Perjantai 18.1.2019

Jani Sievinen riemuitsee – kova lähtölaukaus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.3.2010 10:39
  • - Minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia kannatuksen laajuudesta, Jani Sievinen kertoo.
  • Kuva: Compic.fi
    Kuva
    Matti Saarinen sanoo, että Uudenmaan piiristä on vaikea nousta eduskuntaan.

Uimarina tunnetuksi tullut Jani Sievinen on saanut hyvän lähdön eduskuntavaalitaistoon. Uuden Suomen bloggaaja Kristian Parviainen kertoo, että Sievinen on napannut selvän voiton SDP:n puoluekokousedustajavaaleissa läntisellä Uudellamaalla.

Uuden Suomen Ruotsista pääsiäisen vietosta tavoittama Sievinen iloitsee asiasta.

- Kuulin tuloksia eilen illalla. Olen erittäin iloinen, Sievinen sanoo.

Hän vahvistaa lähtevänsä ehdolle seuraaviin eduskuntavaaleihin.

- Minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia kannatuksen laajuudesta, Sievinen kertoo.

Kristian Parviainen vihjailee blogissaan, että vihtiläinen Sievinen on hyvää vauhtia matkalla Arkadianmäelle. Nyt on siis selvinnyt, että ainakin omalla alueella kannatus on vahva. Sievisellä on sille selitys.

- Yksi syy kannatukseen on varmasti se, että EU-vaaliehdokkuus ei ollut pelkkä päähänpisto, vaan olen tosissani mukana politiikassa, hän pohtii.

Sievinen oli SDP:n ehdokkaana kesän 2009 eurovaaleissa, mutta ei päässyt läpi. Vuoden 2011 eduskuntavaalien kampanjan Sievinen aikoo aloittaa vappuna.

- Syksyllä on sitten luvassa enemmän kiertämistä. Eurovaaleissa kiersin 150 paikkaa, nyt on vähän helpompaa, kun kierretään vain omaa aluetta. Silloin alueena oli koko maa, Sievinen naurahtaa.

Konkari: "Voi tulla ilmiö"

Jo pitkään eduskunnassa vaikuttanut lohjalainen kansanedustaja Matti Saarinen (sd.) on myös asettunut läntiseltä Uudeltamaalta eduskuntavaaliehdokkaaksi. Saarinen myöntää Uudelle Suomelle, että Uudenmaan piiri on haasteellinen ehdokkaalle.

- Se on vaikea kelle tahansa, joka on Kehä III:n ulkopuolelta.

Sievistä Saarinen pitää kuitenkin hyvänä ehdokkaana.

- Hänellä on valmis julkisuus. Ympärille voi kehittyä ilmiö, kuten Niinistön tai Väyrysen tapauksissa, Saarinen sanoo.

Sievinen on samaan aikaan Saarisen itsensä haastaja ja onnistuessaan voi viedä Saariselta ääniä.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Suomen eduskunnan toiminta pitäisi olla luottamustoimeen perustuvaa.

Luottamustoimista ei maksella ökypalkkoja.

Jos eduskunnan palkka sidotaan suomalaiseen keskipalkkaan, palkkiomatkustelu laitetaan kuriin ja kulukorvaukset suoritetaan kuitteja vastaan, nämä ehdokkaat häipyvät vähin äänin kuviosta.

Tilalle saadaan oikeasti asioihin perehtyneitä ehdokkaita, joiden motivaatio ei perustu narsismiin ja/tai omanedun tavoitteluun, vaan haluun korjata isänmaan asiat kuntoon siitä törkytilasta, jossa ne nyt - pitkälti eduskunnan sopulimentaliteetin ja korruption ansiosta - ovat.

rape

Sellaiset edustajat millainen kansa.

Tai sellaiset edustajat, millaisia politiikan suunnittelijat laskelmoivat menevänsä läpi ja saavansa kannatusta.

1900 -luvun Suomella oli hyvä herraonni. Tuuri näköjään loppuu aikanaan.

pennie

En halua loukata mutta toisaalta olen rehellinen. Meidän tulisi jo viimeinkin ymmärtää ettei kansanedustajan paikka lihapadan katveessa ole palkkio vanhasta urheilu-urasta ja mitaleista. Näinhän meillä on ajateltu ja palkittu vuosikymmeniä -ikävä kyllä. Olemme siis hyväksyneet mallin minkä mukaan edustajan ei tarvitse edes ymmärtää yhteiskunnan perustoimintoja ja rakenteita. Perus- kielikurssillekin voi mennä sitten vasta päästyään eduskuntaan viiden tonnin liksalla tyyliin Heinäluoma. Olen jopa sitä mieltä että voisi kysyä onko sinänsä varmasti suoraselkäisen ja patarehellisen Juha Miedon paikka eduskunnassa? Mahtaako olla selvää mitä mikin filungista ja kähminnästä kärynnyttä toveria ajaa takaa? Minulle on ikävä asia jos tämäkin eduskuntaan meno onnistuu pelkän urheilun perusteella. Yhtään väheksymättä saavutuksia. Nykyaikaisen yhteiskunnan tuntemus edellyttää laajaa ymmärrystä ja työtä eikä aivan kaikista siihen ole. Monelle äänestäjällehän riittää kun puolue on oikea ja ehdokas julkkis, mahdollisista edellytyksistä ei juuri välitetä.

Vieras

...on ihminen joka on käytännössä koko siihen astisen ikänsä keskittynyt vain ja ainoastaan omaan itseensä.

Onko tällainen ihminen sopiva yhteisten asioiden hoitoon? Seuratkaa nykyisten urheilija-kansanedustajien aikaansaannoksia niin totuus paljastuu.

Myytti 1: "Urheilija on hyvä tyyppi". Busted: moni on narsistinen putkiaivo.

Myytti 2: "Urheilija edustaa tavallista kansaa". Busted: moni huippuurheilijat on miljonääri eikä edusta ketään muuta kuin itseään. Tämä myytti ilmeisesti selittää sen miten nämä upporikkaat saadaan sullottua sosiaalidemokraattiseen valeasuun.

Pelkkää puolepopulismia ja äänien kalastamista.

Jusauttaja

Hyvä Jani! On se upeaa, että saamme Eduskuntaan lisää näitä hyvän yleissivistyksen omaavia, korkeasti koulutettuja ihmisiä. Miksei mikään puolue ole vielä älynnyt pyytää Seppo "Perkele!" Rätyä ehdokkaakseen?

"- Hänellä on valmis julkisuus. Ympärille voi kehittyä ilmiö, kuten Niinistön tai Väyrysen tapauksissa, Saarinen sanoo."

Kansanedustaja Saarinen osaa jopa nostaa Sievisen samaan liigaan Niinistön ja Väyrysen kanssa. Hohhoijaa.

MerjaH

Bongataan julkkis ja tehdään hänestä sitten "ilmiö".

Eikö demari tajua, että Väyrysen ja Niinistön takana on sentään kovaa luuydintä, ei mitään höttöä. Se, että joku fanittaa Väyrystä tai Niinistöä, ei se siis varsinaisesti hölmöksi ihmistä tee.

Otetaanpas joku julkku-mulkku ja tehdäänpäs hänestä tähti!

Se "junttityhmämongolisavupitti" -oliokin, joiksi demarit suomalaisen vaalirahvaan näkevät, sekin huomaa, että Sievisen pitäisi laittaa edes raudat, jotta voisi hymyillä sädehtien. Kyllä SAK voi sen verran avittaa, noin ikäänkuin rahallisesti noinkin hyvää tarkoitusta. Aate velvoittaa.

tuomokokko

Maahanmuuttokeskustelut ovat pelkkää kohteliasta sanailua verrattuina kritiikkiin, jonka yksi vedestä maallemuuttanut uimari näkyy herättäneen! Eihän kysymys ole kuin eduskuntavaaleihin valmistautuvasta demarista - kyllä niitä vielä tulee muitakin.

Julkisuus on parasta vaalimainontaa, ja sen tietävät kaikki puolueet. Kuka onnistuu kaappaamaan ehdokkaakseen esimerkiksi Tapani Kiminkisen? Kymmenentuhatta ääntä ja pari pikkutekijää imussa parlamenttiin; siinä on iso kala pyydettäväksi, vaikka ei uikaan Sievisen nopeudella.

Vieras

Kiminkinen ei taida ruveta, takavuosina tietääkseni pyydettykin muutamaan otteeseen.
Hän olisi hyvä ehdokas ja toisi tarpeellista tietoa päättäjien porukkaan juuri niistä asioista, joiden kanssa tulevaisuudessa tehdään päätöksiä.
Kiminkinen on sitäpaitsi intohimoinen lääkäri, joka on oikealla alalla, tuskin viihtyisi eduskunnassa.
Kompetenssia olisi taatusti enemmän kuin misseillä, uimamaistereilla, seiväshyppääjillä tai aitajuoksijoilla.
Mutta varmasti niitä julkimoita ehdokkaaksi taas pyydetään, koska osa kansasta heitä kuitenkin äänestää, puolueesta riippumatta.

moro

Karpela-Alatalo-ja mikä se oli se Novan tusinareportteri, joka sairastui heti masennukseen, kun kepulaisten kanssa alkoi veljeilemään. Tämä "voe mahoton-"mies.

Kyllä teillä kepussakin taidetaan tuo julkuilla varmat äänet puolueelle.

Urheilusaralta Antti Kalliomäki (sdp) on varteenotettavin kansanedustaja- ja ministeri ns. julkkisehdokkaista.

MerjaH

Siinäpä olisikin oivallinen demari-kansanedustajaehdokas. Lukutaitokin puuttuu.

Sinähän jo toisessa viestiketjussa väitit minua kepulaiseksi, vastasin siihen etten ole koskaan äänestänyt kepulaisia.

Ei se, että joku Pohjanmaan isäntämies sanoi, että Lipponen on kaksi metriä lehmänpaskaa, tee kaikista demareita arvostelevista keskustalaisia pohjalaisisäntiä.

Hyvin lohkastu kumminkin hankkijan mieheltä.
http://www.youtube.com/watch?v=dLTe2u2Cf8w

SeppX

Tuleepa mieleen kokoomuksen naisedustajista esimerkiksi Harkimo ja Tiura. Mitä ilmiöitä heidän takanaan löytyy?

Ovat täydellisiä julkkistuotteita. Ei mainittavia poliittisia tekoja. Vaalikampanja toteutetaan naistenlehtien sivuilla - ilmaiseksi.

Kylläpä joillekin ottaa koville, että ex-urheilija on DEMARIEN ehdokkaana. Kaikki muu olisi sallittua, mutta että demarien ehdokkaana. Siinä asian ydin.

MerjaH

En kait mie Tiuraa minään pidä. Herrojen heila. Harkimosta en oikein mitään tiedä, joku merkonomi kait sekin on. Tuskin olisi politiikassa, jos ei olisi ollut Harkimon tallissa.

On se totta, että ei kansikuvatytöt ja -pojat demareihin lopu.

SeppX

Kun sanoit tuon sanan "Harkimon talli", niin kertooko se enemmän kokoomuksesta, mainostoimistosta vai kokoomuksen äänestäjistä, että eduskuntaryhmässä on tosiaan Harkimon talli. Ainutlaatuinen ILMIÖ kuitenkin.

MerjaH

ole moni muukin kansanedustaja käynyt varikolla, harkimon tallissa. En enää lue iltalehden nettilehteä kuin harvoin, etten ole oikein pysynyt ajan hermolla. Mutta jokunen kait siellä on pikaisesti pyrähdellyt.

Kyllä mie sen tunnustan, että Sievinen on tehnyt paljon enemmän Suomen puolesta tuomalla kunniaa, teoillaan. On se parempi hyppykeppi kuin jonkun naiminen. Harkimohan on vain joskus nainut Harkimon, ja on sitä kautta edustaja. Ymmärtääköhän se ite sitä.

Ja on Sievinen miellyttävän oloinen mies, mitä tv:stä olen nähnyt. Ärsyttää vain tuo, että siellä on näitä istujia niin paljon.

isanmaantoivo

Kehäraakista urheilijasta ja kylähullusta ryvettyneeksi korruptiopoliitikoksi. Kyllä nyt on ilo irti. Kenkää vaan koko sakille, puolueille ja puolelle ylisuuresta virkamieskunnasta, niin kansallakin olisi syytä iloon.

Vieras

Aprillipäivä on vasta huomenna.

Sievinen on tyypillinen demari. Aivan kuten niin syvästi inhoamani setäukkokin, että en ikikuuna päivänä äänestä demaria.

Hänkin sai uimaripalkkioita juuri niin paljon,että oppi ekologista jalanjälkeä kasvattavan ökyelämän. Nyt siitä ei passaa enää tinkiä, ettei näyttäisi tavisköyhältä. Pitää lähteä kietämään parrasvaloja.

Mikään ei ole klovnille yhtä surullista kuin tajuta, että SHOW MUST GO ON.

Veteraani

Eduskunnassa. Painamassa sitä nappia kun toiset neuvoo.

Demarit toivoo, ninkuin muutkin, hyvää menestystä tulevissa vaaleissa. Jani Sievisen tyyliset tyypit tuovat miinusmerk-
kistä tulosta!

Onko niin, että Eduskunnasta tulee työpaikka joillekin
tyypeille, jotka eivät ole normaalissa elämässä menesty-
neet?

semi

Onhan sillä näyttöjä ja pokaaleita vaikka muille jakaa, uimarina olikin ihan kelpo mies mutta epäilenpä että politiikassa saamme seurata ihan toisenlaista räpiköintiä kuin altaassa. Mutta ei siinä mitään, jos uskoo itseensä ja demareihin niin ei muuta kuin kentälle laulamaan lauluja.

MerjaH

demari-eliitille. Sopivasti jo vaaleanpunaisiin pukeutunut sekunda-barbi. Jo Lipponenhan aikoinaan aloitti tämän typerysten keräilyn, mitä typerämpi nainen, sitä korkeammalla pälläili Lipposen liigassa.

Rask on näistä yksi. Kun hän oli kerran samalla kesäyliopisto kurssilla, hänen poissaolessaan eräs nuori nainen avasi suunsa: miten noin tyhmä ihminen voi olla ollut ministerinä. Silloin muidenkin salvat aukenivat. Minäkin olin hävennyt hänen opettajan suoraan hänelle esittämiä logiikka-aiheisia vastauksiaan. Mies kun oli britti, niin suomalaisena vain hävetti, että meillä oli ollut niin älytön ministeri. Herra tuntui oikein nautiskelevan, kun siirsi vastauspuheenvuoronsa muille, meille taviksille. Se lohtu, ettei ollut kemiläinen vaan Turusta lähtöisin. Laiha se lohtu kumminkin oli.

Sitäkin ihmeteltiin, että miten "nämä" näyttävät tv:ssä ihan järjellisiltä. Joku sanoi, että heidät prepataan.

Marko Paananen

Uransa aikana Jani oli loistava uimari. Sellainen, josta oikasti sai olla ylpeä maamme edustajana ja yksilönä.

Edellisissä vaaleissa Jani ei vakuuttanut puheidensa pätevyydellä, enkä usko hänen pätevyyteen tulevissakaan. Oiva ehdokas siis sosdemmien riviin.

Sniper

Karpela sai aikoinaan 19 000 ääntä uusmaalaisilta. Viime vaaleissa saldo oli jo merkittävästi pienempi ja nyt hän näyttää luopuvan leikistä jo etukäteen. Hiljaiset signaalit olivat menneet kai perille.

Urheilijoita eduskunnassa on aina ollut. Sylvi Saimosta, Kelpo Gröndahlin kautta Eeles Landströmiin ja viime vuosikymmeninä Lasse Virenistä, Antti Kalliomäen kautta Marjo Matikaiseen ja Marko Aselliin. Niin ja Juha Mieto tietenkin.

Eivät ole menneet läpi ilman ääniä eivätkä ilman äänestäjien tukea. Jos syytöksille on aihetta, älkäämme syyttäkö niitä, jotka asettuvat ehdolle, vaan niitä, jotka näitä mietoja ja karpeloita äänestävät.

Suomi on vapaa maa. Täällä voi kuka tahansa asettua ehdolle. Jos nykyiset puolueet eivät kelpaa, uuden voi aina perustaa 5000 nimen listalla.

Maailmassa on monia maita, joissa ehdolle ei pääse kuka tahansa. "Vaalit" siis käydään jo ennen äänestyksiä. Suomen malli on kaikissa oloissa tätä parempi.

semi

Jos minulla olisi kansa, jossa on elävästä elämästä tuntemiani ihmisiä, 1 Somaliasta 1 Norjasta ja 1 Afganistanista. Kuitenkin on niin että heidän ominaisuuksiaan on mahdoton luetella että sitä kukaan uskoisi todeksi, mutta jos nämä kolme muuten mukavaa miestä olisi kansa niin olisi pakko olla diktaattori ja despootti ja demokratia olisi itsemurha. Työssäkin on oltava heidän kanssa despootti, demokratia johtaisi kauheisiin tuloksiin.

Jippe

Jani Nikanor Sievinen (s. 31. maaliskuuta 1974 Vihti) on entinen suomalainen uimari, ja maailmanmestari. Sievisen päämatka oli 200 metrin sekauinti. Hänen pituutensa on 181 senttimetriä ja painonsa 78 kilogrammaa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jani_Sievinen
- siinä tärkeimmät tiedot... ammatti: entinen uimari

Lasse Artturi Virén (s. 22. heinäkuuta 1949 Myrskylä) on suomalainen nelinkertainen olympiavoittaja, Myrskylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja entinen kansanedustaja. Hän on ainoana voittanut sekä 5 000 että 10 000 metrin juoksumatkat peräkkäisissä olympiakisoissa. Virén on viimeisin juoksulajeissa olympiavoiton saavuttanut suomalainen.
Lasse Virén on ammatiltaan poliisi. Sen jälkeen hän toimi Tiger-juoksukenkien maahantuojana sekä Suomen Yhdyspankin nuorisotyön projektipäällikkönä, jonka jälkeen hän toimi suvun kuljetusliikkeessä, joka ajaa liikennepolttoaineita. Kansanedustajana Lasse Virén toimi 1999–2003 ja 2003–2007.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lasse_Vir%C3%A9n
Vähän enemmä on Lasse saanut aikaan...

Marja-Elina

Suomalaiset hyväksyvät kansanedustajiksi ihmisen,vaikka hänellä ei olisi minkäänlaista yhteiskunnallista kokemusta.
Ei kokemusta valtuustotyöstä ,lautakuntatyöstä,eikä edes talkootyöstä poliittisissa toiminnoissa.
Riitää kun on saavuttanut jollakin elämänalueella jotakin.
Tätä ei tietenkään pidä väheksyä,mutta ei pelkkä julkisuus tee politiikkoa.(Eikä myöskään pois-sulje jos on asiantuntemusta)
Tällä perusteella kaikki jotka hoitavat työnsä hyvin olisi oikeus ryhtyä ehdokkaaksi.
Kansanedustajan työ on luottamustoimi,mutta ei se tarkoita ,että sinne mennään harjoittelemaan ,vaan pohjan pitää olla vakaa,sekä asiantunteva.
Tämä ei synny pelkästään sormia napsauttamalla,vain senvuoksi että on julkkis.

semi

Kyllä sillä näistä kokemusta on, valtuustot ovat kuumeisesti miettineet hänelle tonttia ja talkootyöläiset järjestäneet mitallikekkereitä ja repineet tontilta rikkaruohoa vaikka paljain käsin jotta siinä on kiva sankarin astella. Nyt sitten hänelle tehdään mukava nappi virka ja kaikki on syntynyt uimalla joka on vaatinut enemmän kuin sormien napsauttamista.

Vieras

...joka ei tilintarkastajana huomannut kun rahaa hänen tarkastamilta tileiltä vietiin kuin viinalekkeriä...

Sieviseltä en ole kuullut vielä yhtään järkevää lausetta politiikassa tai lukenut yhtään kirjoitusta. Tuskin tuo mitään osaakaan. Osaako tuo edes lukea tai kirjoittaa?

Eikö siellä Lohjan suunnalla ollut parempia demariehdokkaita?

Kyllä olisi ollut! Esim. US:ssa bloggaava Kristian Parviainen olisi tuonut L-U:n demareille altaallisen (ei pelkkää polskijapoikaa) järkeä SDP:lle:

http://parviainen.blogit.uusisuomi.fi/2010/03/31/uimaradan-mitalla/

makemäki

Onneksi yksittäisen kansanedustajan tekemisillä ja puheilla ei ole mitään vaikutusta maassa harjoitettavaan hallituspolitiikkaan. Jälleen kerran näemme miten tärkeitä ovat ryhmäpäätökset ja puolueena toimiminen. Kaikki asiallinen päätöksenteko joutuisi täydellisen kaaoksen valtaan, jos jokainen edustaja voisi ajatella pelkästään omaa etuaan ja omien äänestäjien mielistelyä.

Kyllä nämä urheilijatkin omalla tavallaan edustavat urheiluhullua Suomen kansaa ja tuskin saavat kovin suurta vahinkoa aikaan, jos eivät pääse ministeriksi tai muuhun pätevyyttä vaativaan tehtävään. Kansa äänestää mukavia heppuleita eikä sille mitään voi.

Vieras

Oliskohan aika valita kokemusta, tietoa ja taitoa omaavia
henkilöitä. Vielä kun kaikilla olisi koulutusta edes jollekin alalle, josta tietäisi edes jotain. Kansanedustajan työ on kyllä muutakin kuin oman edun ajamista ja lintsaamista. Eli nyt on ryhtiliikkeen paikka
äänestäjillä. Pelkkä protesti ei ole mistään kotoisin, vaan
pitää todella tarkkaan miettiä ketä äänestää ja miksi. Ja äänestää pitää, jos aikoo vielä edelleenkin valittaa menosta. Sievinen ei minusta täytä noita esittämiäni vaatimuksia, olkoonkin vaikka kuinka hyvä uimari ollut.
Mutta jos joku hänet haluaa siitä vaan. Mutta kyllä nyt on asiantuntevien ja osaavien ehdokkaitten aika puoluekannasta riippumatta ja julkkikset voi laittaa vaikka kymppitonniin.

Jippe

"Sievistä Saarinen pitää kuitenkin hyvänä ehdokkaana.

- Hänellä on valmis julkisuus. Ympärille voi kehittyä ilmiö, kuten Niinistön tai Väyrysen tapauksissa, Saarinen sanoo."

No huhhuh! Sekä Niinistö että Väyrynen ovat kumpikin korkeasti koulutettuja toisin kuin peruskoululainen Sievinen. Jos valmiin julkisuuden varaan halutaan laskea jotain, kannattaa poimia listoille mieluummin Matti Nykänen.

J. Mikkola

En ole päivääkään putkihommia tehnyt, mutta kun päiväkodin mammat minusta niin tykkäävät, niin onhan se alaa vaihdettava.

Hommaahan opetellaan sitten siinä samalla, eikä muutamat vesivahingot haittaa, tekevällehän sattuu.

Lasketaan nyt vielä se äänestys ikäraja, vaikka kahteentoista niin johan on asiantuntijoita täynnä koko arkkaadia.

Vieras

On parempi vain Sievisen olla ettei paina turhaa pelkän marionetin polla, ja painaa vaan eduskunnan äänestyksissä tomerasti ryhmäkurinappulaa. Ei nuo meidän ministeritkään järjen jättiäisiä. No järjenkäytöstähän tulisi nykyisessä Absurdistanissa vain ikävyyksiä. Kansa tarttee sirkushuveja, salkkareita, bigbrothereita ja lautakasoja.

Vieras

Vaalirahavyyhti purkautui Kallin möläytyksestä
16.05.2008 09:49 | MTV3-Laura Airola

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli meni päästämään sammakon suustaan Ylen A-studiossa toukokuun alussa. Hän myönsi, että on rikkonut lakia jättämällä kertomatta julki vaalikampanjaansa tukeneita tahoja. - Kalli perusteli valintaansa sillä, että rahoitus on hänen mielestään poliitikon ja rahoittajan välinen asia.
Kalli myös puolustautui, että koska vaalirahoituslaista ei ole määrätty rangaistusta, sitä voi jättää hyvin noudattamatta. -Kallin tunnustus sai valtavat mittasuhteet, eikä ihme.

Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin Greco arvioi viime joulukuussa, että Suomen vaali- ja puoluerahoituksen valvonnassa on puutteita. Suomen pitää antaa Grecolle ensi vuoden kesäkuuhun mennessä raportti suositusten toteuttamisesta. Oikeusministeri Tuija Brax kiirehti lupaamaan vaalirahoituslakiin uudistuksia ripeästi.
- Tämä jäi kuitenkin vain lupaukseksi. Suomi on pahasti jäljessä aikataulusta. Greco ei ole tyytyväinen Suomen aikaansaannoksiin.
http://www.mtv3.fi/vaalituki/
--
Greco | Joulukuu 2007
Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin Greco arvosteli Suomen puoluerahoituksen valvontaa joulukuussa 2007.
Greco piti ongelmallisena sitä, että Suomessa valtakunnallisella tasolla rahoitusta valvoo oikeusministeriö ja paikallisella tasolla kuntien keskusvaalilautakunnat. Täten Oikeusministeriö on osa poliittista päätöksentekojärjestelmää ja keskusvaalilautakunnat koostuvat puolueiden jäsenistä!
- Eli perinteinen "pukki_kaalimaan_vartijana" -järjestelmä, tai Kepulaisittain: "oma_lehmä_ojassa". Tämä on kehitysmaissa ja diktatuureissa suosittu, ns. Zimbabve -malli.
- Greco suositteli Suomelle lahjontaa koskevan lainsäädännön tehostamista ja rangaistusten koventamista.
Suomen on annettava kesäkuun 2009 loppuun mennessä raportti siitä, miten suositukset on toteutettu. (Heikosti meni)
_
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vaalirahoitus
_
Transparency International, Corruption Perceptions Index 2009 : Suomi 8,9 vs. Zimbabve 2,2.
http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2009
_
Täysistunnon pöytäkirja PTK 23/2000 vp 29.2.2000. Eduskunta.
Keskustelu hallituksen esityksestä laiksi ehdokkaan vaalirahoituksen ilmoittamisesta
http://www.parliament.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_23_2000_ke_p_1.shtml

Vieras

Länsimaissa Oikeusministeriöt hallintoineen eivät puutu politiikkaan, Suomessa asia on täsmälleen päinvastoin:

Otteita Grecon: n Eval3(2007)2_Finland -raportista
Suomessa puoluerahoituksen ja ehdokkaiden vaalirahoituksen valvonnan hoitavat valtakunnallisella tasolla oikeusministeriö ja paikallisella tasolla kuntien keskusvaalilautakunnat.
"GRECOn mukaan on olemassa vaara, että poliittiset intressit vaikuttavat valvontaan, koska ministeriö on osa poliittista päätöksentekojärjestelmää ja keskusvaalilautakunnat koostuvat puolueiden jäsenistä."
_
Ruotsin korruptioselvitys ja sen tulosten vertailu Suomeen:
Ruotsissa perustettiin vuonna 2002 syyttäjäyksikkö korruptiota eli vallan väärinkäyttöä koskevia asioita varten.
Vuonna 2007 Ruotsin rikoksentorjuntaneuvosto (Brottsförebyggande rådet, Brå) teki selvityksen yksikön käsittelemistä tapauksista. 46 Raporttia varten Brå analysoi 147 yksikön vuosina 2003-2005 käsittelemää asiaa ilmitulosta tuomioon.

Kun Ruotsissa syyttäjä toimii tutkinnanjohtajana ja kaikki tutkintaa ja syyttämistä koskeva tieto on koottu samaan yksikköön, on yksikön asioista ollut mahdollisuus muodostaa hyvä käsitys ilmitulleista vallan väärinkäytön tapauksista.
Selvityksessä on esitelty kaksitoista korruptiivisen toiminnan tyyppitapausta Ruotsista.

Tyyppitapausten perustietoja muunnellen raporttiin on hahmoteltu kunkin tyyppitapauksen olennainen asiasisältö esimerkinomaisesti, jotta niiden luonne valottuu.

Tähän on kirjattu vapaasti suomentaen lyhennelmät tapauksista, ja vertailun vuoksi tarkastellaan samantyyppisten tilanteiden esiintymistä ja ilmituloa Suomessa.
--
Brottsförebyggande rådet (Brå) (su.rikoksentorjuntaneuvosto)
"Vad är korruption?
Korruption är en form av maktmissbruk. Genom att ta emot mutor missbrukar muttagaren sin ställning och makt och det är just vad mutgivaren vill – att mutor ska förmå någon att missbruka sin makt och position. Det går också att missbruka makt utan att blanda in en mutgivare, till exempel genom ett omåttligt bruk av arbetsgivarens egendom."
_
http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=Korruptione...
_
http://www.bra.se/extra/pod/?action=article_instance=16
_
Korruptiotilannekuva. KRP 2008.
"Korruptio on yleisen määritelmän mukaan valta-aseman väärinkäyttöä yksityisen edun saavuttamiseksi."
_
http://www.poliisi.fi/poliisi/krp/home.nsf/files/Korruptiotilannekuva%20...$file/Korruptiotilannekuva%20PDF%202008.pdf