Sunnuntai 20.1.2019

Ruotuväki: ”Vaarallisia alokkaita” tuplasti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.5.2010 15:51
  • Kuva: Puolustusvoimat / Terhi Pelkonen
    Kuva
    Miinanharavointia. Puolustusvoimien arkistokuva.

Asevelvollisen mahdollista vaarallisuutta osoittavaan T-luokkaan luokiteltujen alokkaiden määrä on kaksinkertaistunut viime vuonna verrattuna vuoteen 2008, kertoo Ruotuväki-lehti paperiversiossaan.

Vuodesta 2008 T-luokituspäätöksiä on lehden mukaan tehty noin 40. Kyseessä on marginaalinen ryhmä. Majuri Jari Engberg Maavoimien esikunnasta korostaa Ruotuväessä, että kyse on aina poikkeusratkaisusta, johon turvaudutaan harvoin.

Uusi T-luokitus tuli käyttöön vuoden 2008 alusta asevelvollisuuslain uudistuksen yhteydessä. T-luokiteltu vapautetaan palveluksesta määräajaksi tai pysyvästi.

Engbergin mukaan T-luokitellut henkilöt ovat sekalaista joukkoa. Pelkkä rikosrekisteri ei riitä T-luokitukseen, mutta henkilöhistorian tapahtumat voivat vaikuttaa. T-luokituspäätöksestä voi valittaa.

Palveluskelpoisuusluokkaan T joutuvat voivat vaarantaa omaa tai muiden palvelusturvallisuutta. T-luokka edellyttää, että on olemassa muita kuin terveydellisiä perusteita epäillä palvelusturvallisuuden vaarantuvan.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

"edellyttää, että on olemassa muita kuin terveydellisiä perusteita epäillä palveluturvallisuuden vaarantuvan." toisaalta: "pelkkä rikosrekisteri ei riitä T-luokistukseen"

Jäljelle jää henkilöhistoria.

On ilmeistä, että CV:N aukot vaikuttavat. Muistan, kuinka aivan vaistonvaraisesti vain sanoin pojalle ennen armeijaa, että älä tee sitä äläkä tätä, jotta et saisi merkintää rikosrekisteriin ennen armeijaa, koska ne sen kyllä syynäävät. Tuskin hän jätti mitään tekemättä kuitenkaan armeijan takia. Ihan hyvä poika muuten vain - ollut ainakin tähän asti.

Isoisää etsiessä Talvisodan tiimoilta jäi kyllä mieleen lukemani kohta, jossa vankiloista vietiin eturintamiin ja varsinkin miinanraivaustöihin yhtälailla henkirikollisia kuin varkaitakin. Joukkueen muiden jäsenten oli vain sopeuduttava heidän kummallisuuksiinsa, eikä monet ryhmänjohtajatkaan kovin kukkoilleet heille.

Siviilissä kai T-paperilla ohjataan suljettuun mielenterveyshoitoon? Ei kai kyse samasta luokituksesta?

hakunilan asukas evp

Tossa 10 vuotta sitten hakunilan ostarin ravintolasta poistettiin nuorehko mieshenkilö liiallisen päihtymyksen takia.
Mitäpä teki hän?
Hakipa kotoaan STEN merkkisen konepistoolin, lieni luvaton!!
Marssi takaisin ostarille ja tulitti koko lippaallisen yhtenä sarjana alakäytävällä olevaa porukkaa kohti.
Onneksi oli kehno ampuja, vain yksi haavoittui saatuaan kattorakenteista kimmonneen luodin sääreensä.
Töissä naureskeltiin uutista, että jos siellä olisi ollut taitava ampuja (meikäläiset armeijan käyneet) asialla selvin päin, olisi tullut 10-15 raatoa!
Joka kapakasta poiston takia on valmis tappamaan sivullisia, sille ei saa opettaa aseenkäyttöä!
Keskisormen näytön ja nyrkkimatsin pitää riittää!!
Siksi väkivaltarikolliset ovat riski armeijassa, voivat ampua myös omiaan, jos tulee tiukka paikka, heitä ei miinanpolkijaa kummenpiin tehtäviin käytetä edes sotaa käyvissä maissa.

elmo kaila

ei ole oikein mahdollista...sten-kpssä kun lipas törröttää suoraan vasemmalle aseen rungosta.aseella ammutaan aivan normaalisti,lonkalta ammuttaessa perä voi olla kainalossa ja lipas "levätä"vasemmalla käsivarrella.lippaasta ei pidetä kiinni eikä tunketa mahaan niinkuin ei muitakaan vast ase-tyyppejä syöttöhäiriöiden vuoksi..katselkaa vain lisää charlien enkeleitä....ps.kaikissa aseissa on rekyyli,jopa ilmakiväärissä ja jousipyssyssä...

tapio_o_neva

T-luokka on varmaan hyvä meriitti työhakemuksessa. Ennen työnhakupapereissa kysyttiin, onko ateistinen kommunisti (kuuluuko evl-seurakuntaan). Samoin kysyttiin, onko asevelvollisuus suoritettu sekä palveluskelpoisuusluokka, jolloin A2:een piti laittaa anteeksipyynnöksi sulkuihin (silmälasit).

Naisilla, jotka ovat siviilipalvelushenkilöitöä, ei vastaavaa kelpoisuutta tietenkään kysytty, jolloin heikkotasoinen nainen on parempi kuin huoltokomppanian B-mies papereissa.

T-papereista myönnetään kymmenilletuhansille varusmiehille- ja -naisille melko vähän prosentuaalisesti. Kyseessä siis voi olla todellinen harvinaisuus.

On puolustusvoimissa ollut ennenkin vaarallisia henkilöitä, mikä sopii tappamislaitoksen luonteeseen. Heidät on kuitenkin menneinä aikoina siivottu korrektisti huoltohommiin tms. tekemättä asiasta sen suurempaa numeroa.

Nykyään kaiken pitää olla niin objektiivista ja tieteellistä, että kaikesta voi saada leiman loppuiäkseen.

siviilitarkkailija

Pääesileikkikunnan sekopäiden ja tyhmien ehdotusten torjumiseksi ehdotan pääesikuntaan Pääpalikka merkintää joka kertoo ehdotuksen tulleen sieltä missä aurinko ei paista mutta kenraalikunta paistaa senkin edestä.

Lauri Törnejä ei suomenarmeija tarvitse ja marsalkkakin kehdataan potkia kadettikoulusta. Suomesta tulee väistämättä euroarmeijan tykinruokaosaston rehusäiliö. Parin mitalin ja naurettavan luotettava-kumppani maininnan avulla sekopäät saadaan tapattamaan itsensä ihan kuin iso-iso-iso-iso-isänsä kuninkaan armeijassa.

Maailma muuttuu, suomi ei.

Ruberttiini

Armeijan käydessä siihen työhön johon se on tarkoitettu se on vaarallinen niin omille kuin vihollisille.
Eihän armeijan tarkoituksena ole kuin tappamisen opettaminen, mitä tehokkaammin sen parempi.
Kaikki muu on sievistelyä.

aasintuntija

Itse aikoinani olin rauhanturvajoukoissa lääkintä-au:na. Meillä oli lääketieteellisistä syistä pääsy henkilöstön kantakortteihin. Kollegoiden kanssa naureskelimme sille, että komppanian päälliköllä oli ylivoimaisesti huonoin "P-arvo" koko komppaniasta.

Sen kyllä huomasikin ko. päällikön käyttäytymisestä. Jos jotakin vakavaa olisi alueella oikeasti sattunut, ko. päällikkö olisi ollut turvallisuusriski koko porukalle ja sen tunnustivat myös hänen upseerikollegansa.

Lisäksi hänellä oli krooninen sairaus, joka olisi ehdottomasti estänyt reserviläiseltä pääsyn niihin hommiin.

Että kyllä ne säännöt joustavat tarvittaessa.

rantapiru

on merkityksensä. On katseltu amerikkalaisia sotaleffoja, ja sieltä omaksuttu käityksiä, kuinka sitä sotaa oikein käydään.
Tarkoitan näitä leffoja, joissa konepistoolilla ammutaan minuutin sarjoja lainkaan lipasta vaihtamatta, joskus pitempiäkin, T-paita päällä, varalippaita ei ainakan näy. Rynnärin lipas tyhjenee alle kahdessa sekunnissa, jos pitää liipaisimen pohjassa.
Leffailluusiot tarttuvat kovin herkästi. Sen huomaa, myös siinä, miten muodissa olevan poliisi-elokuvan myötä myös meikäläisen poliisin pukeutuminen ja käyttäytyminen muuttuu. Jos leffan jeppe vetelee epäiltyä epäilemättä turpaan, niin kohta se tapahtuu XXX:n kaupungissakin, täällä Suomessa.
Kun osastona toimitaan, onnistumisen edellytys on, että kaikki voivat luottaa toinen toiseensa. Siten meidän isämme pärjäsivät sodissamme, ja suurin osa pääsi sieltä vielä pois. Kuka mitenkin. Oma isäni yhdellä haavalla.

aasintuntija

Kommenttisi kertoo lähinnä siitä, että itse olet niitä sotaleffoja katsellut ja vaikutteesi sieltä ammentanut.

Olen työskennellyt suomalaisten poliisien ja sotilaiden kanssa sen verran paljon, että meidän pojista ei löydy rambo-ainesta hakemallakaan. Hyvin koulutettuja kavereita.

jussi vaarala

ja ääliöihin se menee kuin häkä

" Vuodesta 2008 T-luokituspäätöksiä on lehden mukaan tehty noin 40. Kyseessä on marginaalinen ryhmä. "

Nuin että paljonkohan niitä varusmiehiä onkaan ollut josta tuo karmea luku 40 on löytynyt.

Kun on media näin tyhmää ja kansa samoin niin ei ihme että suomi-laiva seilaa miten sattuu ja kenen kädessä sattuu

aasintuntija

Kahteen vuoteen 40 T-luokitusta on todella vähän koko koulutettavasta varusmiesmäärästä. Wikipedian mukaan Suomen puolustusvoimat kouluttaa vuosittain 27 000 varusmiestä (henkilöä?). Kahdessa vuodessa siis 54 000. Näistä 40 on häviävän pieni osa. Itseasiassa yllättävän pieni osa kun miettii, kuinka paljon latvakakkosia tuolla kaduilla purjehtii.

tapio_o_neva

Toimittajien tyhmyyteen ja kustannusiliketoiminnan kohuiluun auttaa mediakritiikki. Moni lukija on kuitenkin toimittajan ja julkaisun tasoinen, jolloin kaikki menee "sukkana läpi".

Jos uutisessa lukee STT niin nykyään se ei ole luotettavuuden tae, vaan oikeastaan tae siitä, että se tarjoaa sosiaalisesti hyväksyttäviä vedätyksiä "keskustalaisiin" maakuntalehtiin sanomalaisessa hengessä.

Aina ei vedätyksen takeena ole nimimerkki "Aarno Laitinen" tai "mattieskohytönen", myös muita vedättäjiä on.

Tuo 40 T-luokitetua saapumiserässä tai vuodessa onkin merkittävä ongelma 350 000 sotilaan sodanajan armeijssa. Keskinkerataisuus ja henkinen laiskuus on usein suurempi uhkakuva kuin muutaman mielenliikutukset.

Muistan palvelustoverin, joka yritti itsemurhaa unilääkkeillä. Tämä siksi, että hänelle naljailtiin siksi, että hän oli järjestäytymisharjoituksissa aina se viimmeinen. Itsemurhayrityshetkellä, joka johti vatsanhuuhteluun hän ei ollut enää kuin neljänneksi viimeinen eli ei siis enää mikään ongelma joukkueelle.

Ongelmana oli nykyään majurin arvoinen silloinen luutnantti, joka "auktoriteetillaan" meni naljailuihin mukaan. No yliluutnanttiuden, kapteeniuden ja kahden päällikkyyden jälkeen, joista ensimmäinen oli aivan asialline päällikkyys aselajin piirissä, hän on ollut aina avustavissa esikuntatehtävissä.

Sitä en tiedä, miten tasapainoinen henkilö itsemurhaa yrittäneestä on tullut, koska hänet lähetettiin "kotiin kasvamaan" itsemurhayrityksen jälkeen.

Olisi hyvä saada enemmän tietoa, keitä luokitellaan T-luokkaan loppuiäkseen ja millä perusteilla. Jokainen voi murtua joskus.

Armeijassa kyse on tappamisesta ja siitä. kenet uskalletaan aseistaa. On haaste, jos asianomainen on suurempi tai yhtä suuri riski itselleen ja palvelustovereilleen kuin viholliselle tai vastustajalle.

Sotilaskunnian tähden haasteelliset henkilöt siivotaan siististi sivuun tai yläviistoon, mutta ei suoraan eteenpäin komentoketjussa.

T-luokituksista pitäisi keskustella.

T-l

Mut on raakattu T-luokkaan.

Kysykää jos haluatte tietää asiasta lisää. Sen verran voin valottaa, että rikostaustaa ei ole, edes epäilyjä eikä huumeita tai mitään terveyshaittoja, vain monta vuotta jatkunut aseharrastus, joka päättyi lupien peruuttamiseen perättömän ilmiannon seurauksena.