Perjantai 18.1.2019

Kolme kuollut lumitöissä – Vapaavuori kiistää vastuun

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.2.2010 19:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jan Vapaavuoren (kok.) mielestä jokaisen katolle menevän pitäisi miettiä turvallisuusasioita itse ja turvautua tarvittaessa ammattiapuun.

Ainakin kolme ihmistä kuoli viikonvaihteessa lumen aiheuttamissa onnettomuuksissa. Kaksi kuoli pudottaessaan lunta katolta ja yksi jäätyään pudonneen lumimassan alle.

Onnettomuuksien saama julkisuus ilmeisesti vähensi turmia sunnuntaina, kerrottiin hätäkeskuksista. Silti sunnuntainakin useita ihmisiä tippui katoilta eri puolilla maata.

Täsmällisiä lukuja ei ole, mutta ilmeisesti putoamistapauksia on viime päiviltä ainakin sata.
Sunnuntain kuolemantapaus sattui Kouvolan Valkealassa, kun mies oli pudottamassa lunta omakotitalon terassilta. Lumi lähti vyörymään katolta ja hautasi miehen.

Edellispäivänä katolta pudonnut lumenluoja kuoli Leppävirralla. Asikkalassa pudonneen lumen alle kuoli mies, joka ei ollut lumitöissä.

Myös läheltä piti -vaaratilanteita sattui. Esimerkiksi Turussa lastenvaunuissa ollut poikalapsi jäi lumen alle Hirvensalon laskettelukeskuksessa, kertoi Turun Sanomat.

Töölön sairaalaan Helsingissä tuotiin iltapäivään mennessä yksi katolta pudonnut. Lahdessa mies pääsi kodistaan vasta pelastuslaitoksen avulla, kun ulko-oven eteen pudonnut lumi esti ulospääsyn.
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa hoidettiin viikonvaihteessa noin 30 katolta pudonnutta. Sielläkin tilanne rauhoittui sunnuntaina. Pohjois-Savossa hätäkeskuksen mukaan tapauksia oli vielä sunnuntaina kolme.

Etelä-Savossa pudonneita ei ollut enää yhtään, vaikka heitä edellispäivänä vietiin hoitoon lukuisia. Hätäkeskuksen päivystäjä kiitteli, että uutisoidut onnettomuudet saivat ihmiset harkitsevammiksi.
Oulun seudun yhteispäivystyksestä kerrottiin, että sinne tuotiin sunnuntaina kaksi potilasta. Lapissa tiedossa ei ollut yhtään tapausta, ei myöskään Varsinais-Suomessa.

Hätäkeskuksista tähdennettiin, että katolta putoaminen on useimmiten hyvin vakava asia. Ranka- ja raajamurtumat vaativat pitkäaikaista hoitoa.

Vapaavuori puolustautui

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kehotti muutama päivä sitten suomalaisia luomaan lumet katolta. Joissain keskusteluissa on Ylen mukaan väläytelty jo Vapaavuoren eroa. Vapaavuori itse katsoo, että lunta tupaan olisi satanut huomattavasti enemmän, jos hän ei olisi puuttunut asiaan lainkaan.

- Pitää muistaa, että kaupunkilais- tai maalaisjärjen käyttö on sallittua. Pitäisi olla itsestään selvää, että katolle meneminen ilman asiantuntemusta ja tarpeellisia turvajärjestelyjä on asia, jota itse kunkin pitää miettiä, asuntoministeri Vapaavuori kertoo Ylelle.

 

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

elmo kaila

nää on taas näitä paska-juttuja tyyliin "älä kuivaa kissaa mikrossa"..suomessa se vaan on aina poliisi tai poliitikko joka joutuu kuseen kun joku tonttu hölmöilee.miksi hemmetissä jonkun poliitikon pitäisi ohjeistaa katoillaan kiiåpeileviä turva-asioissa?pitäisi mokoman jo selvitä ominkin avuin...

jussi vaarala

Tämän lauseen perusteella Vapaavuoren pitäisi erota:

” - Sanoisin, että ellen kattojen rakennejärjestelyistä vastuullisena ministerinä olisi kiinnittänyt huomiota tähän, niin huomattavasti isommista laiminlyönneistä olisi ollut kysymys, Jan Vapaavuori toteaa. ”

koska hän asettaa muut seikat ihmishenkien yläpuolelle.

Vapaavuorelle ihmishenkien menetys ei ollut riittävän suuri laiminlyönti vaan suurempiakin olisi voinut tulla.

terhoite

on taas heikkoa. Missä sanotaan, että Vapaavuori asettaa muut asiat ihmishenkien edelle? Eikö tuohon lauseeseen sisälly juuri ajatus, että jos lumia ei luoda, rakennuksia voi sortua enemmän (riski hengelle) ja katoilta putoaa lumia enemmän (riski hengelle).

Tämä journalismi, että ministereitä vaaditaan vastuuseen sattumanvaraisista onnettomuuksista ilman asianomaisten omavastuuta, on kyllä naurettavan typerää.

asa

Ammatikseen kattotöitä tekevällä pitää olla työturvallisuuskortin lisäksi myös kattotyökoulutus lääkärintarkastuksineen. Niiden voimassaolosta pitää työn tilaajan varmistua.
Jos työn tekee itse, täytyy tietysti hankkia vastaavat tiedot ja taidot ensin. Ei lumenpudotus ole ainoa riskialtis kiinteistönhoitotoimi. Kiinteistön omistamistajan pitää muutoinkin perehtyä erinäisiin säädöksiin, rakennuslupiin ja työtä teettäessään lukuisiin vero-, vastuu ym. kysymyksiin. Ei lumen pudottamisessa ole mitään erikoista muuhun hoitoon verrattuna.
Aivan samalla tavalla täytyy tietää että sähkötöitä ei saa tehdä kuin luvan omaavat ja jos putkityöt tekee naapurin Rane, niin vakuutuskorvauksien saaminen vuototapauksessa voi olla vaikeaa.

asa

Jos tilaa jonkin työsuorituksen, on työn tilaajalla erinäisiä velvoitteita, mm. tarkastaa että verot yms. on maksettu. Samoin työn tilaajan pitää jonkin kohtuuden rajoissa varmistua työturvallisuudesta. Työturvallisuuskortti ja muut vastaavat helpottavat työn tilaajan tilanneta. Jos voi onnettomuuden satuttua sanoa tarkastaneensa kortit, saa siirrettyä vastuuta pois itseltään. Korteissa on hyviäkin puolia; Minä ainakin arvostan esim. sitä että lukkosepällä roikkuu kaulassa turvasuojaajan kortti. Eipähän tarvitse pohtia että onko lukkoseppä asiallinen vai jokin hämäräheikki.

Vastuuta ei ole ulkoistettu yhteiskunnalle, vaan työn teettäjälle.

jussi vaarala

jos joka ainoa torvelo lupamenettelyjen puuttuessa saa suhata sähkötöiden kanssa niin taloja palaa varmasti

samalla tavalla jos katolle lumia pudottelemaan saa mennä keikkumaan kuka tahansa asiaa ymmärtämätön kun sitä ammattikseen saavat tehdä vain tietyt ehdot täyttänyt niin onnettomuuksia sattuu varmasti

jussi vaarala

estäminen toisella laiminlyönnillä on yksinkertaisesti typerää kun sekin laiminlyönti olisi voitu välttää

ministeri harrastaa asiassa sodankäynnin logiikkaa että uhreilta ei voi välttyä

mutta kun kyse ei ole sodankäynnistä

ja sodankäynnissäkin huonot turhaan ihmisiä laiminlyönneillään tapattavat johtajat vaihdetaan

miksei sitten siviiliministerin virkavirheiden suhteen

Kodin Onni

Just, lämmittää ei saa, ei liikkua, varsinkaan polttoainetta käyttävällä ajoneuvolla. Eikä tietysti saa istua sisälläkään kun kerran talvella on lunta. Valaisu on tietysti kielletty, samoin ostoskeskukset erityisesti.

Mies ei varmasti ole koskaan joutunut kantamaan esimerkisi perunapussia kotiin.

Ensin yllyttää ja sitten selittää ettei sitä tarkoittanut. Mistä näitä oikein tulee? Järjenpilkahdusta ei tosiaan ole näkynyt sieltä Mannerheimintieltä.

Onnea vaan meille kaikille!

Hellevi

Sanokoon Vapaavuori ihan mitä tahansa, pitäisi oman järjen sanoa jotakin. Eikö niin.Arvioi oma kattosi ja jos katsot sen tarvitsevan kevennystä,ota työhön asiansa osaava tekijä.Maksa siitä, tai maksa hengelläsi,mahdollisesti.Järki sanoo, ettei katolle voi mennä kolan kanssa ilman "varmuusvälineitä "ei yksin, eikä köysiä piippusta mieheen kiinnittämättä.Se ajatus, minä osaan tämän ,enkä tarvitse muuta tietoa, voit unohtaa.Kolme kuollutta ja n.sata pudonnutta erilaisin vammoin on todellista järjen köyhyyttä.

Kodin Onni

"Kai hiihtoladut ja pururadat saa/pitää valaista. Ja jollain sinne hiihtoladun lähelle on päästävä. Se autoilu sallittaneen ;)"

Vitsailetko vai etkö ole selvillä asiasta:

Vapaavuori sanoo ettei marketteja saa rakentaa "maalle", tavarat kuulemma pitää hakea polkupyörällä tai kantaen, on siinä peruna- tai betonisäkin kanssa hommaa. Lämmitys pitää lopettaa myös (ollaan kai niin lämpimällä alueella että kaikki vaan saamaan koppiin kuin rotat ja lämpökin nousee).

Olen kokoomuksen äänestäjä...tiedän, tosi tyhmä juttu. Sieltä se suurin pölhöys aina tunkee silmille näköjään.

Meiltä valitettavasti puuttuvat vaihtoehdot kun kaikki on tätä samaa kukkahattumeininkiä

jussi vaarala

Sen nyt pitäisi tajuta tyhmimmänkin ettei liukkaalle vinolle peltikatolle pidä tavallisia kansalaisia kehottamaan ja hysterisoimaan kun tavallisella kansalaisella on usein vaikeuksia pysyä pystyssä vaakatasoisellakaan liukkaalla tiellä - josta usein varoitetaankin - mutta nyt kehoitettiin menemään yli 4 metriä korkealle katolle ilman kunnon varoituksia asian ilmiselvästä vaarallisuudesta. Ja muistan jossain juuri lukeneeni että pudonneita on yli sata. Eli moka on anteeksiantamaton sekä ministeriltä että asiasta laajemmin vastaavalta pääministeriltä. Asia on ihan selvä

Vieras

Tuolla logiikalla saa paljon ihmisiä työllistettyä. 'Vastuuseen ja vankilaan kaikki ne päättäjät jotka kehottaa ihmisiä tekemään jotain' .. ja oma henkilökohtainen vartija jokaiselle kansalaiselle ettei men itseään telomaan. Sitten on kaikilla hyvä ?

Varsinaista kansankoti -logiikkaa. Toivottavasti ei leviä kovin laajalle, että löytyisi vielä tätä talonpoikaisjärkeä ja tekemisen meininkiä tähän maahan.

MerjaH

PELTIKATOLTA lumet tipahtele sitä myötä kun satavatkin. Ainakin meidän kotitalosta, missä on tosin aika jyrkkä katto, ei lumi kasaannu pahemmin. Huopa ja tiilikatoillahan sitä lunta on.

Peltikaton pitää olla ihan tasakatto, että siinä lumi pysyy, se on niin liukas. Vähän kait sitä kitkaa.

Emmä tiiä, onko miehet nykyään ihan tommosia...kaupunkimiehiä. Tässä tuntee itsensä ihan maskuliiniksi. Minuakin kehotettiin jopa menemään itse katolle, oli kuulemma joku muukin nainen mennyt meidän taloyhtiössä. No en helekutti mene, tilaan lumentiputtelijan taloyhtiön laskuun omalle pätkälleni. En ole ikinä katolla käynyt, enkä käy. Voi olla, että mököttävät, vaan sama se. Eikä noilla visukintuilla varmaan mitään vakuutustakaan ole. Eikä se vakuutus paljon lohduttais, jos kuolis.

KMa

Ei missään ole kehoitettu menemään katolle ilman järkeä, On se kummalsita kun ministereitä pitää laittaa vastuuusen jokaisesta mahdollisesta asiasta. Missä on ihmisen oma vastuu?

Ei varmaan missään, kaikki vastuu mistä tahansa vieritetään joidenkin henkilöden toimesta aina muualle itselle sitä vastuuta omista teoista kun ei haluta ottaa.

tapio_o_neva

Miten kokoomuslaisen saa vastuuseen siitä, että hän on anonyymisti äänestänyt Vapaavuoden eduskuntaan? Tarvitseeko rehellinen ihminen viestintä-, pankki- tai vaalisalaisuutta?

Minusta ainakin Vapaavuoren äänestäjät voisi ajaa tietokantaan vaikkapa Valviraan jatkotoimenpiteitä varten. Heidät pitäisi jotenkin parantaa. Ehkä Aslanilla olisi joku keino kokoomusliberaalien sosialidemokraattien eheyttämiseksi normaaliksi järkikokoomuslaiseksi.

Eheyttämistä suosittelen myös Alexander IV:n oppiäidille, Kirsi Pihalle, ja Sirpa Pietiläiselle. Naisella on ilmeisesti kompleksi, kun esiintyy Sanomalle alastomana kuin olisi Helena Lindgren tai Karita Mattila Salomena.

Marcellus

Itse opin jo pienenä ettei katolle pidä mennä. Myöhemmin jotain 15-vuotiaana loin lumet katolta köydellä varustettuna, eikä minua siihen kukaan kehoittanut. Tuollaiset asiat kuuluvat yleissivistykseen.

Kuolemantapaukset ovat surullisia, mutta niistä on ihan turha syyttää Vapaavuorta.

salakankee

kotiparketilla. Suutitti niin saakelisti. Heti tuli mieleen että kenen penteleen vika se olikaan! Heti tuli Vapaavuori mieleen. Nyt on ruuvattu termostaatit valtion yllyttämänä niin alas että jalkoja palelee ja silloin pitää vetää vanhat pässinpöökimät jalkaan ettei tule aivastus ja tiedä vaikka kylkiluu siinä rytäkässä murtuisi.
Yhtään ei naurattanut, vaan pisti kovasti vihaksi.

tapio_o_neva

Muistelen, että Suomessa on aivan virallista politiikkaa ilmaston lämpeneminen. Al Goren oppeja Suomessa on evankelioinut mm. Antti Kaikkonen.

Siksi lämpö ei riitä, huoneessa on kyylmä ja liukkaat villasukat ovat tarpeen.

Muita riittämättömän lämmityksen ilmanpiirin luojia ovat KTM Paula Lehtomäki ja KTM Sirpa Pietikäinen, jotka pitivät onnistunutta Kööpenhaminen kokousta TkL Satu Hassin tapaan epäonnistuneena.

Twisted sisters on syyllinen.

jussi vaarala

Yli sata katolta pudonnutta - siis ei mistään puolenmetrin korkeudelta portaalta vaan vähintään kolmesta neljästä metristä - ja kolme kuollutta on aika lailla selvä merkki etteivät suomalaiset oikein osaa lumenluontia katolta kansalasitaitona - eikä heitä sinne pidä siksi kehottaa tosta noin vaan.

Siksi ministeri Vapaavuori ja pääministeri Vanhanen eivöt ole tässä asiassa olleet tehtäviensä tasalla.

Asia on aivan selvä - yhtä selvä kuin otettaisiin kadulta kuka vaan rynnäkkökiväärin kanssa ilman yhtään aseharjoitusta Afganistaniin sotimaan.

asa

Sanoohan sen nyt jo järkikin että jos menee talvella viettävälle katolle, muualle kun kulkusilloille tai tikkaille, pitää olla asianmukaisilla turvavaljailla kiinnitettynä.
Eihän ministeri muistanut sanoa sitäkään että talvella ulosmennessä pitää olla vaatteet päällä. Tuskin häntä voi silti vaatia tilille mahdollisesti paleltuneista ihmisistä.

Katoilta pudonneesta lumesta on jo seurannut kuolemantapaus ja lukuisa joukko pienempiä tapaturmia sekä vaaratilanteita. Sortumiakin on tapahtunut. Lumen pudottamiselle on selkeästi tarve.

asa

Se organisointivastuu on kiinteistönomistajalla. Ei pidä mennä ostamaan kiinteistöä, jos ei osaa sitä hoitaa tai hoidattaa. Lumet voi pudottaa itse ja seinän maalata, jos omaa siihen taidon. Jos ei osaa, täytyy työ ostaa. Aivan samoin kun pitää ostaa sähkö- vesi- ja kylmäkonekorjauksetkin, jos ei satu olemaan itsellä valtuutusta kyseisiin töihin.

Suomessa toisinaan syntyy räystäille jääpuikkoja ja putoamaisillaan olevia lumikertymiä. Eihän siitä nyt voi laittaa vastuuta minnekään muualle kuin kiinteistönomistajalle.

tvaara

Onko se ministerin vika, jos Pohjois-Karjalasta löytyy kolmisenkymmentä kylähullua, joille katon, reunan ja turvajärjestelyjen käsitteet ovat vieraita? Ruvetaanko suosiolla laittamaan perunapusseihin pesu- ja keitto-ohjeita, koska junttilantupalaiset eivät osaa tehdä mitään oikein ilman huomattavan selkeää ohjeistusta?

LT

Ikävää, että ihmisiä on kuollut lumitöissä. Vapaavuoren syytä yksikään onnettomuus ei kuitenkaan ole. Aikuisen ihmisen voi edellyttää käyttävän harkintaa ja tervettä järkeä. Ei kaikkea voi eikä pidä ohjeistaa.

Ei vielä vieraantunut

Kyllä tuli pikkusen paineita mennä sinne katolle, mutta kun ei vaan uskalla. Ja sitäpaitsi löytyy sen verran kansalaistottelemattomuutta, etten yhden kokoomuspellen kehoituksesta katolle (enkä kaivoon) mene.
Jos oltaisiin ameriikassa niin ukko joutuisi puheistaan käräjille. Oli sen verran panostavasti sanottu ->
Iltasanoma; "Ministeri käskee: Kiinteistöjen omistajat lumitöihin!"
Kauppalehti;"Vapaavuori: Kiinteistönomistajat lumenpoistoon ja heti!"
HS;"Vapaavuori: Lumet kiireesti pois katoilta "

jussi vaarala

Tietenkin piti mennä sanomaan että lumet pitäisi luoda katoilta etenkin isoista halleista jne - mutta oli hölmöä mennä se sanomaan luottaen että ihmiset osaa homman - siis kun ministeri ei eolisi ollut hölmö hän olisi voinut estää kaikkien hölmöjen katoille kiipeilyt jotka ei ole siihen mitenkään varustautuneet.

Siis yhden hölmön lausunnot median hölmöilyn täydentämänä johtivat useaan loukkaantumiseen ja kolmen kuolemaan.

Normaalisti lumia tiputtaa ammattilaiset ja laittavat kaiteet ja kaikki ettei kukaan ole alla. Miten sekin oli mahdollista että jonkun lastenvaunujen päälle pudotettiin lunta.

Siksi että ohjeistus ontui ja lähdettiin paniikilla liikkeelle.

ME EMME TARVITSE MINISTEREIKSI HENKILÖITÄ JOTKA TULEVAISUUDEN ILMEISTEN KAIKENLAISTEN ENNAKOIMATTOMIENKIN YMPÄRISTÖUHKIEN VALOSSA EIVÄT KYKENE VIILEÄÄN LAAJAAN HARKINTAAN ILMAN PANIKOIVAA HYSTERISOINTIA.

Jos lumen kertyminen katolle aiheutti panikoinnin ja hysterisoiniin ja kösityskyvyn lpophaduksen mnisteritasolla niin mitäö tekee todella isot uhat.

hblafield

Analysoit tilanteen erinomaisesti. Osoittaa ministeriltä ja hänen "teki-hän-mitä-tahansa-hän-on-oikeassa"-kannattajiltaan käsittämätöntä asennetta väittää ettei ministeri olisi tehnyt mitään väärin.

Tuhoa on syntynyt todella paljon, eikä ministerillä ole mitään muuta mielessä kuin itsensä puolustelu.

asa

"Normaalisti lumia tiputtaa ammattilaiset ja laittavat kaiteet ja kaikki ettei kukaan ole alla. Miten sekin oli mahdollista että jonkun lastenvaunujen päälle pudotettiin lunta."

Eihän sitä lunta sinne vaunuihin kukaan pudottanut, vaan se putosin huonon kiinteistönhoidon seurauksena. Lumi olisi pitänyt pudottaa ajoissa, ennen kun onnettomuus tapahtuu.
Yksi on jo kuollut kun katolta ei ollut pudotettu lumia ja lumet putosivat ihmisen päälle. Monta läheltä piti tapausta on jo sattunut. Lumeen hautautuneita on saatu kaivettua esiin viimehetkellä.

Laitiin

Niin asuntoministeri kuin häntä opastavat ympäristökeskuksen asiantuntijat ovat vieraantuneet tosielämän totuuksista. Loivallekin peltikatolle kiipeäminen on vaarallista, saati jyrkemmälle. Ja lumen rakenne merkitsee paljon turvallisuudessa.

Ministerin ja asiantuntijoiden olisi ollut hyvä huomioida toimen tekijä, eli lumen vesiarvo ja edelleen kuorma neliömetrille. Pitkästä pakkasjaksosta johtuen lumen paino ei vielä ollut kovin suuri.

Itse pudottelin noin 100 m3 lunta katolta, ei ollut painavaa. Katto oli nk. loiva huopakatto. Peltikatoltakin olen lunta pudotellut, mutten enää.

Muutoin olen sitä mieltä, että niin ministeri kuin ympäristökeskusten asiantuntijatkin olisi saatava vastuuseen lausuntojensa vaikutuksista.

Vierailija

Mutta miksi?

"Pelkkä lumi ei taloa kaada!

Älyttömyyksiin viety kilpailuttaminen ja perusasioiden unohtaminen voi sortaa rakennuksia. Katolla olevan lumen ei pitäisi siihen pystyä, suomii tamperelaisprofessori.

Suomen johtava talojen rakennetekniikan asiantuntija, tamperelainen Ralf Lindberg.

– Kyllähän kattojen pitäisi kestää moninkertaiset lumikuormat, mutta kuinkas ne on rakennettu, kysyy Tampereen teknillisen yliopiston rakennustekniikan professorina työskentelevä Lindberg.

Lindberg muistuttaa, että tutkimusten mukaan kaikissa 2000-luvun alkupuolella sortuneissa halleissa oli selkeä suunnittelu- tai rakennusvirhe. Lumikuorman ei pitänyt olla missään liian suuri.

Eniten Lindbergiä huolestuttaa suurten rakennusurakoiden yhä tiukemmaksi vedetty kilpailuttaminen.

Kilpailutus liian tiukkaa

Taantuman koettelemien rakennusyhtiöiden välisessä tarjouskilpailuissa hintoja painetaan alas riisumalla esimerkiksi rakenteista kaikki ylimääräinen. Kun materiaalitkin kilpailutetaan saattaa käydä niin, ettei kestävyys ratkaise tätäkään valintaa."

http://www.tamperelainen.fi/Paikallisuutiset/Kaikki-uutiset/Paauutiset/P...!

tapiolacus

Minkä kumman takia ministeri Vapaavuoren pitäisi erota syystä, että muistuttaa kiinteistöjen omistajia/haltijoita hoitamaan tonttinsa ?

Vapaavuoren huomio ja puhe kattolumiin liittyen on äärettömän hyvä, koska elämme poikkeuksellisen runsaslumista talvea. Harva meistä tulee ennen poliitikkojen haukkumista katsoneeksi peiliin, saati omalle kattolappeelleen.

Kansalaiskeskustelun nimessä antakaamme Vapaavuorelle tukea. Terve järki on paras väline myös runsasta lumitalvea elettäessä. Samalla voi rakentaa hauskoja leikkejä perheen ja naapuruston kanssa (tähän liitteeksi 10 Aanelosta asioista joita ei voi tehdä lumessa aiheuttamatta mahdollisesti vahinkoa itselleen, lähimmäisilleen tai omaisuudelle).

T. Kaksi kertaa katolta tippunut

Kodin Onni

Vapaavuoren alkuperäiset lumisadut olisi tietysti pitänyt esittää muodossa: Ne talot jotka ovat olleet vaikkapa 30 vuotta pystyssä ovat todennäköisesti pystyssä juhannuksenakin. Ilman MITÄÄN toimenpiteitä.

Muussa tapauksessa voi tilannetta tarkistaa asiantuntijan avulla.

Ei näin: Joka kansalainen katolle koska ne romahtavat koska tahansa.

Miehellä ei ole mitään käytännön elämän tajua.

Kodin Onni

Asiaa tuskin ainakaan auttaa se että niskaan putoaa lumikuorman lisäksi 100 kg lumenluojaa.

Vapaavuorta on alunperin uutisoitu kattojen sortumisen estämiseksi. Varsinainen yhden asian liike.

Kaikki katolle. Heti.

Tuleepa mieleen se surkuhupaisa tv-puffi ohjemaan "Operaatio maa" jossa käskettiin Jonna T:n suulla tekemään jotakin ja heti. Kukaan ei vaan tiennyt mitä tehtäisiin. Mutta siis PITÄÄ tehdä JOTAKIN.

asa

Katoilla olevista runsaista lumimassoista seuraa pääasiassa 2 eri riskiä:
- Sortumavaara, lähinnä tasakatoilla. Kuolemantapauksia ei ole vielä tiemmä sattunut, loukkaantumisia "vain".
- Lumen putoamisvaara ihmisten päälle, enimmäkseen muilta kuin tasakatoilta. Ainakin 1 kuolemantapaus on jo sattunut. Loukkaantumisiakin on useita.

Vastuu on kiinteistönomistajalla huolehtia että nämä riskit eivät muodostu liian suuriksi. Samoin on kiinteistönomistajan vastuulla huolehtia että kiinteistönhuolto suoritetaan turvallisesti.

Ministeri muistutti kiinteistönomistajia vastuustaan. Miten ministeri voisi olla syyllinen kolmeen kuolemaan, joista 1 on johtunut kiinteistönhoidon laiminlyönnistä ja 2 siitä että kiinteistönhuoltoa on suoritettu vaarallisella tavalla?

tapio_o_neva

Lasse Lehtinen on sanonut, että kun savolainen avaa suunsa, siirtyy vastuu kuulijalle.

Miten savolainen Vapaavuori on?

Kyseessä on varmaan puutteellinen kirjallisuuskoulutus: sarkasmia ei tunnisteta tai sitten se, että ei ole harjoitettu muuta lähdekritiikkiä riittävästi.

Hyeena

Oikein mitoitetut tasakatot ovat turvallisempia kuin harjakatot. Tasakatoilta ei putoa tappavaa lunta ja jääpuikkoja.
Vastuu normien mukaisten kattojen kestävyydestä on viime kädessä rakennuksen pääsuunnittelijalla ja valvojalla.
Jos normit ovat pielessä, vastuu on ympäristöministerillä.

SIMO PERTTULA

Että hän ei ole asiantuntija antamaan neuvoja kyseisessä asiassa!
Esimerkiksi minä olen huomattavan pätevä, antamaan sanat suuhun ministerille. Jo fysiikan lakien, ja kattorakenteiden lujuusopillisten laskelmien tunteminen, olisi ollut välttämätöntä!
Myös katon rakennetyyppi on ratkaiseva.

SIMO PERTTULA

Joten kirjoitan pian oman blogin asiasta. Mutta alkutietona sanon, että vaaraa on suurten hallien lujuusrakenteissa.
Pääsääntö on myös olla menemättä harjakattoisen omakotitalon katolle ollenkaan, kyllä se kestää. Katolle menijän oma paino ja turvallisuus, ovat silloin suurimmat vaarat!
Jos katolla on lunta tasaisesti esim, 40 senttiä se painaa noin 40 kg/neliömetri. Ja harjakattoinen omakotitalon katto kestää varmasti.
Kaikissa tapauksissa mahdollisen rakennusaikaiset rakennevirheet muuttavat tietysti tilanteen. Ne puolestaan paljastuvat nopeasti 1--2. vuoden kuluessa! Rakennevirheistä on aina 10. vuoden takuu.(Palataan tarkemmin blogissani, jonka kirjoitan mahdollisimman pian)
Ja vielä korkeiden talojen räystäiltä tippuva osittain jäät,ovat suuri vaara. Ehkä kaikkein pahin?

asa

Putoava lumi on tappanut yhden, sortumat eivät ketään, kuluvana talvena. Lumet pitää pudottaa myös siksi että ne eivät putoa omia aikojaan kenenkään niskaan.

Pääsääntö on että kaikkien talojen katoilla on asianmukaiset turvajärjestelyt. Katolle pitää päästä nuohoojan, räystäskouruntyhjentäjän ja lumien pudottajan. Toisinaan myös palokunnan ja katonpaikkaajan tai TV-antenniasentajan.
Jos katolla ei ole kunnollisia kiinnityspisteitä putoamissuojaukselle, jää vaihtoehdoksi käyttää nostokoriautoa tai rakentaa telineet - pitkänpäälle kallista.
Kaikilla katoilla pitää käydä vähintäänkin joka vuonna tarkastamassa katon kunto ja tyhjentämässä roskat kouruista ym. Useina talvina lunta nietostuu siten että sitä joutuu pudottamaan.
Miten tämäntalvinen, hivenen suurempi lumenpudotustarve eroaa normaaleista katoilla tehtävistä huoltotoimista? Ei mitenkään.
Putoamiset johtuvat puutteellisista turvalaitteista tai niiden käyttämättä jättämisestä.
Aivan turhaa tässä on syyttää ministeriä putoamisista. Eihän ministerin tarvitse lausunnossaan antaa erityisiä kattotyöskentelyohjeita tahoille, joiden pitäisi huolehtia kattotyöskentelystä vuosittain. Jos ei osaa, pitää käyttää ammattilaista tai sitten myydä kiinteistö ja muuttaa ammatti-isännöityyn asunto-osakeyhtiöön.
Ministeri vain muistutti kiinteistönomistajia velvoitteestaan, eli estää lumen putoaminen ihmisten päälle ja kattojen romahtaminen.

niinpä niin

Voisihan lausua näinkin.
Päivää, tarkastakaa kellosta tai netistä onko päivä.
Kattoja alkaa sortua lumen painosta, tarkastuta palo ja pelastustoimella onko katollasi ylensä lunta.
Jos on, tarkastuta asia uudelleen.
Jos ei ole, tarkista oletko pohjoisella pallonpuliskolla.
Jos olet, tarkista kuinka lähellä päiväntasaajaa.
Tarkastuta viranomaisilla, onko viime viikkoina satanut yleensä lunta.
Jos alkaa hämärtää, tarkasta hälytyskeskuksesta tai netistä onko edelleen päivä.
Jos ei, niin tilaa huomenna palokunta.
Tarkastuta kuitenkin, onko turvallista tulla ulos tarkastelemaan tilannetta.

stigu

Älkää nyt viitsikö. Että ministeri olisi vastuussa jos joku lähtee katolle lunta luomaan ilman turvalaitteita. Vapaavuorihan yrittää tehdä hyvää työtä ennaltaehkäisävään työhön hallien turvallisuudesta. Ihan sama kun hän haluaa kieltää Suomen ympäristölain puitteessa estää ihmisiä käyttämästä jonninjoutavia hypermarketteja. Jo olemassaolevat pitäisi joko purkaa tai pistää hyötykäyttöön.

Matti O Koskela

"- Pitää muistaa, että kaupunkilais- tai maalaisjärjen käyttö on sallittua. Pitäisi olla itsestään selvää, että katolle meneminen ilman asiantuntemusta ja tarpeellisia turvajärjestelyjä on asia, jota itse kunkin pitää miettiä, asuntoministeri..."

Juurikin noin, ja kuulkaahan nyt arvon asuntoministeri Vapaavuori. Kaupunkilais-, puhumattakaan metropolistijärjellä ei pitäisi mennä suomalaisia neuvomaan. Terve suomalainen kun ei kaupunkilaisen neuvoista juuri piittaa/hyödy ja ymmärtää ne jo heti alkuun vastuuttomiksi. Hullua myös vetää Teidänlaisianne vastuuteen, koska näissä asioissa puhutte syyntakeettomia, kuten itsekin olette ymmärtäneet.

Mutta kun seassa on myös kädettömiä, jalattomia ja arvostelukyvyttömiä, siitä seuraa vain katastrofi-suma. Pitäisi tämäkin ministerin ymmärtää mitä puhuu ja sitten siirtää vastuunsa kuulijalle.

Mummu

Kyllä maalaisjärjen käyttö on sallittua! En todella tajua, miksi ihmiset ovat niin yksinkertaisia nykyään - kaikista tapahtumista pitää syyttää jotain lehtikirjoitusta tai politiikon lausumaa taikka ainakin jotain muuta kuin omaa järjenkäyttöään - no, ellei sitä ole, niin ei voi sitten mitään...

Haggis

... eivät ylipäätään koskaan vastaa mistään. Kiemurtelevat vain irti, toteuttavat itseään ja nauttivat ruhtinaallisista eduistaan, jotka ovat itse itselleen haalineet. Kyllä on poliittisen eliitin hyvä olla Suomessa, kun on näin lepsu kansa.

Suomalaisten pitäisi pikkuhiljaa luopua tällaisten "kuninkaallisten" ylikunnioittamisesta ja vaatia heiltä vastinettakin. Tulos tai ulos periaate heillekin. Tätähän kansa saa niellä jatkuvasti. Jos kerran ollaan olevinaan kansan palvelijoita, niin ei poliitikkoja pitäisi päästää ainakaan vähemmällä.

Nyt tuntuu että poliitikon ammatti on lähinnä jonkinlainen suojatyöpaikka reaalimaailmasta vieraantuneille loisille.

Ransun

Ihmettelen näitä lukijoiden kommentteja mm. kattolumitöiden tekemisestä.
Ottakaa nyt hyvät ihmiset järkikäteen, ja kantakaa vastuu teoistanne!
Ei ihme jos valtion ja kuntien maksutaakka on kasvanut yli sietokyvyn, kun kaikkeen tekemiseen täytyis olla vahti ja opastaja.

Haggis

Tietysti kattojen hoito on kiinteistöyhtiöiden, talonomistajien ym. vastuulla. Lainsäädäntö määrää sitten seuraukset, jos hoito laiminlyödään. Pelisäännöt ovat selkeät.

Olisi vain Vapaavuori pitänyt suunsa kiinni. Mutta kun täytyy olla tällainen julkisuuden kipeä ja aggressiivisluontoinen ministeri, niin ei vaan malta.

Jos tällä tavoin kuitenkin tulee ulos pelkästään oman profiilinkohotustarkoituksessa, niin vastatkoon seurauksista.

AskoJ

Meillä kotona kerrostalossa vuotaa katto. Vironpojat ovat vaaroja uhmaten luoneet lumet, ovatkohan keinot olleet turhan kovia? Muuten olen edelläluetuista sitä mieltä, että ehkäisyvälineiden käyttö olisi aikoinaan ollut tarpeellista.

Saarelta

Lumenluonti talon katoilta vaatii tervettä järkeä, riittävät turvatoimet ja oikeat välineet.
Oli paljon mielekkäämpää luoda lumet pois ennen vetistä räntäsadetta ja nollakelejä. Ja liukastumisvaara tai kattolumien irtoaminen ja putoaminen katolta vaarallisella tavalla oli huomattavasti pienempi.
Oli hyvää että Vapaavuori varoitti isoista lumimääristä talojen katoilla, mutta ei tällainen varoitus pakota ketään olla käyttämättä tervettä järkeä lumenluontihommissa!