Tiistai 21.11.2017

Vanhanen: Kerjäläisongelmaan uusi ratkaisu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.5.2010 13:35
Päivitetty: 
26.5.2010 13:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Matti Vanhanen vetoaa suomalaisiin, ettei kerjäläisille annettaisi rahaa.

Rahan antaminen romanikerjäläisille pitää lopettaa, pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vetoaa suomalaisiin. Hänestä kerjäläisongelma ratkeaisi tehokkaimmin ja nopeimmin muutamassa viikossa, kun kukaan ei yksinkertaisesti antaisi kerjäläisille rahaa.

Vanhanen uskoo, että kerjäläisongelman takana on järjestäytynyttä rikollisuutta.

Sisäministeriössä selvitetään parhaillaan sitä, voiko kerjäämisen kieltää. Alustavan selvityksen tästä on määrä valmistua juhannukseen mennessä. Vanhasesta kerjäämisen kieltäminen voi olla ongelmallista, koska rajanveto on vaikeaa. Rahaa kerätään Suomessa mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, Vanhanen sanoi Politiikan toimittajien lounastilaisuudessa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) ehdotti eilen Uuden Suomen haastattelussa kerjäämisen rajaamista vain tietyille alueille.

- Jos halutaan olla kerjäläisystävällisiä, voitaisiin kerjääminen rajoittaa Rautatientorille Helsingissä. Jos halutaan olla vähemmän kerjäläisystävällisiä, voitaisiin se rajata Hakaniemen torille tai Töölöntorille, Sasi sanoi Uudelle Suomelle.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras345256

"Vanhasesta kerjäämisen kieltäminen voi olla ongelmallista, koska rajanveto on vaikeaa. Rahaa kerätään Suomessa mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, Vanhanen sanoi Politiikan toimittajien lounastilaisuudessa."

Ja höpö höpö. Ihan turhaa niuhotusta. Jokainen näkee maalaisjärjellä minkälainen kerjääminen pitää kieltä: se kun raajarikot mummot ja lapsiperheet kerjäävät kontallaan kadulla. Se että rahaa kerätään on ihan toinen asia.
Nyt on Suomen lopetettava turha pilkun viilaaminen ja säädettävä laki joka kieltää tämän kerjäämisen.

Miksi asioista tehdään turhaan vaikeita. Pistel

jotos

Kadulla kerjäämisen kieltämisen luulisi olevan yksinkertaista.Puolueet eivät ole vielä sinne levittäytyneet,joten poikkeuslupa voitaisiin antaa Pelastusarmeijalle,koska heillä on uniformut.

Joni Pikkuinen

Tämä koko vääntö tästä kerjäämislaista on mun mielestäni aivan käsittämätön siinä mielessä, että meillähän on jo vuonna 2006 päivitetty laki rahankeräyksestä. Mä en ymmärrä, että mikä tässä asiassa voi itseasiassa olla niin epäselvää ja vaikeata:

Rahankeräyslaki (255/2006) tuli voimaan 1.7.2006.

Rahankeräys on toimintaa, jossa kerätään yleisöön vetoamalla vastikkeetta rahaa. Vastikkeeksi keräykseen osallistujalle saa antaa ainoastaan rahankeräysluvan saajan tai keräyksen tunnuksen, jolla ei ole itsenäistä taloudellista vaihdanta-arvoa (keräystunnus).

Rahankeräys saadaan toimeenpanna varojen hankkimiseksi yleishyödylliseen toimintaan. Poikkeuksena yleishyödyllisyyden vaatimuksesta rahankeräys saadaan toimeenpanna myös varojen hankkimiseksi taloudellisissa vaikeuksissa olevan yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi. Keräys saadaan toimeenpanna vain viranomaisen antamalla luvalla (rahankeräyslupa).

Rahankeräyslupa voidaan antaa Suomessa rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle, jolla on yksinomaan yleishyödyllinen tarkoitus. Lupa voidaan antaa myös tietyin laissa määritellyin edellytyksin Suomessa toimivalle rekisteröimättömälle yhteisölle, jolla on myös oltava yksinomaan yleishyödyllinen tarkoitus.

Rahankeräyslupaa eivät voi saada valtio, kunta tai kuntayhtymä taikka evankelisluterilainen kirkko tai ortodoksinen kirkkokunta taikka niiden seurakunta tai seurakuntayhtymä.

Luvan rahankeräykseen, joka toimeenpannaan yhden poliisilaitoksen toimialueella tai toimialueen osalla (esim. yhden kunnan alueella), antaa toimeenpanopaikan poliisilaitos.

Lupa voidaan antaa enintään kahden vuoden määräajaksi. Rahankeräysluvan yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi antaa keräyksen kohteen kotipaikan poliisilaitos. Lupa yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi toimeenpantavaan rahankeräykseen voidaan antaa enintään kuuden kuukauden määräajaksi. Luvassa määrättyä rahankeräyksen toimeenpanoaikaa ei saa jatkaa.

Poliisihallitus antaa rahankeräysluvan poliisilaitoksen toimialuetta laajemmalla alueella toimeenpantavaan rahankeräykseen.

Rahankeräyslupaa ei tarvita päiväkodin ryhmän, koululuokan tai vakiintuneen opinto- tai harrasteryhmän suorittamaan rahankeräykseen, jos rahankeräyksen toimeenpanoon liittyvistä tehtävistä vastaa täysivaltainen henkilö. Rahaa saadaan kerätä edellä mainittujen tahojen tilaisuuksissa, jos kerätyt varat käytetään opiskelun tai harrastustoiminnan edistämiseen. Rahankeräyslupaa ei tarvita myöskään yleisen kokouksen järjestäjän kokoukseen osallistuvien keskuudessa suorittamaan rahankeräykseen silloin, kun yleinen kokous järjestetään sisätiloissa.

Rahankeräyslain soveltamisalaan eivät kuulu:

1. naapuriapu;
2. tavarakeräykset;
3. vetoaminen yleisöön omaisuuden saamiseksi testamentein;
4. hyväntekeväisyyshuutokaupat, tukikonsertit ja tukitilaisuudet;
5. yksityishenkilöiden merkkipäiväkutsujen ja haastattelujen sekä kuolinilmoitusten ja muistokirjoitusten yhteydessä esitetyt muistamispyynnöt;
uskonnonvapauslaissa (453/2003) tarkoitetun uskonnollisen yhdyskunnan 6. julkisen uskonnonharjoituksen yhteydessä siihen osallistuvien keskuudessa suoritettava kolehdin keräys.

Lupaa on haettava kirjallisesti. Lupahakemukseen on liitettävä yksityiskohtainen keräys- ja käyttösuunnitelma. Luvan myöntäjä voi tarvittaessa vaatia myös muita selvityksiä.

—–

Miten Matti on sitten tottunutkaan keräämään rahaa edustamaansa toimintaan, ei se ole ainakaan siihen lupaa koskaan tarvinnut. Eipä se olisi sitä varmaan saanutkaan, kun rahoitetun toiminnan tulee olla yleishyödyllistä.

Kun ottaa vielä huomioon, että siellä on tällä hetkellä arvovaltanen joukko mietiskelemässä koko lakia Juhannukseen asti, niin eipä ole ilmeisesti paljoa niidenkään tarvinnut

Vieras

Mistä johtuneekin Vanhasen lausuntojen menevän yhä kiihty-
vällä vauhdilla metsikköön.Tämä kerjäläislausunto kuuluu sarjaan,-pummilla matkustaminen loppuu kun kaikki ostaa lipun.
Onko Vanhanen menettänyt kosketuksen katutasoon lopullisesti.Kerjäläisongelma on simbsalabin ohitse kun
pistätte rahan omaan taskuun.
Jos kuten rikolliset ovat kerjäämisen taustalla,sitä varten meillä on poliisi.Ei siihen tarvita Vanhasen neuvoja.

puutarhamies

Kerjääminen loppuisi nopeasti. EU-jäsenyytemme tekee poliittiset ratkaisut mahdottomaksi.

Tämä ammattitaitoinen asiapoliitikko on huonosti uutisensa lukeneiden jatkuvana luulottelun ja pilkan kohteena.

Pelkästään väärässä puolueessa oleminen ei riitä kritiikin syyksi. Minäkään en kannata Kepun politiikkaa monessakaan asiassa, mutta Matti ansaitsee arvostukseni.

Ray

Lopetetaan työmarkkinatukien maksaminen. Ei enää toimeentulotukia, maksusitoumuksia mihinkään, koska kerjäämistähän nekin ovat. Lopetetaan vuokranmaksun tukeminen ja heitetään ihmiset pihalle. Lopetetaan kaikkien tukien maksaminen. Ja poliisi valvoo, että yhteiskuntarauha säilyy.

Kyllä Helsingissä on paljon enemmän riesaa juopoista ja hörhöistä kuin romanialaisista. Ja he ovat todellinen kustannus tälle yhteiskunnalle.

Kyllä meidän Matti nyt loppumetreillä iski kirveensä kunnolla kiveen. On osoittautunut melkoiseksi fiaskoksi koko mies.

Ps Ei siitä ajallisesti kuitenkaan ole kovin kauan kun suomalaiset kulkivat talosta taloon kerjuulla.

kk

EU jäsennyys ei estä kerjäämiskieltoa. Asun EU maassa, jossa kielto toimii ja on turvallisempaa kuin Suomessa. Eiköhän poliittiset kukkahattu tädit ja suomalaisen poliisin mahdollisuudet, tai kyvyvttömyys seurata kerjäläis-mafiaa ole esteitä kun kerjäämisen oikeita kasvoja ei ole tuotu julkisuuteen. Turha kuvitella, että esim. turismiin sijoittajat tulevat rikollismafioiden Suomeen.

1970blue

Samalla on hyvä ihmisten ymmärtää, ettei näille mafian rengille kannata antaa rahaa. He voivat olla hyvinkin rampautettuja mafian toimesta (tai tekorampautettuja), mutta ovat silti osa rikollisorganisaatiota. Jos nyt emme tee mitään, seuraavaksi meillä on suojelusrahanvaatijoita ympäriinsä ja se on jo toisen luokan rikollisuutta. Kielto on hyvä signaali valtioltamme.
Tämän rinnalla meidän tulee voimakkaasti itse ja EU:n kautta painostaa Romaniaa hoitamaan tämä ongelma kuntoon Romanian rajojen sisällä.

MMoore

Näin kerjäläisten heinäsirkkalauma toimii:

1. Ostetaan lippu maahan, jossa hölmöt poliitikot maksattavat toimeentulotukea EU-kansalaisille turvapaikanhakijoille, kunnes kielteinen päätös joskus 1-2 kk kuluessa tulee.

2. Ruokaa käydään etuilemassa suomalaisille vähävaraisille tarkoitetuista leipäjonoista. Romanialaisille etusija jonossa.

3. Perustetaan leiri kaupungin maille (säästyy leirintäalueen maksu 20e/vrk). Ilmainen camping vain romanialaisille loiseläjille.

4. Sähkö otetaan Helsingin kaupungin rakennuksen seinästä, veronmaksajien piikkiin. Talveksi varastetaan marketista lohkolämmittimiä.

5. Kun kadulla istuminen puuduttaa, käydään varastamassa muutama lompakko jalkoja verrytellessä.

6. Kaupunginpuutarhasta Romanian kansalaiset saavat käydä poimimassa rangaistuksetta kukkia vihreiden luvalla. Tyrkytetään näitä parilla eurolla tyhmille.

7. Kalasataman leiristä työtä vieroksuva roskaväki pääsee metrolla kerjuupaikoille. Matkalla voi kiusata kanssamatkustjia. Romanialaisten ei tarvitse maksaa lippua eikä tarkastusmaksuja.

Vinkkejä kansalaistottelemattomuuteen, jos Helsingin kaupunginhallituksen romaniystävällinen linja ei miellytä:

1. Älä äänestä niitä 17 valtuutettua, jotka kannattivat järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa (saivatkohan provikat?)

2. Ota puhutteluun ihmiset, joiden näet antavan rahaan roskaväelle.

3. Sylkäise kuppiin.

4. Jos joku tyrkyttää lappua, johon mafioso on printannut jonkun liikuttavan tarinan, ota lappu ja kiitä - mutta älä anna sitä takaisin. Rääsyläinen menettää aikaa, kun joutuu hakemaan uuden lapun.

puutarhamies

Ihmisellä pitää olla oikeus pyytää apua.

Romanialaisten järjestäytynyt kerjääminen suurella joukolla joka paikkaan tunkien ei vaikuta enää aidolta pakettiautoineen, matkalippuineen jne, vaikka ovatkin köyhiä ja syrjittyjä.

Hädänalaista pitää auttaa, mutta ei tällaista touhua. Vanhasen resepti on paras ehdotus aiheesta. Olen toteuttanut samaa ajatusta järjestelmällisesti. Ei lanttiakaan. Selittämään jäävää kerjäläistä olen kehottanut ystävällisesti palaamaan kotiin kotimaahan.

kk

Olen nähnyt omin silmin Suomessa poiketessani kerjäläisten varastavan ja yrittävän vakisin tunkeutua pinen muotiliikkeeseen ja varastavan kahvilassa turistin laukun.
Olen nyt Espanjassa ja viihdyn erittäin siistissä kaupungissa. Espanjasta Romani kerjäläiset karkoitettiin, eikä suinkaan hemmoteltu. Ei ihme, että juuri Suomeen ajautuu nyt vain hankalaa väkeä.