Torstai 19.10.2017

Vaarallinen aine leviää Suomessa - kolme kuollut

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.8.2010 16:59
Päivitetty: 
5.8.2010 17:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Poliisi on tehnyt Kokkolassa ensimmäistä kertaa maakunnassa vaarallisen fentanyylin takavarikon, kertoo Yle Keski-Pohjanmaa.

Fentanyyli on heroiinia vahvempaa, se on aiheuttanut jo ainakin kolme kuolemantapausta: Tänä kesänä kaksi Kuopiossa ja yhden viime vuonna Porissa. Fentanyylilaastarit on alun perin kehitetty kovien syöpäkipujen hoitoon.

Tuorein kuolemantapaus tuli julki tänään, kun Savon Sanomat kertoi, että fentanyylimyrkytyksen takia sairaalassa hoidettua myrkytyksen uhria ei saatu pelastettua.

Viime viikkoisen tiedon mukaan sairaalassa hoidettiin parikymppistä naista. Ensimmäinen uhreista, samanikäinen mies, kuoli viime viikon tiistaina.

Pohjois-Savon poliisi on ottanut kiinni kolme henkilöä epäiltyinä fentanyylilaastareiden välityksestä. Heistä yksi on vapautettu. Kahden muun mahdollisesta vangitsemisesta poliisin on päätettävä lauantaihin mennessä.

Poliisi sanoo selvittäneensä, mistä fentanyyliä käyttäneet olivat aineen hankkineet. Poliisi haluaa vielä tarkemmin tutkia, miten kyseinen fentanyylierä on joutunut katukauppaan.

Tapausta tutkitaan rikosnimikkeellä törkeä huumausainerikos.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

HL1979

Pientä tarkennusta toivoisin uutisointiin, kyseessähän ei ole mikään "supervaarallinen huume" vaan kivunlievitykseen tarkoitettu lääkeaine.

Mitä useampi heroinisti siirtyy fentanyylin käyttäjäksi, sen mukavampaa se on lääkeyhtiöille. Rahaa tulee ovista ja ikkunoista.

TSV

"Fentanyyli on heroiinia vahvempaa"

Tiedän, että kivut ovat syöpäpotilailla isot mutta oikeasti? Lääkeyhtiöt ovat kehittäneet heroiinia vahvempaa tavaraa hoitoon? Mites jos potilas selviää? Mites se eläminen onnistuu ilman tuota tavaraa?

TSV

Mainitsi, että EI.. Kuolemaa tekevillä on eri lääkkeet tämän TIEDÄN, joten älä huutele ja nimittele kun et tiedä, se antaa varsin epämiellyttävän ja "ei kaikki siellä" kuvan.

Seuraavaksi voit selvittää mitä he saavat, ehkä voit kysyä sairaalassa kun sinua tai läheistäsi "hoidetaan". Ellei ne ole tässä muutaman vuoden sisään muuttuneet.

Mila F

... ainakin puoli vuotta, joten pitäisi kuulua jo yleissivistykseen: Lääke on annosteltu laastariin ja tarkoitettu laitettavaksi siis ihoon kiinni. Siitä se liukenee syöpäpotilaan verenkiertoon vähän kerrallaan ja tasaisesti.

Ne, jotka haluavat käyttää sitä muihin tarkoituksiin, ovat yleensä tunkeneet sen suuhunsa, jolloin koko annos imeytyy verenkiertoon välittömästi ja se on hengenvaarallista. Asiaa uutisoitiin alkuvuonna aika näyttävästi tyyliin lukuisilla vainajilla laastari suussa.

Kulakki

Fentanyyliä käytetään yleisesti myös suonensisäisesti kivunpoistoon esimerkiksi pienissä leikkauksissa, jolloin potilasta ei nukuteta. Hyvä aine ja toimii tarkoituksessaan, olen itsekin leikkaussalissa sitä saanut. Kieltämättä siitä tulee vähän hullu olo ehkä noin tunniksi.

Mila F

Esim. kaikki kolmiolääkkeet ovat huumeita, ellei niitä ole hankittu reseptillä. Vielä erikseen on olemassa "huumereseptit", joiden kirjoittamistakin seurataan erityisen tarkasti ja joita saavat kirjoittaa vain luvan hankkineet lääkärit.