Perjantai 18.1.2019

Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 1.

Ke, 11/17/2010 - 15:49 -- admin
  • Kuva: Warner Bros
    Kuva
    Daniel Radcliffe

Kymmenisen vuotta väännetty Potter –saaga lähenee loppuaan. Viimeisen osan ensimmäinen osa on kummallista nuorisokolmikon haahuilua pahassa maailmassa.

Selvästikin tässä lähinnä lataillaan panoksia ensi kesän loppurytinään ja se on enemmänkin pitkäpiimäistä kuin kauhistavaa, saati sitten syvällistä.

Tekisi mieli sanoa tylysti, että Tylypahkasta lähteminen on tylsää. Turvaisan noitakoulun charmikasta lämpöä tulee ikävä, vaikkei sitäkään koskaan olisi uskonut.

Paha lordi Voldemort on kuolonsyöjineen kaapannut taikaministeriön. Kyseinen ilmeisen byrokraattinen laitos on uusi elementti Potter –elokuvissa ja mahdollistaa ainoan huvittavan assosiaation: tämähän on hisseineen aivan kuin Suomen eduskunta.

Ei ihme, että Harry Potterin (Daniel Radcliffe), Hermionen (Emma Watson) ja Ronin (Rupert Grint) seikkailtava ja selviteltävä aikuistuvia välejään pääosin toisaalla: autioilla rannoilla, kivisillä kallioilla ja synkeissä metsissä.

Täytyy myöntää, että ohjaaja David Yates on työryhmineen onnistunut kuvauspaikkojen valinnoissa. Maisemat ovat komeita, pyökki- ja kuusimetsissä on salaperäisyyttä ja eroosio on jännittävästi uurtanut vuorenharjanteilla lepääviä kiviröykkiöitä.

Yhden tällaisen laakean kiven päälle pystytetyssä harjateltassa pitäisi sitten Harryn ja Hermionen välillä jotain tapahtuman sillä aikaa kun punatukkainen Ron on omilla teillään.

Mutta ah ja voi! Yhteen tanssiin se jää. Liekö tuo sitten alun perin naiskirjailija J.K. Rowlingsin vika, että Potter pysyy Potterina eikä koskaan miehisty? Hermione joutuu ottamaan suhteessaan molempiin poikiin eräänlaisen älyllisen äidin roolin.

No, onhan tässä tämä kohuttu kohtaus pyökkimetsässä, jossa Harry ja Hermione syleilevät toisiaan alasti, mutta se on mustasukkaisen Ronin mielikuvitusnäky ja amerikkalaisen sensuurin miellyttämiseksi niin lyhyeksi leikattu, että mokomaa tuskin edes ehtii tajuta.

Itse olisin kaivannut jotain sellaista, että kun Harry Potter hamuaa jäätyneen lammen pohjalta taikamiekkaa, niin tuon ”Excaliburin” olisikin kohottanut kokonainen botticellimaisten alastomien nymfien leegio! Mutta ehkä on niin, että se mikä oli mahdollista keskiajalla Sir Arthurin tarinoissa, ei ole enää mahdollista 2000-luvun nuorisoelokuvissa…

Paitsi olemattomasta erotiikasta, on tämän uuden Potterin kohdalla myös puhuttu sen pelottavuudesta lapsikatsojia ajatellen. No jaa. Yksi jättiläiskäärme kyllä tuntui niskavilloissa, mutta muutenhan sankarikolmikko onnistuu aina ”teleportaamaan” itsensä vaaroista hyvissä ajoin pois. Vähän samoin kuin lapset tekevät Runescape -tietokonepelissä. Ja hehän myös tietävät tämän.

Odottelemme siis kesän 2011 ratkaisutaisteluja.

filmtrailer:4906

Tähdet: 
2
Ensi-ilta: 
17.11.2010
Ikäraja: 
K 11
Genre: 
Fantasiaseikkailuelokuva
Ohjaus: 
David Yates
Käsikirjoitus: 
Steve Kloves J.K. Rowlingin kirjoista
Pääosissa: 
Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Cambon, Warwick Davis, Brendan Gleeson, John Hurt