Tiistai 24.10.2017

Epäluulo jäi Suomeen: ”Nörttejä pidetään kouluampujina”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.4.2010 07:27
Päivitetty: 
15.4.2010 07:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva
    Joukkosurmien jälkeen paikkakunnat valtasi yhteisöllisyys, mutta pian sen tilalle tuli epäluulo.

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat ovat aiheuttaneet molempiin yhteisöihin epäluuloisen ilmapiirin, Turun Sanomat kirjoittaa.

Turun yliopiston sosiologian laitoksella käynnissä olevassa tutkimuksessa selvitetään kouluampumisten vaikutusta sosiaalisiin suhteisiin paikkakunnilla. Molempiin yhteisöihin on lähetetty kahdesti kyselykirje 700 ihmiselle.

Joukkosurmien jälkeen yhteisöissä vallitsi järkytys. Shokkivaihe lisäsi yhteisöllisyyttä paikkakunnilla. Vähitellen levisi kuitenkin epäluuloinen ilmapiiri.

-Nuorten kesken ennen nörtteinä pidettyjä kavereita on alettu pitää mahdollisina kouluampujina, tutkimuksen johtaja, taloussosiologi Pekka Räsänen kertoo.

Erityisesti lasten ja vanhempien välit ovat kiristyneet.

-Tapahtumat näyttävät hyvin selvästi nostaneen esiin vastakkainasetteluja: riidellään kotiintuloajoista ja siitä, kenen seurassa saa olla, kertoo Räsänen.

Jokelan ja Kauhajoen vanhemmat pitävät internetiä suurena syynä tapahtumiin.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

vinbju

Nuo kateelliset typerykset, ovat kouluampumisten katalysaattoreita. Koulukiusaamiseen puuttuminen olisi parasta ehkäisyä nörttien kostolle. Itsekin aikoinaan pikkupoikana olin koulukiusattu, kunnes kehitin viekkaita tapoja kostaa ja tehdä näistä koulukiusaajista naurunalaisia. Turpiini sain näistä viisuista ja sloganeista, mutta viimeisen naurun sain aina minä.
Sodan muistot olivat liian tuoreita silloin, jotta olisi ryhdytty koulussa ammuskelemaan ja räjäyttelemään.
Ei asekielto estä väkivallan leimahdusta, omatekoiset räjähteet ovat ihan liian helppoja tehdä, kiusaajan mopon sabotointi onnistuu hetkessä. Kukkahattutätimentaliteetti rajoituksineen ja kauhisteluineen osoittaa vain kukkahattutätien omaa typeryyttä ja on täysin tuubaa.

Vieras

Totta. Kukkahattuilu ei tässä auta mitään.

Tekovälineeksi riittää myös teräase. Eräs sivusto pitää "top" listausta koulusurmista. (Juu on mautonta..)

Tältä listalta kuitenkin paljastuu aasialainen surmaaja joka aiheutti enemmän kuolemia kuin kupmikaan kotimainen, ja hänellä oli muistaakseni iso veitsi ja joku muu teräase, ei kuitenkaan minkäänlaista ampuma-asetta.

Koska tälläiset teot onnistuvat melkein millä tahansa astalolla, jolla toisesta hengen saa karkaamaan, ei säännöt ja lakimuutokset auta mitään. Vai unohtiko kukkahatut, että se tappaminen oli jo ennen heitäkin kiellettyä?!

Koulukiusaamiseen sekä mielenterveysongelmiin ( johtui sitten kiusaamisesta tai ei ) tulisi puuttua. Lain muutokset kun ei paranna kumpaakaan noista.

Ilkka Luoma

[ ... syyttömänä syntymään... - tunnetun laulun mukaisesti. Meillä monilla on vähintään kuva itsestämme, kun olimme kaksivuotiaita. Pieninä lapsina olimme kaikki syyttömiä, vilpittömiä ja uteliaita - hellyttävällä katseella huomiseen vanhempien uskoen lujasti tulevaisuuteen..., mutta mikä on mennyt vikaan? Missä ovat perussyyt ajelehtimiselle, irtautumiselle ja väkivallalle huutona jostain sellaisesta, mihin ei normaalilla tavalla saatu apua ... ja lopulta raaka todellisuus huudettiin internetin läpi koko maailmalle ... ]

Alla kirjoitus 11.11.2007 lyhentämättömä Terho Pursiaiselle vastineena arveluihin, että koululaitoksessamme olisi jotain, joka johdattelisi syihin syviin...
Pelko huomisen tuntemattomuudesta konkretisoitui Jokelassa yhdeksälle ihmiselle lopullisella tavalla

----- Original Message -----
From: Ilkka Luoma
To: [email protected]
Cc: [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected]
Sent: Sunday, November 11, 2007 10:48 AM
Subject: JULKINEN VASTINE: HS 10.11./Vieraskynä - Terho Pursiainen - "Kotona ja koulussa oltava aikaa keskustella elämän peruskysymyksistä"

Hyvä Terho Pursiainen,

[ media on ottanut aktiivisen roolin pysäyttäen pohtimaan maailman menoa, mutta unohdammeko jotain? ... ]

Luin Vieraskynä kolumnisi Helsingin Sanomista. Kiinnitin huomiota kouluun ja koulujärjestelmään osoitettuihin sanoihin - mm. teemoihisi 1-3. --- Ei kukaan epäile, etteikö koulujärjestelmää voisi enemmän parantaa ja kehittää yksilöä ja ryhmää huomioivaan suuntaan. Tänä päivänä opettajat työskentelevät niistä olosuhteista, mitä eduskunnan määräämät lait ja päätökset mahdollistavat kuin myös annetuista lähtökohdista, kuinka opettajia on itseään koulutettu. Opettajat suureksi osaksi ovat myös itse vanhempia.

Tuntui surulliselta, kun löydettiin arvostelua kouluun ja sen kautta epäsuorasti opettajiin. Tuntui edelleen - lukiessani tekstiäsi pidemmälle - vieläkin surullisemmalta, kun aihetta ei koettu laajempana, esimerkiksi nähden tätä päivää perheasiana - asiana, jossa vanhemmilla on oma vastuunsa niin kasvatuksena kuin esimerkin antajina. Tämä ei ole syytös, tämä oli vain huomio, koska tunnen useita opettajia henkilökohtaisesti ja tiedän heidän tekevän parhaansa olosuhteissa, joihin he eivät ole pystyneet kaikin tavoin vaikuttamaan.

Yhteiskunnan ja nimenomaan perheiden ja meidän vanhempien olisi syytä pysähtyä katsomaan omaa esimerkkiä, mallia ja tekoja sekä tapoja. "Kaiken luoja" on nimenomaan tarkoittanut vanhemmat huolehtimaan maailmaan tekemänsä lapset sellaisilla ominaisuuksilla, mitä luomamme yhteiskunta heiltä toimijoina edellyttäisi. Tämäkään ei ole syytös, vaan huomio ajassa.

Kirjoitukseesi oli vastattava, koska nyt on se aika, jolloin on pysähdyttävä miettimään kaikkinensa arvomaailmaa, missä elämme, miten elämme ja mihin tähtäämme. Koulu on yksi osa kehittyvän nuoren maailmaa, ja sen takana ovat me - me aikuiset, jotka luomme järjestelmiä tavallamme hyvää tarkoittaen. Virheitä teemme päätöksissä, koulussa, kuten kotona ja esimerkeissämme, mitä tuomme lapsillemme tarjolle tahtoen sekä tahtomattamme.

Lopuksi olisi muistettava, että jokainen meistä on ollut viaton, hellyttävä ja tunteisiin vetoava syntymänsä hetkellä. Suurimmaksi arvoitukseksi meille kohtaantuu ymmärtämättömyys, miksi tuon viattoman syntymähetken ja lapsuusajan jälkeen tapahtuu niin odottamattoman suuria muutoksia kehityksessämme, että saamme niittää sitä satoa mitä on kylvetty.

Alla uusinta mielipide syyskuulta 2006 - tuolloin nuorten ja nimenomaan nuorten poikien tilannetta pohdittiin ja medioitiin arvovaltaisista lähteistä - ja se kirvoitti aikanansa tuon alla olevan mielipidekirjoituksen, jota ei ole millään lailla tähän tapahtumaan muutettu jälkeenpäin.

Syvin osanottoni lähimmäisensä menettäneille.

Toivotan huomioivaa lähimmäisen ymmärrystä, osallistumisen ja kuuntelun taitoa - nähden meidät vanhemmat yhdeksi osaseksi maailman järjestystä,

Ystävällisesti,

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.vuodatus.net
.....................................................

Alla edellä mainittu uusinta mielipidekirjoituksesta, joka lähetettiin myös YLE/A-zoomiin alustukseksi ennen ohjelman alkamista.

----- Original Message -----
From: Ilkka Luoma
To: [email protected]
Cc: [email protected]
Sent: Friday, November 09, 2007 9:06 PM
Subject: UUSINTA MIELIPIDE: Nuorten pahoinvointi voi kärjistyä äärimmilleen - eräs raja saavutettiin Jokelassa
_____________________
Suomi sai oman koulutragedian - pelko huomisen tuntemattomuudesta konkretisoitui Jokelassa yhdeksälle ihmiselle lopullisella tavalla.

Pinnan alta työntyi esiin ilmiö piikkinä, ... pinnan alle jääden paljon epätoivoa, osattomuutta ja ryhmässä yksinäisyyttä. Syihin on aina seuraukset. Syitä ei osata usein katsoa, ennen kuin seuraus on käsillä. --

Mielipideuusinta mitään muuttamatta tai lisäämättä syyskuulta 2006:

........................
Nuorten pahoinvointi vanhempien tavoitellessa hyvinvointia

Valtakunnan yritysasiamies Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila avasi avatun keskustelun nuorten poikien/ miesten syömishäiriöistä, osallistumattomuudesta ja "tekemisen osaamattomuudesta". Aihe on ollut tuttu sosiaaliviranomaisille, opettajille ja poliiseille. Nuorten etsiessa itseään ja osallistumista, vanhemmat juoksevat hyvinvoinnin perässä etsien maallista vaurautta ja kulutusvoimaa. Kaikki kuitenkaan eivät ole pahoinvoinnin kierteessä. Nyt olisi aiheellista etsiä syitä ja vaikuttimia kuin vain ainoastaan todeta. Ei vain osa pojista, vaan myös osa tytöistä, ovat nykypäivän markkinamekanismin kulutusjuhlatäyteisessä neuvottomuudessa, mitä tekisi huomenna.

Markkinakoneisto syytää mainoksia kaikilta "kanavilta" suurentaen ruoka- ja näyttämishalua. Kauppoihin tunkee entistä suurempia pakkauksia, jykevämpiä autoja ja masiivisempia pihagrillejä. Kulutus on "loputtomassa" suurenemiskierteessä kuluttavan silmän ihaillessa vauraampaa ja näyttävämpää ehostusta osoittamaan perheen kykyä osallistua kysyntäkilpailuun. Vanhempien juostessa ostovoimahankinnan perässä, jäävät useasti perheen lapset, niin pojat kuin tytöt vaille perheosallistumista. Tarjolla on sen sijaan useasti runsaat viikkorahat, joilla itsellistä ja omaehtoista mainosvaikutteista kulutuskäyttäytymistä harjoitellaan vanhempien esimerkin mukaisesti.

Pitkän elämänkokemuksen onnekseen saanut maalaistalon tyttö kertoi nuoruutensa kulutuksen olleen ongelmatonta, koska raha, joka mahdollisesti hankittiin, annettiin äidille ja isälle, niillä he mm. lyhensivät lunastetun torpan vuosimaksuja. Vapaa-ajan ongelmia ei ollut, koska perheen yhteiset työt täyttivät päivittäisen elon. Osallistuminen oli perhe- ja sukukeskeistä.

Yhteisöllisyys oli voimaa sekä turvaa mm. kyläyhteisönä, jossa esimerkiksi omat kylähullu-humoristit hoidettiin koko kylän voimin. Nuoruuden tarinoita kertonut, nykypäivää tiiviisti seuraava "maalaistalon tyttö" oli syntynyt tyypillisissä suomalaisissa maaseudun oloissa 1923. Hän ymmärsi muuttuneen maailman, muttei juurettomuutta, joka näkyi suruna ja välinpitämättömyytenä nuorten kasvoilta. Elettävä vuosi 2006 sisältää nuorillemme vaikutteita mainoksista, kaduilta, näyttämisenhalusta ja katu-uskottavuudesta. Nuorelle useasti oma jengi on samaistumista, hyväksyntää ja yhteenkuuluvuutta.

Vanhempien aika menee töissä, ylitöissä, neuvotteluissa, golf-kentillä ja pitkillä työmatkoilla. Isän ja äidin uraputki säilyy tärkeänä, koska ulkoisten näyttämisvälineiden, elämän arkipäivän helpotteina ja vaivattomuutena vaativat lisääntyvää kulutuskykyä. Sitä saadaan "ahkeroimalla ja uutteroimalla" entistä pidempään, työhuoneen valojen palessa vielä yömyöhään. Työ on sitonut tekijänsä työyhteisöön ja oma kotiyhteisö on jäänyt vaille riittävää huomiota. Pelkkä viikkoraha, mopo, PC, netti, kuukausittain vaihtuvat vaatteet ja kahvila- ja elokuvarahat eivät riitä.

Nuoret odottaisivat omien vanhempien esimerkkiä, olemista malleina tulevaan. Mallin annoksi ei riitä levenevä ja nelivetoistuva auto, suurempi vene, rannalle kurkottuva talo, vaan malliksi sopisi elämän kokemusta keränneen "maatalon tytön" muistelo omasta nuoruudesta soveltaen sitä nykypäivään. Ei kulutuskeskittynyt malli, vaan osallistumiskeskeinen yhdessäolo, keskustelu, mielenkiinnon osoitus nuoren omiiin mielipiteisiin ja ajatuksiin. Lisäksi uteliaisuuden osoitus kaikkea ympäröiväänsä kohtaan olisivat esimerkkeinä yhteenkuuluvuudesta.

Nuori on tänään kuin ennenkin epävarma. Ikiaikainen luonnonkiertoon kuuluva vanhempien opastus on se tärkein ominaisuus, joka mm. koko eläinkuntaa pitää pystyssä. Yksikään eläinlaji ei laske "lapsiaan" keskentekoisina vastaamaan elämästänsä ja sen jatkumisesta, vaan kaikki tarvittava on opastettu käpälästä pitäen. Suurin vanhempain rakkaus on luoda täydet edellytykset jatkaa sukua, opastaen kaiken siten, missä osallistumisen riemu on läsnä.

...............
Lisäys 7. marraskuuta 2007 ja 23. syyskuuta 2008 - kirjoittajan toimesta (jäkimmäinen päivämäärä lisätty tänään) ~

Nyt kuulemme runsaasti vakavia puheita, osanottavia ilmeitä, sormella syyttelyä, moitteita - monotonisia paperista lukijoita, suruliputusta, eleitä ja tummia pukuja. Tapahtuma oli lopullinen yhdeksälle ihmiselle, nämä uhrit olivat ampuja mukaan lukien kaikki menetyksiä, joille ei pitänyt olla sijaa --- yhtä turhia kuin se loputon juoksu jonkin sellaisen perään, mikä on vienyt sen todellisen laatuajan perheeltä, lapsilta ja yhteisöllisyydeltä. Mikä meihin ihmisiin on mennyt?

Ilkka Luoma

Sent:
Cc: [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; Terho Pursiainen ; [email protected]
Sent: Tuesday, September 23, 2008 5:28 PM
Subject: MIELIPIDE - Pelko huomisen tuntemattomuudesta konkretisoitui jälleen - nyt Kauhajoella ...

Holger

Todella voi sanoa että pakokauhua lietsotaan Poliisi julkistaa torjuneensa satoja mahdollisia kouluampumisia vähänkin ajatteleva ihminen tajuaa sen olevan täyttä potaskaa miten Suomessa voisi olla enemmän uhkaavia tapauksia kuin koko USA`ssa määrät ei voi pitää paikkaansa, todellisuudessa tarkoitushakuista kauhu propagandaa.

Aseiden kielto keskustelu ajaa samaa asiaa sopivin väliajoin esiin tulee politiikko tutkija joka lausunnollaan repäisee lööpit haltuunsa ja kylvää pelkoa ja ajaa samalla omaa ja tilaajansa asiaa.

Kukaan ei ajattele niitä ihmisiä jotka joutuvat pelkäämään täysin turhaan .

Menetelmä on sama jolla G W Bush sai varmistettua oman udelleen valintansa jatkuva terrori uhka, samaa tekniikka Suomalaiset niin Poliisi kuin politiikot soveltavat loistavalla menestyksellä hinnasta valittämättä.

Pelko ja uhka on hyvä keino hallita ihmisiä, uhka on aina sopivan epämääräinen ja vastustaja pimennossa sekä ratkaisu yksinkertainen Suomessa se on aseet pois,

Kysymys kuuluukin kua uskaltaa tutkia montako itsemurhaa tällä pelolla on lietsottu ja montako ihmistä on leimattu mielisairaaksi

Iso-J

Tiedän, että Kauhajoen jälkeen mielisairaaloihin joutui syyttömiä ihmisiä psykiatrien tentattavaksi. Tenttaaminen jatkui myös poliisien toimesta. Yhdessä tapauksessa kuulustelut kestivät useita päiviä ja niissä joutui käymään myös leimatun lähipiiri.

Ihmettelen sitä, miksi juuri psykiatrit ja poliisit ovat niitä jotka arvioivat sen, kuka on mahdollinen kouluampuja. Kun miettii kahta kouluammuntatapausta. Ampujat kävivät molemmat mielenterveyshoidossa ja saivat luvat aseeseen poliiseilta. Toisessa tapauksessa poliisi vielä antoi varoitusten jälkeen ampujan pitää aseensa.

Miksi siis poliisit ja psykiatrit ovat niitä, jotka saavat päättää kuka on vaarallinen ja kuka ei. Vaikka kummassakaan kouluammuskelutapauksessa psykiatrit ja poliisit olivat tekemisissä ampujien kanssa, eivätkä huomanneet uhkaa.

Vieras

Eli kouluampujien syytä on se, että vanhemmat ovat alkaneet valvoa lasten kaveripiiriä, kulkemisia ja kotiintuloaikoja.
Ilmeisesti kaiken tragedian keskeltä on noussut sitten jotain hyvääkin, aikuiset ovat alkaneet välittää lapsistaan.

Vieras2

Hatunnosto vanhemmille: ovat hyvin oikeassa katsoessaan, mihin kaveripiiriin lapsensa päästävät. Olkaa tarkkoja siinä, että kaveripiiristä ei löydy noita kateellisia, jotka myrkyttävät ympäristöään. Niiden seurassa on hyvä olla kaikin puolin, joiden itsetunto on niin hyvä, että arvostavat tasavertaista kaveruutta ilman, että ansoja viritellään 'kaverin' selän takana yhtenään. Lapsissa ei ole vika, jos vanhemmat ovat em. lume-kaveruutta opettaneet.

TV-pappa

mitä nämä kaikkitietävät erityistutkijat kyselivät niissä kaavakkeissaan, tällä kertaa. Ja miksei se Hyssälä kiellä välittömästi sitä Suvia jatkamasta niitä laajakaistasekoilujaan. Tässähän on kouluammeskelija pian joka pitäjässä. Nythän siitä on oikein tutkimustietoakin.

tapio_o_neva

Kannattaa muistaa, miten kirjapainotaito toi pamfletteja ja uskonsotia. Jos kirjapainotaitoa ei olisi keksitty, ei olisi ollut Martin Lutheria eikä 30-vuotista sotaa. Myös sanomalehdistö on aiheuttamut paljon onnettomuutta maailmaan, mm. Yhdysvaltain Kuuba sodan Espanjaa vastaan.

Ehdotan, että ensiksi kielletään saarnat, sitten kielletään sanomalehdistö, sitten radio ja televisio eli kaikki, jolla villitään ihmiiä mielettömyyksiin.

Ceaucescun Romaniassa kaikki oli hyvin, kun papitkin joutuivat anomaan lupaa kirjoituskoneeseen.

yypee

Mikä internetistä tekee syyllisen? Mikseivät vanhemmat mene itseensä ja mieti miksi oma nuori voi pahoin? Mikseivät vanhemmat lopeta minä-minä-minä touhuaan ja ala olla omien lapsiensa vanhempia? Eivät ne tenavat aikuisiksi muutu vaikka parta tai rinnat kasvavatkin.

He tarvitsevat aikuista, joka on paikalla eikä huitele joka päivä zumbailemassa/spinningissä tai pokeriporukassa. Ja joka näyttää aikuiselta eikä miltään ylikasvaneelta pissikseltä.

JAK

"...-Nuorten kesken ennen nörtteinä pidettyjä kavereita on alettu pitää mahdollisina kouluampujina, tutkimuksen johtaja, taloussosiologi Pekka Räsänen kertoo..."

Taitaa olla Räsänenkin vanha koulukiusaaja, kun syyllistyy vielä tuossa asemassa halveeraavaan kielenkäyttöön. Nörtti on haukkumasana. Ehdotankin, että yliopistolla toimivia taloussosiologeja ja muita virkamiehiä ruvetaan vastavuoroisesti kutsumaan parasiiteiksi, koska elävät yhteiskunnan rahoilla.

Holotna Pravda

Suomi on kuin suoraan kärpästen herran sivuilta nykäisty primitiivinen yhteiskunta joka on ihmisten kyykyttämisen ja nöyryyttämisen läpitunkema kaikilla tasoilla. Nokkimisjärjestyksen hakeminen alkaa jo päivähoidossa. Systeemi toimii vielä sillä tavalla pirullisesti että mikäli kiusaamisesta seuraa jotain sanktioita, ne kantaa kiusattu, ei kiusaaja.

Perinteisesti yhteisön silmätikuksi joutuneet on ajettu kiusaamalla itsetuhoiseen käyttäytymiseen. Kiusaaja taas ovat aina olleet porukan kingejä, ihailun ja kunnioituksen kohteita.

Suomi tanssii täysin entisten ja nykyisten koulukiusaajien pillin mukaan. Siksi kiusaamiseen ei puututa vaan luodaan uusia ihmisiä kyykyttäviä kontrollimekanismeja, kieltoja ja rajoituksia.