Maanantai 20.5.2019

Suomenruotsalaisten vastaisku – ”Turhaa”

Luotu: 
2.9.2010 07:43
  • Kuva: Puolustusvoimat
    Kuva
    Juhani Kaskeala.

Faktakulma

Magma-akatemian neuvottelukunta:

- Pj. Risto E. J. Penttilä, Keskuskauppakamarin johtaja
- Varapj. Päivi Kärkkäinen, Kansallisoopperan pääjohtaja
- Amiraali Juhani Kaskeala
- Suurlähettiläs Alec Aalto
- Toimittaja Tuomas Enbuske
- Teatterinjohtaja Asko Sarkola, Helsingin kaupunginteatteri
- Ylijohtaja Sakari Karjalainen, opetusministeriö
- Helsingin kaupunginvaltuutettu ja opetusministerin erityisavustaja Laura Rissanen
- Johtaja Nils Erik Forsgård, Magma-akatemia

Suuret suomenruotsalaiset säätiöt Svenska kulturfonden ja Konstsamfundet ovat perustaneet oman lobbausryhmän, Magma-akatemian, puolustamaan ruotsin kielen asemaa Suomessa.

Magma-akatemian tukena on neuvottelukunta, johon kuuluu eri alojen vaikuttajia. Joukossa ovat muun muassa amiraali Juhani Kaskeala ja Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen.

Ruotsin kielen asema on joutunut kovan kritiikin alle viime aikoina. Erityisesti kritiikkiä on satanut pakkoruotsin suuntaan.

Suomalaisuuden liitto pitää suomenruotsalaisuuden puolesta lobbaamista turhana, kertoo Yle Uutiset. Puheenjohtaja Sampo Terhon (perus.) mielestä ruotsin kielellä on liian vahva asema Suomessa.

Pakkoruotsin ohella Terho nostaa esille sen, että ruotsinkielisiä pääsee Suomessa yliopistoihin enemmän väkimäärään suhteessa kuin suomenkielisiä.

- Ruotsinkielisista suurempi osuus on onnistunut saamaan opiskelupaikan kun suomenkielisistä. Ei meillä niin tavattoman paljon ole ruotsinkielistä koulutusta, mutta tätä hakijapainetta siellä ei samalla tavalla ole kuin suomenkielisellä puolella, kommentoi opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) Ylen haastattelussa.

Magma-akatemian neuvottelukuntaan kuuluva amiraali Juhani Kaskeala puolestaan sanoo Ylelle olevansa valmis luopumaan koulujen pakkoruotsista.

- Se [pakkoruotsi] on omiaan tukahduttamaan intoa kieltä kohtaan, Kaskeala sanoo.

Faktakulma

Magma-akatemian neuvottelukunta:

- Pj. Risto E. J. Penttilä, Keskuskauppakamarin johtaja
- Varapj. Päivi Kärkkäinen, Kansallisoopperan pääjohtaja
- Amiraali Juhani Kaskeala
- Suurlähettiläs Alec Aalto
- Toimittaja Tuomas Enbuske
- Teatterinjohtaja Asko Sarkola, Helsingin kaupunginteatteri
- Ylijohtaja Sakari Karjalainen, opetusministeriö
- Helsingin kaupunginvaltuutettu ja opetusministerin erityisavustaja Laura Rissanen
- Johtaja Nils Erik Forsgård, Magma-akatemia

Jaa artikkeli:

Kommentit

Turtunut

Jos joku voi perustella ruotsinkielen tärkeyden suomelle. Käyttämättä perinteisyyttä syynä niin antaa kuulua kiitos.

Ruotsi on aivan turha kieli suomalaisille. Olemme EU:ssa, joten jos joku kieli pitää olla pakollisena suomen lisäksi kouluissa. Niin mielestäni sen pitäisi olla englanti. Koitappa mennä keskieurooppaan puhumaan ruotsia ja katso moniko ymmärtää ja sitten koita mennä ruotsiin puhumaan englantia ja huomaat että he ymmärtävät sinua siellä ja keskieuroopassa.

Suomessa pitäisi olla pakollinen äidinkieli ja valinnaisena saisi valita haluaako alkaa lukemaan englantia tai ruotsia toisena pääkielenä.

Turtunut

Kieltämättä on aikaa kun viimeksi olen pilkkusääntöjä kyttäillyt ja vuosien forumeilla kirjoittelu on kieltämättä antanut unohtaa tarkemman äidinkielen noudattamisen. Nettiin kirjoitan vain nopeasti ja ainakin kuulemani mukaan ihmiset ovat ymmärtäneet kirjoittamaani.

Miten tuo muuten liittyi ruotsinkielen tarpeellisuuteen suomessa?

TakojaIlmarinen

Nämä ovat näitä suomenhurrien vastaiskuja jos jollain ei ole ollut mahdollisuutta käydä riittävästi kouluja ja päästä niihin yhtä heppoisin perustein kuin suomenruåttalaiset niin saattaa todella käydä niin että suomenkielessä on kieliopillisia virheitä mutta ei se tarkoita sitä että pakkoruotsia opiskelemalla ongelma poistuisi ray tapaiset kommentit ovat ala-arvoisia huitaisuja joita nämä hurrit nyt kulttuurirahastojensa turvin tulevat tekemään enemmän vaan sellaisia niin todellisuus näistä pakkoruotsin kannattajista sen kuin kirkastuu kaikille kansalaisille.
Amen

hanari

On helpompi muuttaa Ruotsiin kun puhuu kieltä. Minulle riittää, että itse ja poikani osaamme ruotsia. Kuka haluaa suunnata Venäjälle, sopii mainiosti. Siellähän kaikki autuus on jo horisontissa. (kannattaa tarkistaa mikä on horisontti)
SAK on jo nostanut keskusteluun mahdollisen aseellisen terrorismin...

TakojaIlmarinen

Olen todella iloinen että sinä ja rakas poikasi osaatte ruotsia! Teillä on varmasti itsetyyväisyydessä kylpiessänne mukavaa. Suosittelen kuitenkin muuttoa Tanskaan siellähän puhutaan "samaa kieltä" kanssanne.

Tukholmassa saattaa kyllä hanaria odottaa yllätys. Sitä suomenruotsia solkatessasi saattaapi ruottalainen todeta että kielesi kummasti muistuttaa ruotsinkieltä.
Nuotin puuttuminen tekee sinusta ja ihanasta pojastasi myös toisen luokan kansalaisia - siellä ruotsissa siis!
Kukkoile täällä, mutta muuta Tanskaan horinoittesi kanssa!

semi

Mielummin Venäjälle kuin Ruotsiin, Venäjällä on sentään töitä josta maksetaan palkkaa, Ruotsista tulee joukoittain nuoria Norjaan koska valtio ei tarjoa enään selviytymiskeinoja. Heistä varsin suuri osa ei halua palata enään takaisin ja pitää muistaa he ovat koulutettuja.

kaijakuopila

Ruotsin kieltä puhutaan kaikissa pohjoismaissa ja sillä mukava kommunikoida ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa kaikkialla. Tosin he kaikki puhuvat myös englantia.
Koko Suomen päättäjätaho on täysin vierantunut tavallisesta kansasta ja sen oloista, niin suomen-, kuin ruotsinkielisetkin. Täydellistä vieraantumista ja haluttomuutta perehtyä asioihin suomalaisten kannalta osoitti Astrid Thors sulkien suomalaisilta kommenteilta vieraskirjansakin. Stefan Wallinkin kertooi samaistuvansa mieluummin maahantulija vähemmistöön, kuin suomalaisiin.
Kuinka voidaan pienen vähäväkisen kansan mielipiteiden yli kävellä kokonaan ?
Ymmärrän "pakkoruotsin" poistamista vastaan nouseet mielipiteet.

Dr. Schmidt

En oikein tiedä, puhunko itä- vai länsiruotsia, mutta kaikki nordealaiset färsaarelaisia myöten ovat ymmärtäneet oikein hyvin.

Sen sijaan tanskaa tai skånea alkaa kunnolla ymmärtää vasta kuunneltuaan sitä viikon, jotta korva tottuu.

Kuitenkin suomenkielisten enemmistölle taitaa englanti olla paras kommunikaatioväline, joten pakkoruotsi kaikille on todellakin turhaa - ei sitä koulussa kuitenkaan riittävän hyvin opita.

Turtunut

Onhan sosialismikin skandinaviassa ollut yhteistä, mutta kovasti hallitus on sitäkin karsimassa pois. Sosialismi on jopa syy suomen hyvään elämänlaatuun ja koulutuksen tasoon, mutta uusliberaali lobbarit ovat demonisoinut koko sosialismi sanan.

semi

Välttämättä Tanskalaisten kanssa ja ei edes Norjalaisten, riippuen hiukan käytettävästä murteesta. Norjan kieliset ymmärtävät parhaiten niin Ruotsinkielisiä kuin Tanskankielisiäkin. Itse puhun sekä Norjan että Tanskan kieltä erittäin sujuvasti ja myös eri murteita niistä. Vaikka äidinkieleni onkin Suomi, niin jos olisin Suomessa töissä joutuisin ottamaan kieli kurssin koska ammattisanasto on täysin Norjan ja Tanskan pohjainen ja sillä saralla kotikieli.

Mutta ei siinä mitään ettei Ruotsin kieli ole ihan ok kieli, kysymys on tässä pakko Ruotsi kysymyksessä toinen kuin se onko kieli ok vai ei.

Dejavu

RKP on lobbannut ruotsin kielelle ylikorostettua asemaa joka ainoassa hallituksessa viimeiset 40 vuotta ja suomenkieliset poliitiikot ovat kauan sitten antaneet kielipolitiiikan ruotsinkielisten yksinoikeudeksi.
Nyt tuo kulisseissa harjoitettu lobbaus on jostain syystä tuotu julkisuuteen.
Lobbausta on siis kulisseissa harjoitettu menestyksekkäästi jo kymmeniä vuosia, siksi meillä on pakkoruotsi kouluissamme simputtamassa enemmistöä ja samalla hemmoteltu vähemmistö pääsee jonon ohi parempaan koulutukseen.
Asetelma "eliitti vastaan kansa" tässä vain korostuu,
eliitille supatetaan korvaan ruotsin kielen ihanuudesta,
mutta kansa kyllä tietää.. on tiennyt jo kymmeniä vuosia.
Oireellista on, että kansan enemmistön ääni tulee esiin vain netin kautta- tai pääsihän se Leo Havukainen kerran telkkariin. Muutenhan kenttää hallitsee ruotsinkielisiä jo valmiiksi rakastava kulttuuri- ja poliittinen eliitti.
Kuka lobbaa pakkoruotsilla simputettavien vapauttamiseksi kielivankeudesta ? Pieni Suomalaisuuden liitto.

tapio_o_neva

Jotenkin tuntuu, että monella naistoimittajien ihailemalla kenraalilla on mielessään jotain synkkää. Entinen Suomen ilmavoimien komentaja toteuttaa itseään kasarmien ulkopuolella Pro Karelian mannekiinina ja nyt melko järkevänä pidetty Juhani Kaskeala sitten on liittynyt Magma-akatemiaan.

Koskahan Gustav Hägglund liittyy sekä Magma-akatemiaan että Johan Beckman Instituteen?

Kaikenlaisia mielihaluja sitä kenraaleilla (ja amiraaleilla) on.

Jotenkin odottaisin Magma-akatemiaan vielä:
- Kimmo Sasia
- Pekka Siikalaa jne.

semi

Nyt jo Amiraali kaskilottia riveihinsä, jolla ei ole näköjään järkeä pysytellä ulkopuolella koko tästä kysymyksestä joka on lähinnä poliittinen ja minä kun luulin että sotilaat eivät ota osaa päivänpoliitisiin kysymyksiin. Suomi alkaa RKP,n kanssa lähestymään enemmän Turkkia ja sen tapaa sotkea myös sotilaat mukaan päivän politiikkaan.

Kippari

Näyttävät nämä Magma-akatemian jäsenet olevan etupäässä valtion hallinnosta tai taiteen parista ja ovat näin tottuneet saamaan rahansa verovaroista. Toisin sanoen on totuttu siihen että kansa maksaa laskut.
Kun tämän akatemian taustalla ovat varakkaat suomenruotsalaiset säätiöt, niin nyt varmaan on tulossa muutos. Säätiöt ja niiden rikkaat kummisedät Liliukset, Wahlroosit ja muut ryhtyvät nyt maksamaan ruotsin kielestä aiheutuvat kulut.
Kansa kiittää ja on mielissään.

TakojaIlmarinen

Tuntemani vanha herra osasi useita kieliä mutta ei ruotsia,
Oli Stockmannilla ostoksilla ja puheesta kuuli että siinä on vieraperäinen korostus.
Myyjä käänsi puheensa ruotsiksi. Vanha herra kertoi ettei osaa ruotsia.
Myyjä koitti kuitenkin vielä kerran ruotsilla.

Vanha herra:
"Olen hyvin pahoillani etten osaa ruotsia. Osaan kuitenkin suomenkieltä, ranskaa, saksaa, venäjää, mutta valitettavasti en ruotsia.
Voisitteko puhua minulle joillain näistä kielistä?"

J.Ryyti

Tämmönen on meininki siellä missä suruilla on valta. Esimerkkinä Åbo Akademi tunnettu apartheid-yliopisto:

Åbo Akademi pitää "epätoivottavien" opiskelijoiden määrän "sopivana" ERILLISELLÄ ruotsin kielen kokeella.

Nimittäin vaikka pääsykoe on ruotsiksi ja pääsykoekirjat on ruotsiksi järjestetään suomenkielisistä lukioista valmistuneille ylioppilaille lisäksi ERILLINEN ruotsin kielen koe. Sen vaikeusastetta säädellään suomenkielisten hakijoiden määrän perusteella, jotta suomenkielisten opiskelijoiden määrä pysyy "sopivana".

Suomenkielisistä lukioista kirjoittaneiden ei sallita myöskään pyrkiä englanninkielisessä pääsykokeessa. Se sallitaan kyllä muille. Voisihan joku suomenkielinen livahtaa sitäkin kautta sisään.

Toisin sanoen, vaikka ruotsin kielen pakollista opiskelua perustellaan suomenkielisille tarpeella tuottaa palveluja ruotsiksi niin Åbo Akademin käytäntö paljastaa, että väittämä on valheellinen. Muutoinhan ruotsinkielisen pääsykokeen menestyksellinen läpäiseminen riittäisi Åbo Akademille. Suomenkielisten koulujen pakkoruotsi on itse asiassa vain kansan enemmistöön kohdistettua valtapolitiikkaa, jonka henkiset juuret on Ruotsin vallan aikaisessa miehitysajassa.

Åbo Akademin x-rehtori, Gustav Björkstrand (rkp) on nykyään ruotsinkielisen hiippakunnan piispa!
Åbo Akademissa huumori kukkii! Syrjintä- ja apartheidyliopistossa toimii myös Ihmisoikeusinstituutti!

http://ryyti.blogspot.com/2007/01/apartheid-yliopisto-bo-akademi.html

Jk. Lisään vielä Ahvenanmaa.

J.Ryyti

1. Ruotsinkielinen voi hakea suomenkieliseen yliopistoon joutumatta suomen kielen kokeeseen. Suomenkielinen *) sen sijaan joutuu aina erilliseen ruotsin kielen kielikokeeseen hakiessaan ruotsinkieliseen yliopistoon. (* suomenkielisestä lukiosta kirjoittaneet)

2. Ruotsissa, ulkomailla siis, suomenkielinen pääsee opiskelemaan yliopistoon pelkällä ylioppilastodistuksella ilman erillistä ruotsin kielen kielikoetta, mutta ei kotimaassaan Suomessa, ruotsinkieliseen yliopistoon.

3. Ruotsinkielinen voi tehdä lopputyönsä ruotsiksi missä tahansa yliopistossa Suomessa.

4. Suomenkielinen joutuu tekemään lopputyönsä ruotsinkielisessä oppilaitoksessa ml. yliopistot aina ruotsiksi. Suomeksi ei saa tehdä, koska se on kiellettyä.

5. Valtiokalenterissa kaikkien muiden yliopistojen nimet on kahdella kielellä paitsi Åbo Akademi ja Handelshögskolan. Esim. Jyväskylän yliopisto on Jyväskylä universitetet.

Mistä em. tilanne johtuu? Siitä,että Suomessa ei ole yhtään suomenkielistä yliopistoa! Syynä on se, että muut kuin ruotsinkieliset yliopistot ovatkin kaksikielisiä eikä suomenkielisiä:

1. Ruotsinkielinen opiskelija voi vaatia tenttikysymykset ruotsiksi lain mukaan "suomenkielisissä" yliopistoissa. (Abo Akademissa ja Svenska Handelshögskolanissa ei saa vaatia tenttikysymyksiä suomeksi)

2. Ruotsinkielinen opiskelija voi tehdä gradunsa ruotsiksi "suomenkielisissä" yliopistoissa. (Abo Akademissa eikä Svenska Handelshögskolanissa ei saa tehdä gradua suomeksi)

3. Åbo Akademi eikä Svenska Handelshögskolan eivät järjestä pääsykokeita suomeksi.
Ns. suomenkieliset yliopistot joutuvat järjestämään myös ruotsiksi pääsykokeet ainakin niissä oppiaineissa, joissa on ruotsinkielisille omat kiintiöt.

Ruotsinkielisille yliopistoille ei riitä se, että suomenkielisestä lukiosta kirjoittanut lukee ruotsinkieliset kirjat pääsykokeisiin ja vastaa ruotsinkielisiin pääsykokeisiin oikein.

Pääsykokeiden lisäksi järjestetään erilliset ruotsin kielen kokeet. Niiden vaikeusastetta säädellään siten, että suomenkielisistä lukioista kirjoittaneiden määrä pysyy "sopivana".

Samanlainen järjestelmä oli USA:n Syvän Etelän yliopistoissa afroamerikkalaisia varten, jotta heidän määränsä pysyi "sopivana" valkoisiin opiskelijoihin verrattuna

tapio_o_neva

Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja tai opetusministeri ymmärtävät, etteivät kansalliset kokoomuslaiset ole "tämän päivän" Euroopan unionista ja heistä ei kannata ainakaan minkään yhdistyslain perusteella välittää.

Kansallisessa Kokoomuksessa muiden työväenpuolueiden tapaan hallitsee proletariaatin etujoukko, joka tietää asiat paremmin kuin tavalliset puoluekokousedustajat ja heidän valitsijansa.

Ari Alsiokaan ei tiedä, että ruåtsi on ihmiskunnan valo ja siunaus.

Turtunut

Tiesitkös että kokoomus ei ole työväenpuolue vaikka heidän propagandakoneistonsa koittaa niin kovasti väittääkkin.

Kokoomus on työväkeä väheksyvä puolue, joka haluaa että normaalit työntekijät ovat orjia.

Kokoomus on siis uusliberaali marginaalista väestönosaa tukeva puolue. Harmi että ihmiset eivät näytä tajuavan sitä vaan uskovat kaikkeen soopaan mitä heidän propagandansa työntää.

iirokoppinen

ja haluavat elää oman kielensä ja kulttuurinsa puitteissa eikä enemmistön pitäisi lähteä rymistelemään asiassa. Jos joku ei pysty kommunikoimaan ruotsilla, niin älköön kuitenkaan syytä ruotsinkielisiä siitä, vaan olkoon sitten vaikka vähän hiljempaa eikä kohdista turhautumistaan vähemmistöön.

Vyötiäinen

Kyseessä voi olla vihdoin läpimurto kielivapauden suhteen.

Juhani Kaskeala kannattaa pakkoruotsin poistoa, VAIKKA kuuluu Magma-Akatemiaan!

Yleensä tuollaisten ruotsitusjärjestöjen jäsenet ovat taipumattomia lausunnoissaan. En siis usko, että Kaskealan ulostulo olisi vain henkilökohtainen näkemys saatikka vahinko.

Kenties vihdoin ruotsinmieliset ITSE ovat valmiina luopumaan koulujen pakkoruotsista?

Se olisi jo sinänsä jymyuutinen.

hypex76

Huomaan jatkuvasti, että kieltä pitää käyttää, jotta sen taitaa. Vaikka vähän väliä englantia arjessa käytän, ehtii se kangistua pienenkin tauon jälkeen. Kannattaa siis käyttää tilaisuudet. Keskittykää yhteen ja pitäkää se kunnossa. Jos jollakulla paukkuja sekä mahdollisuuksia on moneen, siitä vaan.

jukkaheinonen

"Puheenjohtaja Sampo Terhon (perus.) mielestä ruotsin kielellä on liian vahva asema Suomessa.

Pakkoruotsin ohella Terho nostaa esille sen, että ruotsinkielisiä pääsee Suomessa yliopistoihin enemmän väkimäärään suhteessa kuin suomenkielisiä.

- Ruotsinkielisista suurempi osuus on onnistunut saamaan opiskelupaikan kun suomenkielisistä."

Mistahan johtunee, olisikohan niin etta opiskelemaan paasevat ne joilla koulumenestys on ollut parempi kuin niilla jotka eivat opiskelupaikkaa saa.

Uskon etta jos tehtaisiin tutkimus mille alueille (maantieteellisesti) Suomessa menestyvat suomalaiset ovat ryhmittyneet niin havaittaisiin etta Etela-Suomeen ja rannikkoseuduille.

Menestymisen edellytyksia ovat ahkeruus ja alykkyys.

Juuri junttisavolaiset, -hamalaiset ja -keskisuomalaiset ovat karkkaimpia Ruotsalaisuus ja ruotsinkielenvihaajia kuin myos kaikkien menestyvien ihmisten vihaajia. Kyse on vahamielisten kateudesta paremmilla hengenlahjoilla varustettuja kohtaan.

Kaikelle on luonnollinen/ tieteellinen selitys, joita ei poliittis-korrektisista syista voi julki lausua. Ensinnakin junttisuomalaiset eivat ymmarra jalkelaistensa geenien kehittamista hieman kauempaa naimalla, toiseksi jalkelaiset oppivat vanhemmiltaan ja ymparistoltaan ja kasvavat aikuisiksi sen mukaisesti.

Suomi on osa pohjoismaita, joista kaikki tukevat Suomea ja pitavat suomalaisia veljinaan, on erittain epakiitollista ja epakunnioittavaa olla vastaamatta luottamukseen luottamuksella ja samalla olla syrjimatta ruotsinkielisia suomalaisia. Ruotsinkielisilla on pakkosuomensa joten olkaamme tasapuolisia pitakamme ruotsinkieli pakollisena suomenkielisille.

salakankee

Virossa ja Venäjällä. Jos taas viittaat Suomen sotaan, en tiedä, mitä muita vaihtoehtoja pidät parempana. Venäjän tsaari antoi juuri meille vapauksia, joita Ruotsi ei antanut. Suomi ja Puola olivat eräänlaisia koekaniineita, kuinka vapaudet vaikuttavat. Tarkoitus ei ollut jatkaa demonstraatiota ehkä ikuisesti, mutta sitten maailma muuttui ja Suomi lipsahti siinä vaiheessa itsenäiseksi. Meillä on ollut käsittämätöntä varjelusta, kaikesta huolimatta.

Jani K. K. L.

Olisiko siinä jollekin uudelle "Merisalolle" uusi vaalirahoitus tapa perustaa jokin lobbausjärjestön jonkin oman asian hyväksi ja muodostaa sille neuvottelukunta jolle maksaa korvauksia asian edistämisestä vaikkapa eduskuntaan päästyään?