Lauantai 19.1.2019

Mama Africa

To, 08/11/2011 - 14:17 -- admin
  • Kuva: Filmikamari
    Kuva
    Miriam Makeba

Mika Kaurismäen ohjaama elämänkertadokumentti eteläafrikkalaisesta legendaarisesta laulajattaresta Miriam Makebasta on varsin onnistunut: karismaattisen laulajattaren elämä ja musiikki yhdistyvät tasapainoisella tavalla maanosan poliittiseen historiaan.

Miriam Makeba kuoli vuonna 2008. Tästä syystä Kaurismäki on joutunut rakentamaan dokumenttinsa pitkälle arkistomateriaalin ja laulajattaren omaisten ja muusikkoystävien todistajanlausuntojen varaan. Se ei haittaa, sillä näennäisestä köyhyydestä sukeutuu ehkäpä rikkaampikin kudelma kuin jos häntä olisi eläissään haastateltu: kyse on persoonasta, joka totisesti jätti jäljen.

Tämän elokuvan nähtyään voi vain hämmästellä sitä, miten huonosti apartheidin ja köyhyyden vastaiselle taistelulle elämänsä omistaneen laulajattaren ääni kantautui tänne peräpohjolan homekorvien, myös minun, tajuntaan.

Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Mika Kaurismäki jatkaa humaania ja arvokasta työtään eräänlaisena maaosien välisenä ”syväkulttuurisena”, musiikillisena sillanrakentajana. ”Mama Africa” on luontevaa jatkoa hänen brasilialaisdokumenteilleen ”Sound of Brazil” (2002) ja ”Brasileirinho” (2007) ja myös ”Sonic Mirrorille”, jossa jazzrumpali Billy Cobbamin kanssa etsittiin rytmin parantavaa voimaa eri maanosissa.

Miriam Makeba oli luonnonlahjakkuus ja huomioitiin mustissa muusikkopiireissä jo 1950-luvulla. Kun hän sitten esiintyi apartheidin –vastaisessa Lionel Rogosinin elokuvassa vuonna 1959 ja lähti Venetsian filmifestivaaleille, ei siltä matkalta ollut kotimaahan paluuta: alkoi 30-vuotinen maanpako, joka päätyi vasta vankilasta vapautuneen Nelson Mandelan syleilyyn 1990-luvun alussa.

Maanpakovuodet olivat mitä mielenkiintoisinta kulttuurihistoriaa. Harry Belafonte keksi lahjakkuuden New Yorkin jazz-klubilta ja johdatti hänet tähteyteen. Nuori nainen sai puhua myös YK:n yleiskokouksessa Etelä-Afrikan boikotoimista vaatien, mistä nähdään liikuttava dokumenttipätkä.

Makeba tutustui kolonialismin ikeeestä vapautuvan Afrikan valovoimaisiin presidentteihin Nyererestä Lumumbaan ja elämä tuntui kantavan jonkinlaisen idealistisen aallon harjalla.

Länsimaiden tuki humanistiselle taistelijalle osoittautui kuitenkin allikoksi: kun Mirjam Makeba meni naimisiin mustien panttereiden johtohahmon Stokely Carmichaelin kanssa, USA kylmeni. Radio- ja tv-kanavat hiljenivät ja kiertueet loppuivat. Makeban oli palaaminen Afrikkaan ja Guineaan, jossa sai asua maanpakovuosiensa loppuaikoja.

Värikästä ja kiintoisaa elämäntarinaa katselisi mielellään pitempäänkin. Ei ihme, että ”Mama Africa” voitti Berliinin filmifestivaaleilla yleisöpalkinnon.

Tähdet: 
4
Ensi-ilta: 
Ensi-ilta: 12.8.
Ikäraja: 
Sallittu
Genre: 
Dokumenttielokuva
Ohjaus: 
Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus: 
Mika Kaurismäki & Don Edkins
Pääosissa: 
Miriam Makeba, Zenzi Monique Lee, Nelson Lumumba Lee, Hugh Masakela, Angelique Kidjo jne.
Muut asiasanat: 

Kommentit