Sunnuntai 26.5.2019

Valot sammuivat - mies kuoli

Luotu: 
28.3.2010 09:03
Päivitetty: 
28.3.2010 11:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Lauantai-illalla järjestetty Earth Hour -ilmastotempaus saattoi vaikuttaa kuoleman vaatineen liikenneonnettomuuden syntymiseen Uudessakaupungissa.

Mies kuoli, kun kevytmoottoripyörä törmäsi häneen lauantai-iltana. Tavallisesti valaistu tie oli pimeänä Earth Hour -tempauksen vuoksi.

Moottoripyörää kuljetti 17-vuotias nainen ja hänen kyydissään oli myös matkustaja. He eivät loukkaantuneet onnettomuudessa.

Kolari sattui vähän iltayhdeksän jälkeen Levysepänkadulla. Nainen ajoi Santtion suuntaan törmätessään ajoradalla kävelleeseen, vuonna 1939 syntyneeseen mieheen. Tien rinnalla kulki myös kevyen liikenteen väylä, mutta jostain syystä mies ei käyttänyt sitä.

Moottoripyöräilijä ei ollut humalassa ja hänellä oli pyörän ajo-oikeus.

Myöhemmin sunnuntaipäivällä Earth Hour -tapahtuman organisoinut WWF sekä valojen sammutuksesta vastanneen Uudenkaupungin kaupunginjohtaja perustelivat tempausta Uudelle Suomelle.

 

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kim Lindblom

Tosin en kyllä tiedä mihin tälläkin pyritään, ehkä saavuttamaan Pohjois-Korean taso.

Pohjois-Koreassahan ei ole:

- yksityisautoilua
- netissä blogeja pitävä rasisteja
- yksityistä aseenomistusta

eli kuulosta siltä mihin Vihreät (De röda) haluaa meidätkin viedä.

space

Tämän earth hourin kaltainen viherhörhöily on vaarallista terveydelle koska emme enää ole tottuneet asumaan pimeissä luolissa luonnon armoilla. Nyt vielä puuttuu että viherhörhö intelletkut alkavat sättiä kaikkia ja väittää kuinka earth hour säästi maailman elinikää ainaskin tuhat vuotta. Ehkä nuo nihilistiset ihmisyyden vastustajat jopa iloitsevat tästäkin onnettomuudesta ja oppi-isä Linkolan suulla vaativat lisää. Vastuutonta että kaupungitkin osallistuvat tähän pelleilyyn poistamalla katuvalot toiminnasta ja aiheuttavat vaaratilanteita.

En tietenkään osallistunut tähän hömpötykseen, ellei se tullut jo selväksi.

Demokratia vai kansanvalta

Outokummun terästehtaat Torniolla vievät yhdessä vuorokaudessa sähköä enemmän kuin koko Tornion kaupunki yhden kokonaisen vuoden aikana. Todellisia suurkuluttajia sähkön suhteen on siis teollisuus. Jos katsotaan esim. Uudenkaupungin tunnin pimentämisestä saatuja säästöjä, ne ovat kuin pieru tuulessa eikä sitä pystytä edes mittaamaan, niin pientä se oli. Tuo tempaus maksoi kuitenkin ihmiselämän, jota ei voi mitata rahassa. Kunnat ja valtio on pidettävä erillään tällaisista tempauksista. Jos yksityiset ihmiset päättävät sammuttaa kaiken sähkön tunnin ajaksi kotoaan, onkoon se heidän oma yksityisasiansa.

Ystäväni, jonka luona vierailin eilen, olisi mielellään tukenut Earth Houria, mutta sanoi sen sijoittuneen huonoon ajankohtaan eli Mallorca-Barcelona futismatsin TV:stä näyttämisen kanssa samanaikaisesti.

Jos sähköä halutaan siis säästää, on katkaistava sähköt kaikista TV-antenneista sekä YLE:ltä ja TV2:lta tuon Earth Hour-tunnin ajaksi. Sitten pysyy ainakin miljoona TV:tä suljettuna Suomessa tunnin ajan. Tai sitten ei? Kaikki menevät nettiin US:n sivustoille lukemaan, onko muillakin suomalaisilla vieroitusoireita, kun eivät voikaan katsoa TV:tä koko lauantai-iltaa?

simomakela

Tolloilua tällainen. Katuvalot voisi sammuttaa kyllä piemmäksi aikaa kerrallaan (viikoiksi) ja tiedottaa siitä riittävästi etukäteen, siinä olisi järkeä. Mutta eihän uusavuton ihminen osaa pimeässä..se on varmasti pelottavaakin.

Vieras

Miten se, että typerä pissis jyrää papan mopollaan, liittyy johonkin kansainväliseen tapahtumaan? Oliko sillä tytöllä edes korttia? Kaikki moottoripyörällä ajaneet tietänee miten paljon hankalampaa sitä on hallita jos kyydissä istuu joku. Kakaroilta kortit hiiteen!

Vieras

Niinpä, "eihän sieltä eilenkään tullut junaa tähän aikaan". Miksi syyttää normaalisti päällä olevia valoja tapahtuneesta, onhan Suomessa muutenkin kymmeniä tuhansia kilometrejä valaisemattomia teitä. Eiköhän yksi vaikuttava tekijä ole heijastimien puuttuminen, toinen ajoradalla kävely ja kolmas kuljettajan huomiokyky. Mitä järkeä on ajella talvella moottoripyörällä visiiri huurussa, varsinkin jos on pimeää, sataa vettä, kokematon kuski ja vielä kaveri kyydissä.

Vieras

Ärsyttää tuommoiset, jotka ei näe minkään asian säästöä edes pienenä säästönä. Jos kaikki säästäisi sen pienenkin säästön energian kulutuksessa niin voisi olla, että energiaa säästyisi himpun verran enemmän. Oikeassa olette, pientähän se on teollisuuteen nähden, mutta voi silti jokainen vaikuttaa vaikka edes siihen omaan sähkölaskuun. Miksi pitää valoja huoneessa, jossa ei ole käynyt koko illan aikana tai miksi huudattaa telkkaria olohuoneessa, kun kukaan ei sitä katso?

Se mitä tuohon onnettomuuteen tulee, niin kurja juttu. Toki valot olisi voineet estää onnettomuuden, mutta keli olisi muutenkin voinut olla pimeä, märkä ja huonoa näkyvyyttä... Käyttäkää heijastimia, heijastinliivejä.