhannen sivun raporttiaan tarkennuksia lähdesuojaan nimenomaan rikosasiassa. Poliisi saisi näin luvan selvittää, kuka on rikkonut lakia.

Kyse on siis siitä, että jos joku – vaikkapa virkamies - syyllistyy rikokseen, sen tutkintaa ei voida vesittää lähdesuojan varjolla. Ei kai tämä ole liikaa vaadittu, vai haluaisitko sinä suojella rikollista? Mihin muuhun rikokseen voisi myös syyllistyä tietäen, että ei varmasti jää kiinni? Ainakaan minä en kannata tämänkaltaista ajattelutapaa."
http://www.poliisilehti.fi/intermin/hankkeet/blogi/home.nsf/pages/8FE996...

Poliisiylijohtajalla on järkeviä mielipiteitä blogissa
www.poliisilehti.fi/poliisistapaivaa

Unifem say no to violence against women
www.youtube.com/watch?v=RwGKcxBnhic&feature=player

hanari

Vihreiden saavutukset hallitustyössä on aika ohut esitys. Käräjäoikeuksien erilaiset ratkaisut eri puolilla ja eri yhteiskuntaluokan ihmisille samoista asioista on tunnettu tosiasia. Itä-Suomen hovioikeus on vielä oma lukunsa. Enää ei riitä ratkaisuksi työryhmän perustaminen asiaa selvittämään. Tarttee tehdä jotain!

Tapaus Rusi on maailmanlaajuisesti tuomittu oikeusmurhaksi. Samanlaisen kohtelun ovat saaneet lukuisat talousrikoksiin liittyneet henkilöt. Heidät on etukäteen tuomittu ja jos poliisilla ei ole ollut näyttöä, ainakin heidän työpaikoilleen on "vuodettu" tieto rikollisen toiminnan todennäköisyydestä. Nämä uhrit ovat viisaasti vaienneet kohtalostaan. Aika tai luoti omaan päähän parantaa.

Koko oikeusjärjestys poliisista tuomioistuimiin ja eduskunnan oikeusasiamieheen on pestävää pyykkiä. Näiden asioiden ministerit näyttävät olevan järjestään kiintiöihmisiä.

Muuten olen sitä mieltä, että ennenaikaiset eduskuntavaalit on välttämätöntä järjestää nyt.

erla

En todellakaan halua puolustaa Braxia. Yksi vika kyllä hänellä on, valehtelu. Ei lakeja tarvitsisi muuttaa. Ongelma on tuomioistuimissa, jotka antavat liian lepsuja tuomioita. Kyllä laki sallisi kovemmat rangaistukset. Haukut pitää siis kohdistaa tuomioistuinlaitokselle ja valtakunnan syyttäjälle. Joka nyt on hiljaa kuin k. sukassa. Ennen kaikkea pitäisi päästä eroon ns. demokraattisesta maallikkotuomarijärjestelmästä, joka luotiin niinä ihanina taistolaisvuosina.

Lempi

Lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe
"Syrjäytymisen, perheväkivallan ja lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen ovat poliisille sydämen asia. Meidän ensisijaisena tehtävänä on pyrkiä ennaltaehkäisemään rikokset."

Poliisi kasvolliseksi keskustellen
"Tästä päivästä lähtien meidän on keskityttävä enemmän ennakointiin ja ennalta ehkäisyyn. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää näkyvyyden lisäämistä ja mahdollisuutta vuorovaikutukseen, jotta viestimme vaikuttaisi aidosti kansalaisten asenteisiin ja käyttäytymiseen."

http://www.poliisilehti.fi/intermin/hankkeet/blogi/home.nsf/pages/8FE996...

www.uusisuomi.fi/nakokulmat/niklasherlin/poliisi-

Lempi

"Suomessa arvioidaan tapahtuvan noin 15 000 raiskausta vuodessa. Poliisille niistä ilmoitetaan murto-osa." http://www.kirkkojakaupunki.fi/arkisto/uutiset-ja-ilmiot/5821/

Miksi fyysiselle ja henkiselle väkivallalle ei sanota selvemmin ei Suomessa? Lisäksi väkivaltapotilaita hoitavien lääkärien mukaan nuorilla sekoittuvat fakta ja fiktio, joka lisää väkivaltaa. Viihteessä, jota uutiset eivät ole, on harha, että väkivallalla ei ole negatiivisia seurauksia.

Miksi lööpeissä on niin paljon väkivaltaa? kyseinen on mm. lapsille pelottavaa ja tutkimusten mukaan myös esimerkiksi koulusurmien uutisointityyli vaikuttaa siihen, kopioidaanko kyseisiä tekoja...

Tiedotusvälineiden merkitys kouluampumisen jälkihoidossa
www.stakes.fi/FI/ajankohtaista/tiedotusvalineet.ht

Lisää aiheesta Niklas Herlin: Poliisi suojeluksessa
www.uusisuomi.fi/nakokulmat/niklasherlin/poliisi-suojeluksessa

Vieras

Kyse on sekä raiskaus- että väkivaltatuomioiden ihmeellisestä suhteesta esim. talousrikoksiin tai mielipidetuomioihin.
Seppo Lehto sai nettitörkeyksistään kahden ja puolen vuoden ehdottoman rangaistuksen! Toisaalta törkeään talousrikokseen syyllistynyt maahanmuuttaja Ali Quassim sai ehdollisen tuomion talousrikoksesta ja osa rikoksista päästettiin tietoisesti vanhenemaan syyttäjäviraston toimenpiteiden avulla.Poliittinen päätös=Demla.
Raiskaaja tai pahoinpitelijä selviää useimmiten ehdollisella tai joskus jopa sakot riittävät oikeuden mielestä. Eikös sen pitäisi olla juuri toisin päin. Fyysistä koskemattomuutta tulisi varjella kaikin tavoin, kirjoittelusta täytyisi selvitä sakoilla. Kirjoittelu kohdistui poliitikkoihin, joten kukin voi päätellä itse onko tuomioistuin "riippumaton".
Braxin hidastelu johtunee osaltaan humanitaaristen maahanmuuttajien suuresta suhteellisesta osuudesta väkivalta- ja raiskausrikoksiin. Humanitaariset muuttajat ovat vihreiden erityissuojeluksessa. Tämä ei ole edes salaisuus. Miksi esim. Uusi Suomi ei ota tätä näkökulmaa huomioon. Kyse ei ole rasismista vaan ihan realismia ne rikostilastot kertovat.

Lempi

Miten sekä fyysistä, että henkistä väkivaltaa voidaan ennaltaehkäistä ja tarvittaessa auttaa ihmisiä? Mielestäni ei fyysinen eikä henkinen väkivalta ole hyväksyttävää.

"Suomessa arvioidaan tapahtuvan noin 15 000 raiskausta vuodessa. Poliisille niistä ilmoitetaan murto-osa."
http://www.kirkkojakaupunki.fi/arkisto/uutiset-ja-ilmiot/5821/

Poliisi
www.poliisi.fi
www.intermin.fi

Suomen laki
www.finlex.fi

Laki ja oikeusturva Suomessa
www.suomi.fi

Rikosuhripäivystys
www.riku.fi

Mielenterveyden keskusliitto
www.mtkl.fi

Apua arkielämän kriisitilanteissa
www.secure-tukinet.net

Henkistä tukea erilaisissa vaikeissa asioissa
www.redcross.fi/apuajatukea/henkinentuki/fi_FI/

Kotirauhaa avustuspalvelu miehille ja naisille. Suurin osa suomalaisista miehistä kohtelee rakkaintaan hyvin. Ota asia puheeksi, kun vielä on mahdollista auttaa www.kotirauhaa.fi

"Nettiturvakoti on Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä verkkopalvelu, joka huomioi erityisesti lasten ja nuorten asemaa perheessä. Väkivalta tai sen uhka ei kuulu lapsen turvalliseen kasvuympäristöön." www.turvakoti.net

Huolestuttavaa ovat myös tutkimukset, joiden mukaan nuorilla esimerkiksi sekoittuvat fakta ja fiktio, joka näkyy mm. väkivaltapotilaita hoitavien lääkärien mukaan väkivaltatilastoissa sekä väkivaltatutkimukset, kuten

"Monen teinitytön mielestä poikaystävää saa lyödä"
www.uusisuomi.fi/kotimaa/77452-moni-teinitytto-hyvaksyy-poikaystavan-lyo...

Minkälaiset palvelut ovat mielestänne oikeasti avuksi, ja kuinka väkivaltaa voidaan ennaltaehkäistä?

Luoti

Tuomioiden koventamisesta on puhuttu jo vuosikausia, mutta mitään ei tapahdu. Ei se voi olla niin vaikeata. Jos kansalta kysytään, niin vähintää yhdeksän kymmenestä haluaisi koventaa tuomioita. Mikä tässä voi maksaa?!Ajaako kansanedustajat tässäkin asiassa vain omaa etuaan? No eipä siitä possukerhosta koskaan tiedä...

kettujuh

Näistä raiskauksista todella pystyisi antamaan jo nykyisenkin lain mukaan kovemmat tuomiot, mutta jostakin syystä ne annetaan rangaistus asteikon alapäästä.

Kun niistä sitten valitetaan hovi-oikeuteen, yleensä siellä tuomiot pienenee entisestään, etenkin Itä-Suomen huvi-oikeuden käsittelyssä!

siviilitarkkailija

Yhden järkyttävän tapauksen johdosta on helppo vetää pelimerkit nenään, mutta raiskauksista yleisellä juridisella tasolla keskusteltuna tilanne muuttuu hetkessä kristallin kirkkaasta mudan sameaksi. Raiskaustapaukset ovat hyvin monimuotoisia ja vaikeita.

Miten esimerkiksi arvioidaan uhrin päihtymystilan vaikutus raiskaustuomioon johtavassa ketjussa?

Miten raiskauksen uhrin kulttuurinen perintö jossa avioliitossa olevan puolison voi väkisinmaata jos kokee sen tarpeelliseksi? Nykyään tämä lasketaan lieventäväksi asianhaaraksi koska lainsäätäjä ja tulkitsija eivät pidä ihmisiä tasa-arvoisina lain edessä kulttuurisiin syihin vedoten.

Entä mikä on oikea aihettomasti raiskauksesta syyttävän naisen tuomio mikäli aihettomasti ja perusteetta tuhotaan raiskaussyytöksellä ja julkisuudella syyttömän elämä?

Mitä tuomioihin tulee, niin kannattaa muistaa että usarissakin omia vähemmän älykkäitä ja kohteliaita lausuntojaan antanut Seppo Lehto tuomittiin puheesta 2 vuodeksi ja 4 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Siis järjettömästä mölinästä tuli ehdotonta vankeutta ja paljon. Tätä taustaa vasten on hyvä verrata ehdollisia tuomioita.

Tämä kuvastaa hyvin oikeuslaitoksen laaja-alaista rappiota ja täydellisen piittaamatonta otetta ihmisten turvallisuudesta sekä kansalaisoikeuksista. Eikä tämä ole sattumaa vaan oikeusministerin ja valtionsyyttäjä miihkali ilmannin tietoisen ja kovan ponnistelun tulosta.

Lempi

Miten raiskaukseen syyllistynyt poliisi esimerkiksi suhtautuu raiskaustutkimuksiin ja naiseen, joka tekee rikosilmoitusta poliisille raiskauksesta?

Suomessa on syyttömyysolettama. HS testin "konnia vai kunnon kansalaisia" mukaan ihmiset arvioivat julkisuuden perusteella ihan syyttömiä ihmisiä konniksi. En miellä, miksi keskeneräisistä poliisitutkimuksista uutisoidaan, eli eikö asioista voisi uutisoida, kun tutkimuset on tehty...?

...ja ihmettelen myös, että miten poliisi, jos osaltaan todetaan syylliseksi voisi jatkaa poliisina? Miten voi olla mahdollista, että jos kyseinen poliisi on todettu syylliseksi 16-vuotiaan lapsen raiskaukseen hän voisi jatkaa poliisina?

Suomessa on perusoikeuksia, kuten syyttömyysolettama, oikeus yksityisyyteen yms. onko kyseiset oikeudet myös viestintävälineissä?

Kiitos Niklas Herlinille asiallisesta blogista www.uusisuomi.fi/nakokulmat/niklasherlin/poliisi-suojeluksessa. Aiheesta on tärkeää keskustella, koska Suomessa mm. Kirkko ja kaupunki lehdessä julkaistun tilastojen mukaan raiskataan noin 15 000 ihmistä vuodessa...

Suomessa poliisi tekee paljon myös hyvää työtä... ja kyseistä on mielekästä vahvistaa, kuten osaltaan vähentää negatiivisia ilmiöitä...

Poliisiylijohtajalla on järkeviä mielipiteitä blogissa
www.poliisilehti.fi/poliisistapaivaa

Unifem say no to violence against women
www.youtube.com/watch?v=RwGKcxBnhic&feature=player

siviilitarkkailija

Vie uskottavuuden kaikesta argumentaatiosta. Paatero on lähinnä Holmlundin piski jonka ainoa tehtävä on edustaa poliittista poliisia.

[lainaus]Miten raiskaukseen syyllistynyt poliisi esimerkiksi suhtautuu raiskaustutkimuksiin ja naiseen, joka tekee rikosilmoitusta poliisille raiskauksesta?[/lainaus] ei varmaan yhtään sen kummemmin kuin lapsena kaupasta varastanut ja myöhemmin poliisiksi ryhtynyt poliisi kuullessaan vartijan/JV:n selostusta myymälävarkaan kiinniotosta.

Syyttömyysolettama ei oikeasti toteudu raiskaustapausten kohdalla mikäli nimi ja kuva pääsevät julkisuuteen. Tuomio on täysin varma. Eli syytetyn tai epäillyn elämä menee jokatapauksessa pilalle. Kyse on siitä kuinka pilalle.

DNA-tutkimukset ovat olleet arvokkaita todistajia tapauksissa joissa uhri on kivenkovaan väittänyt, osoittanut ja saanut tuomituksi väärän tekijän. Mutta väärin tuomitun kohdalla näitä korjauksia on saatu odottaa järjettömän ja järkyttävän kauan. Kun oikeuslaitos on ryhtynyt paineessa tuottamaan edes jotain tuomiota.

siviilitarkkailija

Seksuaalirikoksissa ja törkeissä rikostapauksissa syyttömyysolettama ei tapahdu. Ei myöskään valtionsyyttäjän tai törkeän vakoilun kohdalla. Eihän poliittinen valtionsyyttäjä edes syytä kun olisi selkeä peruste syyttää vakoilusta. Valtionsyyttäjä jätti pääministerin tietokonetta vakoilleen miehen syyttämättä törkeästä vakoilusta vaikka peruste vakoilusyytteelle on selvästi olemassa.

Maamme ei ole varsinainen oikeusvaltio. Ja poliittinen syyttäjälaitos vain pahentaa ongelmaa.

hamalhel

Katsotaan yleisemminkin ettei yksityisyys ole niin yksityistä kuin mitä se on anglosaksisissa maissa. Suomi on tukevasti itäeurooppalainen valtio.

Ongelma on yleisesti suhtautumisessa väkivaltaan. Katsotaan että yleinen etu ajaa yksityisen edun ylitse. Tässä tapauksessa ilmeisestikin luottamus poliisiin on ollut sellainen oikeushyvä, joka on tuonut lievän tuomion tekijälle. Menisihän poliisin maine mikäli poliisi saisi kovan tuomion.

Mitä väkivaltaan tulee, kansalaisen tulee sietää sitä. Raiskausta ei kannata vastustella, koska väkivalta oletetaan osaksi raiskaustapahtumaa eikä väkivallasta raiskaustilanteessa tule mitään erillistä tuomiota.

Kansalaisen pitää myös hyväksyä että valtio saa sanella pitkälti mitä kansalainen on. Omalla kohdallani asia on valjennut Korkeimman hallinto-oikeuden tapaukseni kautta. Olemme molemmat lapsemme biologisia vanhempia, mutta lain mukaan avioliitto ei ole meille mahdollinen, jos haluan passin naisen tunnuksella. Olen kuitenkin fyysisesti ulkoisesti nainen. Olen tullut syrjityksi asian vuoksi, esim olen pudonnut suomalaisen sosiaaliturvan ulkopuolelle, koska Kela maksaa ne "oikealle henkilötunnukselle". Kuitenkin perustuslaki puhuu sosiaaliturvasta kaikkia koskevana ja erityisesti lapsiperheitä tulee tukea. Itse maksamme avioliitostamme joka kuukausi naimaveroa tulematta jääneiden lääkekorvausten muodossa. En ole sairastunut naiseuteen oikeaoppisesti. Lisää KHO:2009:15

http://www.asianajajat.fi/viestinta/oikeudellisia_uutisia/kotimaiset_tuo...

Eli yksityisen ihmisen integriteettiä ei haluta suojella Suomen oikeuskäytännössä. Olennaista on suuret linjat ja julkinen intressi. Aivan sama mitä rikoksen uhrille tai kansalaiselle tapahtuu sillä heidän yksityisyytensä ja koskemattomuutensa turvaaminen ei kuulu valtiovallalle.

Lempi

"Valtaosa suomalaisista miehistä kohtelee rakkaintaan hyvin. Silti liian moni tuo kotiinsa kolmanneksi pyöräksi parisuhdeväkivallan. Sinäkin tunnet jonkun heistä.
Auta kaveria ja ota asia puheeksi, kun suurin tragedia voidaan vielä välttää.

Kodin sisällä tapahtuva rikos satuttaa, nöyryyttää ja jättää ihmisikää pidemmät jäljet. Moni mies pyrkii hallitsemaan kumppaniaan fyysisellä voimalla. Vielä paljon useampi uhkaa sanoilla, alistaa ja kontrolloi. Tutkimuksen mukaan joka viides nainen on nykyisessä parisuhteessaan kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa." www.kotirauhaa.fi

"Nettiturvakoti on Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä verkkopalvelu, joka huomioi erityisesti lasten ja nuorten asemaa perheessä. Väkivalta tai sen uhka ei kuulu lapsen turvalliseen kasvuympäristöön." www.turvakoti.net

semi

Vaimon hakkaaminen on kivaa mutta vain videopelatessa häntä vastaan ja turpiin ottaminen sattuu. Lyömätön linja molemmin puolin on suhteen edellytys ja onnelisen yhteiselon kannalta jota voi suositella kaikille. Eikä se edes ole vaikeata, suhteessa ei tarvitse luopua omasta itsestään ja vaatia toista luopumaan omasta minästään.

Vieras

Koen suomalaisen raiskaustuomiolinjan kammottavaksi loukkaukseksi ihmisten itsemääräämisoikeutta vastaan.

Tässä poliisitapauksessa oli kuitenkin mielestäni toinen yhtä vakava asia, joka ei saisi jäädä pimentoon.

Käräjäoikeus tulkitsi, että poliisi ei käyttänyt virka-asemaansa väärin, koska näytti virkamerkkiään v a p a a - a j a l l a. Täysin käsittämätön, demokraattiseen oikeusvaltioon kuulumaton tulkinta.

Htalk

"Brax lupaakin seksuaalirikoksiin kovempia rangaistuksia. Lapsiin liittyvissä rikoksissa kovennuksia on luvassa jo tällä vaalikaudella."

Miksi ei keskitytä heti käyttämään nykyisiä asteikkoja niiden koko laajuudessa?

OM:stä pitää heti antaa ohje että ehdollisten rangaistusten perusteluihin kiinnitetävä erityistä huollellisuutta erityisesti lapsiin kohdistuvissa teoissa.

Tämä viesti olisi jo tuomioistuimille ensiavuksi ja samalla viesti että rangaistusastikko ei ole fiktiivinen sen yläpäässä.

Kaija Kuopìla

Myös ulkomaalaisten karkotukset on aloittava rikostuomion jälkeen. Niin toimii monet muutkin EU maat. Vankilat täyttyy, mutta se ei saa olla syy tuomioidden lyhentämiseen tai lisävankiloiden rakentamiseen. Vankiloiden muuttamista hemmottelu, kuntoilu ja opiskelupaikoiksi lienee aika paljon vaikuttanut juuri vihreät naiset. Mukava sinne on kuulema poiketa vaikka hampaansa korjauttamassa. Rikostuomiot ovat lapsellisen lieviä ja ulkomaalaisille rikollisillekin valtio kustantaa parhaat mahdolliset puolustus asianajajat. Onko Braxin ministerikausi edesauttanut rikollisuuden kasvua ?

Unelmavaimo

Näissä raiskaustuomioissa on kyllä sellaista historian havinaa. En ymmärrä, mitä vaikutusta humalatilalla tai vaatetuksella on rikoksen hyväksyttävyyteen. Nämä tuomioista päättävät mieshenkilöt voisivat tehdä mielikuvaharjoituksen pimeältä kujalta, jossa mies raiskaisi hänet. Olisiko raiskauksessa lieventävänä asianhaarana kiihottavan maskuliininen partavesi ja kireät farkut, jotka viekottelivat raiskaajan tekoonsa. Rangaistuksena kaksi kuukautta ehdollista.

Rangaistukset on saatava seksuaalirikoksissa täysin poikkeuksetta ehdottomiksi, vähintään kahden vuoden mittaisiksi. Lisäksi toivon julkista tiedottamista raiskaajien henkilöllisyydestä. Julkinen häpeä olisi ehdottomasti paras tapa enneltaehkäistä rikoksia. Tämä etenkin tapauksissa, joissa raiskaus on kohdistunut muuhun kuin perheenjäseneen, eikä uhri siten ole tunnistettavissa.

Malleus Malleficarum

Oikeudenkäynnit ovat Suomessa periaatteessa julkisia. Valitettavasti vain usein juuri raiskaustapauksissa, uhrin henkilöllisyyden suojelemiseksi, käytetään suljettuja istuntoja. Tällöin lähes poikkeuksetta samalla suojellaan myös rikollista. Tuntuu omituiselta, että meillä oikeuden puheenjohtajat antavat avoimissakin oikeudenkäynneissä rikollisten peitellä kasvojaan mitä erilaisimmilla keinoilla. Tällainen käytäntö antaa koko oikeuslaitoksesta ja oikeusprosessista sellaisen kuvan, että touhu on täyttä pelleilyä. Muualla, esimerkiksi USA:ssa syytetyt tuodaan oikeuteen raudoissa ja vangin asussa, joka ei anna mahdollisuutta peitellä kasvoja.
Rangaistusten ollessa niin lieviä, kuin nytkin puheena olevassa raiskaustapauksessa, julkisuuteen joutumisen uhka ja siitä seuraava häpeä lisäisivät edes hieman rangaistuksen ennaltaehkäisevyyttä.

Vieras

16 v raiskanneella poliisilla oli uutisten mukaan 26 v takana poliisiuraa, eli hänen täytyy olla 40 - 50 v. Miten vanha pitäis olla että häkki heiluis, kun vapaalle tämäkin jäi? Nythän on syytä huomata, että ehdollinen vankeus ei ole mikään rangaistus, puhdas kirjaamisasia.

Vallitsevaan tilanteeseen ei ole tulossa muutosta juuri siitä syystä että me (niin, sinä ja minä) emme halua vankeustuomioita. Siksi vankeinhoitoa supistetaan ja vankiloita suljetaan. Niin, sinä ja minä emme halua maksaa vankeinhoidosta.

On turha osoittaa sormella "valtiota". Mieti eduskuntavaaleissa seuraavalla kerralla.

Vieras

Jos poliisi saa vapaa-ajallaan käyttää virkamerkkiään rikolliseen tarkoitukseen ilman, että virka-asemaa tulkitaan käytetyksi väärin, tarkoittaako se myös, että jos joku rikollinen kostaa ikävälle poliisille joka viettää vapaa-aikaansa, rikollisen tuomio on alempi kuin jos kosto olisi tapahtunut poliisin työajalla?

oikeuttako ?

..yksi olellinen asia:
Tässä tapauksessa poliisin ei katsottu syyllistyneen virka-asemansa väärinkäytökseen koska teko tapahtui vapaa-ajalla, eikä virka-aikana tai virkatehtävää hoitaessaan.
Kuitenkin tuomittu henkilö käytti poliisin virkamerkkiä raiskauksen suunnitteluun, sen mahdollistamiseksi ja edistämiseksi. Jos tämä näkökulma olisi huomioitu, se olisi riittänyt ehdottomaan tuomioon.
Tässä kohden laissa on siis porsaanreikä, jota poliisi tai virkamies voi käyttää hyväksi...lisäksi kun todennettu rikoksen suunnittelukaan kun ei ole vielä Suomessa rikos.

Vieras

Miten ministeri voi vaikuttaa riippumattoman oikeuslaitoksen tuomioihin?
Olen N.Herlinin kannalla hyväveli-järjestelmä on romutettava pikimmiten, jotta luottamus oikeuslaitokseen saadaan edes jotenkin palautettua.

Ihmettelen

Miksi Suomessa ei puhuta kuin seksirikoksista?
Kavallukset, varkaudet, väkivalta, tapot? Ne ei ole Suomessa mitään.

Kaikki on "vapaana" yhteiskunnassa.

Me normaalit ihmiset maksamme kaiken.
Meitä holhotaan eniten, kieltämällä kaikki.

Liikaa sosiaalitanttoja. Liikaa naisia väärissä viroissa, vallassa.

Vieras

Juuri vähän aikaa sitten poliisin 15 vuotiaan tytön raiskaus muuttui ehtoolliseksi, koska tyttö oli iältään lähellä suojaikärajaa ja väkivaltaa olisi voinut käyttää enemmänkin...
Timo Kalli edelleen vastaa perustuslain tulkinnoista, ei väliä 2000 equa maksaneella hengellä, kivasti itse arvioituna katsottiin sairaskohtauksen saattaneen olla syy, nukahtaminen rattiin ei ollut päättäjämme kohdalla soveliasta manita...
Onko mitään perusteita kansalaisella lakeja kunnioittaa, kun eivät niiden laatiatkaan niistä välitä? Kun poliisi saa tehdä ylilyöntejä ja käyttää voimakeinoja miten haluaa, poliisin itse tutkimiset esittää tekevänsä, sama viranomaisrikollisuudessa muutenkin, virkavastuuta kun ei ole vaan ainoastaa viran edut! Oma moraali ohjaa ihmistä, jos päällekarkauksessa itseään puolustaa, saa pahemman tuomion kuin päällekarkaaja. On ilmeisesti ulkoistettava poliisille soitto ja soittaa rikollisille asiassa, vältetään veroeurojen haaskaaminen ja tuomio konkretisoituu esimerkiksi luotettaviksi tunnettujen liivijengien lakia jakaessa! Oikeusmurhat kun ovat muutenkin käytäntönä, parit pedofiilien murhat siihen lisättynä eivät luultavasti kansalaisten mieltä pahoittaisi, oikeusjärjestelmään kun ei sen mädännäisyydestä johtuen ole luottaminen, laki kun ei ole kaikille sama, työpaikkakin on raiskauksessa lieventävä asia...

machdevelop

Tiuran piti soittaa Nova Groupille ja pyytää paluulippua Thaimaasta, kun ei kehdannut laittaa eduskunnan piikkiin?
Miten tulkitaan ja paljonko pitäisi saada? Kankikaikkonen ottaa vaalitukea hallinnoimaltaan säätiöltä, Vanhanen ja Viheriä RAY:ltä, paljonko? Eduskunnan tilintarkastajat eivät huomaa kavallusta 10:vuonna urheilukerhosta kavalletuista varoista, kuka vastaa ettei takastusta ole tehty oikein? Poliisi raiskaa alaikäisen ja saa ehdollisen rangaistustuomion? Alaikäinen surmaa harkitusti toisen 16 vuotiaan alaikäisen tytön ja saa muutaman vuoden, tyttö löytyy vesiojasta!
Niinistö koettaa panna laitoksensa menokuriin lipposen juhlakauden (5 milj.€ eduskunnan juhlaan, ooppera ja tilausviinit)jälkeen, edustajat osoittavat mieltään tälle
laumasta poikkeajalle, ja tarina jatkuu...

Median tähystäjä

Suomessa ja länsimaissa on riippumaton oikeuslaitoss. Lainsäädäntö valta on Eduskunnalla.

Raiskauksesta tuomio 1 - 6 vuotta vankeutta, törkea raiskaus 2 - 10 vuotta vankeutta ja pakottaminen yhdyntään sakko tai enintään 3 vuotta vankeutta.

Mikä ongelma näissä tuomiorajoissa oikein on? Miten ihmeessä lakia Oikeusministerössä olisi muutettava?

Tuomioistuimet päättävät itsenäisesti linjastaan - ei sitä kysytä kansanedustajila, onneksi.

Pöhöpopulistikansanedustajat taas haalivat itselleen helppoja pinnoja.

Keskusteluun kuuluu millaisia tuomioita annetaan - ja siinä vastuu on Korkeimmalla oikeudella - ei kansanedustajilla eikä ministerillä.

Pertti_Kumpulainen

Minimituomio raiskauksesta tulisi aina olla ehdoton vankeus ja minimikesto 5 vuotta, joka kanssa lusittaisiin eli ei ehdonalaiseen ennen viittä vuotta. Tapon yrityksestä tulisi tuomita vähintään 10 vuotta vankeutta ja samaten ei ehdonalaiseen ennen 10 vuoden täyttymistä. Taposta tulisi tuomita 15-25 vuotta vankeutta ja vasta näiden vuosien jälkeen ehdonalaiseen. Murhasta ja murhan yrityksestä tulisi tuomita elinkautinen joka lusittaisiin hamaan kuolemaan asti eli ei mitään presidentin armahdusta. Kuolemantuottamuksestakin pitäisi tuomita vähintään 3 vuotta ehdotonta vankeutta. Pikku nyrkkinujakasta voisi ensikertalainen selvitä ehdollisella mutta uusija vain suoraan kiven sisään.

Wille

Tämä oikeusministeri Brax saisi kyllä tosiaan herätä mm. tässä raiskausasiassa. Esim. tuo poliisitapaus. Uskomatonta! Selvä hyvävelituomio.

Samoin muutenkin monessa muussakin asiassa. Ei voi enää millään uskoa, että hän edustaa puoluetta nimeltä Vihreät ja että Suomi on oikeusvaltio.
Sen kertoi mm. elokuva Alpo Rusista, jatkuvat tuomiot EIT:lta ja poliitikoiden korruptiosekoilut yms...ja kukaan ei tee mitään...
Onneksi minulla on mahdollisuus asua muualla kuin siellä "lintukodossa". Herätkää unestanne Arvoisat Suomen kansalaiset ja tehkää jotain näille epäkohdille!!!!

Brandheim

Kerroppa Brax ,mikä ammatti toimii niin että tehdään kolmenlaisia päätöksiä.Kuten leipuri? tehdään ensin pulla mutte tehdäänkin taikinasta sekaleipää tai jos vaukka piparkakkuja.Mikä helkutin systeemi se on??Tuomarit toimivat näin eri tuomio asteissa.

Eikö kansakunnan parhaiten palkatut tiedä mistä on kysymys??

Kyllä minä omassa ammatissani tiedän mitä teen ja se on varmasti oikein se tiedon perusteella mitä minulle on opetettu..

Lempi

Kommenttina julkaisukommentteihin...kuinka oikeusvaltioperiaatteen ja oikeudenmukaisten tuomioiden lisäksi ihmisten perusoikeudet www.finlex.fi, www.suomi.fi, www.europarl.europa.eu/charter/default_fi.htm kuten syyttömyysolettama ja ihmisten oikeus yksityisyyteen toteutuvat suomalaisissa viestintävälineissä?

HS testin "konnia vai kunnon kansalaisia" mukaan ihmiset arvioivat julkisuuden perusteella myös ihan syyttömiä ihmisiä "konniksi". Julkinen häpeärangaistus syyttömille ihmisille erinäisissä asioissa on kohtuuton.

Miksi myös keskeneräisistä salaisista poliisitutkimuksista uutisoidaan? eikö voida uutisoida tutkinnan jälkeen ja eikö ihmisillä ole erinäisiä oikeuksia?

Myös mm. Niklas Herlin on kommentoinut, että ihmisillä toiveena on yksityisyyden kunnioitus www.uusisuomi.fi/nakokulmat/niklasherlin/ei-yksityiskohtia, kuten mm. uutisoinnin kohteena olleet koulusurmien omaiset www.jokela-adressi.fi.

Useiden tutkimusten mukaan uutisointi vaikuttaa mm. koulusurmien kopiointeihin www.stakes.fi/FI/ajankohtaista/tiedotusvalineet.ht

Faktan ja fiktion sekoittuminen näkyy lääkäreiden mukaan mm. nuorten väkivaltatilastoissa.

On oleellista, että viestitään selvästi, että ei fyysinen eikä henkinen väkivalta ole hyväksyttävää, ja kuten poliisiylijohtaja on myönteisenä ei negatiivisena esimerkkinä. On tärkeää, että oikeusministeriössä www.om.fi on valmisteilla sekä lapsiin, että aikuisiin kohdistuvan väkivallan vaikutuksia arvioiva hanke.

Miten väkivaltaa voidaan mielestänne ennaltaehkäistä?

Vieras

Suomen oikeuslaitos ja poliisi on korruptoitunut, sairas
ja läpi mätä, joka pitäisi puhkaista.

Suomessa poliisi tutkii poliisin tekemiä rikoksia.
Kaikissa muissa EU maissa ja läsivaltioissa on tietääkseni jo lailla säädetty, että em. tapauksissa on puolueeton elin
joka tutkii esim. poliisin tekemiä rikoksia.
Poliisi teki raiskauksen varmaankin virkavastuulla, kun sai
noinkin lievän tuomion.

Suomessa esitutkintalaki ( syytä
epäillä ja olettaa) antaa rajattomat valtuudet viranomaisille pitää ihmisiä ja yrityksiä ym. löysässä hirressä vaikka
kuinka pitkään, minkään muun tahon puuttumatta asiaan mitenkään. ( Esim. Alpo Rusi, Nils Gustaffson, Lisitzinit,
Akku Partanen, WinCapita ym. lukuisat tapaukset )

EIT:ssa on jonossa tulossa Suomeen 500 ihmisoikusloukkaustuomiota ja lisää on tulossa. Täällä
on vanha tsaarinajan laki. Kun syylliset tiedetään, niin kyllä rikos keksitään.