Lauantai 25.5.2019

Vaikea Venäjä-linjaus: ”Tämä ei ollut Suomen päätös – Selvä virhe EU:lta”

Luotu: 
3.7.2015 10:12
Päivitetty: 
3.7.2015 12:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    - Tämä ei ole Suomen päätös, vaan heijastuma siitä, mitä notifikaatiokierroksesta jäi käteen, tulkitsee Ilkka Kanerva (kok.), joka on Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja.
|

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo Uudelle Suomelle, että Suomen ulkopoliittinen johto on noin kuukauden ajan käsitellyt Venäjä-kysymystä.

- Tämä ei ole Suomen päätös, vaan heijastuma siitä, mitä notifikaatiokierroksesta jäi käteen. Olen ollut yhteydessä ulkopoliittiseen johtoon, käynyt keskusteluja tästä viikkojen ajan, kun asia on ollut esillä, Kanerva kertoo.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on aiemmin sanonut, että Suomi ei hypi muiden pillin mukaan. Soini kertoi eilen, että päätöksen olla myöntämättä maahantulolupaa osalle venäläisdelegaatiosta EU-pakotteiden perusteella teki Suomen koko ulkopoliittinen johto. Niin sanotussa notifikaatioprosessissa muista EU-maista tuli kielteisiä kantoja pakotepoikkeukseen. Tasavallan presidentin kansliasta vahvistettiin eilen Uudelle Suomelle, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli tekemässä kyseistä linjausta. Asiaa on käsitelty tasavallan presidentin ja ulkopoliittisen ministerivaliokunnan yhteisessä kokouksessa.

 Lue lisää:Vahvistus: Sauli Niinistö oli tekemässä kohuttua Venäjä-linjausta

Kanerva kertoo, että ulkopoliittisessa johdossa on käsitelty Venäjä-kysymystä siitä lähtien, kun kesäkuun alusa eri maat ilmoittivat osallistujansa ja kävi ilmi, että Venäjän delegaatiossa on EU-pakotelistalla olevia henkilöitä.

Pitkän linjan poliitikko, ulkoministerinä aiemmin toiminut Kanerva sanoo, että EU on tehnyt selkeän virheen, kun ei ole kirjoittanut auki Etyjiä EU-sanktioiden ”poikkeuslistaan”. Kanervan mielestä yleinen tahto olisi ollut se, että pakotelistalla olevat olisivat voineet osallistua kokoukseen, mutta selkeän kirjauksen puuttuessa tulkinta kääntyi toiseen suuntaan.

- Ei ole mitään täysjärkistä syytä eliminoida kokouksen toteutumista. Tämä on selvääkin selvempi virhe EU:lta. EU on nukahtanut, Kanerva sanoo.

SDP:n Eero Heinäluoma sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa niin ikään, että Etyj pitäisi lukea poikkeusmahdollisuudeksi EU-pakotteista.

Kanervan mielestä on päivänselvää, että Etyj on ainoa eurooppalainen taho, joka edesauttaa Minskin sopimuksen toimeenpana. Venäjän poissaolo ei Kanervan mielestä ainakaan vahvista tätä prosessia.

- Sloganimme, ”Recalling the spirit of Helsinki” [suomeksi Helsingin hengen mieliin palauttaminen] on ajankohtaisempi kuin osasimme arvatakaan slogania päättäessämme. Nyt täytyy todellakin etsiä, miten Helsingin henki voidaan palauttaa, Kanerva sanoo.

Kanerva vahvistaa Washington Postin ja New York Timesin tiedot, joiden mukaan hän lähetti yleiskokouksen osallistujille keskiviikkona tilannetta selittävän kirjeen. Kanervan mukaan osallistujilta on tullut asiasta kommentteja, jokta ovat olleet ymmärtäväisiä ja tukevia.

Heinäluoman mielestä Venäjän reaktio on ollut voimallisin vuosikymmeniin. Kanerva on samoilla linjoilla.

- Puhe on ollut varsin reipasotteista. En muista vastaavanlaista avointa sanankäyttöä aiemmin käytetyn, Kanerva sanoo.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainoana venäläisenä Etyjin parlamentaariseen kokoukseen osallistuu Venäjän duuman edustaja Nikolai Kovalev. Etyj-maiden epäviralliseen korkean tason kokoukseen, joissa suurinta osaa maista edustaa hallituksen edustaja, tulee Venäjältä todennäköisesti ”junioridiplomaatti suurlähetystöstä”, Kanerva sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Ilaskivi

Kunnioitan tietenkin päättäjiemme päätöstä, mutta nyt on sitten seliseli-aika. Ei se paljoa auta, kun kerrotaan että ne muuthan tämän päättivät ja me vain toimimme kumileimasimena. Kritiikki kaatuu kuitenkin meidän päällemme ja seuraukset nähdään aikanaan. "Etsi ystävät läheltä mutta viholliset kaukaa" Nyt tehtiin juuri päinvastoin.

Majlis Lahtinen

En kunnioita yhtään meidän päättäjien päätöstä..Kysyn vaan sitä,miksi ei suomi kunnioita matkustuskiellon joka he ovat yhteisesti tehnyt EU:n kanssa..Voi taivas mitkä puheet Kanervasta ja peräti Presidentiltä...Antaa ryssät suuttua,lännessä halutaan pitää kiinni siittä mitä on sovittu yhdessä...Nyt suomi mitätöi matkustuskielto sopimuksen,kun ryssät piti saada mukaan Hesaan....EU pitää suomea rasitteena joka tekee vain sitä mitä ryssiä mielyttää.Herää jo''.Ryssillä on oikeus suuttua,kun ei saa pilkata suomea tällä kertaa ,kun suomi yritti pitää sopimuksesta kiinni,mutta pieleen meni,,Suomi ohittaa sopimuksen ja halua nöyrtyä taas kerran...Joo antaa Russian suuttua ja itkeä,ej se meitä ihan vielä haittaa..VAI ''.

Janne Pohjala

Alan epäillä että USA:n senaatin puhemies keräsi yhteen lojalistinsa, eli Baltian maat ja Puolan. Näiden kanssa tultiin painostamaan Soinia ja Niinistöä tekemään niin kuin USA haluaa.

Keneltäkään muulta ei kysytty, kannan kyselyksi valehdeltiin USA:n ja näiden muutaman laulukuoro. Lopuksi luultiin ettei jäätäisi kiinni, mutta kuten aina:

Valheella on lyhyet jäljet ja nyt ne iskivät Soiniin ja Niinistöön, jotka jäivät rysän päältä kiinni. Kuka luottaa enää Suomeen?

"Moskovassa parhaillaan vieraileva Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn on kertonut isännilleen, ettei hän tiennyt Suomen pohdinnoista mitään – niinpä Suomi valehtelee, duumassa pääteltiin."

http://yle.fi/uutiset/venajan_duuma_suomi_valehtelee/8127274

Ilkka Korkalainen

Kanervalla on kokemusta venäläisten mielistelemisestä jo pitemmältä aikaa. Se, että venäläisille on asetettu sanktioita on yksin venäläisten omaa syytä. On turha syyllistää omia päättäjiä tai EU ta siitä että Venäjä itse on aiheuttanut ongelmansa.

Tomi Salonen

Mikä on Venäjän syy, mikä lännen? Onko sillä merkitystä lopulta?

Suuressa pelissä ratkaistaan voittajat sillä tyylillä, josta seiskavitosen ja Kekkosen lämpimimmin muistan. Mielestäni valtionhallinto on hukannut moisen jo monta kertaa. Tällainen rähmistely on tuplasuomettumista. Presidentin valtaoikeuksien kaventaminen, toisaalta demokratian hyväksi, häivyttää nyt vastuun.

Timo-Pekka Mustakallio

Se, että Venäjälle on asetettu sanktioita, oli itse asiassa Angela Merkelin harhalaukaus lonkalta heti, kun Venäjä oli käyttänyt EU:n typerää Ukraina-seikkailua siekailematta ja tilanteen suomaa mahdollisuutta hyväkseen. Jos Ukrainan status quo olisi säilytetty ennallaan, EU ja USA olisivat pidättäytyneet menemästä omenavarkaille Ukrainaan eli destabilisoimaan maan, ei krimiläisillä olisi ollut selkeää mahdollisuutta julistautua itsenäisiksi, ja sitten liittyä Venäjään (kuten heidän tiedettiin jo 1992 halunneen) - mihin heillä on oikeus, toisin kuin Lännessä nyt itketään.

Itkuhan on sinänsä ihan ymmärrettävää: ilman Krimiä ja sen öljyrikkauksia EU:n Ukraina-projekti on "kaputt", tynkä-Ukrainan vaikea (nyt myös ilman Donbassin teollisuuskeskittymää) maksaa kertyneet velkansa ja vielä rahoittaa maan kehitystä. Oletko, Ilkka, tullut miettineeksi miten suuri (Ranskaa suurempi pinta-alaltaan) ja väkirikas maa on kyseessä? Jos siis EU:lle tuottaa vaikeuksia syöttää Kreikka kriisinsä yli, on tehtävä Ukrainassa silkka mahdottomuus. Se on EU:lle katastrofi jo nyt.

Itse aiheeseen: näinköhän, DDR:n lailla, 40-vuotiaan ETYK:n tarina on lopussa?

Venäjän valtuuskunnan kokoonpano oli kenties koepallo miten sitoutunut Suomi onkaan Euroopan turvallisuuteen ja yhteistyöhön. Meidän valtionjohdollamme oli tilaisuus käydä rohkeasti Euroopan edellä, alleviivata diplomatiaa ja dialogia, jatkaa järjen äänenä Ukraina-tappioistaan hysterisoituneessa EU:ssa, alleviivata juhlavat puheet päättäväisellä toiminnalla UKK:n perinnön puolesta. Sen sijaan saimme EU/USA-kuuliaista kyyristelyä protokollan suojissa. Valtiojohtomme valitsi näinollen epäviisaasti "vihollisensa läheltä, ja ystävänsä kaukaa", kuten ylipormestari Ilaskivi edellä niin osuvasti jo mainitsikin.

Ymmärrän Suomen dilemman, mutta esitys on kehno.

Heikki Paananen

"Kanervalla on kokemusta venäläisten mielistelemisestä jo pitemmältä aikaa"

... tai sitten Kanerva pelimiehenä ymmärtää tilanteen kadunmiestä/naista paremmin. Harmi, että hänen ulkoministeripestinsä jäi lyhyeen... vain koska media usutti jonnet ja jonnat laumassa haistamaan veren. Traagisen koomista.

Kaarle Akkanen

Kyllä joillekin suomettuneen ajan politiikoille ja heidän "jälkeläisilleen" on vaikeaa irtautua ns. menneestä? Nyt itketään sitä, että teimme ihan itse ko. päätöksen ja pysyimme "viiteryhmän" pakotepolitiikan rintamassa! Hävetkää kritisoijat, kaipaatteko menneitä aikoja?

Janne Pohjala

Kyllä kaiken ajan ihmisille on vaikea nähdä miten Suomi on muuttunut luotetusta kansainvälisestä toimijasta ja diplomaatista USAn nukkehallinnoksi, jona on samaa tasoa kuin Afganistanin Hamid Karzain hallitus.

Näin syvään Suomen piti kumartaa USA:n Senaatin puhemiehelle, joka juuri sattumalta kävi täällä ja toi vielä sotalaivankin satamaan kokouksen ajaksi.

Kannattaisi lopettaa teeskentely että Suomella on presidentti ja parlamentti. Olemme näköjään pelkkä EU:n ja USA:n alusmaa enää. Korjaan alue. Maata meistä ei enää saa.

Raimo Laine

Baltithan vastustavat kaikkea toimintaa Venäjän kanssa. Heiltä oli turha kysellä, kun vastaus oli tiedossa jo etukäteen. Olisi vain pitänyt vedota poikkeuspykälään.

Maathan lähettävät itse mahdollisimman toimivan kokoonpanon kokoukseen, eikä sitä voi muut päättää. Hyvästi ETYJ, paras kriisin sovittelija.

Eeva Liisa Billhardt

Eiköhän päätös ollut kuitenkin USA:n joka määrää Naton vuoksi niin Saksaa kuin koko EU:takin. Obama kalistelee jälleen uudella (joka kyllä kuulostaa vanhalta) Putin on vihollinen sotilasdoktriinillaan ja yrittää uudestaan saada aikaan sodan Venäjän kanssa.
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/03/neue-us-militaer-d....

Juuri korkea amerikkalainen vierailijakin totesi että Suomi on hyvä (oikeastaan kuuliainen) liittolainen.

Mark Andersson

Tapaus osoittaa vain sen, miten täydellisesti Suomen itsenäisyys on myyty. Ja tietyt tahot pyrkivät haaskaamaan siitä loputkin Naton myötä.

Ja Suomen pilkunviilaaja-byrokraatit pääsivät oikein perusteellisesti näyttämään kyntensä. Jos tilaisuus olisi ollut Wienissä, mitään ongelmaa ei olisi tullut, mutta kun Hgissä, niin annetaan muutaman muun EU-maan määräillä vastoin kaikkea järkeä.

Voi hallelujaa tätä typeryyden Tonavaa!

Olli-Pauli Sarvaranta

Venäjä järjesti tarkoituksella tämän yhteentörmäyksen, ei voinut olla sattuma, että 15 osallistujasta peräti 6 on pakotelistalla. Venäjä on itse ja omilla toimillaan Krimillä ja Itä-Ukrainassa pilannut Etyj:n hengen, ei sitä mikään juhlakokous olisi pelastanut. Se pelastetaan neuvottelupöydässä - jos on aitoa halua!

Janne Pohjala

Jos ETYJ tekisi sitä mitä varten sen piti olla olemassa, se olisi selvittänyt mitä Ukrainassa oikeasti tapahtui. Mutta se ei voi, kun EU ja NATO ovat korviaan myöten itse tässä sotkussa syyllisinä. Siksi koko järjestö on muutoinkin tärvelty yli kaiken korjattavuuden.

Otetaan yksi esimerkki. Maidanin mellakoitsijat koulutti NATO-Puola, Puolan poliisin koulutuskeskuksessa Legionowossa, Puolan ulkoministeri Sikorskin järjestämänä:

Puolalainen lehti Nie osaa kertoa meille että jo _syyskuussa_ 2013, Puolan ulkoministeri Radosław Sikorski kutsui 86 Oikean Sektorin militanttisiiven edustajaa Puolaan "vaihto-oppilaina".

Koskaan he eivät päätyneet Varsovan teknilliseen korkeakouluun, vaan tunnin päähän Varsovasta poliisin koulutuskeskukseen Legionowoon, jossa heille koulutettiin mellakointia, mellakoinnin ohjaamista ja tarkkuuskiväärillä ampumista ja muita taitoja. Nämä pääsivät pian Ukrainaan palattuaan käyttämään taitojaan Maidanilla, myös ampumista.

Puolaa osaaville tai käännösohjelman käyttöä tunteville, Nie:

http://nie.com.pl/archiwum/tajemnica-stanu-tajemnica-majdanu/

Tämä ei ole minun Eurooppani, ei ole se rauhanprojekti, joka siitä piti tulla, vaan sen irvikuva. Suomen ei pitäisi kuulua tällaiseen joukkoon lainkaan. Sama Puola joka on otettu EU:hun, ei vain kouluta vallankaappaajia vaan myös kiduttaa USA:n kanssa ihmisiä:

The CIA tortured suspected terrorists on Polish soil. The European Court of Human Rights is making Poland pay the damages

http://www.economist.com/news/europe/21645097-cia-tortured-suspected-ter...

EU alkaa olla irvikuva omista lupauksistaan, kuin pettänyt puoliso, koko puolen miljardin ihmisen edessä, jotka odottivat että EU:sta tulisi jotain ylevämpää kuin roistovaltio ja USA:n lakeija.

Mutta ei. Kaikki alkaa olla valetta, kaikki arvot on myyty. EU on mennyttä ja olemme menossa pohjalle yhdessä sen kanssa.

Jarmo Lius
Vastaus kommenttiin #31

ETYJ ei taida tehdä hommiaan kun se on laskeutunut EUn aggressiivisen politiikan tasolle. Sen pitäisi tutkia helmikuun 2014 tapahtumat mutta se ei tee sitä, sillä se on muuttunut välineeksi liittää uusia maita Euroopan Unioniin.

Itse asiassa mieti tätä: ETYJ käy tutkimassa valtioissa suoritettujen äänestysten laillisuudet, se siis voi julistaa vaalit laillisiksi tai laittomiksi. Onkin kätevää johtaa järjestöä jolla voi laillistaa laittomatkin vaalit, laittomat kuten Ukrainassa 2014 sisällissodan keskellä järjestetyt Radan ja presidentin vaalit.

On häikäilemätöntä hyväksyä vaaleiksi vaalit joissa vallan kaapanneet ampuvat toisinajattelijoita hengiltä, polttavat joukkomurhassa Odessassa toisinajattelijoita. Nykyinen Rada ja nykyinen presidentti ovat tällaisten "vaalien" lopputulema. Mitä sanoo ETYJ?

Jarmo Lius

Ilen kommentti menee hyvään suuntaan. On tärkeää osoittaa kritiikki ja moite siihen suuntaan mihin se kuuluukin osoittaa. Kanervan sormi osoittaa EUn rakenteita. Samoin on tärkeää nimetä EUn tekemät muutkin virheet kuten Kiovassa operoitu vallankaappaus helmikuussa 2014 kun kaadettiin Ukrainan demokratia.

Poliitikoilla on sellainen ominaisuus että he parveilevat kuin linnut. Se on demokratian ominaisuus. Olla suosittu ja saada ääniä edellyttää parveilua. Suomi on nyt liittynyt isompaan parveen, EUn parveen ja poliitikkomme siipeilevät Brysselin käännösten mukana tahdottomasti presidenttiämme myöten.

Suomessa on heräämässä vastustus. Kiovassa EUn ja USAn operoima helmikuun 2014 vallankaappaus oli kansainvälisen lain vastainen. Tunnen monia hyvin järkeviä ja kriittisiä kommentteja. Rasismiksi yltynyttä venäjävihaa on laimennettava, vihalle ei saa antaa valtaa. Kutsun mahdollisimman monta vapaata kansalaista puolustamaan kansainvälistä oikeutta. Se on pienen valtion ja kansan turva.

Timo Koivusalo

Tämänkertainen älämölö vaikuttaa olevan tilaustyö putinistien sisäpoliittisiin tarpeisiin Suomessa. Kysymys kuuluu ketkä mahtoivatkaan olla hiljattain Moskovassa pohjustamassa duuman osallistumista Helsingin kokoukseen? Samat tahot esittävät nyt kovin happamia lausuntoja koska heidän uskottavuutensa Moskovassa on kärsinyt kolauksen.

Mika Mustonen

Niin, miksihän Venäjä valitsi kokoukseen runsaasti edustajia, jotka ovat EU:n sanktiolistalla ?

Jotta se saisi hyvän tekosyyn välttyä (täysin oikeutetulta) arvostelulta liittyen Krimin ja Ukrainan tilanteeseen.

Samalla Venäjä sai testattua suomettumisen nykytilaa Suomessa ja hyvin näyttää suomettuminen täällä jaksavan.

Jarmo Lius

Mika, ei se nyt noin mene. Ei EU voi sanella Venäjälle ETYK juhlakokouksen neuvottelijoiden nimiä. Se on suoraan sama kuin unioni määräisi mitä asioita Venäjä saa ajaa neuvotteluissa. Suvereenin valtion käsite on hämärtynyt hämärtymistään. Eikä ihme. Hyökkäys suvereeniin Irakiin, hyökkäys Afganistaniin, hyökkäys Libyaan, USAn ja EUn hyökkäys Ukrainaan ja Kiovassa operoitu vallankaappaus.

Suvereenin maan käsite olisi syytä selventää, jotta ihmiset keskustelisivat samasta asiasta.

Markku Aukia

Näyttää siltä, että Venäjä on saavuttanut ainakin yhden tavoitteensa, saanut aikaan eripuraa Suomessa. Kun kritiikkiä Suomessa maan ulkopoliittisen johdon toimintaa vastaan ovat esittäneet muutkin kuin opposition edustajat, lausuntojaan ovat antaneet ns. mitä minä sanoin ihmiset, ehkä siltä varalta, että jotakin uutta negatiivista Suomen ja Venäjän suhteissa tulisi ilmenemään. Pahojen seurausten analyyseissa lähdetään olettamasta, että pitää olla varovainen ettei naapuri suutu. On venäläisten väheksymistä olettaa, etteivätkö heidän tärkeät ratkaisunsa perustuisi paljon tärkeämpiin asioihin kuin pelkkiin kunniakysymyksiin.

Kun meillä on aikanaan avoimilla vaaleilla valittu presidentti ja muut ulkopolitiikan johtajat, johdonmukaista olisi luottaa heidän ratkaisuihinsa eikä antaa ulkoisen arvostelun niitä murentaa. Heidän päätöksensä perustuu kaikkeen siihen tietoon, joka on ollut käytettävissä, myös tietoon, joka ei ehkä ole ollut yleisesti käytettävissä. Epäilemättä myös asianmukaiset kauppa- ja jopa sotilaspoliittiset riskit on otettu niissä huomioon.

Jarmo Lius

Mistä tiedät, että Venäjän tavoite on saada aikaan eripuraa EUn sisällä? Oletko lukenut (lännen) lehdistä, vai peräti käynyt kysymässä Putinilta asiasta? Hei, on muuten aika tyhmää uskoa moisia heittoja "Venäjä pyrkii sitä tätä ja tota". Ne ovat tulkintoja, ja silloin on tärkeää kysyä, mikä motiivi tulkitsijalla on ymmärtää asiat noin kuten ymmärtää. Minäpä arvelen, että EU ymmärtää asiat kuten CIAn tiedustelu asioista kertoo. CIA on valehteluorganisaatio.

Jarmo Lius

No, mikäs siellä Länsisatamassa sitten on? Tallinkin matkustusalus, vai peräti Suomeen parkkeerannut USA/NATOn sota-alus? Amerikkalaisen ohjushävittäjän purjehtiminen Suomen rantaan todentaa vain USAn tyypillisen linjan. Asiat ratkaistaan asein. Mieluusti soditaan jonkun typerän kansan pihalla. Nyt kysytään ovatko suomalaiset tarpeeksi tyhmiä sotiakseen USAn sotia.

Toivottavasti alus uppoaa satama-altaaseen.

Timo Koivusalo
Vastaus kommenttiin #22

"Jarmo", kasvata vähän lihaksia ja yritä ihmeessä käydä upottamassa se jos niin kovasti haluat sotia. Vai eikö rohkeus riitä? Ai niin, et saa viisumia.

Voit kuitenkin raportoida esimiehellesi, että EU, USA ja NATO eivät ole mikään piknik itä-ukrainassa. Hupsista, ne jo tietävät sen.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #29

Niin, tältä se kuulostaa kun USA:n Armeijan EVP uhoaa sotimisella. Lisää sotaa Suomeen ehdottaa USA ja Kestrel, polleana uudesta sotasatamastaan.

Kannattaa muistaa, että sen minkä Suomen vähemmistöä edustavat tahot ovat onnistuneet tilapäisesti ohi demokratian teille antamaan, voi demokraattinen Suomi ottaa poiskin. Ja olisi syytäkin.

Te ette vieläkään omista Suomea. Suomen kansa on valinnut eduskunnan, jossa 71% kansanedustajista sanoo EI NATOLLE.

Kannattaa hieman miettiä tuota uhoamista tai seuraavan kerran joudutte sotakoneenne pysäköimään Tallinnaan ja muistelemaan niitä aikoja ennen kuin Suomen kansa lähetti teidät lahden taa.

Ks kohta: Kaikki:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nain-nato-jakaa-uuden-edusku...

Kiitos kuitenkin kommentista, olihan se kuitenkin Amerikkalaista arroganssia parhaimmillaan.

Timo Koivusalo
Vastaus kommenttiin #32

Janne, Janne, nyt siellä trollipäivystyksessä nukutaan. Ette ole vielä elämöineet siitä, että neljä Ison-Britannian Royal Navy Archer -luokan alusta saapui vierailulle Helsinkiin. Ilman viisumia vielä kaiken kukkuraksi.

Jarmo Lius
Vastaus kommenttiin #35

Näin Timothy Kestrel pilkkaa meitä suomalaisia. Lällättelee, parkkeeraa sota-aluksensa rantaamme kuin kotisatamaan, marssittaa neuvonantajansa presidentin puheille, sotilaat Suomenlinnaan soittelemaan sotarumpuja. Helppoa vai ei?

Suomen miehitys ei onnistu, Kestrel, noin helposti. Seuraamalla maanantaina kulkuani, voit tulla toteamaan CIAn bunkkerissa Puistokadulla, että purjehdin samasta kohtaan kuin kyseinen sota-alus on suunnitellut purjehtia. Tarvitsenko siihen rohkeutta? En. Omilla kotivesilläni kun seilailen.

Sami Granvik

Soinilla taitaa tulla vielä ikävä oppositioaikoja, kesälomalla tarttis käydä varmaan raveissakin. No tätä se päättäminen nyt sitten on. Raimo Ilaskiveä muistuttaisin, että 'Etsi ystävät läheltä mutta viholliset kaukaa' sijaan olen kuullut enemmän versiota 'pidä ystävät lähellä viholliset vielä lähempänä'. No venäjähän tuossa vieressä on etsimättä ja ikuisesti, luojan 'kiitos'.

Kaarlo Erjala

Kyllä Ilkka Kanervaa on turha syyttää Veäjän mielistelystä. Ihan tavallisen ihmisen ymmärryksellä liennytystä valtioiden välillä on vahvistettava. Niin epäluottamusta kuin liennytystäkin ovat toteuttamassa kunkin maan vastuulliset päätöksentekijät.