Keskiviikko 16.1.2019

Tappaja-aine fentanyyli on petollinen: ”Sydänpysähdys tulee helposti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.7.2010 21:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisi tiedotti vahingossa ensin kolmen nuoren menehtyneen.

Yhden nuoren epäillään kuolleen erittäin vaarallisen huumeen yliannostukseen Kuopiossa tiistaina. Poliisi varoittaa huumausaine-erästä, jonka epäillään olevan fentanyyliä.

Menehtynyt mieshenkilö on noin 20-vuotias.

Lisäksi kaksi nuorta henkilöä oli tiistai-iltana kriittisessä tilassa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Toinen heistä on noin 20-vuotias nainen. Toisen iästä ja sukupuolesta poliisi ei toistaiseksi tiennyt.

Fentanyylin kontrolloitu käyttö leikkauksissa on lääkäreille tuttua.

–Nukutuksessa ei tarvita niin syvää narkoosia, kun fentanyylillä estetään kivun tunne, sanoo erikoislääkäri Markku Härkönen Malmin psykiatriselta poliklinikalta Helsingistä. Hän on toiminut myös nukutuslääkärinä.

Laastarimuodossa lääkettä taas käytetään krooniseen kipuun.

–Väärinkäyttäjät eivät kuitenkaan liimaa laastaria vaan imeskelevät sitä, jolloin vaikuttava aine limakalvojen kautta kulkeutuu nopeammin aivoihin, Härkönen kuvaa.

Hänen mukaansa fentanyylin käyttöön liittyy myös muiden huumaavien aineiden nauttimista, jolla pyritään tehostamaan yhteisvaikutusta.

–Sillä saadaan hyvin helposti sydänpysähdys aikaiseksi, hän varoittaa.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

JATK

Miten tällaisia puoliautomaattisia lääkeannostelijoita, kuten laastareita, voi kukaan tarvita!? Fentanyylilaastarit on kiellettävä tai ainakin niiden säilyttäminen kodeissa on kiellettävä. Kipupotilaat voivat käydä laastariasemalla vaihtamassa laastarit.

Jotain on mielestäni nyt kuitenkin kiellettävä!

winstonsmith

Fentanyylin jakelu on erittäin tiukasti valvottu. Sitä ei esimerkiksi myydä lähimmän Siwan luontaistuotehyllyllä Omega kolmosen vieressä eikä edes apteekissa ilman reseptiä jokaiselle jonka isovarvasta sattuu pikkuisen kolottamaan. Tässä siis hieman analogioita asehullujen märkiin uniin.

Se, että ainetta on nyt päätynyt (myöhäis)teini-ikäisten wannabe-narkkareiden käsiin kohtalokkain seurauksin johtuu kontrollin pettämisestä jossain. Jos joka apteekissa olisi pienen armeijan tarpeisiin riittävä fentanyylivarasto, tällaista tapahtuisi huomattavasti useammin. Tässäkin voi keskivertoa fiksumpi asehörhö nähdä joitain analogioita.

puutarhamies

, kuin raittiuskilpakirjoituksissa 50-luvun kouluissa! Tässä huutomerkki on paikallaan. Hätähuutomerkki!

Yhteiskuntamme sallituista aineista kovin on alkoholi, joka onkin yksi kovimpien joukossa maailmassa.

Valitettavasti suomalainen huumevalistus pääsee tiedotusvälineisiin lähinnä poliisin kautta, eikä se muukaan tiedonjako kovin tasokasta ole.

Siitä syystä moni nuori, joka sattuu kokeilemaan jotain kiellettyä, esim. kannabista, joka on reippaasti terveellisempää kuin alkoholi, menettävät uskonsa koko ns. valistukseen.

Tätä kautta valistustyö on tehnyt karhunpalveluksen itselleen ja epäuskottavuutensa vuoksi ohjaa nuoria kokeilemaan vaarallisiakin huumeita, jopa tällaisia yo. jutun kamalia myrkkyjä.

Muun kuin alkoholin käyttöä ei tosiaankaan selitä se, että joillain harvoilla on tarve saada pää sekaisin millä vain, kuten luultavasti tämän uutisen kertomilla uhreilla. Näihin ongelmaihmisiin vedoten on onnistuttu ohjaamaan koko huumetiedotus pahasti metsään jo "vieraiden" aineiden yleisen tulon alusta 60-luvulta alkaen, ja sitä kautta kasvattaen kokeilunhaluisia vaarallisiinkin aineisiin.

Nyt herätys! Kaiken maailman asiaa tuntemattomat on saatava POIS veronmaksajien nimissä tehdystä tiedonjaosta ja tiedon pimittämisestä.

Hihhulit saakoot vapauden huutaa teltoissaan mitä vain saapuneille kuulijoille. (Tekisi mieli mainita myös SDP, mutta asia on vakava.)

puutarhamies

..löytyy ns. perusteellisista tutkimuksista. En jaksa kaivaa esiin viitteitä, jotka kyllä löytyvät, kun vähän luet. Riippuvuus ja haittavaikutukset ovat heroiinin tasoa.

Miksi meillä kovimpien joukossa?

Lähes kaikkiin vankeustuomioon johtaneisiin rikoksiin Suomessa liittyy alkoholin vaikutuksen alaisena, suomeksi kännissä olo.

Kun jokin aine johtaa rikoksiin, se on alkoholi lähes sataprosenttisesti. Ne vaaralliset ovat satua tilastollisesti ottaen.