Sunnuntai 16.12.2018

Romaneille ”äkkikäännytys” Suomesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.5.2010 07:53
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Turvapaikkaa anova EU-kansalainen käännytetään aiempaa nopeammin viranomaisten tehokokeilun myötä.

Turvapaikkaa anova EU-kansalainen käännytetään aiempaa nopeammin, kirjoittaa Salon Seudun Sanomat. Bulgarialaisten ja romanialaisten oleskelu Suomessa on lyhentynyt useilla viikoilla viranomaisten ryhdyttyä viime kuussa kokeilemaan nopeutettua käsittelyä.

Viranomaisten pontimena oli yli 800 bulgarialaisen ja romanialaisen turvapaikanhakijan vyöryminen Suomeen viime vuonna.

- Turvapaikkahakemusten määrä on ollut niin suuri, etteivät viranomaiset ole selvinneet niistä kohtuullisessa ajassa. Tarkoitus on viestittää eteenpäin, että päätöksenteko on nopeaa, ja viranomaiset toimivat tehokkaasti, poliisiylitarkastaja Per Ehrstén poliisihallituksesta kertoo.

Nyt poliisi puhuttaa turvapaikanhakijat tulkin kanssa aamulla ja lähettää pöytäkirjat Maahanmuuttovirastoon sähköpostilla. Virasto käsittelee hakemukset heti ja ilmoittaa päätöksen poliisille sähköpostitse iltapäivällä. Aiemmin paperit kulkivat postissa ja viipyivät Maahanmuuttovirastossa jopa viisi päivää. Päätöksen tultua poliisin piti hankkia uudestaan tulkki ja etsiä turvapaikanhakija, jotta päätös voitiin antaa tiedoksi. Tähän saattoi mennä kuukausi.

Kokeilu jatkuu toukokuun loppuun saakka. Bulgarian ja Romanian romanit ovat jättäneet Suomessa yli 3 700 turvapaikkahakemusta kymmenen vuoden aikana. Yhtään turvapaikkaa ei ole myönnetty.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

TakojaIlmarinen

Oikea käännytys paikka olisi rajalla.
Jos ei ole rahaa Suomessa oleskeluun yhtiö, joka on tuonnut nämä ........ saisi viedä taisin sinne mistä tulivatkin!
On todella älytöntä, että notkuvat täällä veronmaksajien kustannuksella viikkokausia.
Siitä on kaiketi kiittäminen taitavaa RKP ministeriämme! Heja Heja!!

Vieras

Romaneille ”äkkikäännytys” Suomesta

Öhm, Anteeksi mitä oli?!

Kysehän on romanialaisista (eli Romanian kansalaisista EI ROMANEISTA, jotka ovat alunperin lähtöjään Intiasta) ja bulgarialaisista?

Nyt ihan totta jonku sortin järkeä tähän hommaan! Miten vielä 2000luvulla elävät ihmiset voivat sekottaa kaksi_täysin eriasiaa keskenään. Romanialaiset E I V Ä T ole romaneita, piste. Romanit tulevat INTIASTA!!

+ Romani joka on syntynyt Suomessa, jonka vanhemmat ovat suomesta, jonka isovanhemmat myöskin ovat suomesta, on hän silloin suomalainen. Joten hänen synnyinpaikka on täten SUOMI, eikä ole oikeutta olla käännyttämässä tätä pois "meidän maastamme" Suomesta!

Jouko Heyno

EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden "käsitteleminen" on turhaa ajanhukkaa. Kaikki EU-maat ovat jo määritelmällisesti turvallisia, ja jos eivät, niin kyseessä on koko EU-n ongelma, jonka ratkaisemiseksi on olemassa EU-parlamentti. Vlation (EU) sisäinen "pakolaisuus", varsinkin, kun lähtömaa on Suomeen verrattuna ökyrikas, on huono vitsi.

Vieras

Jos on täysin selvä tapaus, mitään Maahanmuuttoviraston käsittelyä ei tarvita, vaan extra-pika-käännytys seuraavalla kulkuvälineellä.

Tuo pitäisi olla pysyvä käytäntö. Todella miksi käsittelyä tarvitaan jos asia on tiedossa jo ennen käsittelyä, että EU-kansalainen ei voi saada turvapaikkaa.

Mikko J.

Suomessa on ainakin ollut irtolaisuuden kriminalisoiva laki, joka kotoutti kotoisat romanimme: ilman pysyvää osoitetta kalterit heilahti ja sen jälkeen karkoitus. Sen lisäksi en oikein tiedä syytä kerjäämisen ja kaupustelun kiellon poistolle. Ainakin meidän taloyhtiössä on alakerrassa selvä kyltti aiheesta. Onkohan kerjäyskielto mahdollisesti kuntakohtaisen ohjesäännön alainen eli joka kunta halutessaan voi kieltää tämän ansaintamatkailun. En tiedä - auttakaa.

Vierailija

Suomeen tuli 2003 koko maan kattava järjestyslaki, joka kattaa koko maan ja ohittaa kuntakohtaiset säännöt, siellä ei mainita kerjäämistä jne. EU:ssa kerjääminen ei ole kiellettyä, joten sitä ei olisi voitu järjestyslakiin laittaakaan.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612

"Järjestyslaki korvaa kuntien järjestyssäännöt"

http://www.intermin.fi/intermin/home.nsf/Pages/DFEAB4AC728266C2C2256DA50...

Htalk

"Päätöksen tultua poliisin piti hankkia uudestaan tulkki ja etsiä turvapaikanhakija, jotta päätös voitiin antaa tiedoksi. Tähän saattoi mennä kuukausi."

"Bulgarian ja Romanian romanit ovat jättäneet Suomessa yli 3 700 turvapaikkahakemusta kymmenen vuoden aikana. Yhtään turvapaikkaa ei ole myönnetty."

Hyvä että 10 vuodessa on huomattu että Romaniassa ja Bulgariassa ei ole sotaa tms. turvapaikan myöntämiseen vaikuttavaa asiaa...

Toisaalta ei ole ollut viranomaisten vika jos heillä ei ole ollut resurseja...

Vieras

Todella hitaasti tämä Thorsin isännöinä maahanmuuttosysteemi toimii kun kestää 10 v ennekö mitään todellista tapahtuu.
Enemmän homma tuntuu pilailulta veronmaksajaa kohtaan sinänsä törkeää toimintaa kokonaisuudessaan tyypillista Kepu Rkp toimntaa.

vieras

Hmm... Juuri kun itsekin ajattelin että hakisi Suomesta turvapaikkaa. Olen Suomalainen joten sitä en saa mutta käsittelyn ajan olisin ollut oikeutettu tukeen, samoin kuin romani joka ei myöskaan voi paikkaa saada. Jännä systeemi :)

Vieras

"On lyhentynyt viikoilla"

Käsittelyyn menee 2min. Jos EU alueelta -> paperit hylkyyn.
Ei siinä kauaa mene. Minä voin tulla päiväksi ilmaiseksi töihin ja saan varmasti tehtyä päivässä noiden turhien virkamiesten kahden vuoden työt.

Hannu Mikael

eikä mikään äkkikäännytys.
Oleskeluaikaa Suomessa huom. kielteisen päätöksen JÄLKEEN lyhennettin kolmella viikolla.
Tässäkään ei ollenkaan tarkastella sitä, kauanko kestää itse turvapaikkahakemuksen käsittely? Siis ilmainen majoitus ruokailuineen ja käyttörahat päälle.
Kuukauden, kaksi vai kolme?
Lienee tätä nykyä noin kuukausi, ja siihen maastapoistumisaika lisäksi.

Suomesta saa edelleenkin ilmaisen täyden ylöspidon, lahjana rahaa noin 300 euroa, sekä ilmaisen paluulennon.

Vieras

Ja jossei tästä saada vähintään pysyvää systeemiä käyttöön niin
kumma juttu. Kyllä tässä on hyvä perusta josta on vielä varaa parantaa. Pysyväksi tämä järjestely ja pian kiitos. Erkkihänkin sen jo näkee ettei tossa etanapostijärjestelmässä ole mitään järkeä. Kulutetaan vaan lisää veronmaksajien varoja ja kierrätetään etanaposti vielä Ruotsin kautta. Käsittelyaikakin kasvaa sitämyöten mukavasti, niin saavat lisää aikaa kerjätä ja rötöstellä. :F
Nykyaikana luulisi e-mailin sujahtavan pikaseen perille.

Vertauksena että eipä noita laboratorioanalyysien tuloksiakaan enää kiikuteta käsin mihinkään, vaan kirjataan suoraan tietokoneelle ja suoraan päivittyy prosessiin. Ja näytteetkin sujahtaa putkipostinkautta sulavasti.

P.S. Ei luulisi olevan kovin vaikeaa tarkistaa tulijan lähtömaata.

ttt

Noniin, tämä "kokeilu" jatkuu toukokuun loppuun saakka, jolloin hyysääjät päättävät, että ei toiminut koska monikulttuurisus kärsii, ja taas jatketaan vanhaan malliin.

Unohtakaa ne kokeilut ja tehkää pysyviä linjauksia!

Vieras

Jos laki sanoo että EU:n kansalaisille ei myönnetä turvapaikkaa, nii miksi sitä voi edes hakea? Paljonko ilmaista rahaa siinä jaetaan vuosittain? Mijoonia? Voitais säästää nekin ja antaa vaikka Espanjalle kun meillä Suomessa sitä rahaa saa seinästä.

Mikko J.

Eikös EU-sääntöjen mukaan toisessa EU-maassa olevan kansalaisen sosiaaliturvan tule maksaa se maa, jonka kansalainen ko. henkilö on? Siis Suomessa olevan työttömän työtähakemattoman EU-maan kansalaisen toimeentulon tulee maksaa lähtömaa lähtömaan normien mukaan. Romanialaisille romanialaisten toimeentulo. Oikeassa työsuhteessa oleviin sovelletaan työssäolomaan sosiaaliturvaa.

Turvapaikkahakemuksien kohdalla on olemassa turvallisten maiden lista ja sillä selvä.

Vieras

Kun romanialainen tai bulgarialainen mustalainen elintasomatkailijana hakee turvapaikkaa, hänelle luovutetaan tervetuliastoivotuksena "maahantulokassi", jonka sisällön (kännykkä ym.) voi kotiin paluun jälkeen myydä kotimaan katukaupassa ja ostaa paluulippu takaisin kauas Pohjolaan.

On vaikea ymmärtää miksi tämän sallitaan jatkuvan vuodesta toiseen; ilmeisesti on niin, että turvapaikkapäätösten laillisuus ja voimassaoloaika päättyy siihen, kun suomalaisten maksaman paluulennon koneen pyörät irtoavat Seutulan asfaltilta. Tällä perusteella on ymmärrettävissä, että jotkut ovat tehneet vuoden kuluessa useampiakin tulonhankintamatkoja Suomeen suomalaisten veronmaksajien riesaksi.

Luulisi turvapaikkakäsittelijöitä "hatuttavan", kun näkee tekemänsä työn aivan turhaksi ts. nämä kulttuurimme rikastuttajamatkailijat viittaavat annetuille viranomaispäätöksille "kintaalla".

Missähän tässä touhussa on lopujen lopuksi arvostetun ja kansalaisten suuresti kunnioittaman maahanmuuttoministerimme osoittama arvostus ja kiitollisuus oman maan viranomaisten tekemää työtä kohtaan?

HeimoV

Koska Romanian ros.. eiku romanit työllistävät jatkossa yhä enemmän, niin eikö sieltä maahanmuuttovirastosta voisi sijoittaa yhden virkahenkilön sinne poliisin sekä tulkin kanssa samaan tilaan vastaanottokeskukseen ja käsitellä homma heti samalla istumalla? Jäisi tuo sähköpostin siirtely ja odottelukin pois.

Alppisirkka

Seuraavaksi sama partaisille ankkurilapsille. Tämän jälkeen Eduskunnan käsittelyyn kiintiöpakolaisten, nykyisin 750 hlö vähentäminen 100 henkilöön ja valintaperusteiksi työhaku- ja -kyky sekä riittävä (englanit) kielitaito.

jippe

...ja perheenyhdistämisen edellytykseksi sama kuin Tanskassa: perheenyhdistäjä ei ole saanut kolmeen vuoteen minkäänlaista sosiaaliavustusta ja hän kykenee omilla tuloillaan elättämään yhdistetyn perheen.

Vieras

Minusta ei olisi maahanmuuttoviranomaiseksi koska en pystyisi siinä virassa päivääkään pitempään sietämään tätä meidän suomalaisten veronmaksajien kusetusta ulkomaalaisasioissa.

Ilmeisesti heidän omatuntonsa on jollakin ihmeen aivopesulla ja myös rahalla voideltu kun he pystyvät vuodesta toiseen sallimaan huijareitten vedättää itseään.

AskoJ

Ei tässä kenenkään mikään rasisti tarvitse olla tunnustaakseen vääryydet. Tilaston mukaan pieni joukko romanialaisia tekee Suomessa rikoksia melkein yhtä paljon kuin Suomen 5 miljoonaa ihmistä. Mitä hemmetin turvapaikanhakijoita EU-kansalaiset voivat olla, kaikki perustuu suunnitelmalliseen ryöstelyyn ja petokseen.

HulluJussi

...sellaisia hyviä ohjelmia kuin esim. "Amerikan rajalla". Eikös sama onnistu meillä? Kysytään muutama kysymys, katsotaan mihin, miksi ja kuinka pitkäksi aikaa ollaan tulossa. Jos ei ole oikeaa syytä tai sitä epäillään niin ei mutta kun suljettuun huoneeseen odottamaan ja seuraavan kuriirin kyydillä takas omaan maahan.

1970blue

Kaipa sitten myös näiden käännytettyjen kustannukset veloitetan lähtömaista tai ainakin henkilöt matkustavat omilla kustannuksillaan taikka edustonsa maksamina takaisin. Näitä matkoja Suomen ei tulisi missään tapauksessa maksaa.

Vieras

EU-kansalaisen turvapaikkahakemukset kriminalisoitava. Sillä se ratkeaa. Hakemuksia ei vastaanoteta postitse, ainoastaan kasvotusten hakijan kanssa. EU-kansalaiset putkan kautta kotimaahan heti kun ovat yrittäneet kusettaa systeemiä jättämällä tarpeettoman hakemuksen.

TV-pappa

se ennen juhannustakin polla sekaisin vanhoja uutisia mixaillu toimittajapoika on tainnu palata juhannusjuhlista, ja heti pyörivät toukokuun uutiset listoilla. Ei sentään vuosia vanhoja löytyisi? Olisi kiva kokeilla, että huomaako kukaan jonkun Irwin Goodmannin kuoleman vanhaksi uutiseksi, tai Teemun pääsyn NHL:ään ihan Ameriikkaan asti pelailemaan.