Lauantai 20.7.2019

Mitä tapahtui Suomen naisille vuodessa? – ”Valitettavasti ei positiivista”

Luotu: 
21.7.2015 11:14
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Työttömien naisten määrä on vähentynyt, mutta niin on myös työllisten naisten määrä. Naisia on siis siirtynyt työvoiman – työllisten ja työttömien (työnhakijoiden) – ulkopuolelle.
|

Tilastokeskuksen tuoreen kesäkuun työvoimatutkimuksen perusteella näyttäisi ensikatsomalta siltä, että miesten ja naisten välinen kuilu olisi kasvussa.

Työttömiä naisia oli kesäkuussa 3000 vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa, työttömiä miehiä taas 25 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen asiantuntija Pertti Taskinen kuitenkin huomauttaa, että pelkkä työttömien lukumäärän muutos ei kerro paljoa. Esimerkiksi työttömien naisten määrän vähentymistä ”ei valitettavasti voi pitää positiivisena signaalina”, kun kokonaiskuva otetaan huomioon, Taskinen sanoo.

– Samaan aikaan myös työllisten naisten määrä on vähentynyt. Eli naisia on siirtynyt työvoiman ulkopuolelle, Taskinen kertoo Uudelle Suomelle.

Työllisiä naisia oli kesäkuussa 13 000 vähemmän kuin vuoden 2014 kesäkuussa.

– Jos työttömien määrä vähenee, ja samaan aikaan työllisten määrä on lisääntynyt, niin vasta se olisi positiivinen merkki. Nyt näin ei ole, Taskinen summaa.

Taskisen mukaan on hankala sanoa, mistä naisten siirtyminen työvoiman eli esimerkiksi työttömien työnhakijoiden ryhmän ulkopuolelle johtuu.

– Onko passiivisten määrä kasvanut, eli että he olisivat piilotyöttömiä? hän pohtii.

Piilotyöttömäksi luetaan ”työvoiman ulkopuolella oleva henkilö, joka haluaisi ansiotyötä ja olisi työhön käytettävissä kahden viikon kuluessa, mutta ei ole etsinyt työtä viimeisen neljän viikon aikana”. Piilotyöttömyyden syy voi olla esimerkiksi lasten hoito kotona.

Työttömyysaste oli kesäkuussa 10,0 prosenttia eli 0,8 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyysaste oli 10,5 ja naisten 9,4 prosenttia.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit