Sunnuntai 22.7.2018

Kreikka-laina: Katainen raivosi eduskunnassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.5.2010 11:07
Päivitetty: 
12.5.2010 15:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    –Nämä väitteet, että Saksan pankit olisivat jollakin tavalla rahoittaneet Kreikka-pakettia ei pidä paikkaansa. Se on täyttä virhettä, se on täyttä bluffia, Jyrki Katainen sanoi.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) syyttää sosiaalidemokraatteja totuuden vääristelystä Kreikka-paketin käsittelyssä. Tuohtunut Katainen todisteli eduskunnalle, että SDP:n väite Saksan pankkien osallistumisesta lainapakettiin ei ole totta.

-Nämä väitteet, että Saksan pankit olisivat jollakin tavalla rahoittaneet Kreikka-pakettia ei pidä paikkaansa. Se on täyttä virhettä, se on täyttä bluffia, Katainen sanoi.

Kataisen mukaan sekä Saksan että Ranskan pankit ovat vain sitoutuneet pysymään Kreikassa samaan tapaan kuin Suomenkin kolme suurinta pankkiryhmittymää.

SDP:n vaatimusten toteuttaminen vaatisi Kataisen mielestä uuden sopimuksen neuvottelemista ja hyväksyttämistä kaikkien euromaiden parlamenteissa.

-Jokainen fiksu suomalainen ymmärtää, että tällaisessa vaatimuksessa ei ole päätä eikä häntää, Katainen sanoi.

Valtiovarainministeriä tyynemmin esiintynyt pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) katsoi, että pankkeja on turha syyllistää Kreikan kriisistä.

Vanhanen sanoi eduskunnalle, että valtio, joka elää yli varojensa, on itse johtanut itsensä pulaan. Syy ei ole niiden pankkien tai eläkerahastojen, jotka ovat vuosia sitten silloisella korolla lainanneet tällaiselle maalle rahaa.

Vanhasen mukaan Kreikan talouden kehno tila ja kilpailukyvyttömyys ovat olleet pitkään tiedossa, mutta asiaan ei ole ollut keinoja puuttua.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Lainaamiseen on aina kuulunut riskit ja yleisen oikeustajun mukaan riskit kantaa rahaa lainaava taho. Kyllä pankkien olisi siis vastuu kannettava, koska ovat rahaa lainanneet. Toki tämä vaikuttaisi lainojen korkoihin, mutta ei ole oikein laittaa näitä kansan maksettavaksi. Lainaaja kantakoon itse riskinsä.

Pankit eivät toki rahaa ole tuhlanneet ja ovat syytömiä Kreikan kriisiin.

uoleppi

Nyt kannattaa harjottaa eu:n lainapolitiikkaa,lähetään kaikki jotka kynnelle kykenee haelvetin ison lainan hakuun,ja ketä ei pysty takas maksaa,niin lasku lähetetään käteiselle,Vanhasella on niin vaikea dementia ettei se muistais sitä kuitenkaan maksaa.

Turtunut

Kyllä pankeilla jotka eivät ota selvää pystyykö lainanhakija maksamaan lainojaan takaisin pitäisi saada jokin vastuu.

Eihän kreikka olisi pystynyt velkaantumaan noin pahasti ellei he ole saaneet vakuuksetonta lainaa itselleen.

Huomaa että kokoomus vain puolustelee suuria pankkeja. Kapitalismi tulee tuhoamaan kaikki maat mihin se koskee. Jenkkilä on hyvä esimerkki siitä miten päin mäntyä kapitalismi saa asiat menemään.

Htalk

"Kyllä pankeilla jotka eivät ota selvää pystyykö lainanhakija maksamaan lainojaan takaisin pitäisi saada jokin vastuu."

Kun Saksallekkaan ei tullut sanktioita vakaussopimuksen rikkomisesta, miksi nitä pitäisi tulla Kreikalle tai Pankeille.

Siksi nyt kyse on yhteisen rahan puolustamisen säännöistä ja näiden sääntöjen ennakoitavuudesta sekä Lissabonin sopimuksen rikkomisesta...

R Eskola

Hei turtunut,

Kapitalismi on viaton sivullinen ja uhri tässä mielettömässä keskuspankkien ja tuhlailevien/varastelevien poliitikkojen sopassa.

Kapitalismissa ei saa ryöstellä viattomia sivullisia silloin kun bisnekset kusee. Tämä on nyt sitä reaalisosialismia, jossa suomalainen huomaa olevansa Kreikankin veronmaksaja.

Sniper

Itse paikalla olleena on pakko sanoa, että eihän se Katainen nyt suinkaan "raivonnut" eduskunnassa, niinkuin uusisuomi.fi otsikoi jutun!

Katainen oli kyllä hyvin määrätietoinen ja käytti jopa "todistusvälineistöä" osoittaakseen, että demareiden väitteet saksalaisten ja ranskalaisten pankkien roolista Kreikan kriisin vastuiden jakamisessa olivat vääriä.

Olen kyllä hyvin hämmentynyt demareiden käyttäytymisestä, josta tihkuu populismia. Lisäksi demarit käyttävät hyväksi kansalaisten tietämättömyyttä heittäen ilmaan tarkoitushakuisia väitteitä muka "faktana".

Luulin, että demarit kuuluvat vastuullisten puolueiden joukkoon. Enää en ole alkuunkaan tästä asiasta varma.

Veljespuolueensa Saksassa ei ryhtynyt vastustamaan Kreikkalainaa, vaan jätti äänestämättä ja varmisti toiminnallaan sen, että lainavaltuudet maan hallitukselle myönnetään. Sekin on vastuullisempaa verrattuna siihen, mihin Urpilainen ja Heinäluoma nyt ovat sortuneet.

Vieras

Se, millä tavalla Katainen, esiintyi eduskunnan suorassa lähetyksessä 12.5., kertoo, että valtiovarainministerillä on vaikeuksia. Hänen on ne itse selvitettävä ja vasta sitten tultava julkkisuuteen sättimään mm. demareita.
Ja Kataisen aika voi olla pian ohi. Onneksi.

Vierailija

"pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) katsoi, että pankkeja on turha syyllistää Kreikan kriisistä."

Ahaa...?

"EU-maiden lupaama hätäapu Kreikalle on Satakunnan Kansan mukaan tosiasiassa hätäapua pankeille, jotka pumppasivat pikavoittojen toivossa Kreikkaan rahaa, mutta polttivatkin lopulta näppinsä.

Koko kuvion taustalla on Euroopan keskuspankin massiivinen rahapoliittinen elvytys, joka pumppasi markkinoille valtavasti rahaa nimellisellä korolla. Sitä pankit sitten kärräsivät Kreikkaan kuitaten valtavat korkovoitot.

Pellervon taloustutkimuksen johtaja Pasi Holm myöntää, että eurooppalaiset joutuvat nyt pelastamaan omia, töpeksineitä pankkejaan."

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201...

raikku

voi jo nyt ennustaa, että Jyrki Katainen ei ole enää ehdolla seuraavissa vaaleissa. Koko tämä paska kaatuu ennen Juhannusta vielä ja vie pojan latamoon. No ei hätää, sillä Matti on siellä jo polvensa kanssa odottamassa. Taidankin tästä astella pankkiin lainaa hakemaan.... Rahaa on kyllä.

MURSU

"Vanhasen mukaan Kreikan talouden kehno tila ja kilpailukyvyttömyys ovat olleet pitkään tiedossa, mutta asiaan ei ole ollut keinoja puuttua"

Tuohan kuullostaa samalta kuin nykyinen lasten kasvatus ongelma, syytetään vanhempia, mutta mikään laitos instansi ei voi olla syypää.
Pikalainatkaan eivät ole sitten syypäitä ihmisten vekaantumiseen, ja kuitenkin niihin puututaan.
Oli mite oli, mutta suomalaiset ei ainakaan ole syypäitä Kreikan velkaantumiseen-

Ingenjör

"Vanhasen mukaan Kreikan talouden kehno tila ja kilpailukyvyttömyys ovat olleet pitkään tiedossa, mutta asiaan ei ole ollut keinoja puuttua."

No miksi ihmeessä pankit ovat sitten avokätisesti syytäneet rahaa Kreikalle?!

Kyllähän se on fakta, että tukipaketilla pelastetaan nyt näitä eläkerahastoja ja pankkeja jotka ovat tehneet surkeita investointeja. Miksi ihmeessä sellaisia pitäisi pelastaa, niin että tavalliset kansalaiset joutuvat maksamaan sen ja Kreikan päättäjät pääsevät kuin koira veräjästä?

Hannu Mikael

että EU:n yhteisellä Kreikan tukipaketilla pelastetaan ensisijaisesti Saksan ja Ranskan suurpankit, jotka ovat Kreikan aiemman elintasoelostelun luotottaneetkin?

Pankit pelastetaan EU-maiden yhteisvastuulahjoituksella, joka päätyy erääntyvien aiempien luottojen maksuun, ja kreikkalaisten osa on jatkossa vyön kiristäminen.
Kyse on pohjimmiltaan pankkituesta.
90-luvun Suomen pankkikriisin malliin.

Sniper

Mitä tehtiin, kun suomalaiset pankit luotottivat vastuuttomasti yrityksiä, kansalaisia ja jopa kuntiakin. No tietenkin huolehdittiin erilaisilla pankkitukijärjestelyillä siitä, että pankit eivät mene nurin, koska siitä olisi alkanut dominoefekti.

Nyt lainoitettavana on Kreikka, jotta se selviäisi rymyveloistaan. Lainanantajat edellyttävät Kreikalta edellytetään rajuja leikkauksia ja säästöjä. Sellaisia, jotka Suomessa saisivat aikaan yleislakon alta aika yksikön.

Jos eurooppalainen domino lähtisi liikkeelle, vientivetoinen taloutemme kaatuisi, lama iskisi kovemmin, mitä koskaan ja työttömyysluvut kasvaisivat tappiin.

Sitäkö halutaan?

Hannu Mikael

oltaisiin takaisin reaalimaailmassa, jossa jokainen maa menestyisi tai olisi menestymättä oman työntekonsa ja elinkeinoelämänsä kilpailukyvyn mukaisesti.
EU:ssa yhteisvastuullisesti tasataan tehottomuutta, kuin Neuvostoliiton tasavaltojen keskinäisellä sosialistisella veljesavulla. Lopputuloksena koko järjestelmä on tehoton ja sulkeutunut.

Sniper

Allekirjoitan sen, että EU ja euromaat ovat pullollaan tehottomuutta. Mutta...

Hannu Mikaelin reaalimaailmaksi valitettavasti euron ja eurooppalaisen talousalueen kaatumisen myötä muodostuisi tilanne, jossa työ lähtee Suomesta ripeästi. Tehtaat siirtyvät sinne, missä ovat asiakkaat ja raaka-aineet. Pääkonttorit taasen siirtyvät sinne, missä ovat omistajat ja liikkuva pääoma.

EU:n idealistinen tavoite on muodostaa yhtenäinen ja harmoninen talousalue, joka kykenisi tasapainoiseen kehitykseen ja olisi kilpailukykyinen Amerikan ja Aasian alueisiin nähden. Yksin Suomikin olisi kuin orpopoika.

Hannu Mikael

"Tehtaat siirtyvät sinne, missä ovat asiakkaat ja raaka-aineet. Pääkonttorit taasen siirtyvät sinne, missä ovat omistajat ja liikkuva pääoma."

Juuri näin tapahtuu koko ajan Suomessa EU-jäsenyydestä huolimatta.
Erona on vain se, että todellista kansallista taloudellista päätäntävaltaa Suomessa ei ole.
Vrt. Ruotsi.

Ovatko harmoniset idealistiset utopiat joskus tässä maailmassa toteutuneet?

kiuru

oppositiota valehtelusta. Vastaukset antoi paperinheilutukseenkin Tuomioja. Katainen itse puhuu epätotuuksia. Kiivastuneena, jota on nyt aika usein tapahtunut. Ne hermot, ne ...

Katainenhan on väittänyt kiven kovaa ettei Kreikkalainalle voi saada vakuuksia. Kumpikohan valehtelee Katainen vai Talossanomat?

jako

On mielenkiintoista miten vastuullisuutta toistellaan kokoajan tämän kriisin yhteydessä. Kuitenkaan vastuullisia harvemmat vaativat vastuuseen, Jyrkikinhän on jopa suoraan sanonut ettei osaa vastuullisista(pankkeja) saa syyllistää ja pelotella.
Kukaan ei siis vaadi että itse Kreikkalaiset laitettaisiin vastuuseen teoistaan tai että vastuuttomasti käyttäytyneitä rahoittajia laitettaisiin vastuuseen tai jos on vaatinut on heti saanut lokaa ja syytteitä niskaansa.
Vastuullisiksi sen sijaan vaaditaan normaaleita suomalaisia veronmaksajia joilla ei todellakaan ole osaa eikä arpaa tilanteeseen.
Jos veronmaksajat tilanteen pelastavat on vähintä mitä pitää sen jälkeen tehdä se, että luodaan järjestelmä joka estää vastaavan toistumisen. Euroalueella siis ainakin pitää poliitikot jotka päätöksillään vastaavia tilanteita aiheuttavat voida tulevaisuudessa laittaa henkilökohtaiseen vastuuseen tekemisistään, estää luultavasti peittelyitä ja suoria kusetuksia. Samoin holtittomat rahoittajat pitää voida laittaa henkilökohtaiseen taloudelliseen vastuuseen tekemisistään tietenkin yrityksen ylimmästä johdosta alkaen. Tämä ehkä rajoittaa voiton hakua riskillä kuin riskillä.

Teppo Vanamo

Jyrki on aivan oikeassa. Pankit ja sijoittajat ovat tehneet vain sen, minkä ovat luvanneetkin, eli pyrkineet mahdollisimman hyvään tuottoon.

Sen sijaan, ne poliitikot ja virkamiehet, joiden tehtävänä oli valvoa, ettei sääntöjä ja sopimuksia rikota, ovat mokanneet pahasti. Ja tästä pitkästä listasta löytyy omalta paikaltaan myös "huijatun" Jyrki Kataisen nimi.

Siis syyttäkäämme syyllisiä. Koska olemme suomalaisia, syyttäkäämme ensiksi suomalaisia syyllisiä.

Valtiovarainministeriötä, ulkoministeriötä... ääh pannaan saman tien koko hallitus. Oppositiota, jonka olisi pitänyt ottaa asioista selvää ja kyseenalaistaa hallituksen toiminta... No menköön koko eduskunta saman tien. Virkamiehiä, jotka ovat papukaijana toistaneet, mitä "virallisissa raporteissa" lukee, edes yrittämättä selvittää niiden todenmukaisuutta.

Tiedotusvälineitä, jotka kierrättävät uutistoimistojen propagandaa, edes miettimättä taustoja. Ja ennen kaikkea tyhmää suomalaista, joka uskoo vieläkin kaiken, mitä "virallinen taho" sanoo.

kiuru

"Jyrki on aivan oikeassa. Pankit ja sijoittajat ovat tehneet vain sen, minkä ovat luvanneetkin, eli pyrkineet mahdollisimman hyvään tuottoon."

Et sitten hoksaa, mikä tuossa on pielessä. Katainen kyllä hoksaa. Pankit ja rahoituslaitokset saavat kyllä kunnialliset voitot ja se on hyvää markkinataloutta. Markkinatalouteen ei sen sijaan kuulu se, että "yrittäjäriskin" lauetessa siitä vastaa veronmaksaja. Katainen hyvin tietää tämän ja hyväksyy se oikeana. Siksipä rahoittajien ei tarvitse hallituksen mukaan osallistua pelastustalkoisiin. Sinäkö myös?

On muuten erikoinen tuo Vanhasen ja Kataisen hellimä ajatus, että jos on viisi vuotta sitten lainannut Kreikalle, ei vastuussa eikä pidä joutua maksumieheksi. Lainanantaja on määritellyt myös silloin riskin mukaisen koron. Riski olisi lauennut ellei Katainen olisi ehtinyt hätiin Sanchonsa kanssa.

Teppo Vanamo

"Siksipä rahoittajien ei tarvitse hallituksen mukaan osallistua pelastustalkoisiin. Sinäkö myös?"

Et oikein tainnut tajuta pointtiani. Markkinatalouteen kuulu aukoton valvonta, jolla taataan että sovittuja sääntöjä noudatetaan. Koko tilanteen perimmäinen syy on poliittinen. Sitä ei vain haluta tunnustaa. Rahoittajat ovat luottaneet niihin virallisiin raportteihin, jotka ovat menneet EKP:n ja hallitusten seulasta läpi kuin virus solukalvosta.

Nyt kuitenkin halutaan veronmaksajien rahalla siivota jäljet ilman, että kukaan joutuisi vastuuseen. Samojen tyyppien, jotka ovat tämän sotkun saaneet aikaan, pitäisi saada jatkaa töpeksimistään, ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Mikään raha ei riitä korjaamaan tilannetta enää. Ainoa keino saada jonkinlainen luottamus syntymään on roudata nuo oikeat syylliset kansalaisten "kivitettäviksi". Kansalaisten on saatava varmuus siitä, etteivät nämä tapahtumat ikinä toistu, ei ainakaan samojen tyyppien toimesta. Joissakin maissa "teurastus" on jo alkanut, mutta Suomessa kansa vain hokee pankit, pankit, pankit...

Oxensuxenstjärna

tuo liittovaltio vaihtoehto? Mitä se mahtaa tarkoittaa käytännössä?laskeeko verotus johonkin valtioiden keskiarvoon? hinnat? ym? ym? ja ennenkaikkea onko viina halvempaa :) ? miten autoverot? ja miljoona muuta mikä suomessa on maailman kalleinta kuinka käy kuka osaa valaista kansaa joka pimeydessä vaeltaa?

Vieras

STT kirjoittanut alkuperäisen uutisen. Nyt sitä kopiodaan jokaiselle sivustolle. On se kumma kun muista medioista ei löydy toimittajaa eduskuntaan vaan koko maa on valheelliseksi todistetun tietotoimiston armoilla.

Ollison

Vanhanen totesi siis että EUlla ei ole ollut keinoja puuttua Kreikan tilanteeseen. Tällä kommentilla Vanhanen lausuu julki totuuden EUn heikkoudesta talouspolitiikassaan.

Olen kyllä sitä mieltä että jos EU olisi halunnut puuttua asiaan niin sillä olisi ollut mahdollisuuksia. Mitäpä olisi tapahtunut jos EU olisi antanut lausunnon jossa se olisi ilmoittanut Kreikalle joutuvansa erotetuksi EUsta jos se ei puutu jämäkästi alijäämään? Tämä olisi johtanut kahteen mahdollisuuteen eli 1) Kreikka olisi ryhdistäytynyt tai 2) Kreikka olisi suljettu EUn ulkopuolelle.

Olisihan se ollut kansallisesti kova paikka kun Romania olisi EUssa ja Kreikka ei ;)

Sokarates

Sen vahvistavat taloustietelijöiden lausunnot mm.
Verotus on puolestaan kiristymässä.

"- Kansa ja tavallinen kuluttaja on näissä tällaisissa kupruissa lopulta maksumies, joten verotuksessahan se näkyy ilman muuta, Laurila toteaa.."

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/05/1120844

Tampereen yliopiston taloustieteiden professori Hannu Laurila sanoo näin, samoin pankkien ekonomistit!

Vieras

Mitä hallitus vastaa jos uhkakuva toteutuu ja miten lainojen käy...
Lainaus:New Yorkin yliopiston professori Nouriel Roubini ennustaa Kreikalle lähtöpasseja eurosta. Roubinin mukaan Kreikka ja muut euroalueen "nahjukset" voidaan pakottaa jättämään yhteisvaluutta euro muutaman vuoden kuluessa talouksien kunnostustyön nopeuttamiseksi.

Groenendael

Markku Uusipaavalniemi /kesk: Arvoisa puhemies! Kuten on tullut mainittua aikaisemminkin, niin romahdus on väistämätön. Me pitkitämme vain sitä ja pahennamme kuplaa. Kaikki on mennyt niiden nuottien mukaan, millä tästä saadaan mahdollisimman suuri tuho aikaiseksi.

Tuho saadaan aikaiseksi sillä, että velkaannutetaan rahajärjestelmä mahdollisimman pahoin. Lisääntyneellä velanotolla tuodaan talouteen ylimääräistä rahaa, joka kuitenkin tulevina vuosina pitäisi siis maksaa pois. Kun tämä velan lisääntyvä määrä ja sitä kautta ostovoiman suurentuminen tulee tiensä päähän, silloin joko talousmahdit voivat herätä, valtiot voivat herätä, että jotain tuli tehtyä väärin, tai sitten ei herätä ja tehdään se, mitä ei pitäisi tehdä.
Koko puhe:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh_50_2010_vp_2_21_91_p....

Vieras

Mistä Suomen valtio aikoo lainata kyseiset Kreikan tuen rahat? Suomalaisilta eläkeyhtiöiltäkö, Ranskasta, Saksasta, vai euroalueen ulkopuolelta? Jos euroalueen ulkopuolelta lainataan ja euron kurssi muuttuu "pöksyyn" lirisee. Nytkin euron kurssi on laskenut. Jos taas suomalaisilta eläyhtiöiltä yritetän osaksi lainata, niin hyvästi noille rahoille ja myös eläkkeille.

Vieras

Johan se Jygä-Boy valehteli pankkikriisin vaikutuksesta talouteen, myönsikin sitten mokoman, totuttuun maan tapaan pöytäkirjoja tutkimatta väärentäjät taas palkitaan!
Alkaa meilläkin olemaan korkea aika keskustella hallintokulujen karkaamisesta hallitsemattomiksi, vuosia paisutetun päällekkäisten, siis useiden päällekkäisten virkamies portaiden kustannuksista!

Vieras

Sossut harrastavat populismia hädissään, kun vaalivoittoa ei ole tulossa. Kalastelevat tietämättömien kansalaisten ääniä vastustamalla kaikkea hyvääkin. Vastuuntunto pitkällä tähtäyksellä heiltä puuttuu. Olen valmis tukemaan Kreikkaa vaikka vapaaehtoisesti. Kolmesataa euroa ei ole kuin muutaman tunnin työ. Lakoilla on menetetty paljon enemmän, joita sossujen ja kommareiden yllytyksestä pidetään. Tehdään töitä eikä Urputeta (Ulputeta) niin saadaan rahat kokoon.

hoikkapoika

Erkki Tuomioja piti SDP ryhmäpuheen vuoron ja selvitti ja perusteli kaikki asiat.Moni hallituksen edustaja ei ehkä,taloudellisen koulutuksen puutteessa,ymmärtänyt kaikkea.Hallituksen edustajat on viemässä Suomen suohon,josta ei ole ylöstuloa.Pankit on käyttäneet,valvonnan ja sanktioiden puutteessa,tilannetta hyväkseen,tietäen,että kokoomuksen kaltaiset puolueet tulee maksattamaan kansalla,pankkien tarpeet.

Runotyttö

Käsittämötöntä,suomalaisten usko populismin voimaan.
Tämä osoittaa demareilta vain sen kuinka tyhmänä he pitävät Suomen kansaa.Populismi on sallittua tietyyn rajaan asti,mutta kun on kysymyksessä koko kansakunnan etu,ei demarien vastuulla ole mitään rajaa,kunhan räksyttävät tietäen kuitenkin todellisuuden ja asioiden oikean laidan.

Haggis

Tunnettu filosofi Herbert Marcuse on sanonut suurin piirtein näin: "Politiikan ongelma on se, että poliitikot aiheuttavat enemmän ongelmia kuin pystyvät niitä ratkaisemaan"

Jokainen polittinen ratkaisu EU:ssa on johtanut aina uuteen ongelmaan. Ensinnäkin, EU-idealistit halusivat mahdollisimman laajan EMU:n taloudellisista kritiikistä piittaamasta. Siksi sinne haalitiin mukaan holtittomia Etelä-Euroopan maita.

Ensimmäisen Lissabonin sopimuksen mukaan EU:sta piti tehdä kurinlainen, tehokas ja maailman kilpailukykyisin talousalue vuoteen 2010 mennssä. Kuinkan kävikään, Isot EU-maat itse käynnistivät budjettilepsuilun ja luistivat kasvu- ja vakaussopimuksen kriteereistä.

Nyt lepsuilua jatketaan palkitsemalla vastuuntunnoton budjettipolitiikka ja pankkien lepsu luotonanto Kreikalle. Tämähän luo linjaa ja epäuskottavuutta pitkälti tulevaisuuteen. Lepsuus ja huolettomuus veronmaksajien rahoilla tulee jatkumaan.

Taaskaan nyt ei olla ratkaistu mitään pysyvää. Ollaan paikkailtu uppoavaa laivaa, kunnes jälleen ollaan saman tilanteen edessä.

Lunastaja

Meillä tulee samankaltainen tilanne eteen kun emme pysty enää suoriutumaan omien velkojemme koroista ja joudumme pyytämään lisälainaa niiden koulettamiseksi, ettemme joudu vararikkoon. Punikit olisivat, mikäli hallituksessa, tehneet samoin kuin nykyinen hovi mutta pitää saada änkyröidä ja selitellä omien tihutöiden piilottamiseksi. Kreikan punikkihallitushan luotsasi maan haaksirikkoon, johon pankit ovat luottaneet. Pankoot kommarit Olympialehdon ja Akropolin myyntiin huvilatonteiksi niin asia alkaa saada vauhtia. Suomessakin löytyy mielenkiintoisia kohteita sitten kun aikamme on kypsä.

Observatori

Olo on kuin olisi hävitty järjen sota ja joudutaan nyt maksamaan sotakorvaukset typeryydelle.

Vanhasen peräänkuuluttamamaan talvisodan henkeen nyt maksellaan muiden tuhlaamista vaikka omatkin asiat ovat sekaisin.

Ehkä tässä nähtiin alkusoitto demokratian, Kreikan ja EU:n nousu-uho-ja tuholle. Tulevaisuus näyttää. Suomikin tuhottiin välillä 1992-2010 velkaiseksi apatiamaaksi. Sillä välillä tuhannet yrittäjät lopettivat itsemurhaan.

Ei ole sellaista rahamäärä, jota ahneet pankkiirit eivät pystyisi antamaan ulos proviisiopalkallaan ilman vakuuksia, jos ei niitä vaadita. Esim Kreikka ja USA:n asuntojen satojen miljardien roskalainat.

On järjetöntä antaa EKP:lle vapaat kädet käyttä Suomen rahoja 8 miljardiin asti. On järjetöntä myös taata roskalainoja ilmaiseksi ilman ehtoja. Hyvä ehto olisi tapauskohtaisesti katsoa tilanne ja samalla vaatia ehtoja asioiden korjaamiseksi. Raha on myös valtaa.

Kreikan tapus hoidettiin amatöörimäisesti ja typerästi. Todennäköisesti valtiotieteilijöitä vietiin kuin lehmää liiassa teuraaksi. Edes harva ekonomi tajuaa tilannetta.

Kreikka ei olisi kaatanut euroaluetta vaikkei olisi kyennyt maksamaan kaikkia velkojaan, koska se on liian pieni, vain 2x Suomen kokoinen, 10 miljoonan ihmisen valtio. Suur-Pariisissa on enemmän ihmisiä. Tämä tieto oli poliittinen valhe.

Kreikassa ei todellisuudessa ole mikään oleellisesti muuttunut ja valtio tuhlaa. Noin 9 miljadia erääntyy, jonka maksamiseksi ja lisälainana haetaan nyt 20 miljardia lainaa.

Olisi pitänyt vaatia Kreikkaan suuria muutoksia ja vaihtoon keskeiset organisaatiot, jotta peittely loppuisi. Lisäksi olisi pitänyt vaatia lainanehtona Kreikkaa eroamaan itse eurosta. Kreikka ei pysy kauhanomaisesti vakaannuttamaan talouttaan ja kilpailukykyä eurolla, koska se ei ole eurokuntoinen. Eroamista vain pitkitettiin. Vain omalla valuutallaan se voisi tehdä leikkaukset, lähinnä devalvoimalla.

Nyt häiriö laajenee koko euroalueelle, koska sitä ei pysäytetty Kreikan rajalla. Myös muualla ihmiset lähtevät barrikaadeille, kun joutuvat syyttä makselemaan toisten tuhlaamista ja vaativat eurosta ja EU:sta eroa. Euron ja muiden kurssien romahdus vahvistavat tämän.

Myös odotetaan setelirahoitukseta johtuvaa inflaatiota, mikä näkyy pörssissä.

EKP on julistautunut maailman suurimmaksi roskapankiksi. Se ostaa valtioiden rahoilla roskalainat pois. Se vääristää markkinoita ja rahat valuu lähinnä sijoittajille, jotka antavat iman vakuuksia loputtomasti lainaa kriisivaltioille, koska piikki on auki. SKOP oli ihan samanalainen minikoossa. Tilanne voi johtaa euron ja EUn hajoamiseen juuri tämän sitoumuksen takia.

Kreikan suurimmat velkojat ovat Saksan ja Ranskan pankit. Suomen nyt takaamat lainat, jotka voivat joutua Suomen maksettaviksi, menevät suoraan Saksan ja Ranskan pankeille velkojen maksuun. Outoa, ettei ministeri tiedä sitä ja sanoo muuta.

Pankit antoivat lainoja ilman vakuuksia. Kreikan vakuutena oli oma lupaus maksaa. Ja ne rahat käytti poliitikot toteuttaessaan projektejaan, joilla saivat ääniä. Lisäksi tuolla rahalla ostettu reeliomaisuus on olemassa, hotellit, rakennukset, sotalaivat ja muut. On käsittämätöntä , ettei niitä vaadita realisoitavaksi, koska ne on ostettu velkarahalla.

Perusongelmana on edelleen vakuudeton, likainen raha. Se on aiheuttanut kaikkki talouskriisit.

Ongelmana on lainat, mitä valtiot ja julkistaloudet voivat nostaa ja joita pankkiirit jakavat ilman vakuuksia. Ilman kultakantaa rahaa voidaan luoda tyhjästä, vaikkapa nyt 750 miljardia, mikä aiheuttaa inflaation. Velkaiset ja huonosti asiansa hoitavat toivovat inflaatiota.

Valtioiden lainojen riskit pitää merkitä pankkien riskiksi ellei ole muita vakuuksia, jotta ne eivät voi antaa loputtomasti vakuudetonta rahaa ulos. Valtioiden sanalle ei voi antaa 100% takausarvoa.

Suomelle paras business olisi ottaa itse 200 miljardia lainaa ja tuhlata ne metroon, tuulivoimaan, tiestöön , hotelleihin jne. Sitten voitaisin ilmoittaa ettei voida maksaa takaisin. Muuten Italia ja Espanja tekee noin. Näin Kreikkain teki ja sitä palkittiin.

usjussi

Olen suurennuslasilla ja kuulokojeella yrittänyt saada selvää, mitkä ovat lainojen ehdot.

1. Millä ehdolilla laina myönnetään.
2. Ketkä ovat vakuuden antajia ( valtiot, pankit, rahastot)
3. Mitä muita vakuusehtoja on
4. Mitkä ovat jatkotoimet

Näyttää siltä, että ministeri yrittää puhepatonsa murtamisella vakuuttaa kansaa, että kaikki on hyvin.

Minulla on se käsitys, että ministerin ovat jyränneet kollegat Euroopassa, jotta hän voi täällä pienemmässä porukassa yrittää nostaa puuttuvaa profiiliansa.
Minulla on lisäksi se käsitys kuulemani jälkeen, että Katainen on asioista pihalla kuin lumiukko.

usjussi

Uskon siihen, että suomalaiset ovat puolueista riippumatta sen kannalla, että tämä iso rahoitusongelma saadaan hoidettua - ei epäilystäkään, vain ehdot pitää olla selvillä. Miksi hallitus, etenkin Katainen ei osaa käyttää asian hyödyksi myös koko opposition voimaa. Se olisi viisasta. Ei, koska hän haluaa vain itsekkäisen sulan hattuunsa. Vain puolueelleen voiton. Hän ei ole siis viisas valtiomies - vaan näin esiintyen äänekäs kyläpoliitikko.

Vieras

Uudet vaalit tullaan näkemään jo tänä vuonna.
Kyllä FIKSU KANSA tajuaa Kokoomuksen ja Keskustan suomalaisten verorahojen väärinkäytön.

Suomenkin julkinen talous on päästetty yli 4% alijäämäiseksi mikä vastoin EU:n sääntöjä. Mites Katainen selittää tämän kun antaa samalla kreikalle 1600 miljoonaa euroa ja Latvialle 324 miljoonaa euroa katteetonta lainaa, suomalaisten piikkiin tietenkin. Kullan arvo on huimassa nousussa, mikä enteilee pörssiromahdusta, olisiko syytä miettiä uudelleen näitä riskilainoja?

Vieras

Miksi US otsikoi Kataisen puheenvuoron näin? Katselin ja kuuntelin korva tarkkana. Ei hän raivonnut,mutta piti kyllä elämänsä parhaan puheen. Hänestä kehittyy vielä valtiomies, kunhan ikää tulee. Hän oli vakuuttava. Uskon kyllä, että hän oli demarien vaalitempusta tosi vihainen. Demarien käytös tässä tapauksessa on ymmärrettävä niin, että he tietävät Kreikan takuu asian menevän eduskunnassa läpi ilman heitäkin. Nyt on aika kerätä vaalikarjaa taakseen. Tällä tempulla, jos jollakin sitä tulee.Seuraava gallup näyttää missä mennään.

Vieras

Fantastiset talousnerot Katainen ja Vanhanen ovat juuri saaneet eduskunnan hyväksynnän lainalle, kun Deutsche Bankin Ackermann ja Fedin Ex Volcker sanoivat julki, jotta Kreikka ei selviä lainoista.
Ackermannin ja Volckerin sanojen painoarvo on 10000 x(vanhanen + katainen)

Sinne meni 1,6 miljardia, mutta hätäkös tämä.

tikala

Katainen ja Vanhanen valehtetevat aina. Kun Kreikan ongelmista kirjoitetaan,pitää muitstaa,että sillä lainarahalla Kreikalle pelastetaan ainoastaan SUURET investointipankit, joilla ei ole mitään tekemistä tavallisen ihmisen kanssa. Näiden investointipankkien kautta mailman koko raha on heidän taskussa. Eihän raha ole koko mailmasta minnekään hävinyt. Suomen idioottihallitus on asettanut myös Suomen kriisitilaan. Minä ehdotan, että kuka haluaa maksaa ( Katainen, Vanhanen yms. )Kreikalle rahaa,maksakoon sen omalta tililitään suoraan Kreikan avustustilille. Toisalta, misä ovat nyt ne kreikan-RAHA-kroisokset, laivanvarustajat yms. ?? Päätelmä: minä en anna enkä tue Kreikan rikolisia=poliitikkoja. Vielä yksi omantunnon kysymys, miksi yleensä poliitikkoja ei viedä oikeuden eteen vasataamaan teoistaan erityisesti Kreikassa ja myös Suomessa?? Katainen ja kokoomus + Vanhanen ja keskusta maksakoon koko VELKA -Kreikan summan, KUN HALUAVAT. Minä tavallsena kansalaisena en halua maksaa hulluille pankki-ihmisille, jotka jonakin päivänä kuolevat omaan ahneutensa. Tervemenoa pankki-ihmiset HELVETTIINN, siellä teitä odotta YLLÄTYS.
Nyt vielä yksi ehdotus: voisime itse kukin tehdä pienet " kreikkalaiset ".

tikala

Katainen ja Vanhanen valehtetevat aina. Kun Kreikan ongelmista kirjoitetaan,pitää muitstaa,että sillä lainarahalla Kreikalle pelastetaan ainoastaan SUURET investointipankit, joilla ei ole mitään tekemistä tavallisen ihmisen kanssa. Näiden investointipankkien kautta mailman koko raha on heidän taskussa. Eihän raha ole koko mailmasta minnekään hävinyt. Suomen idioottihallitus on asettanut myös Suomen kriisitilaan. Minä ehdotan, että kuka haluaa maksaa ( Katainen, Vanhanen yms. )Kreikalle rahaa,maksakoon sen omalta tililitään suoraan Kreikan avustustilille. Toisalta, misä ovat nyt ne kreikan-RAHA-kroisokset, laivanvarustajat yms. ?? Päätelmä: minä en anna enkä tue Kreikan rikolisia=poliitikkoja. Vielä yksi omantunnon kysymys, miksi yleensä poliitikkoja ei viedä oikeuden eteen vasataamaan teoistaan erityisesti Kreikassa ja myös Suomessa?? Katainen ja kokoomus + Vanhanen ja keskusta maksakoon koko VELKA -Kreikan summan, KUN HALUAVAT. Minä tavallsena kansalaisena en halua maksaa hulluille pankki-ihmisille, jotka jonakin päivänä kuolevat omaan ahneutensa. Tervemenoa pankki-ihmiset HELVETTIINN, siellä teitä odotta YLLÄTYS.
Nyt vielä yksi ehdotus: voisime itse kukin tehdä pienet " kreikkalaiset ".

Vieras

"Pelkään kertoa sinulle, mutta yhtään rahaa ei ole jäljellä."
-
Kauppalehti/STT. Maanantai 17.05.2010 klo 15:07
(päivitetty ma 15:15)

Britannian uusi konservatiivijohtoinen hallitus sopi maanantaina, että se aloittaa julkisen talouden massiivisen alijäämän pienentämisen. Samaan aikaan tehtävänsä valtiovarainministeriössä jättänyt työväenpuolueen valtiosihteeri varoitti seuraajaansa, ettei julkisessa kassassa ”ole jäljellä yhtään rahaa”.

Valtiovarainministeri George Osborne kertoi, että hallituksen on määrä päättää 6 miljardin punnan eli noin 7 miljardin euron säästöistä kesäkuun 22. päivänä annettavalla hätäbudjetilla. Konservatiivien ja liberaalien yhteishallitus aloittaa säästöt kuusi viikkoa valtaan tulonsa jälkeen. Britannian tämän vuoden budjettialijäämä arvioidaan 163 miljardiksi punnaksi eli noin 190 miljardiksi euroksi.

Maanantaina kävi ilmi, että työväenpuolueen valtiosihteerinä valtiovarainministeriössä toiminut Liam Byrne oli jättänyt työpöydälleen seuraajalleen, liberaalien David Lawsille, osoitetun lyhyen viestin:
Pelkään kertoa sinulle, mutta yhtään rahaa ei ole jäljellä.

Byrne kertoi myöhemmin, että kyse oli leikinlaskusta.