Keskiviikko 16.1.2019

Sovinto

To, 03/10/2011 - 13:56 -- admin
  • Kuva: Nordisk Film
    Kuva
    Outi Mäenpää

Muun muassa Ingmar Bergmanin töissä kunnostautunut näyttelijätär Pernilla August debytoi upeasti. ”Sovinnon” soisi kolahtavan myös suomalaisiin, koska siinä ruotsalaistunut elintasorouva joutuu kipeästi kohtaamaan häveten salaamansa lapsuusmuistot alkoholisoituneessa ruotsinsuomalaisessa kodissa.

”Sovinnon” ensi-ilta osuu mainioon ajankohtaan sikäli, että YLE:n Teema-kanavalla pyörii dokumentaarinen sarja ruotsinsuomalaisten kohtaloista nimeltään ”Kansankodin kuokkavieraat”. Yksi siinä haastatelluista henkilöistä on Antti Jalavan viitoittamaa tietä kulkenut kirjailija Susanna Alakoski, jonka ”Sikalat” –nimiseen August-palkittuun romaaniin ”Sovinto” perustuu.

Elokuvan pääosaa, 34-vuotiasta Leenaa esittää loistavan vivahteikkaasti Larsson-filmatisointien Lisbeth Salanderina tutuksi tullut Noomi Rapace.

Alussa on idylli: Lucia-kruunuiset tyttäret tuovat aamukahvit sänkyyn. Mutta puhelin soi: Leenan äiti (Outi Mäenpää) tekee sairaalassa kuolemaa ja Leenan sympaattinen ruotsalainen aviomies (Ola Rapace) pakottaa vaimonsa matkalle Tukholmasta Ystadiin tapaamaan vaietun äidin ja lapsuusmiljööt ”Sikalat” –nimisessä suomalaisten asuttamassa lähiössä.

Jo edesmenneen sorvari Moilasen (Ville Virtanen) tyttären 1970-luvulle sijoittuvat lapsuusmuistot alkavat kumpuilla jo matkalla ennen pulimummun näköisen äidin kohtaamista.

Täytyy sanoa, että harvoin näkee näin luontevasti takaumien varassa etenevää kerrontaa. En ihmettele yhtään, että Pernilla August palkittiin ohjauksestaan paikallisella Jussilla eli Guldbagge –palkinnolla, enkä liioin sitä että Outi Mäenpää sai samaisen pystin parhaasta naissivuosasta.

Näyttelijäntyö on niin laadukasta, että useampiakin roolitöitä olisi voinut palkita. Virtanen on hyvä tuurijuoppona isänä ja varsin mainion koskettava on nuorta Leenaa esittävä Tehilla Blad.

Niin sanottua elämänmakuista huumoriakin toki löytyy. Kaikki ei ole sentään viinanhöyryistä ”Suomi-paskaa” kuten Leena kiihdyksissään asian ilmaisee. Mutta on se kyllä kovaa katsella, kuinka lapset yrittävät pärjäillä sontaisissa alushousuissaan toikkaroivan isän ja sammuneena makaavan äidin välissä. Sosiaaliviranomaisten näkökulmaa ymmärtää.

Tätä elokuvaa ei kuitenkaan pidä katsella kansallismielisten silmälasien läpi, missään loukkaantuneessa maaotteluhengessä. Kysymys on vivahteikkaasta taideteoksesta.

Pernilla August on itse viitannut norjalaiseen Ibseniin. Sen ymmärtää. Kuten näytelmässä ”Villisorsat” tässäkin on kyse elämänvalheesta ja sen kanssa elämisestä.

Mutta jotenkin ”Sovintoa” alkaa miettiä Ibsenin näytelmiäkin moniulotteisempana. Tässä valehtelevat useammat henkilöt itselleen kuin niissä.

Ehkä on niin, ettei ilman valheita voi elää, mutta ei varsinkaan niiden kanssa.

filmtrailer:5850

Tähdet: 
4
Ensi-ilta: 
11.3.
Ikäraja: 
K 15
Genre: 
Draama
Ohjaus: 
Pernilla August
Käsikirjoitus: 
Pernilla August ja Lolita Ray Susanna Alakosken romaanista Sikalat
Pääosissa: 
Noomi Rapace, Ola Rapace, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Tehilla Blad