Keskiviikko 26.6.2019

Tutkijat: Mona Lisan mysteeri ratkaistu

Luotu: 
14.1.2008 19:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Mona Lisan salaisuus on selvitetty, väittävät saksalaistutkijat.

Maailman tunnetuimman muotokuvan mallin henkilöllisyys on saksalaistutkijoiden mukaan ratkaistu, kertoo Reuters. Jo vuosia tutkijat eri puolilla maailmaa ovat yrittäneet selvittää, kuka Leonardo da Vincin maalaaman muotokuvan Mona Lisa on. Arviot salaperäisen mallin henkilöllisyydestä ovat vaihdelleet da Vincin äidistä aina taiteilijaan itseensä, sillä da Vincin omakuvista on löydetty yhtäläisiä piirteitä Mona Lisan kasvoihin.

Heidelbergin yliopiston asiantuntijoiden mukaan kyseessä on kuitenkin varakkaan liikemiehen, Francesco del Giocondon, vaimo Lisa del Giocondo. Tämän asian puolesta puhuu Leonardon aikalaisen, virkamies Agostino Vespuccin, käsinkirjoittama muistiinpano, jossa kerrotaan mestarin työstävän muotokuvaa Lisa del Giocondosta. Muistiinpanoihin törmäsi Heidelbergin yliopiston kirjastossa tohtori Schlechter.

-Löytö poistaa kaikki epäilykset Mona Lisan henkilöllisyydestä, yliopiston edustaja vakuuttaa.

Liikemiehen vaimoa Lisa del Giocondoa on arveltu jo aiemminkin maalauksen malliksi. Itseasiassa ensimmäiset väitteet sen puolesta esitti italialainen virkamies Giorgio Vasari jo vuonna 1550, mutta uskottavia todisteita seikan puolesta ei ole aikaisemmin löytynyt.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

xinfinari

Kiinalaiset keksivat paperin 105 jKr. Kirjapainotekniikan he kehittivat hieman sen jalkeen. Sivellin tekniikkaa kaytettiin jo 1400 eKr. Joten jos ei Kiinasta niin sitten lannempaa on varmasti loytynyt menetelmia, joilla tehdaan muistiinpanoja, esim sulkakynalla. Jos on kyetty maalaamaan taulu, on kyetty myos kirjoittamaan johonkin ja jollakin!