Keskiviikko 16.1.2019

Elokuva-arvio: Taistelu Turusta

To, 04/28/2011 - 16:23 -- admin
  • Kuva: Filmikamari / Turun Museokeskus
    Kuva
    60-luvun Turkua: Nobelin taloa puretaan kadunlevennyksen tieltä. (Kuva: Turun museokeskus)

Veteraanidokumentaristi Jouko Aaltosen teos ”Taistelu Turusta” on merkittävä poleeminen puheenvuoro vanhan, kauniin rakennetun ympäristön puolesta. Sikäli kuin sitä nyt enää Suomessa muuallakaan kuin Turussa raivokkaan sodanjälkeisen modernisaatio- ja purkuvimman jäljiltä on.

Elokuva alkaa liikuttavan hienolla arkistomateriaalilla, olisikohan tuo 1910-luvulta, jossa turkulainen kaupunkimiljöö näyttäytyy vielä elävänä ja ehyenä: arvorakennukset ovat yhä paikallaan, kärryjä työnnellään ja hevosilla ajellaan. Aurajoella on kalastajien veneitä. Markku Kopiston säveltämä lyyrinen musiikki tunnelmoi.

Sitten leikataan satakunta vuotta eteenpäin nykyaikaan: talonvaltaajanuoret rähisemässä poliisin kanssa taistellessaan omaa toimintatilaa itselleen. Mitä tässä välissä on oikein tapahtunut?

Aaltonen haarukoi tuhon prosessia kiitettävän moniäänisesti. Puheenvuoron saavat paitsi nuoret niin myös rakennusliikkeiden edustajat, vanhat kiinteistö- ja rakennuslautakunnan jäsenet, museoväki, poliitikoista tunnetuimpina Ilkka Kanerva ja Pertti Paasio, pitkäaikaisina kaupunginvaltuuston jäseninä.

Turkulainen arkkitehti Benito Casagrande painaa päänsä suruissaan muistellessaan hänelle lapsuudessa tärkeän, ellen nyt väärin muista, Bassin talon erkkeriä ja sen kohtaloa.

Eräästä dokumentin oheispaperista luin, että pilkkakäsite ”Turun tauti” olisi lanseerattu juuri Uusi Suomi –lehdessä 1980-luvun alussa. Sepä hupaista: mutta käsi sydämelle ja katse ympäristöön muualla asuvat suomalaiset! Ei Turku todellakaan mikään erikoistapaus tässä maassa ole…

Mutta silti Aaltosen dokumentti kertoo hiuksia nostattavasti ja uskottavasti erikoisesta kiinteistöpoliittisen kähminnän ja lahjonnan tyyssijasta. Sanotaan näin: tähän ei dekkarikirjailija Reijo Mäen mielikuvitus ole ainakaan vielä riittänyt.

Muinaisessa Roomassa gladiaattorit huusivat Colosseumille astellessaan: ”Morituri te salutant!” ”Kuolemaan menevät tervehtivät!”

Huudahdus tulee mieleen Aaltosen ja kuvaaja Pekka Aineen kehittelemästä yksinkertaisen nerokkaasta ilmaisukeinosta. He näet nostavat vanhan puretun talon valokuvan maalaustelineelle ja asettavat sen talon eteen, siis kuolinpaikalleen, tervehtimään meitä ja näyttävät myös nykyisen tilanteen.

Ratkaisu toimii varsin hyvin. Että niitä arvotaloja olikin niin paljon. Ulkopaikkakuntalaisena olen sivistymättömyyttäni ajatellut Turun yhteydessä lähinnä toria, hotelli ”Hampurger Börssin” torisiiven purkua ja ns. ”Kop-kolmiota”, mutta että torin toisella laidalla oli Ortodoksikirkon takana Yliopiston rakennus!

Kaikki ei sentään Turussakaan ole ollut pelkkää tuhoa. Esimerkiksi ns. Portsan idylliset puutalokorttelit ovat enimmäkseen säilyneet. Siitä yksinkertaisesta syystä, että niissä oli semmoiset yhtiöjärjestykset etteivät rakennusliikkeet saaneen yhtiökokouksissa millään äänienemmistöä.

Joten jotain vielä on. Ja onhan nuorisoa, joka ei näe idealismilleen vaihtoehtoa.

Tähdet: 
4
Ikäraja: 
Sallittu
Genre: 
Dokumenttielokuva
Ohjaus: 
Jouko Aaltonen
Käsikirjoitus: 
Jouko Aaltonen, Rauno Lahtinen, Olli Vesala
Pääosissa: 
Turkulaiset talot ja ihmiset
Henkilöt: