Keskiviikko 22.5.2019

Kiviniemi rikkoo jo elokuussa Jäätteenmäen ennätyksen

Luotu: 
12.6.2010 16:26
Päivitetty: 
12.6.2010 16:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Mari Kiviniemi ohittaa jo elokuussa Anneli Jäätteenmäen Suomen pisimpään toimineena naispääministerinä.

Tulevaa pääministeriä Mari Kiviniemeä ei 42-vuotiaana voi enää kutsua politiikan broileriksi, sillä hänellä on takanaan 15 vuotta eduskunnassa ja yli 1300 vuorokautta ministerinä.

Kun pääministerin pesti päättyy joskus ensi vuoden toukokuussa, ministeripäiviä on jo yli 1600.

Sillä päädytään kaikkien aikojen naisministerilistalla jonnekin Elisabeth Rehnin (r.) rinnalle ja naispääministerien tilastossa selväksi ykköseksi.

Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) jää kakkoseksi jo elokuun lopussa, sillä hän toimi pääministerinä vain noin kahden kuukauden ajan.

Kiviniemen henkilötiedoissa syntymäpaikkana lukee Seinäjoki, mutta lapsuutensa ja nuoruutensa hän on viettänyt Jalasjärven Alavallin kylällä, Haukinevan turvetuotantoalueen kupeessa.

Seudun elämänmuotoon voi tutustua tarkemmin Rehupiikles-yhtyeen tuotannossa, jota Kiviniemikin on lauleskellut koulutyttönä silloisen musiikinopettajansa Joose Tammelinin, yhtyeen puuhamiehen komennossa.

Kiviniemi on monessa mielessä kummajainen. Hän on eteläpohjalainen liberaali, joka puhuu sujuvasti englannin lisäksi ruotsia ja saksaa, viimemainittua kiitos vaihto-oppilasvuoden. Nykytaidot saksassa riittävät "läpän heittämiseen" vieressä istuvan saksalaiskollegan kanssa EU:n ministerineuvoston kokouksessa.

Hän on myös citykepulainen kansanedustaja, joka istuu Helsingin kaupunginvaltuustossa. Kun listaan lisää metsästäjätutkinnon ja viime marraskuussa ammutut hirvi- ja karhumerkit, tämä huilun ja pianon soittoa ja liikuntaa harrastava kahden lapsen äiti on varsinainen monipuolisuusihme.

Jaa artikkeli:

Kommentit

jani73

Jos minihallitusneuvottelut epäonnistuvat ja kepu sekä kokoomus rupeavat vetämään kelkkaa eri suuntiin, niin miten toimittaja voi olla näin naivi, että kirjoittaa tälläistä. Kyllähän sen edellisenkin naispääministerin piti olla vallassa 4 vuotta. Ja toiseksi Kiviniemi ei ole saanut koko kansan tukea. Hänellä on takanaan ainoastaan reilut 1100 keskustan puoluekokousedustajaa.

Ed Göran

Pohjalaisissa naisissa on voimaa ja aiemmasta naispääministerikokemuksesta viisastuneena osataan pysyä vallankahvassakin jo paremmin. Mieluummin nainen Pohjanmaalta kuin mies Keski-suomesta, pohjalainen mies olisi sitten jo todellinen turmio.

Siellä Haukinevan reunassa kasvaneelta ja urbaanistikin menestyneeltä ei mene ensimmäisenä pupu pöksyyn.

Odotettavissa uutta meininkiä. Onnea Marille tulevassa tehtävässä, odotukset kohdistuvat sinuun kuin Obamaan jenkeissä.