Torstai 23.11.2017

Natsi-Saksa raivostui suomalaisesta koirasta – Outo kosto

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.1.2011 13:56
  • Kuva: Wikimedia Commons
    Kuva
    Tässä Adolf Hitler ja Eva Braun omine koirineen. Hitlerin kanslia suuttui suomalaisen koiran "natsitervehdyksestä".

Saksan natsihallinto raivostui suomalaiselle koiralle kesken toisen maailmansodan, kirjoittaa uutistoimisto AP. Asiasta kertoo myös Yle Uutiset.

Natsihallinto tuli jopa pakkomielteiseksi Hitleriä matkivan suomalaisen liikemiehen koiran takia, historioitsija Klaus Hillenbrand ihmettelee AP:lle.

Tiedot oudosta episodista perustuvat Saksan ulkoministeriön asiakirjoihin.

Saksalaisten raivon kohteeksi joutui tamperelaisen liikemiehen Tor Borgin ja tämän saksalaisen vaimon Josefinen koira Jackie. Hitler-vastainen Josefine nimitti koiransa Hitleriksi, koska koiralla oli tapana nostaa toista etutassuaan. Ele toi mieleen natsien tunnetun tervehdyksen.

Borg kutsuttiin kuultavaksi Saksan suurlähetystöön. Asiaa käsitteli myös usea Saksan ministeriö sekä Hitlerin kanslia.

Natsien koston huipentumana talousministeriö määräsi saksalaisen lääketehtaan lopettamaan toimituksensa Borgin yritykselle, nykyisen Tamron edeltäjälle Tampereen rohdos oy:lle, ja ajamaan sen konkurssiin. Ulkoministeriö valmisteli Borgin haastamista oikeuteen, mutta oikeusjuttu kariutui.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti O Koskela

Höh. Harvinaisen fiksu mamu-koira. Osasi jo tuolloin olla maassa maan tavalla, stand up koomikkona.
Tämän älykkään Hitler hauvelin kaimahan oli jossain saksanmaalla päin, joku valtakunnan kansleristi, vai miten se oli :o

Jouna Pyysalo

oli hitler-tervehdyksen osaava mäyräkoira Knirps, joka kohotti innokkaasti tassuaan kuullessaan "Heil Hitler!-huudahduksen.

Manstein kertoo tästä muistelmissaan: Manstein, Erich V.: Menetetyt voitot – Marsalkan sotamuistelmat 1939-44 Suomentanut Matti Kettunen. Porvoo: WS Bookwell Oy, 2001.

Monien ajatukset "johtajasta" näyttävät kulkeneen samoja latuja, mistä lienee johtunutkin...

luuserius

Paljon ei ole puhuttu aseveljien kahdenkeskisistä suhteista.
Euroopassa tunnetaan hyvin natsien kauhuteot, mutta Suomessa ei paljoa ole puhuttu suhteestamme Saksaan (muuta kuinka Adolf Hitler meidät pelasti)

Saksa asetti Suomen taloussaartoon ja talvella 1941 täällä
syötiin jäätyneitä perunoita. Saksa ei myöskään sallinut alusmailleen muuta kuin alkutuotannon. Se sai suomalaiset teollisuusmiehet hämmennyksiin.

Hitler myös antoi 1941 määräyksen, jossa valmisteltiin Suomen liittäminen osaksi suurvaltakuntaa, kunhan juutalaiset ja bolsevikit olisi hävitetty tältä planeetalta.
Mikähän olisi ollut ruskeatukkaisten suomalaisten kohtalo sen jälkeen ?