Sunnuntai 26.5.2019

Tämä asia ihmetyttää suomalaisten työttömyydessä: ”Miten on mahdollista?”

Luotu: 
25.7.2015 09:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yrittäjä ihmettelee, miksi työvoimaviranomaiset lähettävät palkattomaan työharjoitteluun "kaiken ikäisiä ja kaikenlaisella koulutustaustalla olevia työttömiä" ja palkattomasta työstä kieltäytyminen estää työttömyysturvan saamisen.
|
Suomen suuurin ongelma ei ole se, että töitä tehtäisiin liian vähän. Suurin ongelma ovat kaikki ne, jotka eivät tee töitä lainkaan. Näin analysoi Nordean ekonomisti Heidi Schauman ja viittaa keskusteluun työajan pidentämisestä ja toisaalta työttömyydestä.
 
-Töissä olevat suomalaiset tekevät siis suunnilleen yhtä paljon työtä kuin naapurimaissamme. Työnjako työllisten kesken on vain erilainen kuin muissa maissa. Suomessa on suhteellisesti katsottuna enemmän kokoaikatyöllisiä, mutta kokoaikatyölliset tekevät lyhyempiä työpäiviä.  Paljon suurempi ero naapurimaihimme löytyy jos tarkastelee työllisyysasteita, eli kuinka suuri osuus työikäisestä väestöstä tekee töitä. Tässä on Suomen suuri haaste, hän kirjoittaa blogissaan
 
Schaumanin mukaan etenkin miesten työllisyysaste on Suomessa hälyttävän paljon matalampi kuin muissa Pohjoismaissa. Naistenkin työllisyysaste on matalampi kuin muissa Pohjoismaissa, mutta tässä yhteydessä on hänen mukaansa tärkeää pitää mielessä, että Suomessa on paljon vähemmän osa-aikatyöllisiä naisia. 
 
-Suurin työllisyyshaasteemme ei siis ole miten saamme jo työllistyneet tekemään enemmän töitä, vaan miten saamme suuremman osan työikäisestä väestöstä tekemään töitä ylipäänsä, Schauman summaa.
 
Työttömyyteen puuttuu omassa blogissaan myös tamperelainen yrittäjä Asko Rantala. Hän sanoo, että kannustinloukut vaikeuttavat työllistymistä ja vääristävät sosiaali- ja työttömyystukien yhteensovittamisen.
 
-Voisiko kansalaispalkka tai perustulo, tai miksi sitä nyt milloinkin sanotaan, korvata asumistuen, toimeentulotuen ja tarveharkintaisen (ei ansiosidonnaisen) työttömyystuen saannin? Miksi työttömyyskassaan kuulumattomien työttömyysturva on huomattavasti pienempi tai täysin olematon verrattuna työttömyyskassojen jäsenten työttömyysturvaan, hän kysyy Puheenvuoron blogissaan.
 
Rantala ihmettelee myös ihmisten lähettämistä palkattomaan työharjoitteluun.
 
-Miten on mahdollista, että työvoimaviranomaiset lähettävät palkattomaan työharjoitteluun kaiken ikäisiä ja kaikenlaisella koulutustaustalla olevia työttömiä ihmisiä ja siitä -palkattomasta työstä- kieltäytyminen estää työttömyysturvan saamisen? Työehtosopimuksissa on selkeät maininnat eri ikäisten ja erilaisella työkokemuksella ja koulutustaustalla olevien harjoittelijoiden palkkauksesta. Miksi AY-liike ei valvo kaikkien työntekijöiden etuja työpaikoilla, myös harjoittelijoiden. Tämä on selvästi tasa-arvoa loukkaavaa toimintaa, hän toteaa.
 
Työttömäksi jäänyt insinööri Jari-Pekka Teurajärvi julkisti perjantaina Puheenvuoron blogissaan laskelman omasta tilanteestaan.
 
Microsoftilta saamansa lähtöpaketin vuoksi Teurajärvi siirtyy ansiosidonnaiselle työttömyyspäivärahalle tämän vuoden syksyllä. Hänen noin 4000 euron kuukausipalkkansa Nokian- ja Microsoftin-vuosina tarkoittaa sitä, että hän saa ansiosidonnaista noin 108 euroa päivältä eli bruttona noin 2200 euroa kuussa. Käteen tästä jää nettona noin 1700 euroa.
 
Jos Teurajärvi työllistyisi, ja palkka pysyisi menneiden vuosien tasolla, hänelle jäisi verojen jälkeen käteen noin 2600 euroa. Tästä syntyy kannustinloukku, kun kuvioon lisätään lapset ja heidän päivähoitonsa kustannukset.
 
– Minulla on pieniä lapsia, joten säästän melkein 600€ [kuussa] hoitamalla heitä kotona. Lisäksi minulle maksetaan kotihoidontukea 408,42€ kuukaudessa, Teurajärvi listaa ja toteaa tylyn tosiasian: häntä ei kannusteta töihin.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Työajan lyhentäminen olisi järkevämpää kuin pidentäminen. Työssä jo olevat jaksaisivat paremmin, työttömät saisivat töitä, yhteiskunnan varoja säästyy.

Mutta vitsi on siinä että työnantajien varoja ei säästy, toinen isompi vitsi on se, ettei haluta päästää tulemaan työntekijän markkinoita. Sellaisten piti alkaa vuonna 2010 kun suuret ikäluokat alkoivat jäädä eläkkeelle.

Kimmo Koskela

Juuri näin. Tätä olen itsekin kyllästymiseen asti eri kommentointipalstoilla tuonut esiin. Nimenomaan monet pankkien "ekonomistit" ovat tyrmänneet tämän Ranskan mallin, mutta yhtään järkevää selitystä miksei kannattaisi jakaa olemassa olevaa työtä niiden tomialojen kohdalta kun se olisi mahdollista, en ole kuullut.

Toki itsekin työnantajana tiedän , että työterveyshuolto ja vakuutuksett yms. ovat asiassa yksi ratkaistava pulma, mutta ei se ole niin suuri ongelma kuin yhteiskunnan hajoaminen moneen leiriin, niihin joilla ei tunnit riitä ja niillä joilla ei muuta olekaan kuin aikaa muttei rahaa tehdä mitään. Työnantajan kulujen ei tarvitsisikaan välttämättä pienentyä jos vaan saisi tehokasta ja tyytyväistä työvoimaa ja kaikilla menisi hyvin. Kaikki yrittäjät kun eivät ole ahneita.

Jarmo Nummenpää

AY-liike valvoo pääsääntöisesti vain jäsentensä etuja. Yhteisen edun nimissä puututaan laajempiinkin ongelmiin mutta yksittäisen työntekijän kohdalla voidaan puuttua vain jäsenten ongelmiin. Tämä perustuu työtekijän liitolle antamaan valtakirjaan jonka nojalla luottamusmiehet voivat valvoa hänen etujaan. Eli jos harjoittelija on liiton jäsen hänen etujaan voidaan valvoa muuten ei.

Osmo Marttila

Siten tämä on mahdollista, koska - päätöksistä vastuussa olevat rakentavat väkisin Intian mallin mukaista kastiyhteiskuntaa.

Ja niin käsittämätöntä kuin se onkin - meidän lainsäädäntömme sallii tämän orjuuttamisen.

Taitaa Daniel Matilaisella olla matikka hiukan hakusessa. Kas kun suuretikäluokat on jo olleet kauan eläkkeellä. Ehkä jokunen poliitikko ja yksityisyrittäjä tekee vielä töitä. Suuret ikäluokat on taistelleet päivähoitopaikat, äitiyslomat, isyyslomat, kotihoidontuet, ilmaiset kuljetukset 7v asti, ansiosidonnaiset päivärahat, asumistuet, opintotuet ym. Jotka sinulle ilmeisesti tuntuu itsestään selville asioille. Näitä ei ole ollut suurilla ikäluokilla. Ei päiväkoteja kaikille, äitiysloma 7viikkoa, ei isyyslomaa, koulut maksullisia, ei opintotukea, eikä mitään muitakaan tukia, ei vapaita lauantaita, kesäloma 3 vko, ei talvilomia jne.jne. Töitä oli pakko tehdä jo 15v alkaen, kaskun vanhempien huoltovelvollisuus loppui kun lapsi täytti 16v. Ja vielä, jos meitä suuria ikäluokkia ei olisi, ei olisi sinuakaan ;-)

Sari Hannukainen

Taitaa Haavisto-Barriosilla itsellään olla se matematiikka ja etenkin talousmatematiikka hukassa. Suurissa ikäluokissa juuri se vika että taistelivat Suomen hintakilpailukyvyttömäksi korkean työttömyyden ja alhaisten yksityispääomien sosialismiksi.

Ei ole matikka hakusessa, suuret ikäluokat ovat syntyneet 1946-1950 emmekä me ole nauttineet mistään etuuksista. Emme liioin tehnee lapsia kuin yleensä vain yhden jotkut harvat jopa 3. Ei niitä etuuksia ole se tähden taisteltu, että lapsenlapset luulee ettei mitään töitä tarvitse tehdä vaan, että työssä käyminen tehdään helpommaksi, ettei esim. ole huolta hoitopaikoista kun menee töihin. Ei ollut mitään asumistukia tehtiin vaikka kahta työtä, että saatiin laskut maksettua. Ajaessamme asioita oli tarkoitus, että tulevilla sukupolvilla olisi helpompaa. Se on ollut suuri virhe. Olisi ollut parempi jättää kaikki vaan ennalleen. Lapset 3v-12 kulkisivat yleisissä lastenlipulla sen jälkeen 13v- aikuisten lippu, lastenvaunut myös aikuisten lippu, alle 3v sylissä ilmaiseksi. Lapsilisä joka neljäs kk 50€. Äitiysloma 7 vko. Isyyslomaa ei luonnollisesti olisi olemassa. Ei mitään perusturvaa ja lapsilisä vain siihen asti kun täyttää 16v. Oli ihan jokaisen oma asia millä tuli toimeen. Ja jos sai pankista lainaa asuntoa varten, säästöä piti olla puolet asunnon hinnasta ja 5-8v maksuaikaa lainalle. Voin sanoa, että siinä jos missä oppii matikkaa ja taloudenhoitoa. Olkaa sitten tyytyväisiä jos ne kaikki helpotukset otetaan pois, jos se on kerran ollut sun mielestä väärin. Tässä ei ole vielä edes kaikki. Ei ollut kuin 3 vko lomaa vuodessa ei ollut vapaita lauantaita ym.ym.ym

Irja Laamanen
Vastaus kommenttiin #15

Näin on todella ollut, mutta nykyisissä ongelmissaan painivien on sitä vaikea käsittää. Minäkin kolme lasta maailmaan saattanut. Ensimmäisen kohdalla lyhyt, olematon äitiysloma ja kahden seuraavan kohdalla lomaa jo hiukan pidempään. Tuntui taivaalliselle. Ensimmäisen kohdalla jopa äitiyspäiväraha olematon. Jäin työstä täydet vuodet suoritettuani. Olisin voinut jatkaa 64 vuoden, mutta koin, että nuoremmillekin on annattava mahdollisuus. Olin myös rättiväsynty vuosia huolehdisttuani sukulaisesta ihan joka ikinen päivä. Kun kaikesta siitä olin selvinnyt olisi voinut jatkaa työssäkin, mutta eihän täällä palkallista työtä kovin helposti eteen tule, jos sitä ei etsi. Ei tullet ihan itsestään ennenkään työpaikkaa. Palkatonta sentään riittää niin paljon että kaikkea ei edes ehdi tekemään.

Marja-Liisa Kalkela

Täyttä puppua #13

Kuinka tämä auttaa sosiaaliturvan vähentämistä "Työnteolla"?
Kuinka tämä auttaa valtiota velanmaksussa?
Paljonko verokirstuun tulisi palkoista veroa ?
Miten tämä luo palkallista työtä työmarkkinoille?
Missä on avoimet työpaikat jos ne on täytetty jo ilmaistyötä tekevillä?

Eikö työtä tehdä siksi että hankkii itse oman elannon itselle ja perheelle?
Eikö se enää ole kunnia asia että omilla käsillä hankkii elannon perheelle ,ilman valtion sosiaalisia tukia?
Ei näin Suomea rakennettu sodan jälkeen .
Eikä näin saada kulutusta kasvamaan joka pitää pyörät pyörimässä ja työllistää,pienyritysten kautta eniten .

Ilmaistyötä tekee jo yli 400 000 suomalaista - siltikin "työpaikat karkaavat"
AL/MOT12.3.2012,

" Suomesta onkin parissa vuosikymmenessä tullut erilaisten harjoittelujen luvattu maa.

Ennen kaikkea Suomesta on tullut palkattoman harjoittelun luvattu maa.

Ylen MOT-ohjelma laski vuonna 2009, että tuolloin Suomessa teki palkatonta työtä 320 000 henkilöä, mikä on 13 prosenttia koko työvoimasta.

Tämä joukko koostui lähinnä työvoimapoliittisiin aktiivitoimenpiteisiin osallistuneista työttömistä sekä opiskelijoista, jotka suorittavat opintoihinsa pakollisina kuuluvia palkattomia harjoittelu- ja työssäoppimisjaksoja.

Tällä hetkellä ilmaistyötä tekee jo yli 400 000 suomalaista. Tämä tarkoittaa noin 60 000:n kokoaikaisen työntekijän työpanosta."

"Työnantaja voittaa

Hyödyn palkattomasta harjoittelusta korjaavat lähinnä työnantajat.

Työttömien aktivointipolitiikka ja opintoihin kuuluvat pakolliset harjoittelut ovat johtaneet järjestelmään, jossa työnantajat voivat poimia työvoimapoliittisilta kursseilta ja oppilaitoksista itselleen sopivia työharjoittelijoita hyvinkin pitkille harjoittelujaksoille.

Joissakin opinnoissa harjoittelujakso saattaa olla jopa vuoden mittainen.

Useimmiten kyse on ammattitaitoisen ja tehtävään pätevän ihmisen täydestä työpanoksesta korvauksetta."

20.11.2014 YLE
Forssalainen Minna Linna tekee raskasta työtä maatilalla ilman palkkaa
Yli 35 000 suomalaista tekee jo töitä sosiaaliturvansa eteen.

- Forssalainen Minna Linna tekee viisi päivää viikossa töitä maatilalla ja unelmoi työpaikasta,
-jota hän ei todennäköisesti saa.

Minna Linna tekee forssalaisella maatilalla raskaan näköistä fyysistä työtä.

39-vuotias Linna on työkokeilussa.
-Hän ei saa työstään palkkaa,
-vaan 9e/pv matkoihin kulukorvauksen. Lisäksi hän saa korotettua työmarkkinatukea. Omien laskujensa mukaan hänelle jää kuukaudessa käteen 600 euroa.

- Työ näyttää fyysisesti raskaalta.

Hevostilan yrittäjä Veikko Leinonen joutuisi maksamaan Linnalle
-noin 8-14 euroa tunnilta, jos Linna olisi töissä alan keskipalkalla.
-Päälle tulisivat vielä verot ja muut maksut.

Nyt Linnan työpanos maksaa Leinoselle 0 euroa.

Leinonen on iloinen järjestelystä. (NIIN on varmaan 35 000 muutakin yrittäjää 0 euron orjasta.Saahan hän itse työllistämisestä n.940e/kk per orja)

http://yle.fi/uutiset/tyotarjoukset_tuplaantuneet_samoin_sanktiot__nain_...

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #26

JK. #26

Joka ainut yrittäjä. Joka ainut palkansaaja.Joka ainut eläkeläinen MAKSAA tuon
orjatyön teettämisen PALKAT veroissaan ,sosiaaliturvaan mistä noiden tuet kelasta maksetaan .Myös yrittäjien työlistämisrahan .
Nyt kun raha on tiukalle sosiaaliturvan leikkaukset käytetään ne rahat juuri tuohon "työllistämiseen" ja työttömien tukiin.
Eli työnantajien yhteiskuntasopimus on tosiaan otettu huomioon heidän osalta +merkkisenä. Mutta onhan Alkiopuolueen miljonääri ja EK asialla.

Jaakko Kojo

Vastikkeeton työnteko vaikka harjoittelijana on suuri vääryys. Mistä tällainen työnteko sitten kumpuaakin? Ei kai ole kyse tilastojen kaunistelusta? Harjoittelijankin on saatava palkkansa. Tämä on viranomaisen hölmöyttä ja työnantajan ahneutta.

Tuo ajatus kuuden tunnin työajasta on nostettava taas kerran esiin. Se ratkaisisi monta ongelmaa. Nythän on kyse työn puutteesta, ei halpatyövoiman tuonnista, kuten Juhana Vartiainen tuntuu ajattelevan.

Paavo Kervinen

1. Työttömänä tienaa saman verran ellei enemmän kuin osa-aikaisena.
2. Vanhempia työntekijöitä ei kukaan palkkaa koska kallista & riskit.
3. Pelkkä harjoittelu ei tuo leipää pöytään ja on valtion tukemaa, kannustamista halpatyövoimaan.
4. Koska kaikki automatisoituu(USA:ssa postikin kuljetetaan kohta droneilla) niin työttömyys kasvaa tasaista tahtia.
5. Kaikkien ei tarvitse olla työelämässä. Jos meillä olisi täystyöllisyys niin työnantajat joutuisivat kilpailemaan työvoimasta mm. palkankorotuksilla ja paremmilla työehdoilla. Tämä lisää kustannuksia, kallistaa siis tuotteiden hintoja.

Tule perustulo kultainen.

Sari Hannukainen

Ongelma ei ole sosiaalitukien ja palkan välisen liian pienen eron aiheuttama kannustinloukku vaan suomalaisten keskuuteen juurtunut vinoutunut ajattelumalli, ettei työnteko ole kannattavaa ja että tukien nostaminen eri elämänvaiheissa on ihan ok. Työnteko on aina kannattavampaa kuin sosiaalituilla eläminen, ansio- ja pääomatulot mahdollistavat vaurastumisen ja elämässä eteenpäin menemisen niin ihmisen omassa elämässä kuin yhteiskunnallisestikin katsoen. Sosiaalituilla ja tulosiirroilla elävä ja perhettään elättävä on ainoastaan kustannus muille veronmaksajille ja etenkin tuottavalle sektorille eli yksityiselle ja julkisesti noteeratulle yritystoiminnalle. Sosiaalituilla eläminen on paikallaan pysymistä ja siten taantumista kun velat eivät vähene eikä varallisuus kasva sen paremmin itsellä kuin yhteiskunnassakaan.

Sari Hannukainen

Olen edellä kirjoittavista Malisen ja Kojon kanssa tismalleen samaa mieltä. Nuorten pitäisi päästä melko pian valmistuttuaan työelämään, keski-ikäinen ja sitä vanhempi on fiksusti rahojaan käyttäen 15-30 vuoden työuralla saanut jo riittävästi varallisuutta kasaan ettei tarvitse täys kahdeksantuntista varmaa työpaikkaa, kaikki tempputyöllistämiset pois ja työtä pitäisi tasata niin, että ne jotka tekevät paljon tekisivät vähemmän ja ne jotka eivät tee ollenkaan pääsevät töihin.

Automaatiota lisää, kuusituntinen työpäivä muille kuin työuraansa aloitteleville, julkisia virkoja vähemmäksi, sosiaalitukia pienemmiksi ja ihmiset ottamaan enemmän taloudellista vastuuta ottamalla lainaa, säästämällä ja sijoittamalla sekä omaan että julkisesti noteerattuun yritystoimintaan. Suurten ikäluokkien jyräämä sossuhyvinvointiyhteiskuntamalli niin pitkälle vietynä kuin se Suomessa on ei ole toimiva malli, koska tulosiirrot ovat liian suuria ja kansalaisten ei tarvitse (tai heille on uskoteltu ettei heidän tarvitse) venyttää nuorena penniä tuottavan varallisuuden säästöihin. Pakkotulosiirtosysteemi näkyy sitten suomalaisten aika alhaisena tuottavana varallisuutena (alhaisempi kuin muilla pohjoismaalaisilla, muista länsimaalaisista puhumattakaan), vähäisinä kotimaisina pääomina, heikkona työllisyytenä ja heikkona talouskasvuna.

Eero Saastamoinen

Taas harhaa työnteon kannattamattomuudesta ja lausujina ne joilla on vähän työtehtäviä ja liian suuret palkat!

Teoretisoidaan kateudesta johtuvalla tavalla jonkun hölmön ilmoittaessa, että on muka halusta työttömänä Nokialta hoitamassa lapsiaan!

Ei kukaan ota Nokialta potkuja päästäkseen ansiosidonnaiselle ja muutosturvaan, vaan oikeasti Nokia on sanonut irti työntekijän, joka on joutunut jäämään kotiin hoitamaan alaikäisiä lapsiaan toivottomana enää koskaan saada mitään vastaavaa työtä, kuin mitä Nokia on hänelle antanut!

Nyt hän on myynyt sitten oman nimensä ja kasvonsa sosiaalipornoteollisuudelle, eli lehdille, jotka eivät välitä mistään tosiasioista työttömyydenhoidossa, vaan etsivät ihmisestä vikoja!

Vesa nai, ei nainut, sai lapsen, ei olekaan avioliitossa , sairaalaan polttareista!

Lehdistö on tullut tiensä päähän ja on aivan turha!

Kaikki valtion tuet ja verohelpotukset pois lehdiltä ja sama vero kuin lailliselle pornoteollisuudelle vaan!

Annikki Suuriniemi

Suuret ikäluokat, joihen myös kuulun, "kasvavat koiranputkea" ja tekevät työtä. Kiitos kohteliaisuudesta. Toisaalta koulutetut mm. IT- alan työttömät ent. nokialaiset ja muut julistavat, ettei kannata mennä työhön, kun pärjää ansiosidonaisella päivätahalla, asumistuella ja muilla turvaverkko tuilla. Kukahan loppujen lopuksi kustantaa makoilemisen? Koiranputkea kasvavat ovat maksumiehiä ja -naisia. He tietysti ovat luoneet turvaverkot, jotka alunperin eivät olleet tarkoitettu sen kaltaisille tyypeille, jotka niistä nyt nauttivat. Toisaalta olen alkanut kannattaa kaikkien yhteiskunnan turvaverkkojen poistamista kertaheitolla. Verkko on kuin kalaverkko, siitä pois pyrisyely on mahdotonta yksin. Se koukuttaa! Kerran jäätyään /päästyään yhteiskunnan turvaverkkoon, sieltä poistuminen on lähes mahdotonta. Koukuttaminen tarkoittaa= ei kannata evää väräyttää. Rakenteellisena uudistuksena yhteiskunnan turvaverkkojen alas ajo on todella hyvä idea. Paras aikoihin ja Merja Toivaselta Pohjalaisessa. Teuvo Hakkaraisen kuvakieli on räväkämpi, rupisammakko räjähtää, kun saa liikaa vettä. Kalaverkko ja kuha, rupisammakko ja vesi, kuvaavat esimerkit luonnosta , kuinka työttömyyskorvauksella olevalle käykään. Heinäkuuta, vesisadetta ja 400 000 työtöntä odottaa reippaita päätöksiä . Yhteiskuntasopimusta paapotaan vielä. Työssä käyvät pulittavat kalaverkon kustannukset. - Parasta unohtaa perustulo edellisten höysteeksi. Vielä vähemmän liikettä näköpiirissä kassikaloillakin, kun sapuska heitetään suuhun. Lihotaan ja pulskistutaan. Käy kuin rupisammakolle, räjähtää! Yksityisajattelijalta terkut.

Hannu Saarenmaa

Hyvää keskustelua. Tämän ns. yhteiskuntasopimuksen tulisi ennen kaikkea käsitellä sitä, miten työllisyys saadaan nousuun. Töissä olevat tekevät jo riittävän pitkää päivää muutenkin.

Jos ei ykstyinen sektori vedä, työttömät vaan kunnan ja valtion leipiin. Tekemätöntä työtä siellä riitää.

Olen lukenut, että kun juliselta sektorilta sanotaan väkeä irti säästöjen nimissä, saadaan vai 15% säästö. Eikö silloin kannattaisi pitää kansa vain julkisella sektorilla töissä? Kai heidän tuottavuutensa on ainakin tuo 15%?

Eric Lukkaristo

Mä en niin jaksa tätä työttömien syyllistämistä:

Avoimia työpaikkoja Raumalla tänään 25.7.2015:
67 kpl
Avoimet työpaikat / asukasluku:
0.0017 kpl/hlö
Avoimet työpaikat / alueella työskentelevien määrä:
0.0021 kpl/hlö
Avoimet työpaikat / työttömien määrä (2012):
0.0143 kpl/hlö
Avoimet työpaikat / kunnan maapinta-ala (km2):
0.1352 kpl/km2

..ja mol.fi:n mukaan koko suomessa 16000+ työpaikkaa ja työttömiä oli..??

Marja-Liisa Kalkela

Alkaa ola jo törkeyden huippu työttömien kohtelu tässä maassa.Missä on irtisanotun ,työttömän kansalaisen yhdenvertaisuuslakiin perustuva kohtelu? Kauanko muut sietäisivät tätä kohtelua? Työttömistä tehty "spitaalisia" ja syylisiä Lamaan,viennin vähyyteen ?Jos TÖITÄ ei Ole Niin niitä EI OLE. Jos on niin ei kai työttömiäkään olisi.

Vartiaisen/EK juoksupojat:Työministeri PS J.Linström/PS Hanna Mäntylä.

Voiko törkeemin Persut pettää työttömät ,"työväenpuolueena"?

http://yle.fi/uutiset/takuuelakkeen_saa_tyota_tekematta__yrittaja_maksaa...

USA-konsulttifirma =työttömyysehtoja kiristettävä.

"Sen lauluja laulat kenen leipää syöt" EK/Perheyritysten/MTK

Uusi Suomi 21.2.2011
Johannes Kanasen tuoreeseen väitöskirjaan
ja tarkoittaa jotakuinkin tätä:

“Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tuloerot ovat lisääntyneet, koska yhteiskunta rakentuu nykyisin uusien hierarkioiden ja kontrollimekanismien pohjalle, väitetään tuoreessa väitöstutkimuksessa.

- Päällimmäiseksi on muodostunut tavoite kontrolloida ja ohjata ihmisiä toimimaan markkinamekanismien asettamien reunaehtojen mukaisesti. Valtionhallinnon eri tasoja ja
sosiaaliturvajärjestelmää
(työttömyyskorvausten ehtojen kiristäminen -94-08-10/vasteekkeelisuus/ansiosidonnaisen puolitaminen)
on muokattu tätä tarkoitusta varten, Kananen sanoo.

Suomessa eräs tavoite on ollut muodostaa huonojen työehtojen ja matalien palkkojen töitä .
Hallitus suunnittelee työttömyysturvan heikentämistä.
YLE
Vartiaisen mukaan on vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että järkevästi toteutetut säästöt työttömyysturvasta saavat työttömät hakemaan hanakammin töitä, maltillistavat palkkavaatimuksia, vaikuttavat ammattiliittojen toimintaan ja saavat yritykset tarjoamaan enemmän töitä.

– Taloudessa syntyy ja loppuu jatkuvasti suuri määrä työsuhteita. Tällaisilla uudistuksilla vaikutetaan ihmisten käyttäytymiseen niin, että työsuhteita syntyy enemmän, Vartiainen sanoo.

Vartiaisen mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla on toimialoja, joissa yrityksillä on pysyviä rekrytointivaikeuksia. Esimerkkeinä Vartiainen mainitsee siivoustyöt ja kiinteistö- sekä ravintola-alan.

– Rakennemuutokset eivät toimi nopeasti, mutta se on keino joka tepsii pysyvästi, toisin kuin väliaikaiset työllistämistoimet. Mitään suhdannepolitiikkaa tämä ei tietysti ole, vaan rakennetoimet vaikuttavat hitaasti.

http://yle.fi/uutiset/tyotarjoukset_tuplaantuneet_samoin_sanktiot__nain_...

Tämä kyykytys,karenssit,tukien leikkaukset koskee myös Perhettä ja LAPSIA.

Miten -10 voitiin tietää että karensseja tulee niin paljon että säästyy 4 milj. tuista -11?
Miksi tuo 4 milj. annettiin RIKKAILLE turkistarhoile lomittajiin 2milj?
2milj.Mamujen kotouttamiseen ?

Tämä maa tosiaan ei enää ole se maa johon synnyin 69 vuotta sitten.
Tehdäänkö nyt tahallaan -90 -luvun II SYRJÄYTYNEET lapset ja nuoret?
Tulee satoja mijloonia kalliimaksi kuin antaa työttömälekin ihmisarvoinen kohtelu ja elantoon perusturva.

Marja-Liisa Kalkela

Neuvo nuorille 69v .Joka ei koskaan ollut työtön .(-60-90 luvulla oli vielä työntekijä arvossa )
Kun teillä on valtion maksama koulutus,kielitaito,osaaminen viekää se osaaminen maahan esim.Ruotsiin tai Norjaan missä Suomalaista työntekijää pidetään arvossa.
Lähtekää nostamaan edm. maiden elintasoa.Kuten -60 luvulla täältä Ruotsiin "Saabin" tehtaille menneet teki.
Nythän on vain tarkoitus ajaa palkat alas ja huonontaa työehtoja. Sitä on tehty Aho/Viinasesta lähtien .EU-sopimuksessa /Euro-plus sopimuksissa sovittu .
Tanskassa ja Briteissä jo pitkälle toteutettu.
JK. Työnhakua ulkomaille,rahoitusta siihen saa tietoa kelan ja työvoimatoimiston kautta. Ei enää päivääkään kyykytettävänä.Menkää tekemään työtä mistä myös maksetaan .

Johanna Sirén-Kaplas

Osallistun keskusteluun työllistymisestä ja työttömyydestä tuomalla esiin näkökohtia, joita tilanteen tarkasteluun mielestäni myös tarvitaan.

Lähtökohtaisesti aiheen tarkastelua helpottaa se, että olen ollut työmarkkinoilla vuodesta 1981 ja olen edelleen, eli tarkasteluajankohta on pitkä v.1981–2015 ja jatkuu. Olen myös työskennellyt hyvinkin eri-ikäisten ihmisten kanssa ja päässyt tarkastelemaan erilaisia ajatusmaailmoja ja työmoraaliin liittyviä yksityiskohtia hyvinkin läheltä.

Lisäksi olen työskennellyt useammalla eri alalla, joten otanta työsuhteiden osalta on monipuolinen.

Olen työskennellyt markkinointiviestinnän parissa, myyjänä vaatekaupassa, näyttelyassistenttina taidegalleriassa, siivoojana, aerobic-ohjaajana, freelance-toimittajana, pienen sanomalehden trafiikkisihteerinä, ala-asteen luokanopettajana, yleisenä edunvalvojana, tuotantotyöntekijänä tehtaassa, ahtaajana, vientihuolitsijana, toimitusjohtajan ja johtoryhmän sihteerinä, kirjailijana, MAG-hitsaajana, caddie masterina, kahvilan tarjoilja-kassana, toimistonhoitajana, asianajotoimiston assistenttina, suomentajana, karjanhoitajana ja neliraajahalvaantuneen miehen henkilökohtaisena avustajana.

Työsuhteet ovat päättyneet joko omasta toivomuksestani tai työnantajan tilanteesta riippuen. Osa työsuhteista on ollut määräaikaisia sijaisuuksia. Näin ollen myös työsuhteen päättymiseen liittyviä yksityiskohtia on tiedossani runsaasti. Osa työpaikoista on sijainnut yli 100 kilometrin päässä kotoa, yksi jopa yli 400 kilometrin päässä. Yhden kerran olen saanut erittäin tökerösti annetut potkut. Tämä työnantaja on suurin piirtein koko pitkän työnantajahistoriansa ajan ollut työmarkkinaoikeudessa, milloin mistäkin syystä. Varsin usein maksamattomien palkkojen tai palkkioiden vuoksi.

Työvoimatoimisto, nykyisin TE-toimisto, ei ole auttanut yhdenkään uuden työsuhteen alkamisessa; tämänkin asian osalta vertailuajankohtani on pitkä ja kattava. Kaikki uudet työsuhteet olen itse neuvotellut itselleni.

Lisäksi olen joutunut tarkistamaan joitakin asioita entisestä työvoimaministeriöstä asti, kun TE-toimiston antama tieto on ollut virheellistä ja tämän myötä myös minulle annettu ohjeistus on ollut virheellistä.

Ottamatta kantaa työllistymiseen tai työttömäksi jäämiseen voin tässä esittää julkisen kiitoksen Yleiselle työttömyyskassalle, joka on aina antanut ajantasaisen ohjeistuksen niihin tilanteisiin, kun olen ollut “in between the jobs”, päättyneen ja alkavan työsuhteen välissä hetken työttömänä.

Paperisodan käyminen työttömäksi jäämisen osalta edellyttää mahdollisuutta ottaa kopioita ja postittaa kirjeitä – ja ymmärrystä sen osalta, että mitä kaikkia dokumentteja oman tilanteen selvittämiseen nyt tarvitaankaan. On selvää, että työttömyyskassa ei kenkkuile vaan noudattaa toiminnassaan annettua ohjeistusta ja lakia. Laki on sama kaikille, mutta kyky selvitä byrokratian rattaissa ei. Harjoitus toki tekee mestarin tässäkin lajissa. Provosoituminen ei auta, se syö vain voimia. Ymmärrän kuitenkin, jos joiden kohdalla nämä sulkeiset päättyvät siihen, että kotiin jääminen alkaa näyttäyty varteenotettavimmalta vaihtoehdolta. Byrokratia, vaikkakin kohdistuu henkilöön, ei ole henkilökohtaista, mutta voi toivottomalta näyttävässä tilanteessa alkaa sen kohteesta tuntua nimenomaan henkilöön kohdistuvana rangaistus- ja kyykytystoimenpiteeltä, joka syö ihmisarvoa ja itsekunnioitusta.

Kyykytykseltä tuntuvan toiminnan kohtaaminen uudestaan ja uudestaan kysyy taistelumoraalia, jonka ylläpitäminen ei kaikille ole yhtä helppoa.

Huonommuuden tunnetta voi lisätä ulkopuolisten ylenkatse työttömäksi jäävää kohtaan. En lähde arvioimaan kuinka moni on ratkaissut tilanteen kohdallaan itsemurhalla. Suomessa itsemurhien luku on kuitenkin korkea eivätkä syyt ole aina yksiselitteiset.

Ottamatta kantaa työllistymiseen tai työttömäksi jäämiseen totean myös, että Suomea toimintaympäristönä ja Suomessa tehtyjen työtuntien määrää ei voi verrata muihin EU-maihin. Suomi ei olosuhteidensa puolesta ole vertailukelpoinen muihin EU-maihin. Myöskään Suomessa maksetut palkat eivä ole vertailukelpoisia, sillä palkoilla on täällä kyettävä kustantamaan asioita, joita muissa EU-maissa ei tarvitsee välttämättä kustantaa. Syyt ovat nämä:

1) Suomi sijaitsee lähestulkoon kokonaan havumetsävyöhykkeellä. Tämä merkitsee sitä, että täällä on pitkät, pimeät ja kylmät talvet ja lyhyt kesä.

2) Havumetsävyöhykkeellä sijaitseminen merkitsee sitä, että täällä tarvitaan talvivaateet ja talviasuttavat kodit, maantiesuolatut ja auratut tiet talvella ja runsaasti lämmitystä ja valaistusta kotitalouksissa, eli elinkustanukset tässä toimintaympäristössä ovat korkeammat kuin muissa EU-maissa. Tämän myötä palkoista “ulkoiseen varusteluun” kuluva osuus on suurempi kuin muissa EU-maissa. Myös ruoka täällä on kalliimpaa kuin useimmissa EU-maissa. Ja silti syötävä on.

3) Havumetsävyöhykkeellä sijaitseminen merkitsee myös sitä, että talvikelien vuoksi töihin lähtö ja töistä tulo ovat talvella haastavampia toimintoja kuin muissa EU-maissa. Kuitenkin kotiin olisi ehdittävä sellaiseen aikaan, että ehtii syödä ja käydä nukkumaan ajoissa, sillä näin se vain on, että edelleen ihmisten on syötävä ja nukuttava.

4) Kovien luonnonolosuhteiden vuoksi suomalaiset ovat aikojen saatossa oppineet käyttämään niukat resurssit tarkasti hyödyksi, myös käytettävissä olevan päivänvalon ja työajan. Täällä ei lorvita. Muissa EU-maissa saattaa olla paremmat mahdollisuudet lorvintaan, joten tehtyjen työtuntien määrä ei välttämättä kerro tehokkuudesta vaan yksinomaan työntekoon käytetystä ajasta. Työnteko on voinut olla tehokasta tai vähemmän tehokasta.

5) Suomalaisten elintoiminnot eivät poikkea muiden kansalaisten elintoiminnoista. Myös suomalaiset tarvitsevat unta sen 7–8 tuntia vuorokaudessa, ja syömiseen on käytettävä aikaa vähintään kerran päivässä, suositusten mukaan kolme kertaa päivässä. Ja mielellään vielä olisi voitava syödä ravitsevaa ruokaa, joka sisältää myös tuoreita vihanneksia, joten kaupassakin on ehdittävä käydä. Täysin säilykkeiden varaan ei voi jättäytyä. Tämä merkitsee sitä, että näihin toimintoihin on työmatkoista selviytymisen ja töiden tekemisen ohella jäätävä aikaa. Jos ihmiset alkavat nukkua neljän tunnin yöunia, vaarantuu yleinen turvallisuus sekä liikenteessä että työpaikoilla. Väsyneiden ihmisten huomiokyky laskee, erilaiset onnettomuudet ja läheltä piti –tilanteiden määrä kasvaa. Olen menettänyt yhden työtoverin tapaturman kautta. Hän oli aamulla todennut olevansa väsynyt syistä, joita en tässä avaa.

6) Suomalaisten on kasvatettava ja hoidettava lapsensa samoin kuin muidenkin EU-kansojen kansalaisten. Tämä merkitsee sitä, että lapsia on ehdittävä ohjata läksyjenteossa, heidän vaatetuksestaan ja syömisestään on ehdittävä pitää huolta, eli lyhyesti sanottuna: perheen vuorokausirytmiä ei voi mahdottomasti rukata uusiksi aikuisten työaikoja pidentämällä vahingoittamatta lapsiperheiden arkea. Koska Suomessa, toisinkin kuin Kreikassa, eläkeikä ei ala 50-vuotiaana, kaikilla perheillä ei ole käytettävissään samanlaista isovanhempien muodostamaa huolenpidon verkostoa kuin mahdollisesti muissa EU-maissa – meillä isovanhemmatkin ovat töissä.

Olen ennenkin, muihin aiheisiin liittyen, painottanut, että biologian ja luonnontieteiden sisällyttäminen mukaan kuvaan olisi välttämätöntä. Aalto-yliopisto on yhdistänyt tekniikan, taideteollisuuden ja kauppatieteet. Jään odottamaan, että biologian ja luonnontieteiden rooli kaikessa tekemisessä otetaan myös huomioon – muutoinkin kuin ympäristöön liittyvissä kysymyksissä.

Ihmisen käyttöjärjestelemä on vanha eikä sitä voi noin vain päivittää samoin kuin tietokoneen tai kännykän käyttöjärjestelmää.

Ihmisellä luontaisesti on myös toimintakykyä, jopa tarmoa ja intoa toimintaan, ja tätä kykyä olisi voitava ohjata ja johtaa järkevästi. Oman paikan löytyminen yhteisössä ja toimiminen yhteisön hyväksi, tästähän loppupeleissä on kysymys. Viestin pitäisi olla:"Sinua tarvitaan."

Marja-Liisa Kalkela

Minä taas osallistun työttömien irtisanottujen oikeusturvaan .

Joten 200 Arkadian mäelle valittus KANSANPALVELIJAA ,teidän olisi hyvä muistaa Suomen perustuslaki.Jota olettte luvannut noudattaa:

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlundin mukaan Suomen perustuslain mukaan ihmisiä ei voi asettaa eriarvoiseen asemaan, ja että kansanedustajat velvoitetaan noudattamaan lakia.

EI edes työttömiä. Kansan sosiaaliturva koskee kaikkia ,samoilla ehdoilla
Vastiikkeellisuutta ei ole muissa kelan verovaroista maksamissa tuissa.

Ja jos tuota on menty sormeilemaan ja eroitettu se eri tueksi ,se on vastoin perustuslakia.
(Tiedän että se erotetttiin tuosta juuri sen saamiseksi vastiikeelliseksi -07-11 aikana)

Marja-Liisa Kalkela

6 §

Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.

Sukupuolten tasa-arvoa edistetään yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään.

18 §

Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa
-valitsemallaan työllä¤,
ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.

19 §

Oikeus sosiaaliturvaan

Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden¤, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.

Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.

Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.
http://yle.fi/uutiset/lapsilisat_leikkaantuvat_kaikkein_koyhimmilta_laps...

http://yle.fi/uutiset/toimeentulotuki_pysynyt_samana_20_vuotta/5318028

Yksinhuoltajakin ennen 420e/kk -94-11
Nyt 560e/kk-12
Työtön nyt 480e/kk-12

Marja-Liisa Kalkela

Väliinputoaminen Kelan etuuksista!

5. Kiristyksiä työttömyysturvaan
-5 • Vuonna 1994 työttömyysturvan peruspäivärahan saantikriteerejä (työssäoloehto ja enimmäiskesto) muutettiin yhdenmukaiseksi ansiosidonnaisen päivärahan kanssa. •

-Työttömät, jotka eivät enää olleet oikeutettuja varsinaiseen työttömyyspäivärahaan, alkoivat saada työmarkkinatukea, pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi •

-Pitkäaikaistyöttömät joutuivat työvoimaviranomaisten tehostettujen aktivointitoimenpiteiden kohteeksi
-• Työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen ostovoima heikkeni inflaation

6. ”Lama-ajattelu” jäi päälle vaikka talous koheni

7. 2008 alkoi uusi lama, leikkauksia jatketaan
Satakomitea /Vanhasen II . Työttömien tukien vastiikkkeellisuus.
Paltamo-kokeilu =toimeentulotukea vastaan työtä.
Jota nyt jatketaan .
Alkoi Vanhasen tilaaman -07 USA konsulttifirman opeilla.
Jatkui uudella USA -konsulttifirmalta tilatulla hallitusohjelmalla-11-15.
Mikä sopii sinne ,ei sovi tänne.

Kun ansiosidonnaiselta putoaa peruspäivärahalle ,on se laskettu niin pieneksi ettei se riitä elantoon ,vuokriin ym.
Silloin on haettava toimeentulotukea .Jonka ehtona on nyt tuo pakkotyö.
Tai karenssi/tai tukea leikataan 20%-40%
Perhe jossa on lapsia joilta leikataan tai tulee ksrenssi kärsii lapset siitä eniten .

Marko Hummastenniemi

niinku jossain uutisessa jo todettiin, että kun niitä työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole...kaikki on ulkomailla....ja miksi kukaan ei lähe töihin? no siksi kun peruspalkat on niin pienet, ettei kannata ja kaikki asumistuet ja muut heti lakkaa tai laskee ainaki reilusti...jos esim. asumistuki pysyis ennallaan, niin kannattas jo mennäkki töihin ja sitä myöten ihmisten hyvinvointi lisääntyis ja tämä jo itsessään säästäis yhteiskunnan varoja aika paljon...

Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin .Joko palka millä elää täällä "oi kaliissa Suomenmaassa"tai elinkustannusten pudottaminen veroila. Asunto menot ym. Rahaa jäisi kulutukseen .Sitä kautta syntyisi työpaikkoja.
Vuokrakatto,jäisi asumistuet pois jotka valuu tulonsiirtona suoraan rikkaille.
Tai tuet+palkka niin että niillä myös eläisi.
Työ josta yrittäjä ei viitsi maksaa palkkaa on turhaa työtä ,koska jos se olisi tärkeä että se tehdään ,siitä kannattaisi myös maksaa.

Marja-Liisa Kalkela

Tulonsiirrot rikkaille,köyhien kustannuksella:

Nythän eläkeläisiltä leikataan asumistukea jopa 200e-300e.Jostainhan se raha näillekkin on saatava.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/asumistuki-valu...

Rikkaat alkaa saamaan asumistukea

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014060618375288_uu.shtml

Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä että virallisesti "tulottomat" (ilmoitetaan vain pieni työtulo) superrikkaat yrittäjät ja sijoittavat saavat jatkossa halutessaan asumistukea.

Köyhimmiltä asumistuki lasketaan tuloksi ja vähennetään muista tuista. Yleensä tuki menee suoraan vuokranantajan tilille.

Ulla-Kristiina Salmi

Kun tuli selväksi, etten enää eläkkeelläni pärjää, hakeuduin töihin. Veroni vaan kummastuttavat. Minulle laskettiin ensi vuoden tuloiksi 16 000 ja vero% 23.5, tuosta työstä, ja jos loppuvuonna saan siitä palkkaa yli 1900e, niin vero on 29%. Tuttavani tienaa 30 000 vuodessa ja maksaa 16% veroa. Vähennyksiä hänellä ei ole enempää kuin minullakaan. Kannustaako tämmöinen vääryys töihin?