Maanantai 17.6.2019

MM-sauna tyrmätään: “Ihan järjetön kilpamuoto“

Luotu: 
8.8.2010 15:03

Meilahden sairaalan päivystävä sisätautilääkäri Mika Lehto hämmästelee traagisesti päättyneiden löylyn MM-kisojen saunomistapaa.

-Kyllä lääkärinä täytyy sanoa, että ihan järjetön kilpamuoto, Lehto sanoo.

Kisasaunan lähtölämpötila on 110 astetta. Kuuden hengen saunan keskellä on kiuas, jonne automaattinen vesipumppu laskee puoli litraa vettä kaksi kertaa minuutissa. Finalistikaksikon lyhyen istumisen aikana kiukaalle oli lorotettu noin kuusi litraa löylyvettä.

Lehdon mukaan 110-asteisen saunan vesihöyry voi hyvin aiheuttaa palovammoja ja lämpöhalvauksen. Ruumiinlämmön nousu yli 40 asteen voi olla hengenvaarallista.

-Jos ruumiin lämpö lähtee nousuun, ei enää järkikään pelaa eikä osaa lähteä ulos saunasta, Lehto sanoi.

Kilpailun johtaja Ossi Arvela ihmetteli tänään Uuden Suomen haastattelussa, miten finalistikaksikon palovammat pääsivät syntymään.

-Eihän tämä normaali sauna ole, mutta se oli suunniteltu varta vasten tätä kisaa varten, Arvela myöntää STT:lle.

Palovammoja saa harvoin saunasta

Saunaseuran puheenjohtajan Lasse Lehtosen mukaan palovammoja syntyy todella harvoin normaalin saunan löylyissä. Lehtonen on itsekin ollut kovissa löylyissä. Saunaseuralla on yksi sauna, joka lämmitetään 130-140 asteiseksi.

-Monet tykkäävät saunoa kuumassa löylyssä. Yleensä siellä viihdytään kolmesta viiteen minuuttia.

Finalistikaksikko oli aiemmin päivällä istunut jo kovissa lölyissä muutamaan otteeseen. Lisäksi Heinolassa oli ennätyksellinen hellepäivä.

-Tässä Heinolan tapauksessa saunomisen kokonaiskuormitus on päivän aikana kasvanut ehkä liian suureksi, Lehtonen arvioi.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tavallinen maisteri

Ikävä juttu tuo venäläismiehen kuolema, vilpittömästi.

Ei varmaan pitäisi vitsailla tässä tilanteessa. Mutta vitsailenpa kuitenkin, enkä suinkaan suhtaudu väheksyen vainajan muistoa kohtaan.

Toivottavasti Putin ei muuten hyökkää Suomeen tämän saunakuoleman takia.

Väkisinkin tulee mieleen kaksi Kake Singersin kappaletta. Ensin viitaten K-Veikon ehdotukseen vaihtaa saunominen nyrkkeilyyn:

Nyrk-kei nyrk-kei-ly on hauska urheilu,
saa siinä lyödä toista päähän
usein toinen kaatuukin maahan.
Nyrkiniskut toistuu,
veri päästä roiskuu.
Nyrkkeily on hauska urheilu!

Mutta etenkin tämä:

Hot hot hot, says the kana, kot kot kot,
when she is sitting on the hella.
Hot hot hot, says the kana, kot kot kot,
when she is sitting on the hella.
Hot hot hot, says the kana, kot kot kot,
when she is sitting on the hella.

Pahoittelen surunvalitteluiden ja huonon huumorin yhdistämisen mahdollisesti aiheuttamaa mielipahaa.

Saunan lämpömittari (joka toimii kaksoismetallijousella) muuten on tyypillisesti kalibroitu näyttämään 20-30 Celsius-astetta todellista lämpötilaa korkeampia lukemia. Usein kuulee uhottavan, että "oltiin sadan asteen löylyissä" kun todellisuudessa on oltu 70 asteen löylyissä, mikä sekin on jo aivan sairaan kuuma. Tällaiset älyttömät saunomiskisat eivät herätä luottamusta siihen, onko noissa lämpöasteissakaan mitään perää.

Hietsuarska

Järjestäjien hätäilyn takia nyt menetettiin hyvä sauma tehdä uusi maailmanennätys, kuumuuden sieto kun kasvaa kilpailijan kuollessa ihan tajuttoman suureksi.
Mutta ehkä sitten ensi kerralla...