Keskiviikko 23.1.2019

Alexander Stubb vastaa syytöksiin valehtelusta: ”Liian paljon sanottu”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.7.2015 19:00
Päivitetty: 
18.7.2015 19:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan on "liian paljon sanottu, että Suomi olisi vaatinut Kreikan eroa eurosta". Arkistokuvassa Stubb euroryhmän kokouksessa viikko sitten.
|
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vastaa tuoreessa blogissaan hämmästelyihin Suomen Kreikka-kannan muuttumisesta ja siitä, ajoiko Suomi Kreikan eurosta erottamista vai ei. Stubbin on väitetty muunnelleen totuutta Kreikkaan liittyneessä tiedottamisessa. 
 
-Se, että Suomi olisi ajanut Kreikan eroa eurosta, on liian paljon sanottu. Sen sijaan tilanteessa, jossa Kreikan oma ehdotus oli aivan riittämätön pohja neuvottelujen aloittamiseen, oli perusteltua pitää yhtenä vaihtoehtona Kreikan väliaikaista eroa eurosta. Nimenomaan vaihtoehtona, jota Suomi ei missään vaiheessa ajanut yksin. Olemme koko ajan olleet tiiviisti yhteydessä muihin euromaihin ja olen antanut myös suurelle valiokunnalle tietoa euroryhmän jäsenten kannoista, Stubb kirjoittaa blogissaan.
 
Stubb kiisti Uudelle Suomelle torstaina jyrkästi lehtitiedot, joiden mukaan Suomi olisi vaatinut Kreikan eurosta erottamista. Asiaan kiinnitti tänään huomiota myös Helsingin Sanomat, joka sanoi Stubbin ”muunnelleen totuutta”.
 
-Anteeksi missä vaiheessa oli se, että erotetaan, Stubb kysyi Uuden Suomen toimittajalta torstaina. 
 
Myös suuren valiokunnan varapuheenjohtajan Tytti Tuppuraisen mukaan Stubb ”antoi väärän todistuksen” torstain tiedotustilaisuudessa.
 
- Kuuntelin häntä tiedotustilaisuudessa aivan silmät selälläni. Hän antoi väärän todistuksen. Hallitus pimitti kantaa pitkään, eikä valtionvarainministerillä ollut kanttia vastata, kun toimittaja kysyi, Tuppurainen kommentoi Iltalehdelle.
 
Perjantaina eduskunnan suuri valiokunta julkisti Suomen toimintalinjan Kreikka-asiassa. Paperissa todetaan, että Suomi piti Kreikan väliaikaista eroa euroalueesta ”kestävänä ratkaisuna”. 
 
Stubb painottaa blogissaan, että Suomen toimintalinja on kuitenkin ollut koko ajan se, että Suomi on sitoutunut edistämään euroalueen vakautta. 
 
-Tämä on ollut kaiken päätöksenteon lähtökohta tilanteissa, jotka ovat muuttuneet tiiviiseen tahtiin. Tällä hetkellä onneksi parempaan suuntaan.
 
Stubb korostaa Suomen vaatineen Kreikan mahdolliseen uuteen lainaohjelmaan tiukkaa ehdollisuutta ja Kreikan vahvaa omaa sitoutumista. 
 
-Olen tyytyväinen siihen, että asiassa on tiukasti neuvottelemalla päästy eteenpäin siten, ettei Kreikan euroeroa jouduttu nyt pohtimaan pidempään edes väliaikaisena vaihtoehtona. Suomi sitoutuu jatkossakin edistämään euroalueen vakautta, hän toteaa.
 

Neuvottelut Kreikan uudesta vahvasti ehdollisesta tukiohjelmasta lähtevät käyntiin euroryhmän ja ESM:n päätösten myötä. Samalla Suomen kannat neuvottelujen aloittamiseen julkistettiin - hyvä niin!

Posted by Alexander Stubb on 18. heinäkuuta 2015

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Helena Vitikainen

Tämä väittely alkaa jo niin tympiä kun oppositio huutaa kurkku suorana omia tekemisiään ja toimittajat vääntelee asioita jokainen oman kannatuksensa mukaisesti ja vääristävät hallituksen toimia . Miksi kun tämä sopan on keittäneet edelliset hallitukset . Vaikea perintö Tuppurainen voisi ottaa järjen käteen

Rauno Ruusunen

USA pankit vie ja poliitikot vikisee.Pitkään jatkunut oikeisto valta EU:ssa on ajanut vain pankkien etuja,kuten Suomessakin.Nykyinen hallitus on ollut saamaton ja laiska oikaisemaan Suomen taloutta.Natosta ja hävittäjistä haaveillaan,vaikka leipäjonoissa alkaa olla ahdasta.EU parlamentti on täysin pihalla mitä Euroopassa tapahtuu.

Pasi Käyhkö

Näyttää siltä, että koko homma menee meillä saivarteluksi. Kyllä Sipilän ja Soinin sanomiset ovat olleet yhteneviä Stubbin puheiden kanssa. Jos nyt noista Sipilän puheista mitään selkoa saa. Soini on kääntänyt kelkkansa 180 astetta.

Tarya Korhonen

Ei se tehtävä siellä hallituksessa ole niin helppo kuin sellaiset luulee, jotka siellä eivät ole edes paikalla tekemässä ratkaisuja. No sinnehän ei kaikki edes pääse. Minä kuitenkin näen, että jos tällä porukalla olisi kanttia saada Suomi nousuun, silloin se on tehnyt tehtävänsä. Itselläni ei ole suurta luottamusta tähän hallitukseen johtuen pääministeristä. Pääministeri kun tuntuu ajavan vain omia asioitaan!

Pirkko Laukkanen

Näyttää vahvasti opposition ajojahdilta, kuten Soininkin arvostelu. Euro ja Kreikan loputon tukeminen ovat olleet aiempien hallitusten virheitä, jotka pitäisi viimeinkin saada korjatuiksi. Minä ymmärrän euroalueen vakauteen sitoutumisen siten, että Kreikka vaarantaa sitä pysyvästi - ja Suomi tukemalla perussopimuksessa kiellettyä velkojen yhteisvastuuta! Kansa halusi muutosta, joten opposition on syytä tottua siihen. Kansa ei halua liittovaltiota ja nimiä kerätään sekä euro- että EU-eron kansalaisalotteisiin.