Maanantai 17.6.2019

USA osaa puristaa sieltä mistä tuntuu – Yle: ”Oli vain ajan kysymys”

Luotu: 
31.7.2015 19:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Yhdysvaltojen pakotelistalle joutunut liikemies Roman Rotenberg kuvattiin yhdessä liikemies Hjallis Harkimon kanssa vuonna 2013. Tuolloin Harkimo oli myynyt Helsingin Pasilassa sijiatsevan hartwall Arenan Rotenbergille.
|

Venäjän vastaiset pakotteet ovat jo osoittautuneet osittain onnistuneiksi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltola vieraili Ylen Päivän kasvo –ohjelmassa tänään. Hän kommentoi eilen julki tullutta Yhdysvaltojen pakotteiden laajentumista suomalaisiin liikemiehiin ja muiden muassa Långvik Capital –yhtiöön, joka suunnittelee liikuntakeskusta Kirkkonummelle.

- Ei ole yllätys. Sanktiot on tehty siten, että ne pureutuvat Vladimir Putinin lähipiiriin, Aaltola kommentoi Ylelle suomalaisnimien päätymistä pakotelistalle.

- Tässä on seurattu rahaa. Jos rahaa siirretään muiden käsiin, on vain ajan kysymys, että sanktiot laajenevat koskemaan niitä, jotka tekevät aktuaalista bisnestä, Aaltola kommentoi

Eilen illalla Yhdysvallat ilmoitti, että sen Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriä vastaan luodut pakotteet on laajennettu koskemaan Suomen kansalaisia. Listalla ovat nyt liikemiehet Roman Rotenberg ja Kai Paananen.

Yhdysvallat kertoo Ylelle, että Rotenbergillä ja Paanasella on läheiset suhteet pakotelistalla oleviin Gennadi Timtšenkoon ja Boris Rotenbergiin.

- Pakotteiden tehtävä on estää Putinia lähellä olevia oligarkeja tukemasta Putinin ja Venäjän toimintaa Ukrainassa, Aaltola sanoo.

Roman Rotenberg ja Långvik Capital ovat suunnitelleet kylpylää ja urheilijoiden harjoittelukeskusta Långvikiin Kirkkonummelle. Hankkeessa on ollut mukana myös jääkiekkoilija Teemu Selänne.

Uusi Suomi on tänään yrittänyt tavoittaa Selännettä tai hänen edustajaansa kommentoimaan pakotteiden vaikutusta harjoituskeskussuunnitelmiin. Selänne ei ole itse sijoittanut rahaa hankkeeseen.

50 %:sti toimiva

Aaltolan mukaan Yhdysvalloilla on pitkä kokemus pakotepolitiikasta ja se on todettu toimivaksi tavaksi painostaa kansainvälisessä politiikassa.

- Pakotteet toimivat noin 50 prosenttisesti. Yleensä on päästy osin tavoitteisiin, Aaltola sanoo.

Yksityiskohtaisemmin sanottuna Venäjän talous on ollut hankaluuksissa USA:n ja Euroopan unionin langettamien pakotteiden vuoksi. Samaan aikaan maan taloutta painaa energiateollisuuden ja raaka-aineiden hintojen lasku.

- Venäjän talous on heikossa hapessa. Sen johdolla ei enää ole samaa kykyä käyttää varallisuuttaan vaikutusvallan ostamiseen, Aaltola kuvailee pakotteiden logiikkaa.

- Yhdysvallat ei ole riippuvainen Venäjästä, mutta Venäjä on riippuvainen dollaritaloudesta.

Aaltolan arvio on, että pakotteilla on kyetty hillitsemään Venäjän toimintaa Ukrainassa. Virallisesti Venäjä ei ole osapuoli, mutta samaan aikaan maan edustajat ovat osallistuneet Itä-Ukrainan kriisin neuvottelupöytiin.

- Ukrainassa käydään tulitaisteluita, mutta mitään voimakkaita skenaarioita ei ole tapahtunut. Tilanne on jäätynyt, eivätkä Venäjän tukemat joukot ole luoneet maasiltaa Krimille.

Itä-Ukrainassa hallintoa vastaan taistelevat joukot ovat jääneet asemiin Mariupolin kaupungin ympäristöön noin 200 kilometrin päähän Krimin niemimaan pohjoisosista.

Aaltola painottaa, että Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat käyttäneet hyvin lieviä keinoja painostaakseen Venäjää Ukrainassa.

- Vaihtoehto olisi avustaa aseellisesti Ukrainan hallintoa, Aaltola sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Koivusalo

Bulvaanien käyttäminen on tyypillistä Kremlin toimintaa kuten on nähty mm. Fennovoiman tapauksessa rahoitus- ja omistusjärjestelyjen salaamiseksi. Suomalaisten passien käyttäminen oli KGB:n keksintö, joista tunnetuin taitaa olla Reino Gikmanin tapaus. Nyt on näemmä siirrytty käyttämään syntyperäisiä suomalaisia pölvästejä aaseina.

Erkki Vainionpää

Pakotteita joudutaan todennäköisesti jatkamaan ja lisäämään EU:n ja Yhdysvaltojen toimesta vuodelle 2016, ellei Venäjän asenteessa tapahdu muutosta liennytyksen suuntaan. Venäjän pitää lopettaa Ukrainan sisäisiin asioihin puuttuminen ja maan suvereniteetin loukkaaminen. Venäjä tukee ilmiselvästi Itä-Ukrainan separatisteja ja suojelee esimerkiksi malesialaisen matkustajakoneen pudottaneita terroristeja. Lisäksi Krimin asema on ratkaistava Ukrainan ja kansainvälisen yhteisön allekirjoittamalla tavalla.
Pakotteiden kiristymiseen on jo varauduttava Suomessakin, todennäköisesti pakoterintamaan tulee laajemmin liittymään laajemmin muitakin länsimaita ja WTO:n jäseniä kuten Australia ja Kanada. Myös esimerkiksi Kazakstanin kannattaa harkita, mihin viitekehykseen on hyvä kuulua.
Itä-Ukrainan kriisin suhteen eletään kriittisiä vuosia 2016-2017. Jos valta vaihtuu aidosti ja demokraattisesti Venäjällä 2018, niin asiat varmaankin järjestyvät. Tällöin maailman ei tarvitse harkita jalkapallon MM-kisojen peruuttamista.

Olavi Myllymäki

Presidentti Reaganin aikana USA romutti kilpavarustelulla Neuvostoliiton talouden maan yrittäessä pysyä kilvassa mukana. Tässä toimittaneen samalla tavalla.
Kannattaa pitää kurkiaisissa, jotta Fennovoimassa toimivia firmojakin voi tulla listalle, joten siinä on vakavan harkinnan paikka aolitetaanko rakentaminen vai ei. Halutaanko ruplatalous dollareiden sijaan.

Mark Andersson

Aaltola on viides kolonna, joka pyrkii kaikin keinoin ujuttamaan Suomea USAn vaikutuspiiriin ja hävittämään maamme itsenäisyyden lopullisesti.

Se, että valtamedia jatkuvasti käyttää tuon päivystävän dosentin "asiantuntijuutta", on enemmän kuin huolestuttavaa.

Kim Serrano

venäjä kärsii ukrainasta katkaistun jalan syngroomaa..alue on aikaisempaa neuvostoliiton aluetta..krimin niemi maalle ja nyt itäukrainan vallatuille alueille..voisi ajatella jonkinlaista autonomiaa joka olisi kiinteästi suhteessa venäjään mutta myöskin eurooppaan ..ja krimin miehityksen takia täysi korvaus rahallisesti ja siirto alueita Tataareille..jos vain poliittista tahtoa riittäisi ..eikä ole mitään syytä etteikö suomi voisi pitää hyviä suhteita yllä sekä venäjälle että usa:han kauppa poliittisesti kumpikin valtio on suomelle erittäin tärkeitä..pakotteet.sanktiot ja hölmöilyt loppuu kuitenkin jossain vaiheessa ja meillä pitää olla etu ottoikeus venäjän markkinoihin ... on rajanaapurin etuoikeus..tietysti samalla kasvattaen itäaasian kuin amerikan markkinoita..sanan ja käsitteen suomettuminen olisi aika haudata..ei sovellu nyky yhteiskuntaan..venäjä tulee paremmin toimeen muiden valtioiden kanssa kun sen annetaan olla vahva ja suvereeni suurvalta..kuitenkin niin että pitää osata vaatia kansainvalisen oikeuden ymmärtäminen ja noudattaminen...heikosta venäjästä saamme tuuliajolla olevan aikapommin..joka rapauttaa koko euroopan tulevaisuutta..raja suomen ja venäjän välillä voi olla kahden ystävällis mielisen valtion raja..jonka ylittää venäläiset mennessään länteen ja läntisten valtioden kansalaiset itään..venäjälle..ja jos näistä pakoitteista on ajateltu jonkinlainen neuvottelu valtti niin osittain ainakin on nähtävissä että näistä hyötyy ainoastaan venäjä..maatalous ja meijeriteollisuus on hetken päästä siellä omavaraista ..ja kun näitä lisä nimiä on julkaistu niin usa:n puolelta antoi vastuu henkilö erittäin hyvän selvityksen...miksi näin on menetelty..arkirealismia..kauppa politiikkaa tämänkin..