Perjantai 23.3.2018

Eduskunnalta erikoinen oikaisu palkkakohuun

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.7.2010 17:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ja varapuheenjohtajat oikaisivat palkkakohua.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) sekä varapuhemiehet Seppo Kääriäinen (kesk.) ja Tarja Filatov (sd.) oikovat erikoisesti eduskunnan johtavien virkamiesten palkankorotuksista noussutta kohua.

Helsingin Sanomat väitti eilen ja tänään julkaistuissa jutuissaan, että "osa eduskunnan hallinnossa toimivista johtajista oli saanut runsaan vuoden sisällä yli 20 prosentin palkankorotuksen".

Puhemiesten tiedotteen mukaan viime viikon palkkauudistus, joka koski yhtätoista johtavaa virkamiestä, ei ole nostanut johdon palkkausmenoja 20:ta vaan vain kolme prosenttia. Puhemiehet puhuvat kuitenkin uudistuksen vaikutuksesta koko virkamiesjohdon yhteenlaskettuihin palkkamenoihin, Helsingin Sanomat ulotti väitteensä vain osaan johtoa.

Puhemiehet eivät tiedotteessaan erittele sitä, miten palkankorotukset jakautuvat johtajien kesken, ja onko mahdollista, että joidenkin johtajien palkkaa olisi noin vuoden sisällä korotettu mainitulla yli 20 prosentilla.

-Uudistus merkitsee luopumista ylityökorvauksista, joita toiminnassa väistämättä tulee ja jotka pääosin on tähän saakka erikseen korvattu. Uudistus koski 11 johtavaa virkamiestä ja uudistuksesta aiheutuu lisää kustannuksia kaikkiaan noin 3200 euroa kuukaudessa, eli noin 3 prosenttia näiden henkilöiden palkkasummasta ja 0,2 prosenttia eduskunnan koko palkkasummasta. Suunnilleen samalla euromäärällä kompensoidaan osa aiemmin vakiintuneesti tehdyistä ylitöistä, puhemiehet kirjoittavat.

Puhemiesten mukaan Helsingin Sanomat on virheellisesti yhdistänyt viimeviikkoiseen uudistukseen vuonna 2009 koko henkilöstölle tehdyn uuden palkkausjärjestelmän, jolloin työtehtävien vaativuuden lisääntyminen nosti kolmen johtavan virkamiehen palkkoja 11-15 prosenttia.

Puhemiehet tuntuvat unohtavan, että lehden tiedoissa puhuttiin palkankorotuksista "runsaan vuoden sisällä", ei vain uusimman uudistuksen yhteydessä.

Niinistö ja Filatov eivät perjantaina vastanneet Uuden Suomen soittopyyntöihin. Kansliatoimikunnan valmistelussa mukana ollut Filatov kommentoi aiemmin Helsingin Sanomille, että "on hyvä kysymys, oliko juuri nyt oikea aika" tehdä korotukset.

Puhemiesten mukaan virkamiehet eivät ole myöskään itse osallistuneet oman palkkauksensa määrittelyyn.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mikael

matematiikkaa eikä valehtelua.
Virkamieskunnasta puhumattakaan.
Onhan se mukava esitellä ja saada keskivertosuomalaisen koko palkan määräinen korotus entisen suuren palkan päälle. Ylisuuria palkankorotuksia on vaikea korjata, etenkin jos rahakkaassa ryhmässä on myös presidentin puoliso.
Eduskunnassakin rehottaa mitään häpeämätön ahneus. Kuten koko yhteiskunnassa kaikkialla, missä ahneutta vain kyetään toteuttamaan.
Moraalinen rappio kaikilla tasoilla aina ylimpään asti.

Leila

miksi eduskunnan virkakuntaa ei saada normaaliin järjestykseen ja ruotuun. Puhemiehistö toisensa jälkeen tanssii näköjään täysin virkamiesten pillin mukaan, vaikka he näennäisesti kritisoivatkin heidän täyttä ylivaltaansa. Siksi juuri pidänkin koko tämänhetkistä puhemiehistöä populistisena, vaikka Niinistön suhteen jotkut pitävätkin väitettä lähes pyhänhäväistyksenä ja jumalanpilkkana.

Eric

Ylityökorvaukset maksetaan tästä eteenpäin suoraan palkkana jota saadaan vast'edes enemmän kuin aiempi palkka + ylityökorvaukset. Mikä epäkohta tällä korjattiin?

Hei, minullekin kelpaisi vastaava menettely varsinkin kun tuo tuntuu olevan ainakin eduskunnan mielestä oikeudenmukainen käytäntö. Siellä tuntuu olevan noita hyviä käytäntöjä todella paljon ja toivoisinkin että nämä hyvät käytännöt leviävät myös muualle työelämään. Eli rakkkaat kansanedustajat; kaikille suomalaisille työläisille nämä samat kohtuulliset edut. Teillä on valta levittää tämä hyvyys koko yhteiskuntaan.

Vaskitsa

Muita virkamiehiä, paitsi valtion ja kuntien korkeinpia virkamiehiä koskettaa joko ylityökielto tai ylityöpankkikäytäntö. Ylitöistä ei rahaa ole herunut ja vapaita ei käytännön syistä ole voinut pitää vaikka pankissa niitä kosolti olisikin. Monella julkisen sektorin osa-alueella ylitöitä on paiskittu monen työntekijän edestä ja talkoohengessä. Palkan suhteuttamisesta työmäärään ja -aikaan ei ole keskusteltu edes eduskunnassa saati muualla.

Muutoinkin kuulostaa erikoiselta, että eduskunnan johtaville virkamiehille on maksettu ylityökorvauksia, siis jopa 20% peruspalkasta. Kiinnostais tietää minkälainen on työaika näillä johtavilla virkamiehillä ja miten se on suhteutettu eduskunnan muuhun työskentelykulttuuriin. Onko ylityökorvauksia kenties maksettu huonosti laadittujen virkamuistioiden sorvaamisesta?

"Suunnilleen samalla euromäärällä kompensoidaan osa aiemmin vakiintuneesti tehdyistä ylitöistä"

Eihän ylityöt ole voineet olla vakiintuneita töitä.Kuulostaa hassulta. Paljon on ollut johtajilla ylitöitä, jopa 1/5 virka-ajan lisäksi.

moro

Niinistö nyt vaan osoittautuu täydelliseksi vellihousuksi tässäkin asiassa. Kuinka on mahdollista, että hänet on äänestetty toiseksi arvostetuimmaksa mieshenkilöksi suomessa.

Voi teitä kansa,,, voi, voi. Te ette ymmärrä.
Ja- te, jotka aiotte jotain sanoa tuohon väittämään, ei kannata sanoa mitään, koska olette väärässä. Niinistö on ainoastaan bluffisuosikki.

Suosio perustuu kansan heikkoon kykyyn ymmärtää politiikkaa- ja sitä poliitikot käyttävät hyväkseen. Eniten kokoomus.

Brandheim

Tämä sakki ilmoitti, että eduskuntaan ei saada viisasta porukkaa ellei palkkoja nosteta.
No palkkoja on nostettu jatkuvasti ja annettu avustajia käyttöön.Porukka kasvaa kuin kärpäset paskan ympärillä ja kansa ei maksa, vaan lainoilla koko homma hoidetaan.Kaiken tämän tulee maksamaan tulevaisuuden lapset joita nyt kasvatetaan.Tukee olemaan ankeata nyt 60 kymppisillä kun jalat ei kanna 90 kymppisenä.Itse äänestätte jas tuhoatte oman vanhuuden.