Sunnuntai 20.1.2019

Fortum antoi periksi? Lähtee Fennovoimaan ilman Venäjä-ehtoaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.8.2015 09:13
Päivitetty: 
5.8.2015 09:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Fortum on sittenkin mukana Fennovoimassa, vaikka neuvottelut Venäjälle eivät ole tuottaneet tulosta.
|

Energiayhtiö Fortum lähtee mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen, vaikka ei ole saanut tavoitteitaan läpi neuvotteluissa venäläisestä vesivoimasta.

Tiedotteensa mukaan Fortum osallistuu Fennovoima-hankkeeseen 6,6 prosentin omistusosuudella. Fortumin aiemmin ehdoksi asettamissa neuvotteluissa venäläisen alueellisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n uudelleenjärjestelyistä ”ei tähän mennessä” kuitenkaan ole saatu ratkaisua, suomalaisyhtiö kertoo.

Fortum, Gazprom Energoholding ja Fennovoiman laitostoimittaja, venäläinen valtionyhtiö Rosatom allekirjoittivat joulukuussa 2014 pöytäkirjan, jolla aloitettiin TGC-1:n omistusten uudelleenjärjestelyä koskevat neuvottelut Venäjällä. Fortum kertoi aiemmin, että lähteäkseen mukaan Fennovoimaan se haluaa enemmistöosuuden TGC:stä.

Nyt Fortum on päättänyt osallistua Fennovoima-hankkeeseen ”samoilla ehdoilla kuin muutkin suomalaiset tällä hetkellä hankkeeseen sitoutuneet yritykset” Voimaosakeyhtiö SF:n kautta.

Kun lisäksi rakennusyhtiö SRV ilmoitti tänään lähtevänsä mukaan Fennovoimaan 1,8 prosentin omistusosuudella ja teräsyhtiö Outokumpu kasvattavansa omistusosuuttaan, näyttää Fennovoima sittenkin kykenevän täyttämään ydinvoimahankkeelle asetetun 60 prosentin kotimaisuusasteen.

Vielä kesäkuussa Fortumin linjaus kuului näin: "Mikäli neuvottelut myöhemmin etenevät ja Fortum saa enemmistöomistuksen TGC-1:n vesivoimatuotannosta, Fortum on sen jälkeen edelleen valmis osallistumaan enintään 15 prosentin vähemmistöosuudella ydinvoimahankkeeseen".

TGC-1:n omistusten uudelleenjärjestely ja vähemmistöosuus Fennovoiman ydinvoimahankkeessa ovat Fortumille kokonaisratkaisu, jonka molempien osien tulee toteutua, Fortumin väliaikainen toimitusjohtaja Timo Karttinen sanoi tuolloin tiedotteessa.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Myöhäistä...

Sillä olemme Suomessa jossa sekunninkin deadline-ylityksestä niuhotetaan – jos naama ei ole oikeanlainen ja tunnusta oikeaa väriä...

Eli hyvästi uuden ja hajautetun energiateknologian kehitys. Uusi tekniikka on sillä tasolla silloin joskus vuosikymmenten jälkeen kun tämäkin voimala valmistuu, että ydinvoima olisi jo tarpeetonta, ellei uutta teknologiaa ja varsinkin sen käyttöönottoa hidasteta keinotekoisesti.

Ja niin tulee käymään... Suomessa ja muualla Hölmölässä.

Matti Adolfsen

Saas nähdä miten tämä n.s jatkoajan juridinen tulkinta lopulta päättyy. Kotimaisen omistuksen piti olla varmistettuna 30.6.

Toisaalta... jos paljastuu, että valtio on käyttänyt omistajaohjausta pakottaakseen pörssiyhtiö Fortumin mukaan tappiolliseksi osoittautuneeseen hankkeeseen vastoin osakkaidensa intressejä (nythan venäjän vesivoimaneuvottelut ovat lopullisesti kariutuneet), seurauksena tulee olemaan omistajaohjausministerin ero

Sepetius Kangas

Rakentakaa vaan tulimyllyjä. Ihan hyviä onkin tosin 1200 luvun teknologiaa. Tai aurinko kennja lumen alle katoille, Siitä Suomi kehittyy. Mutta miksi hevatissa niihin tukiin rahat laitetaan. Eikös uuden hienon tegnologian pitäisi tuottaa eikä viedä vanhoilta mahdollisuuden elää. Senhän kaikki tietää ydinvoima on välivaihe. Mutta piruvie sen välivaiheen ajankin pitää elää., Ilman tukia aurinko ja tulivoimalat voisivat kehittyä. Nyt ne polkee paikallaan.

Jani Miettinen

Herra voisi myös kertoa mitä energia muotoja tarkoitat sillä uudella ja hajautetun energiantuotannolla. Nyt vain heittelet ympäripyöreitä mielipiteitä.

Ydinvoima tuskin tulee häviämään vanhana teknologina, vaan joskus ne kiihdytinreaktorit, torinium reaktorit tulevat kaupalliseen käyttöön, kuten myös kaukana tulevaisuudessa fuusioreaktorit.

Pelkästään kivihiilen käytön tukemiseen laitetaan enemmän veronmaksajien rahoja kuin fuusioreaktorin kehittelemiseen.

Suomessa on potentiaalia tuulivoimalle, sitä kun on niin vähän rakennettu. Aurinkovoimalat näillä leveysasteilla kelpaa vain yksittäisten rakennusten sähköntuotantoon, vaikka osan käyttöveden lämmittämiseen tai valaistukseen tarvittavan energian tuotantoon.

Globaalisti aurinkoenergia tulee olemaan merkittävä, mutta ei Suomessa.

Sepetius Kangas

Fortum pelasti Suomen. Suomi oisi joutunut täysin veli venäjän armoiie ilman Fennovoimalaa. Aika hyvin oli ihmiset saatu pelaamaan veli venäläisen pussiin. Olen ihmeteelyt eivätkö täällä ihiset katso tulevaisuuteen. Eivät ilmeisesti. No hieman valoisampaa tulevaisuutta lapsille. Ei suomi tällä ole vielä pelastettu. Jos jotenkin saataisiin hallitukseen pikkasen järkeä. tosin aika mahdottomalta tuntuu kun ajattelee tuon yhteikuntasopimuksen pohjaa. Toki se on samanlainen kuin aina, köyhät maksaa, No nyt ne saa vielä ruokaa kun kuolleisuuss ei ole lisäntynyt. Kyllä niiltä silmukkaa vaoidaan vielä hieman kiristää.