Lauantai 21.10.2017

Tässä se on: Lista Vanhasen kaikista ”unohduksista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.4.2010 17:33
Päivitetty: 
14.4.2010 17:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    "Ei mielikuvaa". Tuttua tekstiä Vanhasen suusta.

Pääministeri Matti Vanhanen on koko vaalirahakohun ajan kannattanut rahoituksen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Omasta rahoituksestaan Vanhanen on kertonut vaihtelevasti. Varsin usein on kuultu, ettei hän muista tai ole tiennyt siihen liittyviä seikkoja.

Toukokuu 2008: "Ei tiedä, kuka tuki"

Vanhanen tempautui vaalirahakohuun, kun Ideapark-liikemies Toivo Sukarin yhteys Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykseen (KMS) paljastui. Yhdistys oli rahoittanut Vanhasen vaalikampanjaa. Hän oli blogissaan kannattanut Ideaparkin rakentamista Vihtiin. Syntyi mielikuva, että rahoittaja oli maksanut pääministerin myötämieliseksi itselleen.

Vanhanen puolustautui vakuuttamalla, ettei hän tiennyt Sukarin tai yhdistyksen muiden rahoittajien nimiä. Hän sanoi jääneensä käsitykseen, että KMS:n takana on "parikymmentä" liikemiestä.

Touko-kesäkuu 2008: Kiisti kiistäneensä Forsiuksen suosittelemista

Ilta-Sanomat yhdisti Merikukka Forsiuksen (ex-vihr., nyk-kok.) KMS:ltä saaman tuen Vanhaseen. Heidän huhuttiin vaalien 2007 alla seurustelevan keskenään. Aluksi Vanhanen kiisti, että olisi "suositellut rahaa toiselle puolueelle". Forsiuksen jo vahvistettua asian Ilta-Sanomille Vanhanen myönsi antaneensa Forsiuksen nimen KMS:n vaalirahaa jakaneelle Tapani Yli-Saunamäelle. Vanhanen sanoi tulkinneensa, ettei häneltä alun perin kysyttykään Forsiuksen rahoituksesta, vaan kysymys tehtiin "yleisellä tasolla". Hän siis kiisti kiistäneensä Forsiuksen suosittelemista.

Kesäkuu 2008: "Ei mielikuvaa tapaamisesta"

HS kertoi, että KMS:n taustalla olikin vain muutama liikemies yhtiöineen, ei pariakymmentä. Lehti nimesi Sukarin, Kyösti Kakkosen ja Nova Groupin toimitusjohtaja Yli-Saunamäen.

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Gustafsson kysyi eduskunnan kyselytunnilla, oliko Vanhanen osallistunut Yli-Saunamäen ja puoluesihteeri Korhosen kanssa tammikuussa 2007 pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa tilaisuuteen, jossa käsiteltiin KMS:n toimintaa ja ehdokkaiden tukemista.
-Ei minulla ole mielikuvaa tällaisesta tapaamisesta, vastasi Vanhanen.

Kesäkuun alku 2009: Tapaaminen muistuu mieleen

MTV3 paljasti salaisen muistion, jonka mukaan Nova Group maksoi vuonna 2007 lähes 125000 euroa keskustalaiselle Menestyvä Suomi -yhdistykselle. Vanhanen tunnusti tienneensä Novan tuesta keskustalle. Kuva tarkentui pala palalta:

12. 6. Vanhanen kielsi tietävänsä yksittäisiä summia.

15. 6. hän sanoi tienneensä tuen suuruusluokan, muttei täsmällisiä summia.

16. 6. hän myönsi HS:lle tavanneensa Yli-Saunamäen ja Nova Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtajan Arto Merisalon Kesärannassa 2007. Euromääräkin oli palannut mieleen: Yli-Saunamäki ja Merisalo olivat lupailleet keräävänsä noin 200000 euroa keskustalle.

Kesäkuun loppu 2009: "Puhun totta, kaikkea ei voi muistaa"

SDP:n Gustafsson syytti Vanhasta valehtelusta. Vanhanen suuttui ja puolustautui eduskunnassa sillä, että kesällä 2008 oli kysytty KMS:stä eikä Novasta.

HS kertoi 22. kesäkuuta, että KMS:n napamiehiä oli kestitty Kesärannassa myös vuoden 2007 vaalien jälkeen. Kun Vanhaselta kysyttiin, miksi hän vuotta aiemmin väitti, ettei tiennyt mitään tukijoistaan, hän selitti kysymysten tuolloin koskeneen vain omaa kampanjaansa, ei puolueen rahoitusta.

-Minä puhun totta. Kaikkea ei voi aina muistaa. Ja jos en muista, sanon, etten muista, Vanhanen selitti.

Syyskuu 2009: Ei tietoa Nuorisosäätiön tuista

HS ja Iltalehti uutisoivat Raha-automaattiyhdistyksen rahoittavan Nuorisosäätiötä, joka oli tukenut Vanhasta mm. presidentinvaaleissa. Säätiön puheenjohtajanakin toiminut Vanhanen kiisti myöntäneensä itselleen vaalitukia. Hän sanoi, ettei edes tiennyt saamiensa tukien määrää.

Heti perään Ylen Silminnäkijä-ohjelma syytti Vanhasen saaneen ilmaisia rakennustarvikkeita yhtiöltä, joka urakoi Nuorisosäätiön kohteita. Pääministeri kiisti raivokkaasti ja vaati lisätodisteita, muttei halunnut viedä asiaa oikeuteen.

Huhtikuu 2010: "En painanut nimiä mieleen"

HS toi esiin todisteita, joiden mukaan Vanhasen on täytynyt tietää, ketkä ovat KMS:n takana. Lehden julkaisemassa sähköpostissa Vanhasta onnittelivat KMS-tiiminä Merisalon, Yli-Saunamäen, Kakkosen ja Sukarin lisäksi Tokmannin Seppo Saastamoinen, Motonetin Lauri Juntunen, Suomi-Soffan Toivaiset sekä Palmbergin Risto Bono.

Vanhanen sanoi, ettei hän ole painanut nimiä mieleen, ja uskoneensa perustellusta syystä tukijajoukon olleen isompi.

-Minulle oli itse asiassa pettymys, että kaiken käsittelyn jälkeen selvisi, että se olikin vain tämä pikkuporukka.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Typerää kaivella näitä poliitikkojen asioita, harva voi edes kuvitella kuinka paljon pääministerillä on muistettavaa kun pitää tietää jokaisesta mahdollisesta aiheesta. Korkeassa asemassa oleva poliitikko on kiinni työssään ympäri vuorokauden, vapaata ei ole ja media kyttää jokaista liikettä. Pääministerin työhön ei moni Suomessa kykene eikä useimmilla olekaan muuta muistettavaa kuin se mäyräkoira kaupasta, helppo huudella pienessä kännissä monitorin takaa kun ei tarvitse vastata puheistaan.

Luoti

Niin kauan kuin se on kansanedusta/ministeri, niin korruptio ym. lahjusepäilyt pitää kaivaa esiin. Typerää edes väittää muuta.
Ja sama koskee myös näitä muita roistopuolueiden edustajia, nimilista on pitkä!

Teppo Vanamo

Kyllä Matti unohteli asioita jo paljon ennen 2000-lukua. Toimittaja voisi saada mielenkiintoista aineistoa käymällä pikku maakuntamatkalla Nurmijärvellä...

Vaikka siellä kunnan arkistossa on varmasti siivoiltu varsin ahkerasti, lienee jotain jäänytkin...

Saattaisi joku sen ajan kunnallispoliitikoista vielä muistaakin sen ajan menoa...

...tämähän on vaan täytemaata...

KK

Miten tukimetsikössä kasvanut voi edes elää tuitta. Luultavimmin kaikki puolueiden edustajat kumpuaa puolueiden tukiyhdistyksistä, tai puolueden virkamandaateilta. Luulen, että Martin Saarikanas saattaisi olla viime vuosien ainoa kansaedustaja joka voi ajatella itsenäisestiilman tukioitaan. Jos olisin ollut espoolainen olisin äänestänyt häntä. Olisi hienoa jos joku todella näkisi vaivaa ja selvittäisi miten paljon tuia Suomessa politiikot järjestelee yhdistyksilleen ja miten paljon niitä pyöräytetään takaisin vaalitukina.

Vieras

Onneksi Suomella ei ole ydinaseita eikä Matilla ole siten mahdollista laukaista niitä. Nimittäin miehellä on ikäisekseen noin kamalan huono muisti ettei hän varmaan muistaisi edes aloittaneensa kolmatta maailmansotaa. Entisessä Neuvostoliitona iäkkääämpien valtiomiesten muisteissa ei koskaan tiedetty olleen mitään vikaa, vaikka sotatila olikin usein lähellä.

KMa

Tässä samalla kun tätä muistijuttua on väännetty ja se kovin pahaksi havaittu että mikä mahtaa olla Suomen tulevaisuus sillä Suomen koulut ovat täynnä lapsia jotka eivät muista joskus edes käydä koulua puhumattakaan että tekisivät tehtävänsä ajallaan.

Ja mikä pahinta päivittäin tapaan ihmisiä jotka ovat unohtaneet monta asia mitä olisi pitänyt tehdä.

Tämänkin jutun kirjoittajien mukaisesti on pakko tulkita että tämän päivän kouluaiset ovat pelkkiä valehtelijoita puhumattakaan aikuisista, sillä eikö kaikkia unohtajia pidä kohdella saman arvoisesti ja samalla tavalla? No jos ei halua toimia eettisesti ja moraalisesti oikein nini eihän toki sillin tarvitse itse toimia siten mitä toiselta vaatii.

Olen varmaan yksi näistä valehtelijoista sillä suoraan sanoen itse en muista esim. vuoden takaisen kokouksen osallistujia tarkasti vaikka kyseinen ryhmä tekee kokouksia lähes kerran vuodessa läpi vuoden, aina hieman erikokoon panolla eri esteiden takia. Olen siis petollinen ja huono ihminen minut varmaan pitäisi potkaista työpaikastani pellolle.

Kuka kannattaa että potkujen syy saa tai pitää olla se ettei muista mitä vuosi pari sitten tapahtui, sillä tuolla perusteella on tässä vuoden päivät ehdotettu Matille potkuja. Kai sama sääntö koskee kaikkia eikä vain yhtä;) ;)

teijo kare

on sa nyt vaikeeta saada yhtä pääministeriä pois pallilta.
taitaa olla aika puhtaat jauhot pussissa kun ei taho
onnistua media sirkus tehtävässään.
niin saatais uudeksi pääministeriksi nenästä vedettävä
punertava korvantaukset märkänä juoksenteleva sätkynukke.
niin kuin edellinen "jyrähtelijä",ja köyhät kyykkyyn,
maksumiehiksi.
kiitos vanhaselle,saanut tervehdyttävää lepoaikaa tasavallan
köyhimmille.
hävetkää äveriäät,ei teiltä raha lopu,mutta järki jäätyy.