Maanantai 27.5.2019

682 000€ – Keskustanuorten pottiin puututaan?

Luotu: 
3.6.2010 14:44
Päivitetty: 
3.6.2010 17:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan nuorisojärjestön saama tuki nousi tapetille.

Faktakulma

Opetusministeriön myöntämät tuet 2010:

Suomen Keskustanuoret: 682 000€
Kokoomuksen Nuorten Liitto: 665 000€
Sosialidemokraattiset Nuoret: 572 000€

Lähde: Opetusministeriö

Keskustan niin sanotuista valejäsenistä eli perhevaltakirjalla liitetyistä jäsenistä noussut kohu herättää kysymyksen, onko keskustan nuorisojärjestölle annettu liikaa valtion tukea. Opetusministeriö myönsi Suomen Keskustanuorille tänä vuonna 682 000 euroa.

Opetusministeriön nuorisoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Liisa Sahi arvioi Uudelle Suomelle, että on mahdollista, että Keskustanuorten jäsenmäärää selvitetään.

- On se mahdollista, jos tulee painetta ja tarvetta, että käydään läpi. Sitä on myös tehty ennenkin, on selvitetty, mihin [jäsen]luvut perustuvat, Sahi kertoo.

Keskustan hallintopäällikkö Aki Haaro kertoi Uudelle Suomelle eilen, että perhevaltakirjalla liitettyjä jäseniä on koko puolueessa jopa 50 000. "Valejäsenet" eivät vaikuta puoluetukeen, sillä se määräytyy kansanedustajien lukumäärän mukaan. Poliittisten nuorisojärjestöjen tuen suuruuteen vaikuttaa sen sijaan osittain järjestön jäsenmäärä.

Perussuomalaiset nuoret vaativat nyt Keskustanuorten saaman tuen selvittämistä. Järjestö laskee, että yhden Keskustanuorten jäsenen rahallinen arvo on 60 euroa.

- Haluamme nyt selvittää, kuinka iso osa tästä rahamäärästä on kaunisteltujen jäsenmäärälukemien avulla saavutettua, Perussuomalaiset nuoret sanovat Uuden Suomen blogipalveluun laittamassaan kannanotossa.

Perussuomalaiset nuoret myös vaativat opetusministeriö Henna Virkkuselta (kok.) toimia kohun seurauksena.

Liisa Sahi kiistää Perussuomalaisten nuorten väitteen siitä, että Keskustanuoret saisivat eniten rahaa suurimman jäsenmääränsä ansiosta. Jäsenmäärä on Sahin mukaan yksi osatekijä tuesta päätettäessä.

- Jäsenmäärää ei katsota suoraan. Olennaisempi tarkastelunäkökulma on yleinen vaikuttavuus, ja siihen tietysti kuuluu tavoittavuus, Sahi sanoo.

Sahi huomauttaa, että varmasti kaikissa järjestöissä on niitä, jotka eivät tajua olevansa jäseniä.

- Moni ei ymmärrä, että jos haluaa erota järjestöstä, niin yhdistyslain mukaan on itse aktiivisesti erottava, Sahi sanoo.

Kulttuuriministeri Stefan Wallin kommentoi Uudelle Suomelle, että Keskustanuorten tukiasia voidaan selvittää.

Faktakulma

Opetusministeriön myöntämät tuet 2010:

Suomen Keskustanuoret: 682 000€
Kokoomuksen Nuorten Liitto: 665 000€
Sosialidemokraattiset Nuoret: 572 000€

Lähde: Opetusministeriö

Jaa artikkeli:

Kommentit

joonathan

Tästähän ei ole laissa märätty ja mielestäni ei kovin tärkeä asia ole. (Mutta jos joku tunteen moiseen olevan tarvetta niin laikia sitten vaan pitää yrittää lähteä muuttamaan). Samoin kun katsoo avustuksia siinäkin suhde on oikea. Paitsi jos ei ajatella että kepulaisille ei ole lapsia syntynyt. Olen ollut havaisevinani että useden puolueiden nuorijojärjestöjen jäsennissä on tuttuja sukunimiä samoja kuin aikuisjärjestöissä. Jotenkin se perinne vaan velvoittaam Mutta kun on monimutkainen järjestelä jossa helposti tuleee päällekäisyyksiä niin usein osaava atk henkilökunta on hukassa ja kaiken lisäksi se maksaa paljon. Nuorisojärjestöthän ei ole bisnes. Siinä olisi mieltä, että puolueille myönnettäviä tukia pienennettäisiin tästä olis jotain hyötyäkin saatikka kinastella onko joku nyt ymmärtänyt millaisessa puolueessa on tai onkos isi maksnut pojan jäsennyyden tai muuta vastaavaa. Parempi olisi vaan käyttää kynää kun jäseniä merkitään. Ai hitto eihän onnistu ei enää löydy yhteenlaskutaitoisia ihmisiä juuri mistään. Vai olisiko tuo syynä moiseen uusavottomuuteen jäsemäärien laskuissa.

Tomas

"Sahi huomauttaa, että varmasti kaikissa järjestöissä on niitä, jotka eivät tajua olevansa jäseniä.

- Moni ei ymmärrä, että jos haluaa erota järjestöstä, niin yhdistyslain mukaan on itse aktiivisesti erottava, Sahi sanoo."

Olen käsittänyt, että yleensä yhdistyksiin tulee myös aktiivisesti liittyä niihin liittyäkseen. Keskustan tapauksessa ei aktiivinen eroaminen ole ongelma, vaan passiivinen liittäminen jäseneksi.

Onkohan Sahi keskustalainen?

leftlibero

Tai pohditaan, ennakoidaan, aavistellaan ja lopulta sitten, arvioidaan.
Jutussa on niin kovaa kusetuksen makua että toimiin sanktioiden kera on ryhdyttävä heti eikä ylihuomenna.
50.000 hankkimalla hankittua haamujäsentä - ja vielä hallistuspuolueessa?

Ei jumaliste. Vaalien jälkeen tullee sinipunayhteistyö jälleen kukkaan. Toivottavasti eri merkeissä kun Lippos/Niinistö kaudella - koska tämä kansa ei enää ruoskintaa kaipaa.

Niinhän se yksi demareiden junassa matkannut, Joensuuhun matkalla oleva - tai pois tuleva - sinänsä samantekevää, mutta kuitenkin IS:n toimittajan bongaama pikkujurrissa oleva puoluekokousvaltuutettu oli turissut: Että kuulemma joku kokoosmuksenkin kansanedustaja oli yksityistilanteessa avautunut. Niitä on kuulemma monta uusherännyttä maltillista porvaria, jotka eivät Keskustaan päin vaalien jälkeen kusisikaan.

Pentti Perusinssi

"Taloudellisen hyödyn tavoittelu ja saanto asiakirjoja väärentämällä ja virheellisiä tietoja tuottamuksellisesti asiakirjoihin (rahan anominen ministeriöstä) merkitsemällä".
Eikö tuo ole rikos? Miksi ei? Jos minä noin tekisin niin silloin se olisi....

TapioTTT

Olipas Sahilla määritelmä "olennaisempi tarkastelunäkökulma on yleinen vaikuttavuus ja sihen kuuluva tavoittavuus"
Kukahan tuonkin puhtaasti poliittisen "värssyn" nyt sitten arvioi kun yhteisiä verovaroja jaellaan sulle mulle systeemillä.

Jottein vaan olisi taas politikoilla näpit savessa,
tällaisilla perusteilla jaetut ilmaiset kansalaisten taskuista kaivetut verovarat pitäisi ehdottomasti kieltää löytyy niille paljonkin parempaa käyttöä.

Varjojen mies

Kuten huomaamme kaikella on selityksensä ja syynsä. Niin myös valejäsenyydellä. Ja huonomuistisuudella.

Keskustan puheenjohtaja ei tiedä eikä muista mistään mitään. Jos jotain tietäisi tai muistaisi, niin häkki heilahtaisi.

Seuraajan on oltava täysin harhojen ja painajaisten hallitsema, jotta pärjäisi. Viisainta olisi mennä jo ennen puoluekokousta mielentilatutkimukseen, jotta saisi syyntakeettoman paperit.

Varjojen mies

Kuten huomaamme kaikella on selityksensä ja syynsä. Niin myös valejäsenyydellä. Ja huonomuistisuudella.

Keskustan puheenjohtaja ei tiedä eikä muista mistään mitään. Jos jotain tietäisi tai muistaisi, niin häkki heilahtaisi.

Seuraajan on oltava täysin harhojen ja painajaisten hallitsema, jotta pärjäisi. Viisainta olisi mennä jo ennen puoluekokousta mielentilatutkimukseen, jotta saisi syyntakeettoman paperit.

TSV

"- Moni ei ymmärrä, että jos haluaa erota järjestöstä, niin yhdistyslain mukaan on itse aktiivisesti erottava, Sahi sanoo."

Tai jättää laskun maksamatta. Ei ne mitään perintätoimistoa voi lähettää, ei ole mitään velvollisuutta maksaa laskua jos ei osallistu toimintaan.

Keskusta teki todella ovelasti, yksi maksaa 50euron laskun ja liitti muiden tietämättä lisää porukkaa rekisteriin millä saadaan tämän lisäksi ties mitä hyötyjä.

Keskusta on se kaiken mädin puolue, seuraavaksi tarkastellaan demarit ja kokkelit. Pienet on vähän puhtaampia, koska kaikki on helpompaa peittää, mutta en usko yhtään "puhdasta" puoluetta olevan ainakaan Eduskunnassa.

Oxensuxenstjärna

siinäpä kysymys. Näistähän selviää selittelemällä. Pieni julkinen nöyryytys ja yksi nimi syylliseksi joka sekin saa lähinnä marttyyrin aseman. Kuinka joku ihan oikeasti haluaa kuulua esimerkiksi suomen keskustaan? Varmasti SAKkaa on muillakin mutta silti, miksi kukaan haluaisi olla kepulainen?

Notalp

Islaminuskoiset väittävät, että jokainen ihminen syntyy muslimina ja sellaisena pysyy, ellei käänny johonkin väärään uskoon. Ilmeisesti kepussa ajatellaan, että jokainen ihminen syntyy kepulaisena. Mitä muuten on "tavoittavuus", jonka Sahi mainitsee olevan yksi verorahojen kylvämisperuste?

olavinieminen

Sanoin aiemmin, että jäsenmäärän vaikutus on raha. Voi olla muitakin rahakanavia johon jäsenmäärä vaikuttaa.
Nyt näyttää siltä, että tässä on taas uusi talousrikos. Se pitää ehdottomasti selvittää.
Myös suoraveloitus on tässä mahdollinen. Jos valtakirjoja käytetään jäsenhankintaan niin voi niitä käyttää myös varojen hankintaankin.

Hannu Mikael

"- On se mahdollista, jos tulee painetta ja tarvetta, että käydään läpi. Sitä on myös tehty ennenkin, on selvitetty, mihin [jäsen]luvut perustuvat, Sahi kertoo."

Kun kerran on selvinnyt suuri joukko valejäseniä, niin kuinka Opetusministeriö ryhtyy toimenpiteisiin vasta paineesta, vaikka tarve on ilmiselvä?

Haluaako Opetusministeriö peitellä omia laiminlyöntejään ja leväperäisyyttä yhteiskunnallisten tukien jaossa?

"- Jäsenmäärää ei katsota suoraan. Olennaisempi tarkastelunäkökulma on yleinen vaikuttavuus, ja siihen tietysti kuuluu tavoittavuus, Sahi sanoo."

Moisella sumutuslööperillä Sahi yrittää antaa ymmärtää, että 50 000 valejäsentä ei vaikuta tukien määrään, vaikka vaikuttaakin.