Keskiviikko 17.7.2019

Suomalaisten suuri tappaja: maksasairaudet

Luotu: 
11.3.2010 10:12
Päivitetty: 
11.3.2010 10:26

Maksasairauksista on tullut suomalaisten suuri tappaja. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan maksasairauksiin kuoli toissa vuonna jo enemmän työikäisiä kuin esimerkiksi sepelvaltimotautiin.

Tavallisiin syy kuolemiin on alkoholin liikakäyttö, johon kuolee noin 1 500 ihmistä vuodessa. Maksasairauksia lisää myös liikalihavuus ja siitä mahdollisesti aiheutuva tyypin 2 diabetes.

Valtaosa maksasairauksista kehittyy hitaasti. Esimerkiksi hengenvaarallisen maksakirroosin kehittymiseen voi kulua 20 vuotta.

Kuitenkin täysin terveenkin ihmisen maksa voi pettää jopa parissa päivässä esimerkiksi verisuonten tukkeutuessa tai joidenkin lääkkeiden vakavien sivuvaikutusten vuoksi.

Suomessa tehdään maksansiirtoja vuodessa noin 50. Potilaiden keski-ikä on vajaat 50 vuotta, ja kroonisia maksasairauksia heistä potee neljä viidestä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

KK

Onhan meillä lääketehdas-ja säätelyministerit Paula Risikko ja Liisa Jyssälä tyrkyttämässä rokotuksia ja lääkkeitä joka lähtöön. Kaikkihan tietää suomalaisen juomiskulttuurin ja maksasairauksien yhteydet. Säätelyllä suomalaiset on ajettu vääriin juomistapoihin ja kaikissa maissa, joissa on, tai on ollut kieltolaki on humala hakuista juomista. Ei muuta kuin isit ja äidit neuvomaan viinienkin maistelua ja tyylikästä
käyttöä lapsille ja paheksumaan humalaan juomista.

TuomoM

"Kuitenkin täysin terveenkin ihmisen maksa voi pettää jopa parissa päivässä esimerkiksi verisuonten tukkeutuessa tai joidenkin lääkkeiden vakavien sivuvaikutusten vuoksi."

Miksi täysin terveet käyttävät lääkkeitä, joilla on noin vakavia sivuvaikutuksia? :o