Sunnuntai 26.5.2019

Kimmo Kiljusen tunteet kuumenivat: “Näinhän on tehty 14 vuotta!”

Luotu: 
11.4.2010 17:52
Päivitetty: 
11.4.2010 17:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ensin kohu paitahihasillaan olosta, nyt lentolipuista. Kimmo Kiljunen herättää suuria tunteita.

Faktakulma

Kimmo Kiljusen kv.luottamustehtävät tällä hetkellä:

-Maailmanpankin parlamentaarinen verkosto (pj) 2007-

-WTO parlamentaarikkokonferenssin johtokunta 2001-

-ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Keski-Aasian edustaja 2006-

-ETYJ:n sovittelu- ja välitystuomioistuin (sovittelija) 2007-

-ETYJ:n puheenjohtajamaa Kreikan vaalitarkkailuedustaja

Lähde: Eduskunta

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) on tyrmistynyt hänen lentolippujärjestelyistään Suomessa nousseesta kohusta.

- Minä olen aivan äimän käkenä. Ei mulla ole mitään oikeusturvaa tässä valtakunnassa, Uuden Suomen Intiasta välilaskupaikasta tavoittama Kiljunen selittää tuohtuneena.

Kiljunen osallistui viime viikolla Parlamenttien välisen liiton (IPU) kongressiin Bangkokissa. Toisin kuin muut suomalaiset Kiljunen ei palannut kotimaahan, vaan ilmoitti jatkavansa virkamatkaa 12. huhtikuuta asti ja vierailevansa muun muassa Myanmarissa (eli Burmassa) ja Bhutanissa.

Myrsky nousi Suomen Kuvalehden väitteestä, jonka mukaan Kiljunen vaihtoi IPU-matkaa varten saamansa business-luokan liput tavalliseen turistiluokkaan ja osti näin säästyneillä rahoilla liput omille jatkomatkoilleen.

- Olen maksanut ne kaikki itse. En ole saanut mitään hyötyä. Minun lippuni Bangkokiin, jonka eduskunta on maksanut, maksoi 750 euroa. Muiden liput maksoivat 2800 euroa. Loput olen maksanut itse, Kiljunen ihmettelee lehden väitettä.

Kiljusen mukaan se "roikkuu vielä ilmassa", pitääkö hän itse matkojaan virka- vai lomamatkoina.

- Muut menivät uimarannoille. Minä en ole käynyt yhdelläkään uimarannalla, kiihtynyt Kiljunen toteaa.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen sanoi Suomen Kuvalehdelle, että "tällainen sivuluisu" viralliselta virkamatkalta on vähintäänkin outoa. Matkarahat on myönnetty nimenomaan IPU-kokousta varten eikä niitä sovi käyttää muuhun matkailuun.

”Tässä ei ole mitään talon tavoista poikkeavaa tapahtunut”

Kiljunen ei voi ymmärtää, että "sivuluisua" ihmetellään.

- Näinhän on tehty 14 vuotta jokaisella matkalla vastaavalla tavalla. Mä olen ottanut matkan jatkon, kuten muutkin kansanedustajat ovat tehneet 14 vuoden aikana. Tässä ei ole mitään talon tavoista poikkeavaa tapahtunut.

Kiljunen kertoo tavanneensa matkalla Myanmarin oppositiojohdon Thaimaassa. Sen jälkeen hänellä oli Myanmarissa erilaisia poliitisia tapaamisia. Bhutanissa hän sanoo tavanneensa koko valtionjohdon kuningasta lukuun ottamatta.

Sunnuntaina hän on vielä aikeissa tavata Suomen Intian-suurlähettilään, jolle hän raportoi matkoista.

Suomen Kuvalehti ilmaisi Kiljusen matkustavan ahkerasti veronmaksajien piikkiin ulkomailla.

- Kerrottiinko sitä, että olen muuten Kazakstanin erityislähettiläs tällä hetkellä? Kerrottiinko sitä, että olin viime vuonna Kreikan hallituksen erityslähettiläs? Puolet ulkomaanmatkoistani on ollut Kreikan hallituksen maksamia, Kiljunen sanoo.

Kansanedustajien matkassa olleiden puolisoiden kulut olivat omakustanteisia. Kiljusen seuralaisena Thaimaassa oli seksitutkija Anna Kontula, joka Iltalehden mukaan on varattu perheenäiti.

- Ei minulla ole siihen mitään sanottavaa. Sillä ei ole mitään merkitystä. Se ei ole tässä olennainen juttu.

Kiljunen palaa Suomeen maanantaina.

Onko kansanedustajan sopivaa yhdistää virkamatkoihinsa omia lomamatkojaan? Ota kantaa US-kyselyssä.

Faktakulma

Kimmo Kiljusen kv.luottamustehtävät tällä hetkellä:

-Maailmanpankin parlamentaarinen verkosto (pj) 2007-

-WTO parlamentaarikkokonferenssin johtokunta 2001-

-ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Keski-Aasian edustaja 2006-

-ETYJ:n sovittelu- ja välitystuomioistuin (sovittelija) 2007-

-ETYJ:n puheenjohtajamaa Kreikan vaalitarkkailuedustaja

Lähde: Eduskunta

Jaa artikkeli:

Kommentit

isanmaantoivo

Vanhasella, Kanervalla ja kaikilla muillakin tahriintuneen Suomen poliitikoilla ja puolueille. Kun on aina ennenkin ostettu poliitikkoja, ministereitä ja voideltu puolueita, on se nytkin OK, eikä sitä saa mennä muuksi muuttamaan tai ainakan julkisesti arvostelemaan. Lisää vaan meille heti palkankorotuksia, eläkeiän alennuksia, ilmaisia matkoja ja vaalirahaa, niin kyllä tulee maksajan mielen mukaista kaavaa, arvonimiä ja lakeja liukuhihnalta.

Penttijuhani

palvellaan. Siihenhän tuo politiikka on mennyt etenkin ns. demari-ideologian kannattajien joukoissa - muuallakin kuin Suomessa. Miksihän asiat ovat maailmassa rempallaan, vaikka näitä rahalla-saa miehiä on palveluksessa kasoittain kaikkialla?

JAK

"...- Näinhän on tehty 14 vuotta jokaisella matkalla vastaavalla tavalla. Mä olen ottanut matkan jatkon, kuten muutkin kansanedustajat ovat tehneet 14 vuoden aikana. Tässä ei ole mitään talon tavoista poikkeavaa tapahtunut..."

Jos 14 vuotta on toimittu väärin, ei se oikeuta toiminnan jatkumista. Veikkaan, että demarit aloittivat tämänkin toiminnan.

leoaho

Ensin poliitikot selittivät hämäriä puuhiaan "maan tavalla" ja Kiljunen on lisännyt hämärämenetelmiin "talon tavan"!

Hienoa! Mitä lienee Kontula matkalla tutkii? Kiljusen asentoja Kama Sutran valossa? Eikö tämä Kontula ole se prostituutio-dosentti?

Mila F

Nyt on oikeusturvaa uhattu. Aikaisemmin kirput eivät kunnioittaneet yksityisyyttä, hissit olivat järjestäneet salaliiton, eduskunnan puhemieskin työpaikkakiusasi Kiljus-poloa, rahankäyttöä kyylätään eikä seksikumppaniakaan anneta pitää kommentoimatta. Kyllä on ihmispolon elämä kovaa ja taival kivinen.

tim

Montako muuta pitoa Kirppu-Kiljusella on ollut 14-vuoden aikana maailman matkoilla. Näyttää taas, että hyökkäys on parasta mitä on esittää. Jos kerran on ohjeet niitä kai olisi noudatettava. Ottaa varmaankin ulkomaan päivä rahat ylimäärisestä rundistaan. Onpa äimän-käellä selitykset,sormi osoittaa aina muualle paitsi itseään.

Vieras

Millä rahoilla Kreikka on maksanut Kiljusen matkat? Maahan on konkurssin partaalla ja pysyy pystyssä muiden EU-maiden tuella. Tai ehkä se on siksi siinä tilassa.
Maksoihan Tiurakin lentoliput itse heti kun jäi kiinni.

Aku

"Kansanedustajien matkassa olleiden puolisoiden kulut olivat omakustanteisia. Kiljusen seuralaisena Thaimaassa oli seksitutkija Anna Kontula, joka Iltalehden mukaan on varattu perheenäiti.
- Ei minulla ole siihen mitään sanottavaa. Sillä ei ole mitään merkitystä. Se ei ole tässä olennainen juttu."

Käki-Kiljunen on ilmiselvää pääministeriainesta, noudattaa tarkasti maan tapaa!

sakari_j

se on tuokin kun matkat voi nimetä oman mielensä mukaisesti, mikä milloinkin paremmin käy. Voisihan nuo matkat varmaan sitten velkoa myös Kazakstanilta ja Kreikalta, olisi kohtuullista pienen palkan lisäksi.
Vakavammin ottaen; jos on lomamatka niin millä "luvalla" sitä matkustelaan kesken istuntokautta, jos taas työmatka niin eipä luulisi puhuvat "omista maksamisesta". Kumpi tarttuu.. pyrstö vai nokka?

danielewski

Noudatetaanko eduskunnassa valtion matkustussääntöä vai jotain omaa viritystä? Ei puhettakaan, että missään virastossa saisi tuolla tavoin yhdistellä virka- ja siviilimatkoja. Virkamatkalla ollaan asemapaikalta asemapaikalle ja lomalle lähdetään asemapaikalta omalla kustannuksella. Ei niin, että ollaan menosivu virkamatkalla, jäädään paikan päällä lomalle ja tullaan omaan piikkiin takaisin.

Vieras

..opettaja voi yhdistää luokkaretken omaan lomamatkaansa? Tai lentoemo työnsä lomaan, tai vaikka lähetystyötä tekevä tai rauhanturvaaja...tai tai tai...tosiaan. Muilla on velvollisuuksia yleensä työmatkojensa yhteydessä ja sen jälkeenkin, eikä niin vain voi lomamatkoja järkätä...
Onneksi kansanedustajillamme on erioikeudet ja työmoraali huipussaan... -tana, vaihdanpa minäkin alaa jotta tuohon raastavaan ja rankkaan työhön pääsisin ja niinkin surkealla palkalla...Ettenkö vertaisi kutsumusammatiksi kun eivät juuri korvaustakaan saa, ehdotankin pidempiä lomia raskaan työn raatajille (kans."edustajat") ja ainakin 500%korotusta palkkkoihin, heti !!!

Rune Berg

Ihme panettelua.

Lentäähän Kiljunenkin. Eihän hänen tuhlaamansa raha ole keneltäkään pois. Esim. reumasairaalan toiminnan jatkumiseksi olisi tarvittu monta miljoonaa euroa, Kiljunen pani menemään veronmaksajan rahoja huomattavasti vähemmän. Onhan meillä varaa.

Eiköhän äänestetä ukko eduskuntaan seuraavallekin kaudelle.

jussi vaarala

matka pitäisi muuttua verolliseksi palkkaeduksi ainakin koska siinähän maksaa osan lomamatkasta valtio kuten esimerkiksi - hki - rooma -työmatka ja siitä vaikkapa egyptiin lomalle ja sitten taas egypti - rooma omalla kustannuksella ja taas rooma - heki valtion laskuun.

Menettely on väärä eikä kestä päivänvaloa.

Kyse on selvästi virkamatkan käytöstä yksityismatkan kustamiseen.

Vieras

Suomen Kuvalehti on aloittanut vaalitaistelun joka kohdistetaan demareihin. On odotettavissa muitakin raflaavia juttuja samaan tyyliin. Ruokasen aikana Suomen Kuvalehti on siirtynyt porvareitten sylikoiraksi. Siksi pitkäaikaisena tilaajana olen lopettanut aikoja sitten enkä tilaa uudelleen ennen kuin Ruokanen on lähtenyt.

Vieras

Joo lehtitilauksen voi aina perua, mutta mitä teet, jos mediamaksu Yle:lle tulee. Sitä ei voi perua. Yle:n tuki Urpilaiselle ja SDP:lle pakkoverolla (tai nyk. lupamaksurahoilla) muka ok? Viimeviikolla television pääuutisissa Tiura-uutisointi ja Lemminkäisen "piilovaalituki" oli kyllä täydellistä piilovaikuttamista /Yle. Oikeaa asiaa ei juuri nimeksikään. "Lautakasa-tyyliistä" mustamaalaamista. Tässä Kiljusen tapauksessa olisi medialle ihan oikeaa tutkittavaa. Omaa mielipidettä tai epäilyjä ei toimittajien tarvitse uutisoida, kunhan tuovat tosiasiat esiin.

Hirsovitsi

Mielestäni kansanedustajan työpaikka on eduskunta.Tuntuu kuin tosiasia olisi unohtunut.
Hämmästyneenä saa seurata sivusta kuinka yhteisiä varoja kulutetaan ympäri maailmaa tehtäviin matkoihin.
Mitä varten pitää vierailla Myanmarin yms. kansanedustuslaitoksissa tai kiertää omaan käyttöön varatulla koneella ympäri Afrikkaa. Nämä pari esimerkkiä mainittuna lukemattomien muiden "opintomatkojen" joukosta.
Kovapalkkaiset kansanedustajat tehkööt työtään ja pysykööt säätämässä sopuisasti lakeja Suomessa, siihen heidät on ymmärtääkseni valittu.

Kauko Säädin

Pidä ihmeessä puolesi sillä valtiovalallan edustajat ovat lähes poikkeuksetta journalismin marionetteja. Jos olet rehellinen ja mielestäsi oikeassa, ei sinulla ole mitään hätää. Kyllä Luoja on oikeamielisiä puolustanut aina ja tulee niin jatkossakin tekemään.

hanslankari

Taas yksi selittelijä lisää ! Todella masentavaa lukea päivittäin törkeistä väärinkäytöksistä joita nykyiset edustajamme harrastavat!
He ovat täysin moraalittomia, käsittämätöntä touhua veronmaksajien kustannuksella! Mihin tarvitaan tämmöistä määrää kansankusettajia, 200 kansanedustajaa on todettu liian suureksi määräksi, pikaisesti lakiin korjaus kansanäänestyksellä ja puolet puliveivaajista pois, lopuille kunnon liksa ja motivaatio- sekä moraalitestit ennen nimitystä .
Nykyiset vilunkimiehet ja naiset pantava vastaamaan tekosistaan, ja huijatut eurot perittävä takaisin valtiolle takautuvasti!

pakista

Kiljusen kommentti 14 vuodesta paljastaa, että filosofia
"näin on aina tehty ja tullaan aina tekemään", istuisi paremminkin oikean laidan asenteeksi.

Kun tämä toteamus tuleekin vasemmalta laidalta, on se osoitus todellisesta keikauksesta: vasen on oikea ja oikea on vasen. MOT.

Vieras

"siitä vaikkapa egyptiin lomalle ja sitten taas egypti - rooma omalla kustannuksella ja taas rooma - heki valtion laskuun."

Ainakin sen valtion viraston, jossa itse teen työtä, virkamatkasäännöstön mukaan ei saa toimia edes näin.

Virkamatkoja ja lomamatkoja voi yhdistää mutta heti kun "virkamatkaan liittyvän tapahtuma päättyy" niin silloin loppuu oikeus jatkomatkojen ja niihin liittyvien majoituksien laskuttaminen virkapiikistä.

Eli jos lähtee Roomaan virkamatkalle ja lentää sieltä lomalle egyptiin niin virkamatkaan lasketaan lippu Roomaan ja virkatehtävien hoitoon _oleellisesti_ liittyvät muut matkat/kulut Roomassa. Jos oletettu "Rooman tilaisuus" loppuu klo 18. ja lento Egyptiin lähtisi seuraavana aamuna niin taksimatka kokouspaikalta hotellille on ok, mutta hotellihuonetta ei saisi virkapiikkiin enää pistää.

jussi vaarala

tavallinen talliainen matkustaa egyptiin niin hän maksaa koko matkan helsingistä egyptiin ja takaisin itse

eikä hän saa mitään hyvitystä työnantajaltaan yhdestäkään pätkästä tuolta matkalta

miksi virkamiehen ja poliitikon pitäisi tosta noin vaan saada palkanlisänä se että voi jatkaa virkamatkasta eteenpäin lomapaikalle omalla kustannuksella hyötyen virkamatkan lomakustannusten kevennyksenä

jumalauta että tämmöinenkin skeida etu on virkamies- ja poliittiselle eliitille suotu ja varmaan kaikille jotka saavat tai joutuvat virkansa puolesta matkustamaan

on helvetti soikoon sekä etiikka että järjenkäyttö tässä maassa joka kohdin näköjään hukassa

kyseessä on siis aivan selvä tulonsiirto tavallisilta talliaisilta eliitille

Vieras

Kai tää oli provo? Siis tarkoititko ihan aikuisten oikeasti, että kun sinä et voi näin toimia, niin muutkaan ei saa? Että pitäisi lentää ensin takaisin pohjoiseen Helsinkiin, odottaa uutta konetta etelään vaikkapa Egyptiin ja lentää takaisin sinne???

Huh huh.

LT

Eikös tämä kiljunen ole Suomen kansanedustaja. Olisi kiva jos hän hoitaisi ennen kaikkea suomalaisten asioita kun suomalaiset ovat valinneet hänet niitä hoitamaan. Ei kannata ryhtyä kansanedustajaksi, jos muun maailman asiat kiinnostavat enemmän.

vielä vieraampi

Onneksi vain kokoomus ja kepu, ne kaksi isointa puoluetta, ovat tehneet tuommoista, saaneet vaalitukea ja vaihtaneet puoluetta. On skandaali, että myös demarit ovat mukana, mutta voimme olla varmoja, että Kiljunen on se yksi ja ainoa poikkeus. Vihreissä ja vasemmistoliitossa ei sellaista ole esiintynyt ja ei varmasti tule esiintymään. Annan takuut siitä. Paljonko lyötäisiin vetoa asiasta. Ilta Kalastajatorpalla olisi sopiva kohde. Tämä on veto, ei lahjus.

PaavoL

Virkamatkasta sanotaan, että jos et palaa virkatkalta takaisin, ja jatkat omille teille, matka päätty ja omat retket ja paluu suomeen maksetaan itse. Olis syytä tarkistaa 14 vuoden ajlta, tulee eräskin kymppitonni takaisin palautettavaksi valtiolle. Samalla myös muut SDP:n matkat on syytä tarkastaa.

Vieras

" Matkustussääntö - 18:43 danielewski

Noudatetaanko eduskunnassa valtion matkustussääntöä vai jotain omaa viritystä? Ei puhettakaan, että missään virastossa saisi tuolla tavoin yhdistellä virka- ja siviilimatkoja. Virkamatkalla ollaan asemapaikalta asemapaikalle ja lomalle lähdetään asemapaikalta omalla kustannuksella. Ei niin, että ollaan menosivu virkamatkalla, jäädään paikan päällä lomalle ja tullaan omaan piikkiin takaisin. "
.
.
.
- Näin itsekin muistelen. Erityisesti pitäisi kai olla terotettuna, ettei virkamatkaa saa miltään osin yhdistää henkilökohtaiseen lomamatkaan tai vapaa-aikaan.

- Minkähänlaisen matkalaskun Kiljukotka meinaa kirjoittaa.. ?
Thaimaa = 56,-/vrk,
Myanmar = 53,-...

Vieras

Mitä te täällä karjutte? Kiljunen ei ole tehnyt mitään väärää - eduskunta on maksanut ainoastaan hänen Bangkokin matkansa joka siis oli joka tapauksessa työmatka. Muuta ei ole veronmaksajien piikkiin pantu, kuten Kiljunen itsekin toteaa:

"Minun lippuni Bangkokiin, jonka eduskunta on maksanut, maksoi 750 euroa. Muiden liput maksoivat 2800 euroa. Loput olen maksanut itse"

Eli mikä tässä on ongelma??

army

.....Satu Hässi oli reilumpi! Nostaessaan korkeimman taksan mukaan matkakorvausta ja matkustaessaan rahvaan luokassa lahjoitti sentään 17 euroa ilmastonsuojeluun!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tapio_o_neva

Onko tämä Kiljusen romantiikkavaihde jokin tapa "pysyä otsikoissa" ja pyrkiä Ilkka Kanervan tapaan ulkoasiainministeriksi?

Stubb sentään vain ihaili Condoleezza Ricen sääriä. Kiljunen meni lomalle seksitutkijan kanssa, joka ei hyväksy väitettä, jonka mukana chauvinisteja tulisi välttää.

Yrittääkö Kiljunen profiloitumalla uudelleen SDP:n varapuheenjohtajaksi Ilkka "Pettäjäpiispa" Kantolan tilalle vai Suomen ulkoasiainministeriksi?

Lapiomies

Jospa Kirppis etsikin jotain uutta tai täydentävää aatteellista tuontitavaraa jaettavaksi kotimaan vaisuille ideologiaestradeille.

Burmalainen ja myös bhutanilainen demokratia on mitä ilmeisimmin pienen ihmisen asialla ja niiden soveltuvuutta kannattaa tutkia meidän pelonsekaisiin alkuperäisasukkien ajatusten juoksutussuunnan muuttamiseksi sivistysvaltioiden jo ajat sitten omaksumaan kaikkea ja kaikenlaisia tapoja ymmärtävään ja rikastuttavaan korkeakylttyyriin.

masat

Matti Vanhanen vaalirahakohun alkuvaiheessa kertoi, että näinhän on aina tehty. Eduskunnan urheilukerhossakin oli tehty, itse rahastonhoitaja oli aina ennenkin pöllinyt urheilukerhon varoja ja kerhon puheenjohtaja Saarinen, eduskunnan tilintarkastijien puheenjohtaja, samainen Saarinen oli toiminut vuodesta toiseen niinkuin ennenkin, samoin urheilukerhon tilintarkastajatkin, niinkuin ennenkin, eli ei tarkastettu tilejä. Verotulot tuntuvatkin olevan vapaata riistaa kansanedustajille ja hallitukselle. Yleisradio pöhötaudissaan elää niinkuin ennenkin. Maailman parhailla mamueduilla varustettu Suomi haalii tänne kortistoon tai tulkeiksi väkeä Afrikan sarvesta, Lähi-Idästä ja Afganistanista miljardisin vuosittaisin kustannuksin. Reumasairaalaan ei löydy kahta miljoonaa. Oikea ja väärä on pahasti hämärtynyt. TEHDÄÄN NIINKUIN ENNEKIN, NIIN KREIKASSAKIN TEHTIIN!

Gesär

...missä menee omien ja toisten rahojen ero. Eikä taida myöskään ymmärtää, missä menee oman ja toisen naisen ero.

"Puolet ulkomaanmatkoistani on ollut Kreikan hallituksen maksamia, Kiljunen sanoo"

No ei ihmekään, että Kreikka huojuu konkurssin partaalla.

On

"Puolet ulkomaanmatkoistani on ollut Kreikan hallituksen maksamia, Kiljunen sanoo"

erittäin kyseenalaista moraalisesti ja eettisesti sellainen, että jonkin maan päättäjä ottaa vastaan toiselta maalta huomattavia rahanarvoisia etuja. Toivottavasti edustaja muistaa tilatnteensa, jos eduskunta joutuu päättämään vaikkapa Kreikan lainoituksesta tai muista Kreikkaan liittyvistä asioista. Mikä katsotaan lahjukseksi?

osmo-virta

Valtiolle Kiljunen alkaa käydä kalliiksi. Tunteet kun kuumenee, takki pois ja paita taas pesuun.
Muuten mitä nämä Kirppu-Kiljusen matkalaskelmat oikein tarkoittavat? Hänen matkansa maksoi 750 E ja muiden 2800 E. Miksi muiden maksoi 2050 enemmän? Istuiko Kilju peräpenkillä ja tienasi 2050 E? Ei suinkaan valtiolle vaan itselleen. Matkalaskujen hyväksyjien on annettava tarkemmat ohjeet.On maksettava vain todelliset kustannukset.

Sauli, ota taas esikuntakomppania (eduskunta) riviin käytävälle ja pidä puhuttelu komppanian laittomista matkustustavoista. Virkamatka on työtehtavä eikä se saa sivuta mitenkään lomamatkaa. Ne on täysin erotettava ja PISTE.

Turussa on samantapaista tapaa ylläpidetty, että kokouspaikaksi kirjoitetaan Helsinki mutta todellisuudessa matkakulut onkin laskutettu aivan muualta jopa ulkomailta. Kaupunginjohto jyrähti. Luottamuspomot marisevat ja uhkailevat joka paikallispalstoilla.

ilkkahyttinen

...kansanedustaja Kimmo Kiljunen tekee yksityisiä lomareissujaan varsinaisen virkatyönsä jatkeena, vaikka kaiken vastuun mukaan hänenhän pitäisi olla - kaiken aikaa virassa - ei omaehtoisella eikä omavaltaisella lomalla - hoitamassa valitsemiensa äänestäjien, kansalaisten etuja parlamentissa Suomessa?

- kenen valtuuttamana ja kustantamana Kiljunen tekee yksityisiä, omavaltaisia suhdematkojaan Myanmarin oppositiojohtajan luo?

- mitä etuja siitä ao. kansalaiset tai suomalaiset yleensäkään saavat?

- kenen valtuuttamana ja kustantamana Kiljunen tekee omia suhdematkojaan - vaikkakin oikealla lomallakin - Myanmarissa "erilaisilla poliittisilla tapaamisilla"?

- ketkä suomalaiset siitäkin yleisesti, kansantaloudellisesti hyötyvät?

- kenen valtuuttamana ja ”piikkiin” Kiljunen on tavannut Bhutanissa koko valtionjohdon kuningasta lukuun ottamatta?

- mitä todellista , puolueetonta ja parlamentaarista, kansantaloudellista ja myönteistä PR – edustuksellista hyötyä siitäkin oli kansalaisillemme?

- onko hän tilivelvollinen matkoistaan suoraan Suomen Intian- suurlähettiläälle?

- miten Kazakstanin tai Kreikan erityislähettiläisyys liittyy tähän Bankogin IPU- kongressiin?

- miten Kreikan hallituksen maksamat ulkomaanmatkat liittyvät ko. kongressimatkaan?

- miten ko. kongressin muiden osallistujien vapaa-ajallaan mahdollinen ”uimarannoille meno” liittyy tähän virkamatkaan?

- onko Kiljusella Suomen presidentin, pää-, ulko- kauppaministerin, tms. oikeutukset ja velvollisuudet ulkomailla niin virka- kuin lomamatkoillaan silloin kuin itselle sattuu parhaiten sopimaan?

- oikeuttaako se, että muut tekevät väärin, mutta ”minä en”, koska muutkin niin väärin tekevät, pelkkään ylimielisyyteen äänestäjiään, kansalaisiamme kohtaan?

- ellei hän anna näihin kaikkiin kysymyksiin yksiselitteistä, tyhjentävää ja oikeutettua vastausta, voidaan hänen todeta vain härskisti ja ylimielisesti käyttävän vain pelkkää omankädenoikeuttaan, vain leikkivän lapsellisesti Suomen ”edustajaa” kaikkialla ulkomailla missä liikkuukin – jäljet johtavat "sylttytehtaalle"...

Vieras

"- kenen valtuuttamana ja "piikkiin" Kiljunen on tavannut Bhutanissa koko valtionjohdon kuningasta lukuun ottamatta?"

Muistaa ehkä väärin kun ei näköjään ole varma siitäkään onko virkamatkalla vai lomalla. Kiljunen vaikuttaakin ylirasittuneelta ja pitkän loman tarpeessa olevalta.

Allekirjoittanut

Muistaakseni seksityötä tutkineelta Anna Kontulalta kysyttiin Pressiklubissa, onko hän itse ollut alalla. Hän kun on ollut myös seksialan liiton varapuheenjohtajana. En vaan muista miten hän suoraan kysymykseen vastasi. Taisi kiertää sen jotenkin.

isanmaantoivo

Eikös tuon pitänyt olla _työmatka_, joten siinä lienee vastaus kysymykseesi. Maksatettiinkohan senkin hinta veronmaksajilla? Muistaako kukaan, maksoivatko veronmaksajat myös Tukevaisen strippailut Kanervalle?

Just

Kauheesti oli kuulema työpaikkakiusaamista, kun joku ehdotti, että nämä ns. kansanedustajat voisivat hyvin matkustaa turistiluokassa. Ei kuulema voitu matkustaa tavallisten varakkaiden ihmisten kanssa kun ulkomaan ihmiset nauraisivat (SDP:n kanta). SDP:nkin piti ehdottomasti matkustaa miljonäärien kanssa ykkös- tai business-luokassa. Nyt yllättäen voidaankin näköjään matkustaa ihan kivasti normaalien ihmisten kanssa (SDP:n kanta) ja saadaan otettua "ylimääräiset" rahat itselle. Se on kuulema maan tapa. Kiljunen kiljuilkoon, se on siellä varmasti viimeistä kertaa niinkuin Tiurakin, mutta onko siellä eduskunnassa ylipäätään yhtään rehellistä edustajaa säätämässä lakeja, vai onko se kaikenlaisten huijareiden ja ketkujen rahasampo ja keikutteleeko siellä koko porukka hiuksen hienosti vankilan ulkopuolella?

Sääli vaan, että kusetus on jo kuulema niin omaksuttua, ettei edes kyetä huomaamaan, mitä on tullut 14 vuotta tehtyä väärin ja vielä toisten rahoilla. Täytyy olla jo aika paatunut kaveri, joka oma-aloitteisesti jopa ilmoittaa kaiken ja väittää, että hänen luksuselämäänsä vartenhan veroja maksetaan. Voisi kansanedustaja muutenkin yrittää etsiä seuraa muista kuin varatuista perheenäideistä, olkoonkin vaikka niin, ettei ehkä 14 vuoteen olekaan ehkä tullut oikein edes yritettyä tehtyä. Nyt ollaan jo niin pitkällä, ettei enää edes yritetä erottaa oikeaa väärästä, vaan jopa uhotaan julkisesti näillä kusetuksilla... hohhoijaa.

Lempi

"Kimmo Kiljunen - kaukoloma varatun perheenäidin kanssa"

on rimanalitus jopa lööppienlaatijoilta... = tekevät rahaa perheenäidin perheen hyvinvoinnin kustanuksella tekeytyen moraalinvartijoiksi vetoamalla ihmisten kateuteen ja uteliaisuuteen.. yök.

On ihan eri asia keskustella asiasta.

Miksi suomalainen politiikan uutisointi on melkein pelkkää kohu-uutisointia asia-aiheiden sijaan?

Minua kansanedustajien, valtioneuvoston, hallituksen ja ministeriöiden työssä kiinnostaa heidän työnsä, eli mitä aloitteita ja mielipiteitä heillä on, näkemyksensä asioista, jotka ovat valiokunnissa yms. eli oikeaa asiauutisointia eikä keltainen lehdistö tyyliä...

Onko mielipiteitä aiheista kuten?

Eduskunta www.eduskunta.fi

Valtioneuvosto www.vn.fi

Myös Suomen tasavallan presidentin www.tpk.fi, valtioneuvoston www.vn.fi ja 12:sta ministeriön sivuilla www.vn.fi/ministeriot/fi.jsp on paljon mielenkiintoisia uutisia ja raportoinnin- sekä keskustelunaiheita.

www.otakantaa.fi sivuilla myös kysytään kansalaisten osaamista ja mielipiteitä julkisen sektorin valmisteilla oleviin hankkeisiin.

Kuinka ihmiset voivat keskustella ja ihmetellä politikointia, jos edes poliitikkojen näkemyksiä eri asioista ei uutisoida?

1970blue

Ilman teitä tämäkin tökerö verovaroilla mäsäily olis jäänyt huvin kustantavalta kansalta pimentoon.
Kiljusen tapa toimia on monella tapaa kyseenalaista. Hän käyttää myönnettyjä matkarahoja omien vapa-ajanmatkojensa rahoittamiseen ilmeisesti vielä työajalla. Ottiko vielä päivärahat? Äänestäjien on hyvä tietää minkälaisissa kissanristijäisissä "arvon" kansanedustajat nykyään kulkevat. Tällä menolla kyllä alle 100 kansanedustajaa riittää, ettei tarvitse niin paljon luppoaikaa matkusteluun kuluttaa.

opla

Miksi kansanedustajan pitää saada matkustaa paremmassa luokassa kuin kansa jota hän edustaa.
Kansan edustajilla on vuodessa lähes 6 kuukautta lomaa eduskunnasta niin kohtuudella voi vaatia, että lomailee silloin ja on eduskunnassa istuntokaudella paikalla.

machdevelop

on maamme ykkösmies, jolle kuuluu ehdottomasti Bhutanin valtionjohdon yhteyksien ylläpito, kuningasta lukuunottamatta! Tässä maassa ei Kiljulle ole todellakaan oikeusturvaa, ja, siksi hänen on alvariinsa reissattava myös Myanmariin oppositiota tapaamassa. Ties vaikka voisivat vaikuttaa Suomen surkeaan mediaan ja johtoon Kiljun oikeuksien peräämiseksi. Kazakstan ja Kreikka kyllä ymmärtävät Kiljun pyyteettömän ja ankaran reissaamisen päälle, sillä mies jaksaa seistä vaalihuoneistojen ulkopuolella vartioimassa vaalivilppien ehkäisyä tunnista toiseen, asua kirppuhotellissa ja lentää kansanpaikoilla halvoilla lennoilla jopa seksitutkijankin kanssa. Ei ole mikään pröystäilijä tämä meitin Kilju. Ja sitten vielä moititaan miesparkaa asiasta, jota on tehty jo miesmuisti (14v.). Ei tässä maassa oikeutta saa jaloinkaan sielu!

Vieras

Kimmo taas puhuu muunneltua totuutta jättäen faktat kertomatta:

- Fakta 1: Lasku matkalipuista on toimitettu eduskunalle maksettavaksi. Jos KirppuKiljunen tilailee tavaraa ihan omaan käyttöönsä, laskutusosoitteeksi pitää merkitä ikioma kotiosoite tai maksaa ne luottokortilla. Siis Kimmo olisi maksanut oman lomamatkansa luottokortilla ja se osasuoritus olisi näkynyt laskussa. Näin rehellinen mies tekee. - Miten paljon muita yksityisiä kuluja on laskutettu eduskunnalta?

- Fakta 2: KirppuKiljunen, miten sitten loppujen lopuksi matkustit siellä busineksessä? Käytit bonuspiteitä, eikö niin. Tämä oli väärin. Ne pisteet eivät kuulu sinulle, vaan eduskunnalle. Näin sanoo eduskunnan matkustussääntö. - Siis eduskunta hallinnoi kertyneitä lentopisteitäsi, et sinä.

- Fakta 3: Päätit ihan itse, että jatkat virkamatkaasi yksityisenä matkana. Sorry, Kimmo, näin et voi tehdä eduskunnan matkustussäännön mukaan. Kaikki matkasi on nyt tutkittava koko eduskunta-ajaltasi, koska ilmoitat toimineesi tällä tavoin aina. Matkaa voi toki jatkaa, mutta se pitää hyväksyttää kansaliatoimikunnalla. Näin et ole menetellyt, joten matkailusi oli luvatonta.

- Fakta 4: Kyseessä oli yksityismatka. Valmistelit sen itse eduskunnan selän takana. Edustajien työmatka valmistellaan yksiselitteisesti eduskunnan kansainvälisen yksikön kanssa yhteistoiminnassa. Näin säilyy koordinaatio ja eduskunnan edut tulevat myös huomioon otetuiksi.

- Fakta 5: Se että sinulla on joitakin erityistehtäviä ei tarkoita sitä, että sinulle olisi myönnetty erityisedut. Eduskunnan säännöt koskevat sinuakin. Mainitsemasi erityistehtävät eivät tarkoita sitä, että turhaa matkailua tulisi harjoittaa. Toisekseen, on kovin ihmeellistä, että Suomen eduskunnan jäsen hoitelee jonkinlaisia toisen valtion lähettilään tehtäviä. Kai Kreikka sitten maksoi myös palkkasi. Ymmärtääkseni sinut on valittu Suomen eduskuntaan, ei Kreikan.

- Fakta 6: Todellakin kävit esim Bhutanissa ministerin luona. Miten Kontula edusti siellä Suomea? Oliko isännille selvää, että kyseessä ei ole työmatka ja siihen ei ole minkäänlaisia valtuutuksia? Toivon, että Kontula oli hiljaa, tai ei ainakaan höpertänyt seksityön ihanuudesta bhutanilaisten naisten tulevana työllistymisvaihtoehtona. Huonompaa seuralaista ministerivierailulle, et todellakaan KirppuKiljunen olisi voinut hankkia. Muuten oliko matkanne yhteinen kattava teema juuri tuo Kontulan erikoisala eli seksityö?

Käsittämätöntä, että toimittaja julkaisee tällaista. Kaikki yllä olevat faktat ovat olleet toimittajankin saatavissa, mutta kritiikittömästi kirjoitetaan demaripropagandaa.

tim

Kilju sanoo tänään Iltalehdessä olevansa kansainvälisin kansanedustaja ja hänet pitäisi palkita aktiividustestaan. Milläköhän häntä voisi palkita, kun avecina on kolmen lapsen äiti ja tekee pyyteentöntä työtä meidän edestä pitkin maailmaa. Oliskohan joku mitali tai arvonimi nyt paikallaan?

Vieras

K. Kiljunen taannoinen kommentti eduskunnassa, liittyen Niinistön matkustuskulukarsintahankkeeseen:

“Eduskunta säästää matkakuluissa. Siksi yöpyminen New Delhissä välilaskun vuoksi tehdään nykyään kahden tähden hotellissa. Kiitos. Kirput ja niiden puremat tuliaisina on mukava taas jatkaa eduskuntatyötä.”

Tälläinen työväenedustaja meille suotu!

PetSu

Demari on mediassa ja hänkin äimän käkenä.

Muistaako kukaan mitä Timo Kalli sanoi äimän käkenä ja mitä siitä seurasi tai seuraa edelleen.

Eihän sillä mitään väliä ole mitä Kiljunen äimän käkenä sooloilee, mutta nyt tuli paljastettua taas ikiaikainen yhteiskunnan rahojen väärinkäytökset.

Ei se Kallikaan tiennyt sillä hetkellä tiennyt mitä seuraa, kun ....

Vieras

Onpa siinä koko joukko tyhjänpäiväsiä kommentteja.
KUKAAN Suomen valtiovallanedustajista ei selviä ns puhtailla papereilla noista matkoista. Ja jos Kiljunen maksoi omat matkansa niin asiassa ei pitäisi olla mitään moitittavaa, menomatka Thaimaahan on valtion pussista, ja kun siellä asti on, niin miksi ei voi käydä kierrosta muissa paikoissa. KATEUS, se kateus. Eipä ihme että meillä on sellaiset päättäjät kuin ovat, eivät valitsijatkaan pysty parempaan.

Vieras

"Onpa siinä koko joukko tyhjänpäiväsiä kommentteja.
KUKAAN Suomen valtiovallanedustajista ei selviä ns puhtailla papereilla noista matkoista. Ja jos Kiljunen maksoi omat matkansa niin asiassa ei pitäisi olla mitään moitittavaa, menomatka Thaimaahan on valtion pussista, ja kun siellä asti on, niin miksi ei voi käydä kierrosta muissa paikoissa. KATEUS, se kateus. Eipä ihme että meillä on sellaiset päättäjät kuin ovat, eivät valitsijatkaan pysty parempaan."

Veit jalat suustani!! Jengi huutaa kurkku suorana kuinka vääryys on tapahtunut, vaikka jätkä SÄÄSTI valtion rahaa tolla tempulla!

Vieras

Siis, jos puolet Kiljusen matkoista on maksanut Kreikka????,niin miten sitten palkka eduskunnasta? Kai hän on ollut Kreikan palveluksessa eikä Suomen tai oikeammin suomalaisten? Erikoista logiikkaa. Kiljusen pitäisi edes joskus olla paikalla työpaikallaan eduskunnassa ja hoidella ihan tavallisten suomalaisten asioita. Hehän hänet sinne ovat äänestäneet. Vai ovatko? Jos taas haluaa kansainvälisen uran, niin ei kai sitä voi hoitaa eduskunnan palkkaamana? Tai no kai voi. Nykyään tuntuu politiikassa kaikki olevan mahdollista.

siviilitarkkailija

Jos Kiljusen kaltaiset jatkavat monikulttuurista ja kansainvälistä edustamistaan. Juuri Kiljusen kaltaisten ammattiedustajien johdosta suomalaisilla menee huonosti joskin eliitillä menee paremmin kuin koskaan.

Älkää äänestäkö sosialistiaatelisia jos haluatte jotain rotia ja tolkkua olemiseen ja lapsille paremman huomisen.

Vieras

Ja kun vielä kaiken lisäksi laittaa valtion maksamat avustajat sumplimaan noi lentojen vaihdot ja omien lomien varaukset, niin aina kätevämpää.

Normaaleissa yrityksissä tuollaiseen ei saa käyttää edes omaa työaikaa, vaan matkavaraukset tehdään kootusti jotta säästetään. Kuulostaa aika erikoiselta että aluksi valtion puolesta varataan x-summalla matka, jota sitten kansanedustaja (tai hänen avusta) rupeaa venkuloimaan joksikin lomavaraus-systeemiksi...

Varjojen mies

Mielenkiintoinen tämä suomalainen hallintomalli: Eu-lautasista taistelevat presidentti ja pääministeri. Eduskunnan edustajat valittavat, että eivät tiedä mitä presidentti ulkomaiden edustajien kanssa sopii. Kansanedustaja Kiljunen hoitelee virallisilla työmatkoillaan Suomen ulkosuhteita, miten tahtoo ja jaksaa ja ilmeisesti kenen kanssa huvittaa. Aikamoinen sekamelska. Mistä ulkomaiden edustajat tietävät minkälaisilla valtuuksilla kukin toimija heidän kanssaan neuvottelee?

Sitä kun eivät näköjään Suomen laillisuutta valvovat viranomaisetkaan tiedä: oikeuskanslerin virasto ja suojelupoliisi. Vai eikö valvonta kuulu heidän toimivaltaansa? Vai eivätkö he välitä? Ainakin he ovat aivan hiljaa! Miksi?

siviilitarkkailija

Ongelma onkin holtittomaksi paisunut matkustelu joka on itsessään syönyt eduskunnan arvovallan. Ja kun puhemies yritti laittaa suitsia, niin nämä edesvastuuttomat tomppelit kostivat ja elävät edelleenkin kuin taikaseinästä tulisi rahaa ja matkustelu olisi kansanedustajatyön tarkoitus.

Kukaan ei varsinaisesti syytä Kiljusta muusta kuin siitä että hän vain sattuu olemaan pirun hyvä kauppamatkustaja (jos joku sellaista tarvitisi)mutta huono kansanedustaja.

Tällaisia edustajia ammattiyhdistysliikkeen rahoilla on eduskuntaan osteltu.

Ray

On aina ollut ja on varmasti edelleen. Ammattitaitoa siinä riittää vaikka muille jakaa. On ollut kansainvälisesti orientoitunut jo teinivuosistaan asti ainakin. Siitä ei kahta sanaa. Ja silloin pitää matkustaa paljon, aivan.

Mutta ongelma on siinä, jos ei näe mitään ongelmia erilaisten matkojen koplaamisessa. Jos siis menee kustannukset jakoon ja virkamatkat ja virkamatkat hiukan sekaisin.

Se kuka on omalla tai Kiljusen kustannuksella mukana ei todellakaan kuulu meille.

VP/PV

Jos kansanedustaja matkustelee veronmaksajien rahoilla "työmatkoilla", pitäisi sen kai tapahtua a) aina esimiehen määräämänä ja b) siitä lähtökohdasta, että matkan maksaja saa siitä jotain hyödyllistä vastineeksi.

En pysty mitenkään näkemään, mitä hyötyä suomalaisille veronmaksajille on Kiljusen reissaamisesta Bhutaniin ja Myanmariin. Hänen mielestään kysymyksessä oli työmatka! Aika kova väite.

Vieras Lapiomies

Eli siis onko yleensä suomalaisen politiikon käytävä jossain toisella puolella maapalloa olevien diktatuurimaiden despoottien puheilla naisystäviensä kanssa näennäisesti edustamassa maatamme.

Mitä lisäarvoa tällainen toiminta tuo maallemme?

Tavallinen politiikkaa seuraava kansalainen tajuaa ilman korkeantason ohjaustakin, että burmalaisia ja bhutanilaisia hallintokoneistoja tapailemalla ei saada aikaan muuta kuin kustannuksia ja ärtymystä.

Despootit varmaan naureskelevat naamat irvillään, kun tärkeilevä ja itseriittoinen vierailija kaukaisesta jään ja lumen maasta luuraa ovenraosta!

tuulakiilamo

Hämmästyttävintä on se, että nämä maamme " arvostetuimmat" toimijat päästelevät valheita, kiertelevät kysymyksiä tai toistavat toimittajille paria lausetta kuin rikkoitunut levy.

Viimeisin pätijä tässä selittelyssä on edustaja Kiljunen, joka ei tiedä, onko hän virka- vai huvitusmatkalla, lomalla vai työssä, luvallisesti vai ilmaa lupaa eikä sekään selviä, kuka hänet lähetti ja keitä hän edusti näissä kaukomaissa Burma/Myanmar ja Bhutan.
Nevan ( aiempi kommentti ko. pseydonyymiltä) mukaan minua, mutta en muistaakseni valtuuttanut häntä eduskuntaan omalla äänelläni.

Entä tämä Kiljusen heitto: näin on tehty 14 vuotta?
Siis jos väärin on tehty kauan, se muuttuu oikeaksi. Siis eduskunnassa.

Nyt kuvitelma: herra x on vaikka kaupanhoitaja ja väärentää kuitteja saadakseen rahaa Kanarian saarten matkaan. Hän jää kiinni.
Hän huutaa suuttuneena: kaikkihan täällä ovat varastaneet jo ainakin 14 vuotta. Se on tämän kaupan tapa. Minua on loukattu syvästi. Mitähän oikeus tuumaa?

Onkohan käsite rehellisyys poistettu yleisestä moraalikoodistosta?

Onko sittenkin ollut pahaksi, että kirkko ei saa enää arvojaan perille? Missä käydään suomalaista arvokeskustelua?

Meillä on joku Siltala, Himannen , Nevanlinna ja muitakin.
Kansakunta ei ole ihan hukassa.
Mutta etiikan opiskelua pitäisi näköjään edellyttää ainakin uusilta parlamentaarikoilta. Ehkä se nostaisi edustajien tasoa.

Muutama tiedemaailman edustaja on onneksi paheksunut poliitiikan rappiota. Mutta jyrähdyksiä kaivataan.

SIMO PERTTULA

Joitakin vuosia sitten oli lehdessä mielenkiintoinen haastattelu kansanedustajista, kesän kynnyksellä. Tiedusteltiin suunnitelmia kesäloman vietosta? Monet ilmoittivat menevänsä etelänmaille, raskaan eduskuntatyön vastapainoksi! Haluttiin viettää kesää ilman paineita.
Mieleeni jäi parin kansanedustajan mielipiteet heistä syksyllä.
Olivat raataneet kovassa lämmössä perheineen kielikurssilla, jonka maksaa Eduskunta? Mutta päällisinpuolin, ei paineista ollut tietoakaan?!

Kaija Kuopila

Kalliisti maksetut matkat on siis vaihdeltu vuosia itselleen sopivampiin kohteisiin. Voitaisiko nyt vihdoin suomalaiset järkeistyä ja ajatella, ettá kalliisti ylläpidettyn kansanedustuslaitoksen edustajat vaihdetaan vihdoin henkilöihin, joita järkevästi kiinnostaa suomalaisten asiat. Meille on nyt viime vuodet tolkutettu monikulttuurisuuden hurmaa välittämättä siitä, että kansa näkee nälkää ja tekee itsemurhia.

Vieras

Jos Kontulalla ja hänen miehellään on avoin suhde, Kontula ei tiettävästi ole tehnyt mitään väärin.

Rakkauden jakaminen ei ole synti vaan hyve, vaikka eräissä Raamatun ikivanhoissa kirjoissa määrätäänkin tapettavaksi kaikki esiaviollista seksiä harjoittaneet sinkutkin.

Ei kuulu meille, millainen suhde Kontulalla on, se on hänen yksityisasiansa.

tapio_o_neva

Maksavatko Kontulan lapsien isät ruokkojaan vai saako Kontula kaikenlaisia onnettomien yksinhuoltajaäitien tukia sosiaalisella shoppailulla?

Kun verovaroja käytetään monimuotoperheellisyyden tukemiseen, on kyseessä tietenkin kansaneläkelaitoksen ja äänestäjien valvonnassa oleva asia.

Se, onko Kontula avoliitolainen vai avosuhteinen, on tietenkin asia, joka kuuluu kertoa kansanedustajaehdokkaankin Suomen kansalle avoimesti ja rehellisesti niin kuin Matti Vanhasenkin asiat.

No joka tapauksessa tähän menneessä lapsilla on kahdet isät.

kalkkis

Lukekaa "machdevelop"in teksti asiasta! Lisää tällaista!
US-kirjoitukset ovat vaarassa leimautua pelkiksi parjaus- ja vihakirjoituksiksi. Ironia ja asiallisuus ovat kautta aikojen olleet parhaita ja tehokkaimpia tapoja epäkohtia käsiteltäessä.

tapio_o_neva

Haalarimies ei kelvannut...
---
Erään kerran vuosia sitten istuin ystävättäreni kanssa viehättävässä lounasravintolassa. Seuralaiseni mentyä hakemaan meille kahvia nousi viereisessä pöydässä aterioinut huoltomies ja tuli luokseni. Hän pahoitteli häiriötä, kertoi pitävänsä minua hyvin kauniina ja tiedusteli, tarvitsisinko kyytiä jonnekin. Hän oli autolla liikkeellä.

Hämmennyin. En ollut nuorenakaan sellainen kaunotar, joille miehillä on tapana tehdä ehdotuksia lounasravintoloissa. Yllättäen tarjottu seikkailu houkutti. Toisaalta hätäilin, että ystäväni palaisi pian kahvikuppien kanssa: mitä hän oikein ajattelisi, jos löytäisi minut jakelemassa puhelinnumeroita tuntemattomille haalarimiehille?

Mies oli hyvin komea, sillä lailla karusti kuin jotkut duunarimiehet ovat. Kevät oli hyvin kaunis, ikkunan takana paistoi aurinko ja purot solisivat. Minä olin nuori ja sitoutumaton, siis vapaa tekemään mitä halusin.

Sanoin: ”Ei kiitos, olet huomaavainen, mutta minulla on lyhyt kävelymatka.” Vastasin näin siksi, että olin todellakin menossa ihan viereiseen taloon ja olisi ollut hölmöä pyytää kuljetusta. Mutta totta puhuen sittenkin enemmän vaikutti se, etten halunnut näyttää ystävättäreni silmissä kevytkenkäiseltä.

Tapaus oli opettavainen. Sen myötä oivalsin, etten suinkaan elä missään vapaan seksin ihmemaassa. Tiukan paikan tullen, kun on tehtävä nopeita ratkaisuja, ryömii jostakin liskoaivojen perältä siveyden ohjelmistokoodi.

Naisen elämässä seksuaalinen pidättyvyys on vuosituhansien ajan liittynyt turvallisuuteen. Kyse ei ollut vain raskauteen ja tauteihin liittyvistä riskeistä, vaan naisen seksuaalisuutta on johdonmukaisesti kontrolloitu ja rikkeistä langetettu jopa kuolemantuomioita. Vielä 1900-luvulla seksuaalinormeja vastaan kapinoivia naisia suljettiin "oman edun vuoksi" ja "suojelun tarpeesta" joukoittain mielisairaaloihin ja muihin suljettuihin laitoksiin. Jos esimerkiksi harjoitti avioliiton ulkopuolista seksiä useiden miesten kanssa, oli vaarassa joutua huoltopoliisin ja muiden viranomaisten kontrollitoimien kohteeksi.

Tällainen traditio ei häviä yhdessä eikä kahdessa sukupolvessa. Edelleen teinitytöt tekevät valintoja ja rajaavat toimintaansa välttääkseen huoran leimaa. Edelleen minäkin, emansipoitunut aikuinen nainen, laitan vaistomaisesti jonkin epämääräisen ”maineen” konkreettisen hauskanpidon edelle. Niin syvään on juurtunut pelko siitä, että aktiivinen seksuaalisuus merkitsee vaaraa: pilkkaamista, hylkäämistä, tärkeiden ihmissuhteiden menetystä ja kuolemaa. Vaikka tarjous oli houkutteleva, ei lounasravintolan huoltomiehellä ollut mitään mahdollisuuksia.

Entäpä jos olisinkin vastannut toisin, mitä hirveää siitä olisi seurannut? Ystävättäreni olisi puistellut päätään, pahimmillaan ehkä soittanut jollekulle ja kertonut olevansa hieman huolissaan minusta. Nykyään naisen seksuaalisuutta sidotaan kevyin silkkiköysin, mutta sekin riittää, jos vanhasta muistista kuvittelemme ne rautakahleiksi.