Lauantai 25.5.2019

Ulkomaalaislakiin pikamuutos?

Luotu: 
24.3.2010 16:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Suomesta käännytetyt kaksi ulkomaalaista isoäitiä ovat saamassa toisen mahdollisuuden jäädä perheidensä luokse. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi keskiviikkona hallituksen sopineen, että ulkomaalaislakiin lisätään harkintavaltaa inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) vastuulla oleva lainmuutos on Vanhasen mukaan mahdollista saada voimaan jo ennen kesää. Maasta käännytetyt isoäidit voisivat siten hakea pian uutta oleskelulupaa uuden lain nojalla.

Lainmuutos ei Vanhasen mielestä luo uusia ongelmia sitä kautta, että tapaukset lisääntyisivät.

-Tehtäisiin lainmuutos, jolla inhimilliset tekijät otettaisiin paremmin huomioon, mutta ei avata varsinaista perhekäsitettä, jolla määritellään perheen yhdistäminen, Vanhanen sanoi tavatessaan toimittajia eduskunnassa.

Vanhanen keskusteli keskiviikkona korkeimman hallinto-oikeuden käännytyspäätöksen saaneiden isoäitien omaisten kanssa. He olivat kuulleet pääministerin kannan jo sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa.

Vielä perjantaina Vanhanen katsoi, että poliitikkojen ei kuulu arvostella tuomioistuimen päätöksiä. Samana päivänä kuitenkin sekä tasavallan presidentti Tarja Halonen että ministeri Thors asettuivat isoäitien tueksi.

Päätöksiä ei muuteta takautuvasti

Thors keskusteli keskiviikkona puolestaan korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin kanssa oikeusturvan toteutumisesta ulkomaalaislaissa, erityisesti oleskelulupa-asioissa. Hallberg olisi KHO:ssa antanut isoäideille oleskeluluvat, mutta jäi vähemmistöön.

Sisäministeriön ja KHO:n yhteisen tiedotteen mukaan Hallberg tukee Thorsin aloitetta käynnistää selvitystyö ulkomaalaislain muuttamiseksi. Lakiin lisättäisiin maahanmuuttoviranomaisten ja tuomioistuinten harkintamahdollisuuksia niiden poikkeuksellisten tapausten varalta, joissa oleskeluluvan epääminen muodostuisi muutoin kohtuuttomaksi.

Tiedotteessa korostetaan, että lainmuutos ei tarkoita puuttumista esillä olleisiin lainvoimaisiin riippumattoman tuomioistuimen päätöksiin. Nyt esillä olleita tapauksia voitaisiin ottaa uusien hakemusten ja edellytysten pohjalta ratkaistavaksi.

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Aina kun nähdään tarve löysentää maahantunkeutumislakeja, se voidaan tehdä pikana parissa kuukaudessa. Jos on tarvetta kiristää lakeja, niin sitä ei voida tehdä kuin pitkien vatvomisten jälkeen, koska rasismi.

Miljoona mummoa odottaa kohta oven takana, kiitokset pääministerille ja muille sinisilmille.

Vieras

Kummallista asiassa on että kepu & thors kävelee olemassa olevan lain sekä päätösten yli miten he tahtovat, näin menetellen suomessa ei ole luetettavaa tai uskottavaa laillista päätösvaltaa, ei korkeintahallinto-oikeutta eikä myöskään korkeintaoikeutta.
Jos politikot tekevät lopullisten päätökset miten tahtovat,
uskomatonta touhua lain kannalta tämän mukaan kaikki lopulliset päätökset ovat kumottavissa.

Vieras

En todellakaa välitä jos kaksi isoäitiä jää näiden tuhansien lisäelätettävien ulkomaalaisten lisäksi veronmaksajien harteille vaan kysymys on laista ja sen uskottavuudesta.
Jos todellakin on näin että suomen korkeimpien laillisten päätäntäelimien yli kävellään miten tahdotaan niin toivoisi opposition saavan tästä vettä myllyynsä.
Samoin olisi syytä äänestäjien yli puoluerajojen protestoida sellaista hallitusta vastaa joka halveksii lakia, yhteiskuntaa sekä sen omia kansalaisia.

Matti--

Heh, hallituksella on asiat tärkeysjärjestyksessä. Maan asiat menevät aivan päin seiniä, mutta ykkösprioriteetti on haalia sisään maksimaalinen määrä eläkeläisiä ja muita elätettäviä. Tulisikohan konkurssista muuten liian lievä?

Vanhanen, Thors ja muu pakolaismafia: Häpeäisitte edes!

Vieras

Ilmeisesti määräys on tullut Venäjältä, kuten lapsiasiassakin. Halonen myy maan hinnalla millä hyvänsä. Saako tästä Venäjän tuen eläkehommilleen???

KHOn enemmistö oli käännytyksen puolella. Nyt on sitten tikulla kaivettu esiin se ainoa, joka vastusti. KHOlla oli kaikki dokumentit käytettävissään. Päätös siis perustui faktoihin, ja oli oikea.

Vanhanen on väärässä siinä, etteikö tämä lisäisi maahanmuuttoa räjähdysmäisesti. Jo pelkästään ItäHelsingissä on paljon venäläisiä, joiden vanhempia tuota pikaa aletaan rahdata Suomeen kaikkialta vanhan Neuvostoliiton alueelta. Ja kun harkinta alkaa, sovelletaan sitä tietysti laajennettuun perheeseen. Putinin määräyksestä sitten aletaan ottamaan myös tädit, sedät, serkut jne. Ja hoidon on oltava hyvää. Muuten tulee Venäjän presidentin vanhusasiamies taas muiluttamaan Halosen ja kumppanit.
Tuleva sakki vaatii asunnot, täyden elatuksen ja sosiaaliturvan, kalliit laitospaikat ja hoidot. Ja kuten on todettu, maahanmuuttajavanhusten hoito vaatii enemmän henkilökuntaa ja tulee siten kalliimmaksi.

joukahinen

Aina kun valtiovalta lisää menojaaan, pikamuutokset menee heittämällä läpi,kun on tarve säästää perustetaan komitea pohtimaan...
Ei o elämän realiteetit hallussa päättäjillä.
Velaksi eletään ja elätetään ykkösluokassa, lapset ja lapsenlapset saa hoitaa...

rokelvis

Kappas, pikamuutoksia saadaan kyllä tehtyä kun pitää saada lisää värisevää monikulttuuria Suomeen. Jos kiristystä tarvitaan niin pikamuutokset ovat sula mahdottomuus.

Sehän menee kuin Nypyköiden laulussa...Venäjänmaa toi Suomelle vanhoja mummoja ja niiden sisällä on uusia mummoja ja niiden sisällä on uusia mummoja...

Vieras

Sanottiin aikanaan. Sittemmin käsite rajattiin koskemaan vain puoluepoliitikkoja ja vielä myöhemmin muutettiin muotoon "On Lottovoitto päästä muuttamaan Suomeen".
Suomalainen, tähän on tultu ja nyt on aika miettiä miten tästä eteenpäin. Sinulla, maksajan osaan ajetulla, ei ole muuta keinoa kuin käyttää ääntäsi seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tee se ja huolehdi siitä, että jokainen lähipiirisi äänestysikäinen tekee myös niin. Kerro asiallisesti äänestäen mitä mieltä tästä tilanteesta olet. Jätä piirakankuvat piirtämättä ja etsi omaa asiaasi ajavan puolueen ehdokkaiden joukosta sopiva. Piirrä hänen numeronsa lippuun ja pudota uurnaan. Sitten vaan katsomaan kuinka käy.

intrigööri

Isovanhempia ei lasketa perheseen kuuluviksi, ei ainakaan Suomessa. Minkä maan lakeja tässä nyt ollaan pikaisesti muuttamassa, Suomen, Venäjän vai Egyptin? Eikö KHO juuri päättänyt tästä asiasta? Yksittäisiä mummoja voi auttaa muutenkin kuin levittämällä taas veräjän ovet selkoselälleen.
Suomalaisia vanhuksia makuutetaan pakolla märissä vaipoissa vaikka Perähikiän Takaraivolan vuodeosastolla, eikä heidän anneta muuttaa lastensa tai lastenlastensa lähelle, jotta heitä voisi edes joskus joku käydä katsomassa.
Anteeksi vain Vanhanen ja Thors, kuka sammutti valot? Kyllä taas hävettää olla suomalainen, hävettää myös nykyisten omien vanhustemme puolesta. Suomalaiset vanhukset ovat työllä rakentaneet nykyistä hyvinvointia ja sitä te jaatte rajoitta ja surutta maailmalle. Samalla surettaa, sillä olette myös pilaamassa lastemme tulevaisuutta.

Serkun kaima

Monilla isovanhemmilla on muitakin lapsia ja lapsenlapsia kuin turvapaikan saanut hadanalainen. Onneksi nyt sitten hekin paasevat turvallisesti Suomen tarjoaman turvaverkon piiriin. Ja eika aikaakaan kun naiden isovanhemmat ovat jo ovella kolkuttamassa. Eivat tietysti ole mitaan sukua alkuperaisille tulijoille, mutta mikas siina. Tyovoimaa tarvitaan.

ei-rasisti

Onhan ulkomaalaislaissa jo nyt mahdollisuus kohtuusharkintaan. Kumma kun ei riitä. Tässä ote KHO:n päätöksestä KHO:n sivuston tiedotteessa:

KHO:
Enemmistön mukaan asiassa ei ole osoitettu, ettei Fadail voisi saada sairauksiinsa hoitoa kotimaassaan tai että hän olisi sairautensa tai muun syyn vuoksi täysin riippuvainen Suomessa asuvista omaisistaan. Fadailin hoito voidaan järjestää hänen kotimaassaan. Hänellä on mahdollisuus vierailla Suomessa samoin kuin hänen lapsillaan ja heidän perheenjäsenillään Egyptissä.

"Jatkuvan oleskeluluvan epääminen ei ole Fadailin terveydentilan, Suomeen syntyneiden siteiden tai muunkaan yksilöllisen inhimillisen syyn vuoksi ilmeisen kohtuutonta", KHO päätti. "Tähän asiaan verrattavissa ja olosuhteiltaan vaikeammissakaan tapauksissa ei ole katsottu voitavan myöntää jatkuvaa oleskelulupaa yksilöllisestä inhimillisestä syystä."

Valitus oleskeluvasta ja käännyttämisestä hylättiin äänestyksen jälkeen luvuin 6-1-1.

Yksi eri mieltä olleista jäsenistä olisi kumonnut ja palauttanut Fadailin käännyttämistä koskevan asian Helsingin hallinto-oikeudelle uudelleen käsiteltäväksi, mutta hylännyt valituksen oleskeluluvasta.

Toisen eriävän mielipiteen jättänyt jäsen olisi esittelijänä toimineen kansliapäällikön tavoin myöntänyt kokonaisarvion perusteella Fadailille oleskeluluvan yksilöllisten inhimillisten syiden vuoksi.

Tässä on luullakseni (en ole juristi)sovellettu Ulkomaalaislain 50§ jonka mukaan:

"Jatkuva oleskelulupa myönnetään Suomessa asuvan Suomen kansalaisen muulle omaiselle kuin perheenjäsenelle, jos oleskeluluvan epääminen olisi kohtuutonta sen vuoksi, että asianomaisten on Suomessa tarkoitus jatkaa aikaisemmin viettämäänsä kiinteää perhe-elämää tai että omainen on täysin riippuvainen Suomessa asuvasta Suomen kansalaisesta. Muun omaisen on odotettava lupahakemuksen käsittelyä ulkomailla."

Diabetes on nyt vaan näitä kuolemantauteja, eiks niin.

Allekirjoittanut

ja pikkuserkut?

Olen huolissani serkkujen ja pikkuserkkujen asemasta. Mielestäni nämä kuuluvat ydinperheeseen, ainakin muslimimaissa, joissa serkusten avioituminen on hyvin tavanomaista.

Ja tietysti ydinperheeseen kuuluisivat serkkujen ja pikkuserkkujen perheet.

hartysa

Kas kun ei onnistu pikamuutokset EU-maista tulleiden turhien turvapaikkahakemusten suhteen tai näiden yhä röyhkeämmiksi kerjäläisten ja kaupustelijoiden kanssa.

Vieras

Nämä mummothan ovat lastensa elättejä, joten en näe syytä lennättää heitä mihinkään. Nämä ilman sosiaaliturvaa olevat maahanmuuttajat ovat tuottavampia kuin yhteiskunnan elätit, sillä lapsensa joutuvat maksamaan hoidot, lääkkeet, asumisen, ruuan.

Tämä on taas tätä silmänkääntöä oikeasti merkittävistä asioista. Ja se varsinainen yhteiskunnan loinen, Vanhanen, tietysti pyörii kuin mutkalle käännetty tuuliviiri.

Tärkeitä asioita ovat tässä tapauksessa käsistä ryöstäytynyt turvapaikkateollisuus ja kotomaan vanhusten surkea tilanne. Ei se ole edes eutanasiaa, että huumattuja ihmisiä tapetaan makuuhaavoihin. Kätevää ja lain kirjaimen mukaista se epäilemättä on?

Kim Lindblom

On mummoja ja sitten niitä erittäin tärkeitä mummoja

On mielenkiintoista, että presidenttiä myöten ovat maamme eliitiksi itseään pitävät sitä mieltä, että suomalaisen veronmaksajan on kustannettava venäläisten ja egyptiläisten mummojen hoito.
Kun taas kotimaiset laitoshoitoa saavat vanhukset ovat sidottuja kotikuntaansa. Muutto omien lasten lähelle ei onnistu ilman suurta paperisotaa. Lakiesitys laitoshoitoa saavien vanhusten muutto-oikeudesta oli tarkoitus antaa eduskunnalle viime syksynä, mutta käsittely venyy ainakin ensi syksyyn. Tällä asialla ei sitten taida ollakaan niin kiire.

http://lindblomkimi.blogit.kauppalehti.fi/

Vieras

Onpa siinä Thorsilla tehtävää. Halosellako ei muka valtaa? Aina kun asia vähääkään liippaa Venäjää astuu arvojohtajamme kuorestaan.

Muuten Afrikassa useimmissa heimoissa äidin veli on läheisempi sukulainen kuin isä. Sillä isästä ei olla sielläkään kovin varmoja. Joissakin heimoissa serkusavioliitot ovat yleisiä, jopa haluttuja.

Kirkko, joka kiivaasti puolustaa isovanhempien oikeutta tulla maahamme, voisi jo hiljalleen ruveta rakentamaan vanhainkoteja erityisesti pääkaupunkiseudulle.

Niitä tarvitsevat myös kantaväestön perheet, kunhan lakimuutos saadaan koskemaan myös suomalaisia laitoshoidossa olevia vanhuksia.

Vieras

ketä pall1päitä jätätte sitten äänestämättä. Pikana hoidetaan tuollaisia asioita joista koituu työssäkäyville lisää verokuluja ja kehitysasioita vatvotaan miljoonien työryhmissä monta vuotta ilman tulosta.

elmeri varaton

maasta ulosheitto lakia ei saada aikaan-kestää ja kestää,kestää kauuuuan, ihan kuin autojen verotuslakikin.
mutta
maahan sisäänheittolaki saadaan salaman aaikaiseksi,kun pressa "jurähtää" saa sitten kotimaiset menehtyä vaippoihinsa ,kun ulkomaiset rikkaudet saadaan sisään ja täys ylöspitoon
minkäs maan ministeri on painostanut...
kun piäministeri haastattelu tunnilla vanhanen ei tuohon hulluuteen ollut innostunut,vai onko hallituksen kanalauma kävellyt yli ,,thorssin johdolla....no se on "inhimillistä"

Hyeena

Äänestän vastoin poliittista kantaani seuraavissa vaaleissa persuja protestina sekoilevalle maahanmuutto- ja mummopolitiikalle.
Jotain alkoi meikäläisenkin päässä raksuttamaan. Suurkiitos aivotoimintojeni käynnistämisestä kuuluu Astrid Thorsille ja Tarja Haloselle.

Kiitokset jo etukäteen

Olisko Vanhanen kotosalla huomenaamulla? Tulisin pikaisesti käymään kun olisi asiaakin. Pitäis nimittäin saada pihtiputaan mummo ja pari vanhempaa serkun kaimaa sieltä pohjoisesta Helssinkiin. Kiire kun on, niin voisiko Matti olla niin ystävällinen ja antaisi käyttöömme vaikka pari huonetta sieltä pääministerin virka-asunnosta. Niin ja yks toive vielä. Voitaisko mummojen taksimatkat ja kyläreissut entisten naapurien luokse pihtiputtaalle laittaa sinne valtion piikkiin, ihan vain muutaman kerran vuodessa. Toivottavasti pääministerille sopii tällainen vaatimaton pyyntö. Niin ja vielä voitaisiin harkita sitä, että jos pääministerille sopii, niin yhteiskuva mummojen kanssa olisi tosi hyvä juttu, voitaisiin ottaa myös Astrid yhteiskuvaan mukaan. Nähdään huomenna...

Lauri T

Minkä vuoksi EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden estämistä ei voida tehdä vastaavalla pikamuutoksella? Samoin muutokset turvapaikanhakijoiden toimeentulotukeen tuntuvat kestävän kovasti kauemmin.

Yhdet asiat ovat kovasti kiireellisiä, toiset taas eivät?

hartysa

Miksihän Thors keskusteli vain sen vähemmistöön jääneen kanssa,siksikö että vain hänen ajatukset kulkevat samoja latuja ministerin kanssa.Tämä on juuri vikana nykypolitiikassa,kuunnellaan vain niitä jotka tukevat omia ajatuksia ja muista viis.Tulisipa samalla vauhdilla lainmuutos joka kieltäisi kerjäämisen ja luvattoman kaupustelun jotta saisi käydä edes kaupassa rauhassa ilman edessä hyppiviä kerjäläisiä ja kiikari,ynm kaupustelijoita,nythän taas on alkanut autojen pysäyttely ja muu ns,kaupittelu joka ei vanhusten ja muiden hiukan avuttomampien kohdalla paljon ryöstöstä eroa.Mutta näemmä taas asioilla on se tärkeysjärjestys.

Vieras

Inhimilliset syyt otettava huomioon -.-
Maailmassa parikin miljardia ihmistä jotka voisivat "inhimillisiin" syihin vedoten tulla Suomeen.
Ja nykyisille maassaoleskelijoille löytyy mummoa, tätiä ja serkkua vaikka kuinka paljon... Eikö edes pääministeri ymmärrä että "inhimillisiä" syitä on niin monella ihmisellä?

Observatori

Äärihumanistien toimintaa ei voi logiikalla perustella. Tarvitaan siis uusia lakeja järjettömyydelle.

Tarvitaan uusia lakeja, jotta ministerit ja alaiset ovat lain yläpuolella ja voivat harkita ja päättää lain ja logiikan vastaisesti käyttämällä ennakkoluuloja, mustatuntuu-menetelmiä, mielivaltaa ja fiilistelyjä perusteena. Sosiaalipuolella nämä ovatkin tapana, kuten myös salatut perustelut. Siksi jokainen päätös on 'yksilöllinen' ja vaatii byrokratiaa.

Tarvitaan toinenkin äärihumanistilaki. Se kieltää toisinajattelun taikasanoilla. Täytyy säätää uusi viha/rasismilaki, jonka mukaan politiikon arvostelu ja väärinajattelu on 'rasismia', 'natsismia' tai 'viharikos'. Sen varjolla looginen keskustelu on saatava loppumaan tosiasioista. (Persujen) Oikean informaation jakelun ja tilastoinnin on loputtava. Ne on korvattava ennakkoluuloilla. Antihumanistinen tilastotieto voidaan katsoa panetteluksi kansanryhmää kohtaan vaikka pitäisi paikkaansa. Epämiellyttävä totuus on humanismin inhokki.

Tästä ajatusrikoksesta täytyy pystyä antamaan suuri sanktio. Tarvittavat keinot on oltava niin tehokkaat, että turvat saa tukkoon, netti vaiennettua ja vaikka linnaan. Laki sallisi positiivisen rasismin, eli positiivisen erityisrymien suosimisen etnisen ja kielellisen taustan perusteella.

Tarvitaan myös laki, ettei asioista voi valittaa Euroopan tuomioistuimiin, jotta lait pysyvät voimassa. Säädös on jo olemassa arkkitehteinä Brax-Halonen. Kohtuuttomat päätökset on kyettävä toteuttamaan.

Lakeja tarvitaan, ettei kansa alkaisi kukkoilemaan päättäjille ja toteuttamaan kansanvaltaa. Varsinkin kun talous on katastrofissa ja barrikaadeille voi nousta suuri kansa. Sen rahat on tuhlattu ja yli kävelty. Kansanvalta onkin nykyaikaisen puolue-demokratian, eli harvainvallan, inhokki.

Ja näitä lakeja siis hallitus nyt ajaa. Miksi kansa sallii tämän ?

Hyeena

"Ja näitä lakeja siis hallitus nyt ajaa. Miksi kansa sallii tämän ?"

Valitettavasti äärihumanistit ovat liian vikkeliä. He toimivat kiireesti ennen vaaleja luottaen siihen, että äänestäjän muisti on lyhyt.

Astrid Thors putoaa seuraavasta eduskunnasta jos edes rohkenee asettua ehdokkaaksi.

Facebookiin ilmestyi hiljattain jälleen uusi Astrid Thors (monesko?) joten kannatusta voi kasvattaa oikeusjuttujen voimalla.

Fiktiivinen iltapäivälehden lööppi:
Tänään käräjäoikeudessa Astrid Thors vastaan kymmenen Astrid Thorsia.

Vieras

Oi jospa näitä poliitikkoja kiinnostaisi edes kymmenyksen verran tähän verrattuna suomalaisten mummojen olosuhteet vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla. Mitäpä jos kävisivät katsomassa terveyskeskuksissa näitä sänkyihin sidottuja mummoja ja heidän olosuhteitaan ja selvittäisivät itselleen millä panostuksella yhteiskunta tällä hetkellä heihin satsaa. Nämä ihmiset ovat kuitenkin rakentaneet tämän yhteiskunnan jossa populistit jakavat rahaa egyptiin, venäjälle, ... Ai niin, nämä mummut ja papat eivät taida enää äänestää eivätkä osallistu netin ja yleisöpalstojen keskusteluihin. Jos nämä egytpi-venäjä-mummot sijoitettaisiin samoihin olosuhteisiin kuin suomalaiset kanssasisaret syytettäisiin suomea kansainvälisessä tuomioistuimessa ihmisoikeusrikkomuksista ja venäjän valtio puuttuisi asioihin.

Vieras

Kaksi mummoa ei ole ongelma, koska poliitikot voivat ratkaista sen hyvin helposti jos haluavat. Puoluetuki vain käyttöön ja siitä osa mummojen täällä olon rahoitukseen.
Jos poliitikot kerran haluavat pääministeriä ja presidenttiä
myöten noin toimia, myös maksakoot kulut. Siis puoluetuesta ja presidentin saamista varoista vain kulut maksuun. Helppoa kuin heinänteko, sanoisi Vanhanen. Ja on niin niin solidaarinen ulkomaisille ihmisille, mutta kotimaassa ei mikään hetkauta. Häpeällistä. En väitä, etteivätkö mummot tarvitsi hoitoa, mutta miksi me maksamme siitä. EN ikinä usko että lapset pystyvät maksamaan sairaalat, ne maksavat maltaita todellisina kuluina, kun nuo mummot kerran ovat sairata, eivätkä pysty asumaan kotimaassaan. No me näemme, kuka maksaa.