Keskiviikko 16.1.2019

Jari Tervon Homoilta-jutusta tuli poikkeuksellinen ilmiö

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.10.2010 16:35
  • Kuva: Ruutukaappaus
    Kuva
    Kirjailija Jari Tervon Puheenvuoro-palveluun kirjoittamasta tekstistä on tullut Facebook-leviämisen myötä netti-ilmiö.

Faktakulma

Uuteen Suomeen tehtiin viime viikolla vierailuja 402 779 selaimelta. Taakse jäivät tällä kertaa muun muassa IRC-Galleria, Nelonen ja Kaksplus. Katso TNS Gallupin viikkotilasto täältä.

Uuden Suomen verkkosivuilla kävi viime viikolla 330 601 henkilöä, mikä on kolmevuotiaan verkkolehden uusi ennätys. Tällä lukemalla US nousi ensimmäistä kertaa Aamulehden ohitse Suomen kuudenneksi luetuimmaksi sanomalehdeksi internetissä, ilmenee TNS Gallupin tilastoista.

Käyntejä Uuden Suomen sivuille tehtiin viikossa lähes miljoona ja sivuja ladattiin pitkälle yli kaksi miljoonaa kertaa. Sivuilla vietettiin keskimäärin 7 minuuttia 19 sekuntia, joka oli myös uusi ennätys.

Uuden Suomen lukujen taustalla on onnistuneen uutistoiminnan lisäksi vasta kuukauden vanha Puheenvuoro-palvelu. Se on noussut verkossa muiden yhteiskunnallisten keskusteluteemojen ohella johtavaksi paikaksi keskusteltaessa kirkon suhteesta homoseksuaalisuuteen.

Ylen Ajankohtaisen kakkosen esiin nostamasta aiheesta viime viikolla laajalti levinneen tekstin kirjoittanut kirjailija Jari Tervo on kerännyt lukukertoja jo yli 160 000. Kommentteja YLE Puhe -kanavalle tuotettu Tervon Homoilta ja ihmisoikeudet -kolumni on kerännyt päälle 1 600.

Facebook-suosituksia Tervon teksti on saanut osakseen jo yli 36 000, mitä mediaa seuraava Markkinointi&Mainonta-lehti pitää "SE-tason tuloksena".

- On saatu uusi osoitus siitä, että verkosta luetaan enenevissä määrin myös asiajuttuja ja siellä voidaan käydä syvällistä yhteiskunnallista keskustelua, vieläpä kasvollisesti ja ajan kanssa. Maailma on muuttunut peruuttamattomasti; Ajankohtaisen kakkosen edellinen Homoilta 1990-luvulla ei saanut aikaan lähellekään tällaista julkista mielipiteiden vaihtoa, sanoo Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko.

 

 

 

Faktakulma

Uuteen Suomeen tehtiin viime viikolla vierailuja 402 779 selaimelta. Taakse jäivät tällä kertaa muun muassa IRC-Galleria, Nelonen ja Kaksplus. Katso TNS Gallupin viikkotilasto täältä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

joonaskiminki

Hei,

Puheenvuoroon ja uutiskommentointiin on tosiaan eri tunnukset. Tähän syynä on se, että Puheenvuoron puolella edellytämme kaikilta kirjautuneilta oman nimen käyttöä siinä missä uutispuolelle voi rekisteröityä nimimerkilläkin. Yhdistämällä nämä tunnukset joutuisimme kertomaan kolme vuotta nimimerkillä kirjoittaneiden henkilöiden oikeat nimet, mikä ei tietysti olisi kenenkään etu.

Puheenvuoroon voi toki kommentoida kirjautumatta (niihin blogeihin, joihin kirjoittaja on tämän sallinut) nimimerkillä ja kaikki nimimerkit, jotka eivät ole rekisteröityneen käyttäjän käyttäjätunnuksia, käyvät.

parviainen

Nyt kun siinä olet, niin voisitko vastata miksi en voi rekisteröityä Puheenvuoroon RP:nä. On siellä yksi TJ, joka näyttää ihan Brad Pittilta, mutta miksi se ei minulta onnistu. En halua oikeaa nimeäni sinne, joten miksi en voi nimikirjaimilla rekisteröityä?

Nimim: Suku vihaa.

Also Starring

Jos on uskomista tietokirjailija Petteri Järviseen, niin hänen mukaansa mikään ei estä kirjautumasta millä nimellä tahansa. Järvinen jopa antaa tuoreimmassa kirjassaan "Yksityisyys - Turvaa digitaalinen kotirauhasi" nettiosoitteen, josta voi hakea ihan oikealta näyttävät henkilötiedot syntymäaikoineen, luottokortin numeroineen jne.

Vain viranomaisille väärien henkilötietojen antaminen on kriminalisoitu, muuten ei.

TARKENNUS: Tämä tuli vahingossa väärään paikkaan. Tarkoitus oli vastata alempana olevaan Mikko500:n kommenttiin.

tapio_o_neva

Siksi, kun Maria Guzenina-Richardon, Bjarne Kallis, Satu Hassi, Timo Soini, Pekka Siikala jne. eivät kestä uutiskommentoijan kommenttia omalla "mielipide"-palstallaan.

Uuden Suomen logiikkana on nostaa itsensä taloudellisesti pinnalle, jottei se enää rohmuaisi perintövarojan niin kuin nyt.

Tämä puolestaan edellyttää suojelutoimia poliittisten kirjoittelijoiden osalle, joilta ei oikein irtoa niin kuin Jari Tervolta tai jotka ovat paremmin kotikasvatettuja eivätkäö irrottele kuin Tervo.

JanneGPirinen

Puheenvuoroa on ollut kiva lueskella kun keskusteluketjut ovat olleet siedettävän pituisia iltapäivälehtien satojen viestien nettikeskusteluihin verrattuna. Vain Helenan tisseistä tai kalja-ankkurista keskusteltaessa on saattanut puheenvuoroketju venähtää lähelle sataa kommenttia.

Toivottavasti kuitenkin Tervon "Homoilta ja ihmisoikeudet" tuo usarille lisätuloja ja lukijoita.

tapio_o_neva

Kun homot alkavat olla loppuun kalutut sääriluuhun asti, pitäisi ilmeisesti mediamenestyksen jatkamiseksi järjestää pedofiili- ja zoofili-ilta, jotta saataisiin lisää keskustelemista.

Tämä homotsunami on ollut niin tuottoisa joukkotiedostusvälineille, että Venäjänkin ivaaminen on jouduttu panemaan syrjään hetkeksi.

Jotenkin uskon, että kun Venäjän ivaaminen joudutaan keskeyttämään homojen vuoksi, sen heikentää suursuomalaista ajattelua.

Aku

"Uuden Suomen verkkosivuilla kävi viime viikolla 330 601 henkilöä"

Kävijöiden määrän mittaaminen yhden tarkkuudella on yksinkertaisesti teknisestikin mahdotonta. Esim. tässä läppärissä jolla nyt kirjoittelen on kolme eri selainta, ja jokaisen niistä käyttö tulkitaan mittauksessa eri henkilöksi.

Aku

Se kerroin ei ole minkään eksaktin tieteen tulos vaan jollain likiarvomenetelmällä saatu aproksimaatti. Noiden lukujen järjellinen käyttäminen edellyttäisi tilastomatematiikan perusteiden hallintaa, silloin selviäisi miksi kävijämäärän ilmoittaminen yhden tarkkuudella kertoo paljon ilmoittajasta...

mana

Kyseessä taitaa olla 'yksilöidyt käynnit' eli niillä oltaisiin lähempänä totuutta, niitä kun voidaan laskea ihan yhdenkin tarkkuudella.

Tarkkuushan noissa riippuu sitten ihan käytetystä mittaus/laskentamenetelmästä eli jossain statistiikkaohjelmisssa kolme eri selainta samalta koneelta/ip-osoitteesta tuottaa kolme yksilöityä kävijää, toisessa taas ne lasketaan yhdeksi jne.

Ei se mitään hirveän eksaktia tiedettä eikä mitenkään edes kontrolloitavissa, esim. samat ihmiset voivat käydä katsomassa sivustoa eri päätelaitteilta tai sitten samalta päätelaitteelta/selaimelta voi sivustoa käydä katsomassa koko perhe jne.

joonaskiminki

Kyseessä on paras arvaus siitä, montako ihmistä sivustolla on käynyt. Arvaus perustuu alkuvuonna TNS Gallupin Uudesta Suomesta keräämään tietoon siitä, miten palvelua käytetään. Eri kävijät -kerroin (US:lla noin 0,82 * eri selaimet -luku) kootaan siis yksilöllisesti kutakin tilastointiin osallistuvaa palvelua kohden. Luku pyrkii siis korjaamaan selainten ja ihmisten välistä eroa, sillä palvelimet eivät tiedä, käyttääkö palvelua yksi ihminen usealla tietokoneella eivätkä ne myöskään pysty erottelemaan samalla tietokoneella istuvia eri ihmisiä (koulut, kodit, kirjastot).

Vielä kun US:ssa vieraili viime viikolla paljon ihmisiä, jotka ovat käyneet sivustolla vain kerran ja yhdellä tietokoneella (=satunnaiskävijä), saattaa oikea lukijamäärä olla jopa korkeampi kuin tuo reilu 330 000.

Joonas / US

Hannu Mikael

tässä kirkollisessa tasa-arvorevohkassa transsukupuoliset, transvestiitit, ja hermafrodiitit?
Tällä menolla heitä uhkaa homoiksi ja lesboiksi leimautuminen.
Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että Tervo tulisi nimittää varavähemmistövaltuutetuksi.

Pojurekku

Jari Tervon kolumnissahan ei ollut mitään uutta eikä oikeastaan mitään käänteentekevää näkökulmaa, siinä tuomittiin kirkon mielipiteiksi uskotut mielipiteet ja saman ovat tehneet tuhannet muut. Kyllähän Tervon mielipiteet ja kannat lienevät tulleet tutuiksi jo Uutisvuodon kautta.
Kyse onkin juuri siitä, että julkisuuden henkilö kirjoitti tuon kolumnin. Jos joku Taavi Tavis olisi kirjoittanut saman, sitä tuskin olisi luettu saatika pahemmin kommentoitu. Netti vahvistaa siis entisestään julkkiskulttuuria. Tähdet ovat tähtiä netissäkin.
Netti tekee myös kommentoinnin helpoksi toisin kuin paperisten päivälehtien yleisönosastokirjoittelu. Päivälehtien yleisönosastojen hyvänä puolena taas on se, että kannanotot ovat usein harkittuja ja tekstit toimituksen toimittamia.
Netti tekee myös kirkosta eroamisen helpoksi. Mutta samalla se korostaa ihmisten "pikakahvi"-ajattelua. Ehkäpä erotaan hetken mielijohteesta sen kummemmin ajattelematta tai sitä itselleenkään perustelematta. Tai ajatellaan, että voihan liittyä uudelleen, jos tarvetta tulee. Vähän niinkuin Matti ja Mervi.
Mutta mikä on keskustelun todellinen hyöty? Nettikeskustelussahan pyritään vahvistamaan ja hakemaan vahvistusta omalle mielipiteelle. Moniko keskusteluketjua lukiessaan tarkentaa omaa ajatteluaan tai peräti muuttaa kantojaan? Uskoisin, että aika harva.
Keskustellaan siis vilkkaasti, mutta mikä on sen lopputulos?

JanneGPirinen

Keskustellaan sitten netitse tai ilman nettiä, on se parempi kuin tilanne jossa ei keskustella lainkaan. Keljuahan se on ettei ne muut älyä kääntyä minun kannalleni, mutta olen kyllä itse välillä alkanut epäillä omia mielipiteitäni...

niklasherlin

Terve.

Aloitan tämän Väinö Linna -sitaatilla, joka on halvin mahdollinen tapa aloittaa oma teksti. "Noin. Taitaa olla tarpeellista vähän selittää. Kun minä, meinaan, olen ennen ollut." Siis noilla sanoilla vänrikki Koskela evästi joukkuettaan ensimmäiseen taisteluun romaanissa "Tuntematon sotilas".

Tervon kolumnissa ei ehkä ollut mitään uutta ja maailmaa avartavaa, jota ei olisi aiemmin julkaistu. Jonkun mielestä, kuten minun, oli.

Taavi Tavis ei varmaankaan olisi saanut yhtä paljon lukijoita kuin Jari Tervo, koska jälkimmäinen on tuttu televisiosta ja kirjailijana. Mutta jos Taavi Tavis olisi kirjoittanut noin hyvän tekstin ihan siviilinä, hän olisi saanut enemmän lukijoita kuin joku toinen Taavi Tavis. Hyvänä esimerkkinä olkoon tästä Tommi Ojala, joka sai Uuden Suomen blogipalvelussa tavattoman määrän lukijoita. En ennen Ojalan tekstin lukemistani tiennyt miehestä juuri mitään, mutta ko. homoaiheeseen puuttunut juttu sai minut ja monet muut suosittelemaan sitä kaikille. Tuolla: http://ojala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48928-ylensyonti-on-homojen-hommaa.

"Tähdet ovat tähtiä netissäkin", nimimerkki Pojurekku kirjoittaa. Ja niinhän se on. Julkkis-Tervon teksti kiinnostaa enemmän kuin monen muun teksti. Mutta ei vain siksi, että Tervo on tähti. Tervo on tavattoman hyvä kirjoittaja. Lyhyen uutiskommentin tekijänä häntä ei Suomessa haasta melkein kukaan, no ehkä minä :). Mutta joka tapauksessa hyvän, lyhyen ajankohtaiseen aiheeseen liittyvän kommentin tekeminen ei ole helppoa. Minä kun sielläkin kävin yrittämässä.

Sanottakoon vielä, että kyseinen Tervon teksti on tavattoman hyvä jopa Tervon kirjoittamaksi. Tekstin poikkeuksellisen korkea laatu tietysti nosti sen lukijamäärää.

Siis ihan oikeasti, moni julkkis on yrittänyt päästä maineeseen "kirjoittamalla" blogia. Mutta suurin osa ei ole Tervon veroisia kirjoittajia. Tai yksikään. Siis kaikki vaikuttaa kaikkeen, tekijän nimi, väline, asian ajankohtaisuus ja moni muu asia. Mutta koko homman avain on hyvin tehty sisältö. Ja sitä avainta ei jokaisesta kaapista löydy, onneksi Tervon kaapista löytyi.

Kaikkia lukijoita kiittäen,

Niko Herlin

Pojurekku

Yrität siis sanoa, että: "Sanohan sie, Niko, mis sie tarviit oikein hyvää kirjottajaa, niin täss siul olis yks sellane."
Tervo kysyi, missä ovat pahimmat paikat. Kustantaja mietti hetken: "No, homo- ja maahanmuuttokeskustelun ääripäät ovat pahimmat paikat. Tuloerojen kasvusta ei kannata välittää, reservin joukkue hoitaa ne."

Toivottavasti tämä maa ei ole sentään vain yhden hyvän kirjoittajan varassa. Ja toivoisin, että tähän maahan mahtuisi edes kaksi puheenaihetta viikossa nykyisen aihe per viikko -tahdin sijaan.

niklasherlin

Terve.

Tervon kolumnistin lahjoista kertoo jo se, ettei hän kysele aiheita muilta (tai ainakaan Uuden Suomen kustantajalta). Ja ihan oikeasti, tähän maahan mahtuu yleensä parikin puheenaihetta samaan aikaan. Mutta tässä maailman luterilaisimmassa maassa iso määrä kirkosta eroavia samaan aikaan on valtavan iso juttu, josta ihmiset puhuvat. Kyllä kirkko, joka on saanut kyytiä Tervolta ja monelta muulta, on tavattoman tärkeä yhteiskunnallinen instituutio.

Terv.

Niko H.

tapio_o_neva

Olen aina käyttänyt kaikki tilaisuudet tasavaltaisesti ja tasavaltalaisesti hyvin kasvattaakseni itseäni viisaampia ihmisiä ihmisiksi ja olemaan ihmisiksi.

Venäjäksi tämä sanotaan suoraan: vospityvat - kasvattaa.

Media kasvattaa arvovaltahierarkioita, minkä vuoksi kuvainraastamisesta tulee harmaata arkea.

Medialla puolestaan on tendenssi edistää kuvainpalvojia saadakseen mielipideilmaston lavasteet valmiiksi. Näin ollen on julkisuuten henkilöitä, kuten Gustav Hägglund, Ritva Santavuori, Pentti Linkola jne., jotka kaikesta muodollisesta kunniallisuudestaan huolimatta ovat melko halpoja kohteita, koska heiltä "irtoaa helposti". He eivät ole "vaikeita nakkeja".

Harvoin tässä kuvainpalvojen ja kuvainriistäjien välimaastossa syntyy keskustelua oikeista aiheista, koska kaikki roolipelaajat säntäävät keskustelujäniksen perään.

tapio_o_neva

Minusta esität vallan mahdottomia. Kun keskustelua johtavat Iltalehti ja Ilta-Sanomat, joille on tärkeää kummallekin vetää 2-3 lööppiä samasta aiheesta samalla viikolla, kaksi pääkeskustelun aihetta sopivasti kiihotettuina edellyttäisi uskomattomia vaikeuksia toimituksissa.

En usko, että Alma Media ja Sanoma suostuvat siihen, että Suomessa keskusteltaisiin ohi iltapäivälehtitahdin 2-3 aiheesta samalla viikolla.

Suomessa ei tapahdu mitään, joten kyllä jokaiselle viikolle pitää olla oma saarnan aiheensa kirkkovuoden mukaan. Jos seuraavan ja sitä seuraavan viikon aiheet keskusteltaisiin nyt niin niille viikoille pitäisi tuottaa mainosten väliin toimituksellista aineistoa aivan jostain brittiläisistä tai yhdysvaltalaisista hömppäuutisista tai sitten lämmittää uudelleen joku vuosia vanha kiista-aihe.

Minusta kannattaa muistaa, ettei suomalaista keskustelua ohjata edestä saarnastuolista eikä Pasilasta (Ari Korvolaa tai Olli Ainolaa lukuunottamatta), vaan politbyroiden bunkkerista, EK-EVA:sta, Alma Mediasta ja Sanomasta.

Pojurekku

Nuo pari yllä olevaa kommenttia voisi painaa ja laminoida huoneentauluksi, ja jakaa Suomen monissa mediaoppilaitoksissa opiskeleville toimittajaopiskelijoille. Siinähän se oli tiivistetysti sanottuna suomalaisen median nykytila. Opettavat kuitenkin noissa mediakouluissa, että toimittaja ihan itse keksisi uutisaiheet vailla kenenkään manipulointia tai vedätystä.

tapio_o_neva

Ei ole mitenkään mahdollista, että toimittajat voisivat säilyttää työnsä ryhtymällä toimittamaan lehteä. Aiheet ovat plagiaatteja Helsingin Sanomista ja Väli-Kaljan Sanomalehdet tuottavat yhteissisältöjä.

Suomessa lehti on taylorilais-fordistinen mainoslavetti.

tapio_o_neva

"Jari Tervon kolumnissahan ei ollut mitään uutta eikä oikeastaan mitään käänteentekevää näkökulmaa, siinä tuomittiin kirkon mielipiteiksi uskotut mielipiteet ja saman ovat tehneet tuhannet muut."

No oikeastaan koko kirjoitus oli tuttua ja turvallista Tervoa. Kuka tahansa vapaa-ajatteleva sosialidemokraatti olisi voinut kirjoittaa samanlaisen.

PateP

Iso kävijämäärä nimittäin.

Uutisvuodon ym. Tervon esiintymisten jälkeen itselleni ainakin oli jäänyt kuva "normaalista suomalaisesta heteromiehestä" jonka sanan säilä on vailla vertaa.

Siksi tietysti luin kertomuksen.

Siinä nyt tuli ajatuksia päin pläsiä jolloin oli pakko reagoida, kirjoittaa vastaan.

Uskon, että moni muukin koki saman jolloin vastausryöppy ja lukijaluku kimposivat sfääriin.

tapio_o_neva

"normaalista suomalaisesta heteromiehestä"

=> Tervo ja Hack ovat valuneet Etelä-Suomeen Lapista, jossa vallitsee jonkinlainen brutaali luonnonoikeus, vaikka siellä on ihmisiä yritetty Ristin Kiesuksella sivistää jo pitkään. Ei Hack eikä Tervo ole mikään normaali etelää- tai aitosuomalainen heteromies, vaan heidän ajattelussaan on williä Lapin voimaa raakuudessaan.

parviainen

Kerran kun Tervolta sai kysellä palstalla asioita, niin minä kysyin, että uskooko hän jumalaan. Tervo siihen vastasi, että ei, mutta jos jumala on olemassa, niin hän on kusessa.

Kukaan joka on uskomatta näkymättömiin mielikuvitusjumaliin ei voi olla täysin tyhmä. Näin se vaan on.

tapio_o_neva

Saman nerokkaan logiikan mukaan pitäisi sokean olla uskomatta kosketeltavaan, koska ei näe sitä.

Uskooko "parviainen" sähköön salamien välillä, kun sitä ei voi nähdä?

Monet vapaa-ajattelijat ovat vulgaarimarksilaisia yksinkertaisuuksia. Tältä eivät ole suojassa lestadiolaisuudelle allergian saaneet korpikommunistitkaan, eivätkä varsinkaan Lapista.

tapio_o_neva

Minusta kyse on vain synkronoinnista. Relander vaikuttaa älykkäämmältä kuin Tervo osaksi siksi, että hän on hitaampi ajattelija. Ajattelussa uskotaan, että aika parantaa laatua niin kuin punaviineissä, whiskeyssä ja cognaceissa.

Tarkoitan tällä sitä, että hitaus vetoaa naislukijoihin ja moniin miehiinkin, kunhan juonenkehittelystä ei tule yhtä rauhallista kuin venäläisessä elokuvassa ja teatterissa.

Uskon, että mikäli Etelän media ei olisi niin aggressiivinen, että se nielisi suurina paloina keskustaliberaalinkin pelkkänä keskustelijana, voisivat toimittajat rakentaa Matti Vanhasesta jonkun Mauno Koiviston tai Konsta Pylkkäsen tasoisen suurajattelijan kansallisiin piirisarjoihin.

Toinen asia on sitten se, arvostellaanko arvomaailmaa vai kykyä. Moni taitavasti asiansa esittelevä ajattelija on ilmeisesti erehtynyt ja väärällä asialla ja toisaalta suurilla yksinkertaisuuksilla on joskus kyky selvänäköiseen selväjärkisyyteen.

Minusta Petteri Sarvamaa voi olla kokonaisuuksien hahmottelussa Jari Tervon tasoinen tai jopa tasokkaampi, vaikka hänkin osaa olla nopea entisenä videokasettimiehenä.

atsoeerikainen

Kyllähän Tervo puhua osaa, mutta ei keskustella. Yhteenkään asialliseen kommenttiin ja kysymykseen hänellä ei riitä resursseja puolustaa sanomisiaan. Häpeäisi edes tietämättömyyttään, että tuli haukutuksi väärää puuta, ja tunnustaisi, että tuli kiivetyksi väärälle vuorelle.

Jos Suomen kultturellien taso on noin surkea, mitä kansalta voi odottaa. Mölähdystä seurasi kakofoninen mölykuoro.

raimoronneberg

Koskahan musut tai saamelaiset saavat samanlaisen media mylläkän aikaiseksi kuin seksuaalinen vähemmistö omilla huolillaan? Surkea on katsoa täältä Etelä-Amerikasta käsin Suomen poliittisten ja hengellisten johtajien kujan juoksua.

tapio_o_neva

Uskon, että Päivi Räsänen tulee järkiinsä ja hän puukottaa Jouko Pihon pois ehdokaslistalta. Muutos on yhtä nokkela kuin se, että Soini huoli Halla-ahon takaisin heti kaksi päivää sen jälkeen kun Muutos 2011:stä tuli rekisteröityi puolue.

Uskon, että Pihon kannattaisi valmistella exit -strategia ja loikata Muutos 2011:een.

MicrosoftOffice2010