Sunnuntai 16.6.2019

Paavo Väyrynen: Suomi liittyi euroon vastoin perustuslakia – kansanäänestys eurosta

Luotu: 
14.7.2015 16:38
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) vaatii kansanäänestystä siitä, tulisiko Suomen jatkaa osana euroaluetta. Väyrynen on pitänyt asiaa aiemminkin esillä.

Väyrynen julkaisi Puheenvuoron blogissaan tänään kirjoituksen, jossa hän kertaa kantansa Suomen eurojäsenyyteen.

- Suomi vietiin aikanaan euroon ilman kansanäänestystä. Eduskunnalle ei annettu edes lakiesitystä, vaan euroon liittymisestä päätettiin tiedonantomenettelyä käyttäen. Keskustan edustajat eduskunnan perustuslakivaliokunnassa katsoivat, että menettely oli perustuslain vastainen, Väyrynen kirjoittaa.

- Lain vastaisesti meneteltiin ilmeisesti myös silloin, kun Suomi osaltaan hyväksyi Kreikan liittymisen euroalueeseen. Asiaa ei tietääkseni käsitelty lainkaan eduskunnassa. Siitä ei löydy merkintää eduskunnan asiakirjoista.

Väyrynen arvioi, että Suomi joutuu osana euroaluetta tulevaisuudessa tiiviimpään yhteisvastuuseen muiden eurovaltioiden kanssa.

- Kun kansanäänestyksen toteuttaminen euroon siirryttäessä laiminlyötiin, olisi nyt järjestettävä kansanäänestys siitä, hyväksyvätkö suomalaiset maamme kuulumisen sellaiseen euroon ja euroalueeseen, joka nyt on syntymässä, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuorossa.

Vastaavaa ajatusta väläytti tänään vasemmistoliiton Jussi Saramo Puheenvuorossa.

- Viime eurovaaleissa Vasemmistoliiton ohjelmassa todettiin "Mikäli eurokriisiä ja eurovaluutan ongelmia ei saada ratkaistua kestävällä tavalla, yhteisvalutta on purettava hallitusti, jolloin EMU- jäsenyydestä järjestettäisiin kansanäänestys", Saramo kirjoitti tänään blogissaan.

- Valitettavasti näyttää siltä, että jälkimmäinen vaihtoehto on jäämässä ainoaksi, jos haluamme säilyttää demokratian. Kansojen yhdistämisellä markkinoitu euro on alkanut erottaa kansoja ja rasismi on nousussa kaikkialla Euroopassa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Jotenkin tuntuu, että Väyrysen harkintakyky pettää -taas kerran.

Suomen perustuslaki
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L1P1

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/he_60+2010...

Unionin jäsenyyden yleisluonteinen mainitseminen
perustuslaissa toisi esiin sen erityisen
merkityksen, joka jäsenyydellä Suomelle
on tiiviytensä ja laaja-alaisuutensa vuoksi. Unionijäsenyydestä johtuvat perustuslakipoikkeukset
osoittavat jäsenyyden valtiosääntöisen
merkityksen samoin kuin jäsenyyden
merkityksen Suomen muihin kansainvälisiin
sitoumuksiin verrattuna. Jäsenyydellä
muissa kansainvälisissä yhteisöissä ei ole vastaavanlaajuisia vaikutuksia, jotka myös ulottuvat suoraan kansalaisiin.

Raimo Laine

Eurosta irtautuminen palauttaisi meidät Pohjoismaalaiseen viiteryhmäämme ja lopettaisi loputtoman tukirahan syöttämisen. Olisi mukava Ruotsin ja Tanskan tavoin seurata pimeyden ytimen loputonta sohlaamista ja harjoittaa itsenäistä talouspolitiikkaa.

Ritva Västi

Ei paha tää äänestys olisi. Miksi sitä pitää pelätä ,,kyllä kansa tietää..sittenhän nähtäis mikä on kansan mielipide .mutta varmaan moni EU puolustajat pelkää mitä Suomen kansa päättäis. miksiköhän Ruotsi ja Norja voivat niin hyvin meitä paljon paremmin.liekö meidän länsinaapureilla ollut älyä enempi kuin meillä suomalaisilla aikoinaan .kun suomalaiset päättäjät silloin änki itsensä joka rakoon EU:ssa....olishan se hyvä nyt jo saara selvyys tästäkin asiasta.

Tino Välkki

Jos Suomi lähtisi Eurosta ja ottaisi markan takaisin niin se olisi katastrofi suomelle. Markka devalvoituisi vähintään 50%, mutta suomen velat laskettaisiin edelleen euroissa. Suomen velka siis tuplaantuisi nykyisestä. 100 miljardin velasta tulisi siis 200 miljardia. Kauhistuttaa ajatellakkin millaisia leikkauksia ja yhteiskuntasopimuksia olisi silloin edessä.

Teijo Killström

Juurikin näin ja sen lisäksi korot ponnahtaisivat tappiinsa sillä vajaan kuuden miljoonan ihmisen valuuttaa kävisivät kaikki kynnelle kykenevät spekulantit ronkkimassa pikavoitot mielessään.
Se mitä tapahtui 80-90 luvulla, tapahtuisi nyt vain tuplanopeudella ja tehokkaammin....Kyllä siinä kyydissä tulisi monelle Eurosta ja EU:sta eroajalle aika nopeasti tippa linssiin kun palkka ei enää riittäisikään kämpän korkoihin eikä Corollan osamaksuihin, etelän lomista puhumattakaan.

Moni näyttää vertailevan Ruotsiin,Norjaan ja Tanskaan, miten hyvin näillä menee omien valuuttojensa kanssa.
Mahtaakohan vertailijoille tulla mieleen että Norja porskuttaa öljynsä kanssa, Ruotsi ja Tanska monilla vahvoilla brändeillään ja kaikki nämä maat myös ennen kaikkea sillä että niillä on perinteisesti ollut käytössään vahvoja pääomia eikä vain velkaa kuten Suomella eli vaikka olisivat Eurossa niin näillä menisi silti paljon paremmin kuin Suomella.
"Edellisessä elämässäni" merenkulun puolella tämän näki selvästi, huonoina aikoina suomalaiset varustamot joutuivat myymään velaksi ostettuja laivojaan ja yleensä ostajat löytyivät Ruotsista ja Norjasta, heillä oli varaa ajaa huonommillakin soppareilla tai jopa seisottaa halvalla ostamiaan laivoja ja kun markkinat paranivat, olivat vieneet siihen menessä suomalaisilta ison osan rahtauksista....Ja kaikki tämäkin ennen EU ja Euro aikaa.

Eu:sta ja Eurosta eroa haikalevien olisi hyvä sisäistää myös se että enää ei eletä 70-lukua vaikka nostalgia mukavaa onkin, Kekkonenkin on kuollut ja Väyrynen on oman aikakautensa vanki.

Veli Laurinsalo

Teijo kiteytti hyvin "vapaan" markan tilanteen. Korot nousisivat kun keskuspankki yrittäisi pitää markkaa uskottavana valuuttana. Vertailu Ruotsiin ontuu siinä, että Ruotsin teollisuus on ollut ja on yhä modernimpi ja jalostusaste on pääsääntöisesti hyvin korkea, jolloin ulkomaille myydystä tuotteesta jää suuri osa arvoa Ruotsiin. Lisäksi kuten Teijo mainitsi, Ruotsissa on maailmanlaajuisia brändejä vaikka muille jakaa, mutta eivät jaa, vaan myyvät! Sellainen talous pärjää maailmanmarkkinoilla kun munat on ns. useassa korissa, kuten sanonta kuuluu.

Miksi Väyrynen haikailee omaa valuuttaa niin kovasti? Yksi syy siihen on tuo Keskustapuolueen äänestäjien elinkeinorakenne. Metsän omistajat, sellunkeittäjät ja kaivosteollisuus olivat melkein ainoat, jotka hyötyivät aina devalvaatiosta vientihintojen noustessa valuuttamuutoksen takia devalvaatio%:lla. Muu pitkälle tuonnin varassa elävä teollisuus, elinkeinoelämä ja tavalliset kuluttajat kärsivät tuontihintojen noustessa. Inflaatio ja lainakorot laukkasivat samoilla % luvuilla, joten talous oli jatkuvassa epävarmuustilassa. Tätä Väyrynen haikailee, siis kantohintojen nousua.

Simon Wahlroos

Höpöp höpö- Jos Suomi lähtisi €urosta, niin voisimme ottaa valuutaksi bitcoinin, joka ei ole valtiollinen valuutta. Ja kun meidän suomalaisten ansiosta bitcoinin kysyntä voimistuisi, niin että sen arvo nousisisi markkinoilla moninkertaiseksi, jolloin voisimme bitcoineilla yhteisvastuullisesti maksaa vaikka koko valtionvelan ja Kreikankin valtionvelat pois ihan hyvätekeväisyysmielessä, jos haluamme vielä tukea näitä liittovaltiohuijar€ita.

Timo-Pekka Mustakallio

Tuo menettelyvirhe sallisi kätevästi Fixitin joutumatta tässä vaiheessa eroamaan EU:sta, ja siirtymisen Ruotsin kaltaiseen tilanteeseen. Pohjoismaiden yhteistyön herättelyyn jäisi ehkä aikaa ennen kuin EU murentuu silmiemme edessä - luultavastihan EU saa selkeän "OXI":n Iso-Britanniasta, Espanja/Portugal tai kenties Italiakaan eivät enää halua olla mukana Saksan johtamassa "neljännessä valtakunnassa", ja viimeistään 2017 melko todennäköisesti presidentti LePen kaivaa vanhat juoksuhaudat Saksan suuntaan taas esiin. Ainoastaan virkamiehet kuvittelevat enää, että "se minkä virkamies loi, ei ole kansalaisten kaadettavissa"... tottakai on, ja kaatuukin.

Mielestäni Suomen pitäisi olla ensimmäisten joukossa (vahvistaa samalla maamme mainetta edelläkävijänä!), kun ehkä vielä on jotain neuvoteltavaa irtaantumisesta, eikä odottaa... historia rankaisee hitaita. Olisi hyvä jos Tanska ja Norjakin jättäisivät EU:n mukana joka tapauksessa sortuvan NATO:n, eli yhdessä muodostaisimme noin 30% nyky-EU:n pinta-alasta edustavan puolueettoman vahvasti puolustetun alueen irrallaan Keski-Euroopan turbulensseista. Olisimme vapaita myös käymään molemmin puolin hyvää ja kannattavaa kauppaa Kauko-Idän (tulevien vuosisatojen valtakeskittymän) kanssa, kun ymmärsimme säilyttää poliittisen liikkumatilamme. Viisaasti ja pitkäjänteisesti toimien maamme EU-aika jää vain "elämänvaiheeksi, josta onneksi kasvoimme ulos".

Suomalainen ja pohjoismainen elämäntapa on itse asiassa monilla mittareilla varsin mallikelpoinen ja kestävä - verrattuna läntiseen pidäkkeettömään ylikulutukseen ja elintilansa saastuttamiseen (esimerkiksi geenimanipuloinnin jo näkyvissä olevat hirvittävät seuraamukset Yhdysvalloissa, tai frakkaus-ympäristörikokset) - kenties esikuvaa muullekin maailmalle: hyvä tuote mitä ei tarvitse tyrkyttä aseella uhaten.

Ari-Pekka Jantunen

"Timo-Pekka", kerropa ihan konkreettisesti millaisia kauhutarinoita Pietarin Pravda tai Russia Today kertoo vaikka "Keski-Euroopan turbulensseista" ja musta sheibasta jota latelet kun muu media ei moista ole raportoinut.

Vai oliko taas vain trollitehtaan back-officen standardi aivopieru?

Petri Salo

Kansanäänestys Suomen 100 - vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2017 on enemmän kuin paikallaan.

Perustelut kahdella pääpointilla:
1. Alle 40-vuotiaat eivät ole saaneet äänestää Euroopan unioniin kuulumisesta.
2. Yli 40-vuotiaat eivät ole saaneet äänestää euroon liittymisestä.

Muuten. Missähän vaiheessa Suomen viimeisimmän perustuslaki "uudistuksen" todellisesta vaikuttavuudesta käydään julkinen keskustelu? Vihreiden Tuija Braxin mukaan tuo julkinen keskustelu piti käydä ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja.

Kohteliaimmin ja varmistuksena; hakukoodivinkki koskien tuota perustuslaki "uudistusta":

LJL 3/2011 Brax

Pontus Söderblom

Hyvä " Pave " löysit porsaanreijän, jolla pääsemme irti pyramidipelistä. Liittyminen jos on kerran tehty lainvastaisesti, pitäisi tästä päästä irtautumaan... Nyt äänestys vetämään ja vihelletään peli poikki, ennen omaa konkkaa!

Olavi Salo

Näinhän se on jos politiikot tekivät virheen pitää Suomessa suorittaa kansanäänestys asiasta mitä nopeammin sen parempi,nykyinen presitentti on tietoinen tapahtuneista virheistä mutta on ollut hiljaa tapahtuneista virheistä niinkuin kokoomuslaisilla on tapana,kysymyksessähän on presitentin virka tämä asia koskee tänä päivänäkin onko presitentti valmis toimimaan virheen korjaamiseksi ???

Markku Savikivi

"Teijo kiteytti hyvin "vapaan" markan tilanteen. Korot nousisivat kun keskuspankki yrittäisi pitää markkaa uskottavana valuuttana. Vertailu Ruotsiin ontuu siinä, että Ruotsin teollisuus on ollut ja on yhä modernimpi ja jalostusaste on pääsääntöisesti hyvin korkea,"

Euro tappaa teollisuuden Suomesta.
Jos työn hinta ei jousta, on valuutan joustettava.

Jos palkkoja alennetaan, on vaikutus deflatorinen eli taloudellista toimintaa hyydyttävä. Jos valuutan arvon aletaan alentua heikossa suhdannetilanteessa, niin vaikutus on inflatorinen, joka käytännössä lisää taloudellista toimeliaisuutta.
Ruotsalaiset tavoittelevat lievää inflaatiota.

Ne, jotka ovat saaneet kiristettyä itselleen liian suuren euromääräisen palkan, yrittävät pitää saavutetusta edusta kiinni, vaikka loput kansasta olisi työttömänä.
Työttömyys kuitenkin vähentää verotuloja ja nostaa työllisten veroastetta. Lisäksi sosiaalikulut eli työttömyyskorvaukset, ennenaikaiset eläkkeet, asumistuet ja muut sosiaalimenot kasvavat, joka taas nostaa veroastetta.
Joten ei eurossa pitäytyneitä voi kovin älykkäiksi arvella, egoisteja yrittävät olla, mutta siinäkin lajissa ovat hiukan tyhmiä.