Tiistai 21.11.2017

Linnan juhlat livenä – meidän kanssamme

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.12.2011 15:39
Päivitetty: 
6.12.2011 15:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva

Faktakulma

Tänään kello 19:sta eteenpäin tasavallan presidentin käsi käy kiivaasti, kun Suomen itsenäisyyttä juhlitaan 94. kerran.

Linnan juhlat, eli virallisesti Itsenäisyyspäivän vastaanotto, on vanha perinne, jonka aloitti Kaarlo Juho Ståhlberg vuonna 1919. Alun perin juhlat alkoivat pienestä kättelytilaisuudesta, jossa juotiin kahvit. Tuolloin vieraita oli noin 150.

1920-luvulla Linnan juhlat muuttuivat juhlallisemmiksi ja jo vuonna 1925 tanssittiin.

Yleisradio on koonnut Elävään arkistoon kattavan kokoelman vanhoja radio- ja televisio-ohjelmia "maailman pisimmästä kättelyohjelmasta".

Tänä vuonna Uusi Suomi juhlii Linnan juhlia yhdessä yhteisömme kanssa. Pääkanava on modernisti Facebookissa juhlille omistettu sivu. Tälle sivulle te, hyvät lukijamme, voitte kommentoida, linkata ja lähettää vaikka omia kuvianne sieltä Linnasta.

Blogipuolella itsenäisyyspäivänä luetaan Puheenvuorosta itsenäisyyden yhteiskunnallista ja henkilökohtaista merkitystä. Vapaavuorossa saa kehua, intoilla ja ehdottaa itsenäisyyspäivän viihdetarjontaa.

Jos mieltäsi painaa kaipuu markkaan, Puheenvuoroon! Mikäli Tuntematon sotilas liikautti ajatuksiasi, Vapaavuoroon!

Ohessa näette myös Linnan juhlille omistetun Twitter-syötteen, joka muuten pyörii myös Ylen suorassa lähetyksessä.

Uuden Suomen toimitus päivystää ja hengaa verkossa illan mittaan. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Faktakulma

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Berserk

"Linnan juhlat, eli virallisesti Itsenäisyyspäivän vastaanotto, on vanha perinne, jonka aloitti Kaarlo Juho Ståhlber vuonna 1919. Alun perin juhlat alkoivat pienestä kättelytilaisuudesta, jossa juotiin kahvit".

Olisiko niin että itsenäisyyspäivän vastaanoton esikuva oli kenraalikuvernöörin tapa kutsua korkeinta virka-ym porukkaa kerran vuodessa vastaanotolleen?

Hannu Mikael

koristeissaan ja tamineissaan, ja alempiarvoiset lauman jäsenet ihaillen tarkkailevat lauman laidoilta ryhmittyineinä televisioiden ääreen.
Tälläista rahvaalle televisioitua eliitin pönöttämistä ei nähdäkään missään muussa maassa.

Itsenäisyys säilyi Neuvostoliiton hyökkäykseltä 90 000 hengen hinnalla sodissa, mutta Eurostoliittoon liityttiin vapaaehtoisesti ja samalla meni itsenäisyyskin.

muuan

...mutta nämä Linnan juhlat, lähinnä eliitin esittelynä ja pukunäytöksenä, on minusta jo vanhentunut juhlimismuoto ja joutaisi syrjemmälle. Samanlainen tunnelma on missikisoissa, rohkenen verrata.

Kansallinen juhlamieli ei ota moisesta noustakseen. Pitäisi keksiä jotakin uutta, jossa maan kaikki asukkaat voisivat olla ainakin hengessä mukana.

Tuntuuhan hyvin etäiseltä ja vieraalta tuo näky, jota olen uteliaisuudesta välillä seurannut. Siellä se eliitti touhuaa omiaan, eikä suo katsettakaan meidän ulkopuolisten eli kameran suuntaan.

"Happamia..." - tietysti sitäkin.