Lauantai 25.5.2019

Putin yllätti: Mummo saa hoitoa

Luotu: 
27.5.2010 19:30
Päivitetty: 
27.5.2010 19:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Venäjän pääministeri Vladimir Putin otti kantaa, vaikka Suomen virkaveli oli sanonut, ettei asiaa käsitelty.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin sanoo, että Suomesta käännytystä odottavan venäläisen Irina Antonovan, 82, ei tarvitse pelätä jäävänsä vaille hoitoa Venäjällä. Putinin mukaan Antonovalle järjestyy huolenpito Venäjällä, jos tämän perhe ottaa asian esille.

Putin käsitteli asiaa Suomen ja Venäjän pääministerien tiedotustilaisuudessa Lappeenrannassa torstaina. Hän yllätti kannanotollaan pääministeri Matti Vanhasen, joka hetkeä aiemmin oli sanonut, ettei käännytysasiaa käsitelty pääministerien välisissä keskusteluissa, koska kyse on viranomaistoiminnasta.

Venäjän pääministeri kiitteli Suomen hallitusta ja ylintä johtoa moraalisesta tuesta iäkkäälle vanhukselle. Hän sanoi, että asia näyttää ensin helpolta, mutta sitä se ei ole.

-Jos myönnetään oleskelulupa, nousevat esiin myös eläkkeet ja erilaiset terveydenhuollon maksut, jotka Suomen kannalta ovat merkittäviä tekijöitä. Toisaalta on kyse humanitaarisesta asiasta. Kun suomalaiset lääkärit sanovat, ettei vanhus kestä matkaa Venäjälle, se pitää ottaa huomioon.

Aikaisemmin tänään: Mitä Suomessa tapahtuu?

Aikaisemmin tänään Antonovan tytär kertoi STT:lle poliisin jälleen aloittaneen käännyttämisen. Natalia Käärikin mukaan poliisi käski pukea ja pakata yli 80-vuotiaan äidin lähtövalmiiksi ensi viikon torstaiaamuksi.

Omaiset ottivat vastaan tiedon käännytyksen toimeenpanosta neuvottomina ja vihaisina.

-Mitä me voimme tehdä? En tiedä, minulla ei ole vastausta, Käärik sanoi ja ihmetteli samaan hengenvetoon, mitä Suomessa oikein tapahtuu.

Antovan vävy Ari Laitanen sanoi, että anoppia käännytetään jo kolmatta kertaa. Hän oli soutamisesta ja huopaamisesta hyvin kuohuksissaan.

Egyptiläinen isoäiti Eveline Fadayel käännytetään kesäkuun 13. päivä. Hänen poikansa on sanonut, ettei äiti lähde minnekään.

Antonova ja Fadayel eivät ole saaneet oleskelulupaa Suomesta, joten heidät täytyy käännyttää. Vireillä on lainmuutoshanke, joka sallisi vastaavassa tilanteessa olevien ihmisten jäädä Suomeen. Se tullee eduskunnan puitavaksi vasta syksyllä.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikael Schier

Olettaen että US:n juttu pitää paikkansa, Putinin vastaantulo on ainoa looginen veto suurvallan pääministeriltä tällaisessa asiassa, ja sellaisena täysin odotettavissa ollut.

Mitä lupaus todella pitää sisällään - se on jo toinen asia, mutta se ei enää kuulu Suomelle.

Tepeteus

Venäläinen mummo saa hoitoa Venäjällä. Olen aivan klapilla päähän lyöty, onko Venäjällä noin hienosti asiat. Toimikoon Venäjän hyvinvointivaltio esimerkkinä Suomen ponnisteluille paremman paikan luomisessa kansalaisilleen.

Ajatellaan tätäkin

Ei missään muualla maailmassa laittoman maassa olijan kotiinpassitus ei aiheuta yhtäkään uutisriviä.

Media on luonut koko ongelman, sillä se mässäilee asialla, joka lähtee aivan väärältä pohjalta. Joku mummon sukulainen voi mennä Venäjälle hoitamaan häntä, siis sinne jonne he kuuluvat.

Vieras

Nythän Putinilla on tuhannen ruplan tilasuus näyttää suurvaltansa inhimillisyys vanhusten kohtelussa ja ottaa hyvään hoitoonsa Suomeen harhautunut mummonsa.

Täällä asuvien lasten ja suomalaisten humanistien törkeät lausunnot siitä että mummo ei muka saisi asiallista hoitoa Venäjällä joutuisivat outoon valoon.

Palkkaliukuja

Äkkiseltään voisi näin kuvitella, Venäjä on kuitenkin siitä vauraimmasta päästä, kaikista maailman valtioista.

Ei se voi olla Putinillekaan helppo pala niellä että täällä esitetään rujomman puoleisia spekulaatioita venäjän mummojen terveydenhuollosta.

Puhumattakaan siitä että vallalla on käsitys että venäjältä kun vain pois pääset, tänne suomeen, elämä onkin yht-äkkiä hyvin ja mummotkin saa asianmukaiset elämän ehtoopäivät.

Venäjän täytyisi olla myös uskottava suurvalta, jossa asiat on hyvin ja muskelit riittää hoitaa omatkin asiat. Mielikuvat ei oikein natsaa jos Putin on ensin supermiehenä kaatamassa karhuja ilman paitaa, mutta samaan aikaan mummot kuolla kupsahtelee vailla perusturvaa?

"Jos saa oleskeluluvan, kysymykseen tulevat myös eläkkeet ja erilaiset terveydenhuollon maksut, jotka ovat suomen kannalta merkittäviä."

Voiko tuota pitää viestinä suoraan venäjän kansalle, että ilmaista ei maahanmuuttavista huolehtiminen ole venäjälläkään? Tai että joutenolo ylipäätään tulee armottoman kalliiksi yhteiskunnalle?
Tuon voi myös tulkita viestiksi venäjän laiskureille ja juopoille että teille ei tipu, mummot täytyy hoitaa ensin.
Sillä on varmasti suora yhteys venäjän sosiaalihuollon tasoon että suuri osa venäjän kansasta repii ruukkua 24h oli töissä tai ei.

Ts. Putinin oli pakko ottaa kantaa jotta uskottavuus säilyy.

Suomen korkeimman oikeuden ns. "sekoilu" ja suorastaan mediahakuinen karkoituspäätös/päätökset laittoi Putinin suuhun aika uskomattomia sanoja tulkittavaksi. Putin ikäänkuin pakotettiin sohvalle istumaan ja laittamaan julki pari asiaa?

Siitä en tiedä oliko tämä suunniteltu juttu, mutta jos oli, oikeuslaitokselle laitan peukun ylös nyt. Voiko joku oikeasti keksiä jotain tällaista ja riittää pallit viedä se loppuun asti?
En tiedä, spekulaatiota....

erjuvain

Onko tämä mummojuttu nyt valtiomiehen vierailun pääasia?

Kyl työlki, kuten mummojen hoidolla, ellää.
Mut kaupal, kuten arktisiin olosuhteisiin suunnitellulla öljyntorjuntaan soveltuvalla jäänmurtajalla, sil katsos rikastuu!
Putinin vierailu oli merkittävä ja käsitykseni miehestä on jo muuttunut. Minun kaltaiseni kansallissuomalainen osaa arvostaa Putinin toimintaa Katynin tapauksessa ja nyt tässä jäänmurtajatilausasiassa. Yllättävän myönteistä kehitystä!
Eki

Palkkaliukuja

missä tapauksessa Putin-supermies on ottanut kantaa Katynin tapaukseen?

Kieltämättä jäänmurtajatkaan ei ole tuoreessa muistissa...

Ei tuo muisti oikein näytä antavan myöten, en mä sille mitän voi.

Eeei oo pakko mutta jos jaksat.

Työlki ellää, ..ttu..

Jussipussi.

jussi vaarala

yritti torjua asiaa virkamiestason taakse pakenemalla mutta putin vetaisi kansalaisista välittämis -kortin pöytään - osoittaen samalla että ulottuvuus on vanhaselle perin outo kuten tiedetäänkin, hänhän on nähnyt kouluampumisetkin uudenlaisen arikollisuutena vain eikä ampujien hätähuutona - ja osoitti kaikille minkä tasoinen pääministeri suomessa on

eikä vähääkään ole vanhasen asemaa parantanut se miten tuuliajolla hän on ollut venäjän kaikenpuolisten suhteiden suhteen - mukaanlukien täysin holtittoman ulkominitserin mukanakiikuttaminen hallituksessa - joka mukanakiikuttaminen on vetänyt muiden asioiden ohessa myös kataisen kovin kovin alas

suomessa on maksimaalsien surkea hallitus - menis jo

Palkkaliukuja

Nii. Suomihan on brändituote -nykyää, voihan se tulla yllätyksenä että toinen brändituote puhuu suoraan.

Putin puhuu "eri kieltä."

Vanhasella ei ole käsitystä siitä että turpaan tulee jokaiselle, voit vain valita sen otatko tunnin vai vuositolkulla.

tapio_o_neva

Jotenkin tuntuu, että terveystieteiden tohtori Paula Risikko Kansallisen Kokoomuksen sosiaaliliberaalista ja konservatiivisesta fraktiosta ja niin väyrysvastaisia kuin keskustaliberaalivastaisia tendenssejä joskus myös opportunistisia tendenssejä osoittanut sosiononi Juha Rehula on saanut Putinista alkiolaisen kilpailijan.

Pelastaisiko Putin suomensuomalaisiakin Kela-lääkäreiden ja Vakuutusoikeuden kuolemanjonoon passittaneita ugreja?

Meillähä ei voi olla varaa Pohjanmnaan rataan eikä omaan henkeemme, mun tuemme EMU:a kaiketa sydämestämme ja sielustamme.

Vieras

On totta, että Suomella on todella ongelmia sosiaaliturvan rahoituksessa. Edessä on rajut rajut leikkaukset.

Venäjällä on todella hurjasti rahaa jemmassa; lienevätkö valtion valuuttavarannot jo yli 600 miljardia euroa. On siinä varaa mummojen elatukseenkin.

Venäjällä ihmisten keski-ikä on ehkä 60 vuotta, joten 80-vuotiaita ei juuri taida olla kuin nimeksi. Kyllä ne muutamalle tuhannelle mummolle on varmasti varaa hyvään hoitoon.

Kyse ei todellakaan ole Venäjän puolella rahasta, vaan kyse on kulttuurista. Venäjällä on suuri häpeä, jos lapset eivät hoida vanhempiaan, varsinkin silloin, jos vanhemmat ovat heikkoja ja vanhoja. Suiitä on kysymys.

salakankee

KGB:n hotelliin jolla on varaa elättää yksi ihminen kuinka tahansa. Mutta. Älkää luulkokaan, että tämä hyvinvointi koskisi kaikkia Venäjän mummoja, ei sinne päinkään. Pankaas merkille, uskaltaako sikäläinen sensaatiolehdistö repiä tästä asiasta oikeat johtopäätökset - "Suomen mummo" saa luxushoitoa Venäjällä muttei muut!
Mites Putinin oma biologinen äiti voi? Veikkaan erittäin huonosti. Ovat olleet riidoissa äiti ja poika jo pidempään.
Ei ole varmaan hoitopaikkaa hänelle järkännyt, pitkävihainen mies kun on.