Sunnuntai 26.5.2019

Timo Soini väläyttää 4 nimeä: He voisivat ottaa Soinin paikan

Luotu: 
8.8.2015 18:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Timo Soini sanoo, että kansainväliset tehtävät voisivat kiinnostaa tulevaisuudessa.
|

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini avautuu Uudelle Suomelle omasta ja puolueen tulevaisuudesta. Hän väläyttää neljä nimeä, joista yksi voisi todennäköisesti olla hänen seuraajansa tulevaisuudessa, ja kertoo, että yksi asia voisi saada perussuomalaiset lähtemään hallituksesta.

Soini on toiminut perussuomalaisten puheenjohtajana 18 vuotta. Tänään lauantaina puolue juhli 20-vuotista menestystään puoluekokouksessa Turussa. Soini nosti puolueen lähes tyhjästä Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

-Kyllähän se hyvältä tuntuu. Aika tunteita liikuttava tilanne. Paljon on nähnyt ja paljon kokenut. Täällä on puolitoistatuhatta perussuomalaista. Ollaan hallituspuolue. Helppoahan tämä ei ole ja tiedän, ettei tämä helppoa ole jatkossakaan. Tämä on ollut kiva päivä tähän asti, Soini sanoo Uudelle Suomelle puoluekokouksessa.

Vaikka Soini aikoo jatkaa puolueen puheenjohtajana vielä pitkään, hän ei usko, että jatkaa enää 20 vuotta.

-En mä kyllä enää 73-vuotiaana, Soini nauraa.

-Ei voi sanoa yhtään sanaa siitä, että ei olisi puheenjohtaja. Sitten kun sen päätöksen joku päivä tekee - toivottavasti itse eikä yläpihan toimesta - niin se sitten on siinä. Mutta kyllä nyt on tottakai motivoitunut kun on ollut pitkä tie ja nyt kun on päästy todella vaikuttamaan kuntapolitiikkaan, EU:ssa ja yhteiskunnassa, niin eihän tätä nyt halua päästää käsistään. Näinhän se on.

”Presidenttikortti on katsottu”

Onko vielä jotain mitä haluaisit saavuttaa urallasi? Presidentiksi? Pääministeriksi?

-Luulen, että se presidenttikortti on katsottu. Olen kaksi kertaa ollut ehdolla ja siihen ei ole mitään hinkua. Nyt haluan olla neljä vuotta ulkoministeri. Se on se mihin pyrin. Sitten tietysti pitää katsoa jatkaako politiikassa, Soini vastaa.

Kansainväliset tehtävät voisivat mahdollisesti kiinnostaa Soinia tulevaisuudessa.

-Mulle tulee aina säännöllisin väliajoin kaikennäköisiä ehdotuksia myös yksityisestä bisneksestä, myös kansainvälisesti. Tulihan siellä europarlamentissakin oltua. Kun tuossa tuota (kokouksessa puhetta pitänyttä ECR-ryhmän Lord) Callannania kuunteli niin muistui ne. Se oli aika kivaa aikaa. Siellä sai olla vähän niin kuin koiran kalppeessa eikä koko ajan jahdattuna. Se oli henkisesti hirveän mukavaa aikaa, hän muistelee.

Myös perheellä on vaikutusta Soinin päätöksiin.

-Kyllähän se, että lapset tulevat aikuisiksi tämän vaalikauden aikana ja vaimolla on myös aika paljon sananvaltaa siihen, että mitä tässä tehdään jatkossa.

”Meillä on aika hyvä sisäinen kemia”

Soini korosti puoluekokouksessa pitämässään puheessaan, että perussuomalaiset ei helposti harkitse hallituksesta lähtöä.

-Toistaiseksi on mennyt hyvin, mutta tässä tulee budjetteja ja leikkauksia ja kyllähän tuo Kreikka - eihän se tuosta selviä ennen kuin iso ratkaisu tehdään. En voi enää sallia sitä, että neljä vuotta oltiin oppositiossa, ja sille ei voinut mitään, ja nyt oltaisiin samasta syystä niin ei sitä voi enää niin katsoa, Soini sanoo.

Mikä voisi olla niin vakava asia, että perussuomalaiset voisi harkita hallituksesta lähtöä?

-Kyllä se liittyy siihen, että jos luottamus ja yhteistyökyky hallituksella menee. Se ei välttämättä ole mikään yksi yksittäinen tapahtuma, vaan jos usko siihen, että saadaan tuloksia loppuu, niin se on sitten loppu, Soini vastaa.

Soini avautuu myös suhteestaan keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajiin.

-Nyt on ollut aika mielenkiintoinen tämä alku kun (pääministeri Juha) Sipilä (kesk.) tulee politiikan ulkopuolelta ja (valtiovarainministeri Alexander) Stubb (kok.) näyttää viihtyvän tuossa valtiovarainministerinä. Meillä on aika hyvä tämä sisäinen kemia, kun olemme kaikki täysin erilaisia. Stubbilla ja mulla ei ihan hirveästi ole tällälailla yhteistä, mutta me tulemme henkilöinä toimeen. Sipilä on sillain fiksu tasapainottaja siinä välillä. Meiltähän räiskähtelee, että siinä mielessä olemme samanlaisia, Soini sanoo.

-Se ratkaisee, että tuleeko tuloksia. Minusta on ihan oikein, että Talvivaaraa yritetään vielä jaloilleen. Kannatan Fennovoima-hanketta. Tuloksia täytyy tulla, Soini sanoo.

Soini kertoo olevansa ”pikkuisen levoton tämän kansainvälisen tilanteen takia”. 

-Olin hyvin informoitu jo (ulkoasiain) valiokunnan puheenjohtajana, ja nyt voi sanoa, että olen täysin informoitu siitä mitä tapahtuu, niin ei tämä maailma yksinkertaisemmaksi mene, Soini sanoo.

-Kävin tuossa diplomaateille puhumassa, että kun tulee Tunisiassa joku terroriteko niin siinä ruvetaan välittömästi etsimään suomalaisia. Palaa mieleen tsunami ja Nepalin maanjäristys. Tämähän on selvä, että tällaisia tulee, hän lisää.

Ulkoministerin ja puolueen puheenjohtajan roolien yhdistämisessä on haasteita.

-Olen miettinyt sitä, että miten voi yhdistää puolueenjohdon ja ulkoministeriyden. Tein sen kerran, että menin EU-parlamenttiin. Puolue oli tietysti pienempi silloin, mutta tämä ei ole yhden miehen bändi. Meillä on Sampo Terho ja Jussi Niinistö ja sieltä tulee uutta.

-Nyt jo näkee, että varapuheenjohtajuuksista on kova kisa ja se on ihan tervettä. Kyllähän ihmisillä pitää olla pyrkyä ylöspäin.

”Pelkällä mediapersoonalla ei pärjää”

Soinin mielestä puolueen eduskuntaryhmässä on monia mahdollisia ehdokkaita hänen seuraajakseen kun sen aika joskus tulevaisuudessa koittaa.

-Se millä siinä voi menestyä on, että hommaa niin kovan ammattitaidon ja tehdä se duuni kunnolla. Pelkällä mediapersoonalla ei pärjää vaikka olisi kuinka hyvä suustaan, jos ei osaa faktoja.

Hänen mielestään puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo näyttää hyvää esimerkkiä.

-Moni ajattelee, että ei perhana perussuomalaisilla voi olla nainen puoluesihteerinä. Hän on onnistunut hyvin ja Lohelan Maria on nyt puhemies, niin se ei ole mitenkään selvää, että seuraaja on mies.

-Kun toi Maria (Lohela) pääsee tuosta kunnolla vauhtiin niin hän on yksi parhaita resursseja, mitä tässä puolueessa on.

Voisiko Lohela olla hyvä puheenjohtajaehdokas?

-Uskon, että niitä on useita. On Sampo (Terho), Jussi (Niinistö), Maria (Lohela) ja Riikka (Slunga-Poutsalo) ja monia. Jos mä pääsen omin jaloin lähtemään niin en mä kuitenkaan ketään suosita mun jälkeen. 

Soini korostaa, että puheenjohtajan homma ei ole hänellekään helppo vaikka on tehnyt sitä jo pitkään.

-Tämä on joka viikko vaikeaa. Tulee yllätyksiä. Tulee ikäviä yllätyksiä. Tulee hyviä yllätyksiä. Sitten yksinkertaisesti tämä klikkaus- ja nettimaailma on liian nopea. Mulle on sanottu, että ei voi pärjätä, jos ei ole somessa. Mähän en ole somessa, muuta kuin sitä blogiani kirjoitan, joka on pirun vanhanaikaista, mutta pirun luettu. 

Hänen mielestään "sitä pitkäjänteisyyttä mikä tarvitaan politiikassa menstymiseen, ihmissuhteiden kestämiseen, bisnekseen on liian vähän".

-En ota mitään moraalista kantaa yksittäisten ihmisten kohdalla, mutta kyllä kun sitoutumisen aste on, että kun tulee vaikeuksia, pakataan kamat ja se pätee ihmissuhteisiin, politiikkaan, bisneksiin. Meillähän käy hirveen usein niin, että joku ihminen lähtee perussuomalaisista ovet paukkuen. Sitten se on puolen vuoden päästä kontallaan täällä, että pääsisikö takaisin. Ei katsota yhtään vaan loukkaannutaan jostain hitosti, esimerkiksi pääseekö ehdokkaaksi tai jotain muuta sellaista.

Soini uskoo, että sillä on ”ratkaiseva merkitys” perussuomalaisten ja hänen omaan menestykseensä, että osaa puhua kansantajuisesti.

-Olin keskikoulussa aika ujo kaveri. Tämä on ilmeisesti sattunut aika monelle sellaiselle, joka on esiintyvä taiteilija tai näyttelijä, että jossain vaiheessa menee sen pelkokynnyksen yli. Nyt mulla ei ole mitään kun menen puhumaan jonnekin. Eniten jännittää, että laukkaako mun hevonen raveissa.

Miten pelkokynnyksen yli on päästy?

-Tekemällä ja erehtymällä. Olen pitänyt elämässäni hemmetin monta huonoa puhetta ja myös pienelle yleisölle.

Miten näet puolueen tulevaisuuden? 

-Kyllä me olemme vakiintuneet. Meille tärkeimmät vaalit on 2017 kuntavaalit. Meillä oli viimeksi 4500 ehdokasta. Nyt kun me hommataan 7000 ehdokasta niin voitamme vaalit varmasti, Soini sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Taito Mikkonen

"jos ei osaa faktoja."
Niin. Pitää osata ja ottaa huomioon myös tärkeimmät faktat mutta ne on Soinikin täysin sulkenut pois mielestään. Ainakaan ei niistä edes puhu saati sitten että ottaisi ne politiikassa huomioon. Siitä ei hyvää seuraa. Tarkoitan ekologisia tosiasioita.

Jouko Heyno

Suomalainen poliitikko puhuu: "En voi enää sallia sitä, että neljä vuotta oltiin oppositiossa, ja sille ei voinut mitään, ja nyt oltaisiin samasta syystä niin ei sitä voi enää niin katsoa"

Mitähän tuo perussuomalainen sotku on suomeksi???