Lauantai 21.10.2017

Poliisi: Näin tyhmiä suomalaiset ovat Huuto.netissä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.4.2010 14:54
Päivitetty: 
14.4.2010 15:12
  • Kuva: Huuto.net kuvakaappaus
    Kuva
    Poliisin mukaan hyväuskoisia uunotetaan nettihuutokaupoissa.

Faktakulma

Huijattu, ota yhteyttä poliisiin

Netissä oleviin positiivisiin kommentteihinkaan ei kannata poliisin mukaan varauksetta luottaa.

Voihan huijari siellä kehua itseään luotettavaksi kauppakumppaniksi. Ainoa varma tapa välttää petetyksi tuleminen on suorittaa maksu vasta sitten, kun on saanut tuotteen käsiinsä ja todennut sen sellaiseksi kuin kauppaa tehtäessä on sovittu.

Jos petetyksi joutuu, on rikosilmoituksen teko poliisin mukaan paras ratkaisu. Ilmoittamatta jättäminen tai jo tehdystä ilmoituksesta luopuminen mahdollistaa tekijän rikollisen toiminnan jatkumisen.

Poliisi paljastaa suomalaisten toimivan välillä järjettömän typerästi nettihuutokaupoissa.

Poliisin mukaan on paljastunut tapauksia, joissa ostajaehdokas on huutanut tuotteen jopa kalliimmalla kuin sen olisi saanut kaupasta ja sitten vielä onnistunut asioimaan huijarin kanssa.

Onpa joku näppärä laittanut automaattikorotuksenkin huutoihinsa ja näin huutanut itseään vastaan ja saanut myyntihinnan kohoamaan korkealle.

Poliisin mukaan välillä lähipiiristäkin löytyvät kaverit huijaavat hyväuskoisia. Tällöin on luovutettu käyttäjätunnuksia, salasanoja ja jopa oma tietokone tai kännykkä toisen käyttöön.

Varsinais-Suomen poliisi on selvittänyt turkulaismiehen nettipetossarjan, jossa huijattiin 35 ihmistä ja rikoksella saadun hyödyn määrä nousi liki 6500 euroon.

Huijaukset tehtiin Huuto.net- ja Nettimarkkinat -sivustoilla. Rikoksentekijä erehdytti ostajat maksamaan rahat tuotteista ennakkona tililleen, jonka jälkeen yhteydenpito katkaistiin. Eniten kaupaksi meni matkapuhelimia sekä pelikonsoleita.

Vastaavanlaisia petoksia ja petossarjoja tulee Varsinais-Suomen poliisin tutkittavaksi vuosittain lähes 400.

Faktakulma

Huijattu, ota yhteyttä poliisiin

Netissä oleviin positiivisiin kommentteihinkaan ei kannata poliisin mukaan varauksetta luottaa.

Voihan huijari siellä kehua itseään luotettavaksi kauppakumppaniksi. Ainoa varma tapa välttää petetyksi tuleminen on suorittaa maksu vasta sitten, kun on saanut tuotteen käsiinsä ja todennut sen sellaiseksi kuin kauppaa tehtäessä on sovittu.

Jos petetyksi joutuu, on rikosilmoituksen teko poliisin mukaan paras ratkaisu. Ilmoittamatta jättäminen tai jo tehdystä ilmoituksesta luopuminen mahdollistaa tekijän rikollisen toiminnan jatkumisen.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Mitä sitten, jos on "pettänyt" itseään huutamalla omaa korotusauttomaattia vastaan? Pitäisikö tehdä rikosilmoitus itseään vastaan - vai pikemminkin omaa tyhmyyttä vastaan?

Itse on huutonetistä ostanut kalliimmanpuoleistakin tavaraa eikä ole kertaakaan joutunut pettymään.

X

Ei niin että vastaanottaja saa paketin kotiinsa ja pohtii viittiikö sitä maksaa ja milloin maksaa.

Ainoa turvallinen tapa kalliissa tavaroissa on postiennakko. Vastaanottaja saa tuotteen vasta maksettuaan sen postitoimipaikan kassalla ja rahat ohjautuvat myyjän tilille.

Onko muutaman euron postiennakkolisä kallista ja muodostuuko siitä kynnyskysymys? Jos on niin taitaa olla rahoille tärkeämpiäkin käyttötapoja. Esimerkiksi vuokranmaksu.

Älkää missään tapauksessa lähettäkö tavaraa niin että sovitte suullisesti maksusta. Siinähän odottelette rahojanne kun maksupäässä tuli "yllättäviä menoja".

Vieras

Paketti voi sisältää mitä sontaa tahansa. Sitä pakettia et saa aukaista ennenkuin olet sen lunastanut. Jos paketti on tyhjä tai sisältää romua voit ainoastaan tehdä sen rikosilmoituksen.

Kyllä se pitää tarkistaa, että myyjä on todellinen henkilö ja puhelinnumero ja osoite ovat olemassa, sekä, että siellä asuu se kuka väittää asuvansa.

Kalliimpia tavaroita ostettaessa myyjän nimen perusteella kysytään numero numerotiedustelusta ja katsotaan, että osoite on sama mitä myyjä väittää. Tämä siksi, että perinnän voi tarvittaessa suorittaa myös itse tai parin kaverin toimesta. Myyjälle myös soitetaan ennenkuin ne rahat tilille maksetaan.
Tämä hillitsee myyjän kusetushaluja, kun myyjä tietää, että hänen olinpaikkansa on tiedossa.
Ja toki myyjältä tiedustellaan onnistuuko nouto paikanpäältä. Jos ei onnistu, niin sitten unohtakaa koko homma.

Vieras

Sen paketin on jo vuosia saanut avata ennen maksamista, kunhan vaatii että myyjä kirjoittaa siihen pakettikorttiin että saa avata ennen maksamista. Ja jos rehellisesti toimitaan niin miksipä ei kirjoittaisi.

hsa

Oletko itse ikinä ollut myyjänä? Minulla on yli 50 ostajaa maksanut tilinsiirrolla suoraan tililleni, kaikki tyytyväisiä. Ei ikinä postiennakkoa.

Toinen joku tahallaan ärsyttämisen tai kilpailun muoto on tilata juuri postiennakolla. Sinä maksat muutaman euron lisää, ja tuote on siellä on postissa pari viikkoa, kun ostajaa ei yhtäkkiä enää kiinnosta. Hän ei kerro sinulle, eikä postille asiasta mitään. Sitten omaa aikaa ja vaivaa kuluu tälläiseen.

Olen myynyt ja ostanut vaikka mitä huuto.netissä (mm.pyörän). Ainoastaan kerran myyjä ei jaksanut vastailla sähköposteihin, niin purin kaupan. Negatiivista palautetta en ole antanut ikinä.

Yli kauppahinnan olen maksanut Duploista, joita ei enää saanut kaupasta (vanha malli) ja poika oikeasti halusi. Tämä 8e (kokonaishinta) ei ole minulta kyllä pois, kun säästää aikaa ja vaivaa. En kyllä 300e konsolia ostaisi huuto.netistä.

Lisäksi joutuu sietämään "Haluatko vaihtaa vanhoihin kumisaappaihini?" -tyylisiä kyselyitä.

Mutta positiivinen palvelu kaikenkaikkiaan, mukaan vaan!

Old member

Huutonetin ongelmana on se, että kuka vaan voi tehdä joukon uusia tunnuksia tekaistuilla yhteystiedoilla ja antaa palautetta itselleen. Näin syntyy joukko "luotettavia" tunnuksia, jotka voisivat käytännössä tehdä kymmenien tuhansien petokset yhden viikon aikana. Tätä ei voi estää mitenkään muuten, kuin pakollisella tunnistautumisella. Tähän huutonetin omistaja (Sanoma Digital) ei suostu, koska silloin menetettäisiin joukko käyttäjiä ja mitä enemmän käyttäjiä (muka) on, sitä enemmän mainostuloja.

Täysin sama logiikka toimii huutonetissä rellestävien jobbarien kanssa: niitä ei suostuta millään sulkemaan järjestelmästä, vaikka toiminta on todistettu 100% laittomaksi ja myyjillä olisi liiketoimintakielto päällä. Pakko pitää myynnissä jopa kymmeniä tuhansia uusia kohteita sellaisilla myyjillä, jotka tilaavat kamaa Kiinasta halvalla ja myyvät sitä ammattimaisesti ilman veroja. Näin saadaan sivustolle lisää ostajia, jotka tietämättään kannattavat tätä veronkiertoa. Ja mikä on Sanoma Digitalin vastuu asiassa? Ehkä heitä voitaisiin epäillä avunannosta törkeään veropetokseen, koska huutonetin ylläpito tahallisesti ja tietäen sallii tämän laittoman toiminnan ja estää muiden rehellisten käyttäjien mahdollisuuden sulkea nämä myyjät pois järjestelmästä. Asiasta on näyttöä vuosien ajalta, joten kirjallisia todisteita oikeudenkäyntiin kyllä riittää.

hanari

Yksi huijaustapa on tällainen: Olet huutamassa jotain ja kauppa menee ohi. Saat puhelinsoiton missä joku lupaa saman tavaran samalla hinnalla kuin se meni, jos maksat summan tietylle tilille. No rahat siinä menee ja tavaraa ei tule. Puhelinnumero on prepaid ja pankkisalaisuus estää pankkia kertomasta saajan nimeä. Poliislle on turha vaikertaa alle 100 euron petoksesta ja homma saa jatkua.

t_tulppu

Myyjänä kannattaa hyväksyä vain tilisiirto ennakkoon tai postiennakko.

Itselleni sattui yksi huutaja, joka heti listauksen sulkeuduttua meilasi, ettei voikaan maksaa kuin 2 viikon päästä kun "auto hajosi ja rahat menee korjaukseen". No onneksi silti maksoi, mutta vastaisuudessa, ellei maksua kuulu 5 pv kuluessa, laitan tavaran uudelleen myyntiin ja laiska huutaja saa nega palautteen.

Älkääkä hyvät ihmiset huutako, jos myyjällä on 0 palautetta tai edes alle 10, jos muutamaa euroa kalliimmasta tavarasta on kyse.

Uusille myyjille neuvoksi, että palautemäärä on se luottamusmittari. Sinun on ensin vain itse huutamalla ja ostamalla saatava palautteesi sellaiselle tasolle, että voit realistisesti alkaa myydä = joku uskaltaa sinulta huutaa.

Nimim. >80 palautetta 100%

Entinen Huuto.netin käyttäjä

Huusin Huuto.netistä pujottelusukset. Kun kaupan voimassaoloaika oli sulkeutunut ja 5 minuuttia huudostani oli kulunut, kauppa sulkeutui niinkuin pitikin, ja minun tarjoukseni oli korkein. Kuitenkin noin 10 minuutin päästä joku toinen olikin saanut tarjotuksi korkeamman hinnan. Ilmoitettuani virheellisestä toiminnasta Huuto.net'iin, he totesivat ohjelman todellakin toimineen virheellisesti, mutta sopimusehtojen mukaan he eivät vastaa kennellekään yhtään mistään. Harmittiko?