Maanantai 27.5.2019

Jäätävä huomio Suomesta: ”Aika koomista”

Luotu: 
8.8.2015 12:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä esitteli yhteiskuntasopimuksen vaikutuksia reilu viikko sitten.
|
Strategiakonsultti ja hallitusammattilainen Minna Isoaho lyttää Puheenvuoron blogissaan Suomessa vireillä olevan yhteiskuntasopimuksen.
 
-Työmarkkinaosapuolet ovat aloittamassa neuvottelua yhteiskuntasopimuksesta tarkoituksenaan löytää keinot yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi ja Suomen pelastamiseksi. Päämäärää on hallituksen toimesta konkretisoitu 5 prosentin tuottavuusloikkatavoitteella, joka esillä olleiden ideoiden mukaan saavutettaisiin esimerkiksi työaikaa pidentämällä. Koko asetelma ja osapuolten antamat kommentit viittaavat väljähtyneeseen saamattomuuteen, turhaan näpertelyyn ja tuloksettomaan poteropolitikointiin, Isoaho kirjoittaa.
 
Hän sanoo, että vallankumouksellisesta työelämän uudistamisesta, innostuksesta innovaatioihin tai konkreettisesta työpaikkojen lisäämisestä ei ole pienintäkään lupausta. Neuvottelupöytään ei Isoahon mukaan ole myöskään kutsuttu oikeita tahoja, sillä yrittäjät ja erityisesti pienet yritykset puuttuvat sieltä kokonaan. Samalla hän huomauttaa, että noin puolet uusista työpaikoista on jo vuosien ajan syntynyt pieniin, 1-9 henkilöä työllistäviin yrityksiin.
 
-En usko, että yhteiskuntasopimusneuvottelujen tuloksena syntyy yhtään uutta työpaikkaa. Yhteisessä sopimisessa ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta tulosta ei synny ilman yhteistä tavoitetta. Yhteistä tavoitetta ei voida aidosti asettaa, jos vanhentunutta neuvotteluasetelmaa ei muuteta, hän sanoo.  
 
Isoaho arvostelee neuvotteluja myös armottoman hitaiksi.
 
-Eikö ole aika koomista, että etsitte ratkaisua työn tuottavuuden parantamiseksi ja itse tarvitsette 17 kuukautta asian selvittelyyn? Voidaan sanoa jo nyt, että maailma tulee olemaan erilainen maaliskuussa 2017, jolloin teillä pitäisi olla esitys valmiina. On toimittava paljon nopeammin, jos aikoo löytää ratkaisun tämän päivän pulmiin, hän lähettää terveisiä neuvottelijoille.
 
Isoaho listaa viisi asiaa, joista hänen mielestään yhteiskuntasopimuksessa pitäisi päättää.
 
-Otetaan työllisyyttä ja taloudellista toimeliaisuutta koskevassa tilastoinnissa käyttöön uusi yritysten kokoon perustuva luokitus ja tuotetaan seurantatietoa myös mikroyrityksistä ja mini-mikroyrityksistä. Työnantajavelvoitteita koskevassa lainsäädännössä eriytetään mikroyritykset muista yrityksistä. Pieni yritys ei voi työllistää, jos sitä koskee suuryrityksen velvoitteet, Isoaho aloittaa.
 
Lisäksi hän puolustaa alv:n alarajan tuntuvaa korottamista. Silloin itsensä työllistäminen olisi Isoahon mukaan mahdollista yhä useammalle.
 
Isoahon mukaan myös julkista, verovaroin rakennettua infraa pitäisi antaa mikroyritysten käyttöön. Viimeisenä kohtana hän listaa: ”puhutaan yksilön menestymisestä tavoiteltavana ja arvostettavana asiana”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit