Keskiviikko 20.2.2019

Nyt se myönnetään: H1N1-rokote ”voinut laukaista aivosairauden”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.8.2010 11:26
Päivitetty: 
19.8.2010 11:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaiset narkolepsia-asiantuntijat ja THL:n rokoteasiantuntijat selvittävät, onko H1N1-rokotteella yhteyttä narkolepsiaan.

Faktakulma

Narkolepsia on aivosairaus, jonka pääoire on poikkeuksellisen voimakas nukahtelutaipumus. Taudin diagnoosi varmistetaan ensisijaisesti unitutkimuksella. Narkolepsian tarkkaa syytä ei tunneta, mutta tiedetään, että siihen vaikuttavat useat eri tekijät.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL myöntää tiedotteessaan, että H1N1- eli sikainfluenssarokote on saattanut laukaista narkolepsiaa.

Suomalaiset narkolepsia-asiantuntijat ja THL:n rokoteasiantuntijat selvittävät nyt sitä, miksi tänä vuonna suomalaisilla lapsilla on todettu aiempaa useampia narkolepsiatapauksia. Nämä tapaukset sattuvat ajallisesti yhteen sikainfluenssarokotteen antamisen kanssa.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä harkitsee lasten ja nuorten Pandemrix-rokotusten keskeyttämistä selvitystyön ajaksi. Lasten ja nuorten kausi-influenssarokotussuosituksiin ei ole odotettavissa muutoksia.

Julkisuudessa on kerrottu, että ainakin kymmenen lasta on sairastunut narkolepsiaan.

Vuoden 2010 aikana on suomalaisilla lapsilla todettu aiempia vuosia enemmän narkolepsiatapauksia. Aikuisilla vastaavaa lisääntymistä ei ole kuluvan vuoden aikana havaittu. Suomessa narkolepsiaa todetaan vuosittain aikuisilla noin 50 ja alle 16-vuotiailla lapsilla 2-7 tapausta.

Faktakulma

Narkolepsia on aivosairaus, jonka pääoire on poikkeuksellisen voimakas nukahtelutaipumus. Taudin diagnoosi varmistetaan ensisijaisesti unitutkimuksella. Narkolepsian tarkkaa syytä ei tunneta, mutta tiedetään, että siihen vaikuttavat useat eri tekijät.

Jaa artikkeli:

Kommentit

mikaat

Saadaanko korruptoituneita päättäjiä ja lääkäreitä henkilökohtaiseen vastuuseen koskaan? Maan tapahan on se, että poliisi ja syyttäjä herkästi nukahtaa narkolepsiaan moneksi kuukaudeksi vaikeiden kysymysten äärellä. Pistää kyllä miettimään, että montako rokotehaittaa makaa jo haudassa.

Rokote oli vapaaehtoinen kyllä, mutta ei se massiivinen radio-, tv- ja lehtikampanja ihan itsestään ole syntynyt.

THL:n mainostoimiston uutisia:
"Raskaana oleva lääkäri Hanna Mikkonen, taitoluistelija Kiira Korpi ja THL:n Rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi kertovat, miksi rokote kannattaa ottaa."
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/ah1n1v/materiaalipankki/videot

Mila F

Jos normaali ilmenemisfrekvenssi on 2 - 7 ja nyt on sairastunut 10, voidaanko todella osoittaa sormella yhtään mitään ainetta, ellei ole tehty kansainvälisiä vertailuja? Miksei esim. markkinoille tullut uusi kiinalaisruoka? Siitäkin voidaan tehdä sama väitös ja samat todennäköisyydet sisältävä lausunto.

Ja THL, jonka pitäisi olla asiantuntijaorganisaatio, putkauttaa ulos jotakin niin epämääräistä kuin "saattaa olla laukaissut". Nuo kolme sanaa sisältävät sen, ettei voida poissulkea, muttei myöskään vahvistaa ja laukaista tarkoittaa sitä, että sairastuneilla epäillään jo olleen jonkinlainen potentiaali riski sairastua narkolepsiaan, mutta se ei ollut aikaisemmin puhjennut. THL:n olisi syytä antaa asiantuntijoilleen viestintäkoulutusta. Kaiketi ei ollut tarkoitus aiheuttaa paniikkia sen paremmin lapsissa kuin heidän vanhemmissaankaan?

THL: Vääntäkää nyt rautalangasta ja rehellisesti ihmisille, miten lausuntonne pitää tulkita.

Dr. Schmidt

Jos todella narkolepsia on lisääntynyt, niin luultavimmin syynä on virus itse. Narkolepsia lienee jonkin sortin autoimmuunitauti ja vaatii perinnöllisen alttiuden (useimmilla on sama histokompabiliteettityyppi). Samalla tavalla elävää virusta sisältävät rokotteet voivat laukaista autoimmuunitauteja, mutta inaktivoitua virusta sisältävän rokotteen ei pitäisi sitä tehdä. Toimintakykyistä virusta on ollut liikkeellä.

Mila F

Kotipaikkakunnallani sikainfluenssaepidemia ehti jo riehua ennen kuin lapset saivat rokotukset. Onko tutkittu sairastetun sikainfluenssan jälkitauteja? Ja kuinka paljon rokotetuista oli sellaisia, että epidemia oli jo päällä ennen immuniteetin syntymistä, mikä oli kaksi viikkoa rokotuksen antamisesta.

Meillä on hössötetty koko ajan tuosta rokotuksesta. Asiallista tietoa siitä, mitä itse sikainfluenssasta voi seurata jälkitauteina, ei ole ollut missään. Ei myöskään tietoja siitä, millaisiin todennäköisiin jälkitauteihin terveydenhuolto on törmännyt ja onko niitä ollut merkittävissä määrin.

mikaat

Ryöstää 100 miljoonaa euroa verorahoja, altistaa puolet suomalaisista kokeelliselle rokotteelle ja toisen puolikkaan jättää kontrolliryhmäksi? Minä voisin mielelläni ottaa sen 20 euroa takaisin veronpalautuksena, kun oma piikkini lojuu jossain Espoon varastolla.

parviainen

Tuli vaan mieleen miten Puska silloin vaahtosi. Tulisipa nyt esiin ja kertoisi mikä on hänen tämänhetkinen "totuutensa".

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Pekka Puskan mielestä sikainfluenssasta on ollut liikkeellä käsittämätön määrä huhuja ja virheellistä informaatiota, joka on saanut monet epäilemään rokotuksen turvallisuutta ja sen sivuvaikutuksia.

Suomenmaa-lehden haastatteleman Puskan mukaan tällaisten huhujen levittäjät saattavat joutua vielä vastuuseen.

- Jos tulee kuolemantapauksia henkilöille, jotka ovat kieltäytyneet rokotuksesta uskoen näihin perättömiin huhuihin, niin se on tietysti ikävä asia. Silloin huhujen levittäjille tulee tiettyä painetta päänsä päälle, ja heillä on jonkunlainen osavastuu kuolemista, sanoo Puska Suomenmaassa."

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/10/985123

DawnTreader

Oli alusta lähtien aika selvä, että kyseessä oli pelkkä lääketehtaan etu - tässä tapauksessa GlaxoSmithKline, joka toimii merkittävänä rahoittajana THL:lle... Aiheesta on kirjoitettu esim. Tanskan mediassa, jossa ihmeteltiin GSK:n avokätistä tukea THL:lle. Suomalainen korruptoimattomuuden imago sai vakavan naarmun... Rehellinen kansa, joo!

Itse asiassa toisenlaistakin, paremmin tutkittua rokotetta olisi kai ollut. Mutta sama perusongelma: miksi ostaa miljoonilla euroilla jotain, jonka tarpeellisuus on kyseenalainen? Koko sikainfluenssahysteria oli aivan naurettava, kyseessä oli vanhan influenssaviruksen muunnelma, kuten kaikissa edellisissäkin epidemioissa.
Perusterve ihmnen, jonka immuniteetti on kunnossa, kestää kyllä virukset. Jos ei kestä, sitä pitäisi rueta korjaamaan ruokailutottumusten ja elämäntapojen muokkauksen kautta, ei piikin avulla.
D-vitamiini on tehokkain ja tepsivin flunssientorjuntakeino - perheeni ja minä otimme n. 50 mkg Deetä joka päivä ja olimme täysin flunssavapaita koko talven.