Perjantai 24.5.2019

Tämä mies virallisti markan ja suomen

Luotu: 
12.5.2011 06:47
  • Kuva: Wikimedia Commons
    Kuva
    J.V. Snellman on yksi tärkeimmistä fennomaaneista.

Tänään vietetään Snellmanin päivää Johan Vilhelm Snellmanin (1806–1881) kunniaksi. Päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Snellman, Suomen kansallisfilosofi, kirjailija ja valtiomies, oli yksi merkityksellisimmistä fennomaaneista eli 1800-luvun suomalaiskansallisen liikkeen kannattajista. Hänen suurimmat saavutuksensa valtiopäivillä ja senaattorina olivat Venäjän ruplan syrjäyttäminen Suomen omalla markalla sekä suomen kielen aseman vahvistaminen.

Vuonna 1863 Snellman sai Venäjän keisarilta hankkimansa audienssin avulla aikaan asetuksen, jolla suomen kieli määrättiin ruotsin kanssa tasavertaiseksi viralliseksi kieleksi. Siihen asti virallisissa yhteyksissä oli Suomessa käytetty vain ruotsin kieltä, mikä ei Snellmanin mielestä auttanut Suomen kehitystä kansakuntana.

Vuonna 1906, J. V. Snellmanin syntymän satavuotispäivänä, perustettiin Suomalaisuuden Liitto, jonka tavoitteena on suomen kielen ja suomalaisen kirjallisuuden vaaliminen sekä kansallishengen herättäminen. Liiton perustaja, kirjailija Johannes Linnankoski kehotti liiton perustamisen yhteydessä suomalaisia suomalaistamaan vierasperäiset sukunimet.

Suomalaisuuden Liitto olikin historiikkinsa mukaan keskeisesti mukana suuressa nimenmuutosliikkeessä, jonka seurauksena kymmenet tuhannet suomalaiset ottivat suomalaisen sukunimen.

Snellmanin päivää tai suomalaisuuden päivää vietetään 12. toukokuuta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

salakankee

Se että he vaalivat äidinkieltään - ei ole Sinulta pois!
Sama toisin päin - suomenkielinen vaalii omaa kieltään, että kykenee laadukkaaseen tekstin tuottamiseen, esimerkiksi!
Se, että "Suomessa" niinkin kauan pidettiin kiinni ruotsinkielestä ainoana virallisena kielenä, oli taktiikkaa Venäjän suuntaan ja halu alleviivata sitä, että Venäjä oli nyt vallannut osan Ruotsia itselleen.
Ei maamme päättäjät olleet silloinkaan tyhmiä! Tyhmiä ovat vain ne jälkipolvet, jotka tulkitsevat asioita päin honkia.
Alkaa tämä Suomalaisuuden Liiton virallinen valehtelu jo ottamaan pannuun! Muka fiksut ihmiset, ja niin falskeja!

prrkele

..ja sinne pesiytyneestä taantumuksellisesta ilmapiiristä Snellman (joka muuten oli ruotsia äidinkielenään puhuva suomalainen, eli suomenruotsalainen) ei varmaan olisi kovinkaan ylpeä.

Snellman ajoi Suomen asiaa ja pyrki vahvistamaan nuoren kansakunnan identiteettiä kahden suuren naapurin puristuksessa, edesauttoi omalla työllään että Suomesta tulisi sivistysvaltio, ja onnistuikin siinä, kun taas SL:n nykyisellä menolla lähinnä hajoitetaan kansakuntaa sisältäpäin turhalla vastakkainasettelulla ja epäsivistyneellä riidan kylväämisellä.

Onko tosiaan niin että (ulkoisten uhkien puuttuessa?) SL:ssa nähdään kaksikielisyys suomalaisen kulttuurin suurimpana uhkakuvana? Että se jotenkin repisi kansakuntamme kahtia? Jos kaksikielisyys nähdään Suomalaisuuden Liitossa suomalaisuuden suurimpana uhkana niin nimikin pitäisi vaihtaa rehellisesti Suomalaisen Kielen Liitoksi. Suomalaisuuteen kun on kuulunut kaksikielisyys koko Suomen itsenäisyyden ajan.

Eiköhän ne todelliset ongelmat ole suomalaisen kulttuurin kannalta se, että yhteiskuntamme eriarvoistuu ja eri kansanryhmien väliset konfliktit lisääntyvät.

Ei enää kunnioiteta edes hyvillä käytöstavoilla omia maanmiehiä, naapureita ja kanssaihmisiä ja heidän mielipiteitään ja elämäntyyliä, vaan tuijotetaan omaan napaan ja huudetaan turuilla ja toreilla omaa ehdotonta totuutta piittamatta siitä jos loukataan siinä samalla satoja tuhansia maanmiehiä. Ei enää puhalleta yhteen hiileen, vaan vedetään kotiinpäin heti kun on mahdollista. Viljellään loukkaavaa ja rasistista kieltä muista ihmisistä, mutta loukkaannutaan kuitenkin jos itsestä puhutaan samalla tavalla.

Sellaisella toiminnalla ei nimittäin ole mitään tekemistä suomalaisen kulttuurin kanssa, vaan on pelkästään moukkamaista, itsekästä, rumaa ja epä-isänmaallista käytöstä.

Jos SL olisi todellisuudessa kiinnostunut suomalaisen kulttuurin vaalimisesta, siellä suunniteltaisiin kansalle valistuskampanjaa jossa muistutetttaisiin suomalaisten perinteisistä hyveistä, siitä että hyvät käytöstavat helpottavat erilaisten (eli kaikkien) ihmisten yhteiseloa. Siitä että suhtaudutaan ja käyttäydytään muihin ihmisiin sekä heidän elämänvalintoihin kunnioittavasti, asiallisesti ja kohteliaasti, koska näin meihinkin suhtaudutaan kunnioituksella ja meillekin ollaan kohteliaita.

”Käyttäydy muita kohtaan niin kuin haluat heidän käyttäytyä Sinua kohtaan”. Siitä voisimme aloittaa.

Leijona78

Tasan vuoden myöhemmin itse kirjoituksesta, mutta kommentoin silti:

Mielestäni tuo on aivan mahtavaa tekstiä mitä nimimerkki prrkele kirjoitti 13.5.2011, varsinkin kohdat "Snellman (joka muuten oli ruotsia äidinkielenään puhuva suomalainen, eli suomenruotsalainen)" ja "Suomalaisuuteen kun on kuulunut kaksikielisyys koko Suomen itsenäisyyden ajan." osuivat maaliinsa.

Miten on niin vaikea ymmärtää että kaksikielisyys on aina kuulunut Suomeen, eivätkä suomenruotsalaiset ole Ruotsalaisia vaan Suomalaisia?

Snellman itse oli ruotsinkielinen fennomaani joka oppi suomenkielen vasta keskustellessaan koulukavereidensa kanssa. Sitä ennen hän oli siis yksikielisesti ruotsinkielinen.

Tekeekö tämä fakta hänestä vähemmän Suomalaisen? Ei tietenkään.

Joten kun väitetään sitä että suomenruotsalaiset eivät olisi aidosti Suomalaisia, ja kun toisaalta samalla nostetaan Snellman jalustalle siitä syystä että hän on Suomalaisuuden kantavia hahmoja, on kyseessä käsitteellinen ongelma.

Snellman oli siis suomenruotsalainen joka ajoi suomenkielisten asemaa. Pitäisikö siis hänen saavutuksensa (ja aatteensa) kieltää tai kiistää koska hän oli suomenruotsalainen, "hurri"?